18.10.2016

Napínavý souboj na severu Čech, Liberec na úvod sezóny zdolal Brno v tiebreaku!

Domácí volejbalisté nastoupili k prvnímu utkání bez dvou opor. Tomáše Kriška, který v loňské sezóně patřil k nejlépe přijímajícím smečařům a o novou akvizici reprezentanta Jakuba Veselého, který přestoupil z Benátek. Oba čeká ještě několikadenní rekonvalescence po zranění. Domácí trenér Michal Nekola se musel spolehnout na zbytek týmu. Ale ani hosté to neměli před prvním extraligovým utkáním v sezóně nejrůžovější. Patálie s transfery nových posil se podařilo vyřídit až na poslední chvíli. Samotné utkání se muselo líbit spokojeným divákům v liberecké sportovní hale, ale i televizním divákům, kteří se konečně dočkali startu naší nejvyšší volejbalové soutěže. A jak to vypadalo na samotné palubovce, to se dočtete v samotném popisu utkání. 

č.: 3 dne: 18.10.2016 v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec - Volejbal Brno 3:2 (25:23, 23:25, 25:27, 25:22, 15:10)

Rozhodčí: Hudík M., Kovář Vl.

Počet diváků: 850

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janouch, Správka, Leikep, Patucha, Galabov, Staněk, libero Kopáček. Střídali: Kramár, Kunc.

Hosté: Haník, Hrazdira, Klapal, Goodell, Ammerman, Pražák, libero Scherbatykh. Střídali: Licek, Handlíř, Římal.

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): "Dnešní utkání bylo velmi vyrovnané. Byl to první náš zápas sezóny a bylo vidět, že jsme z naší strany udělali spoustu chyb. Kdyby tyto chyby dnes nebyly, tak jsme možná získali tři body. Každopádně jsem spokojen za vítězství 3:2 - doma."

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): "Myslím si, že to byl pro diváky velmi atraktivní zápas. Vlastně se rozhodovalo v těch prvních čtyřech setech všechno v koncovkách a já jsem rád, že jsme to zvládli. Bylo to hodně těžké utkání."

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): "Z naší strany to byl odvážný zápas. Samozřejmě hrajeme takhle, řekněme v této sestavě poprvé. Bylo tam i hodně chyb, ale myslím si, že se nemáme za co stydět. Kdyby mi někdo řekl před zápasem, že to bude dnes 3:2, tak bych nevěřil. Měli jsme na to i vyhrát, sahali jsme po vítězství a to si myslím, že není v Liberci snadné. Máme téma pro práci se zlepšovat."

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): "Myslím si, že to bylo vyrovnané utkání. Od půlky čtvrtého setu a i v tiebreaku rozhodl kvalitnější servis domácích."

Popis utkání:

V prvním dějství se obě družstva bodově hlídala až do poloviny setu. K bodovému nástupu domácích zavelel tvrdým podáním Jan Galabov a po dvou přímých bodech z podání odcházela Dukla k druhému TT s tříbodovým náskokem. Po bloku (Libor Leikep) a dalším esu Dukly (Jakub Janouch) již domácí vedou 20:15. Další eso domácího kapitána přidává plusový bod domácích (22:16). Šestibodový náskok domácích vypadá na hladkou koncovku první sady. Ale není tomu tak. Hostující trenér Ondřej Marek posílá na podání Martina Licka a ten dvěma esy snižuje na rozdíl jediného bodu (23:22). Až dobře sehraný signál středem (Lubomír Staněk) dovoluje Dukle získat první setbol utkání (24:22). První setbol hosté odvrací, když útok Dukly končí v autu, ale druhý již proměňuje domácí univerzál (Adrian Patucha) ze zadní zóny a domácí se ujímají vedení 1:0 na sety.

I druhý set byl velmi vyrovnaný až do samotné koncovky. Možná malinko více ze hry měli domácí volejbalisté, když se jim podařilo několikrát odskočit o dva až tři body zásluhou kvalitního podání nebo obrany na síti. Ale i hostů začíná vycházet podání a právě díky přímým bodům se vždy Brnu podaří s Duklou srovnat krok. Ještě za stavu 16:13 odcházela Dukla k druhému technickému oddechovému času s velmi slušným náskokem, ale jak bylo v úterním utkání zvykem, po technickém odpočinku vždy vedoucí družstvo zkazilo své podání a zadarmo přenechalo iniciativu soupeři. To platilo i tentokrát. Hosté nabídnutou šanci využili a opět při podání mladého Licka rychle vyrovnávají na 21:21. Po dlouhé době se hostům daří získat jednobodový náskok dobře postaveným blokem (22:23) a když přidává nahrávač Brna kvalitní blok, máme tu první setbol Brna za stavu 22:24. Univerzál Brna ale kazí podání a dává ještě naději na zisk sady domácím, ale další hru ukončuje kapitán Brna Michal Hrazdira z pipe a je vyrovnáno.

Úvod třetí sady domácí dost kazí na útoku a výsledkem je první klasický oddechový čas, který si za stavu 0:4 rychle žádá domácí trenér Michal Nekola. Po odpočinku se opět hra začíná vyrovnávat a za stavu 11:10 jsou domácí po bloku Honzy Galabova zpět v nepatrném vedení. Jak na houpačce to vypadalo v druhé polovině setu. Technická chyba Dukly a blok brněnského Jana Pražáka vrací hostům vedení (12:15), které domácí kvalitním podáním (Aleš Správka) v závěru dotahují a za stavu 23:23 je opět vyrovnáno. I přes velkou snahu domácích se hostům daří získat první setbol (23:24). Až třetí setbol hosté proměňují. Kapitán Brna nachází skulinku v bloku a posílá hosty do vedení 1:2 na sety.

Ve čtvrtém dějství byli herně lepší domácí hráči. I když do prvního TT vedli hosté o dva body (6:8). Po time se na bloku dvakrát za sebou vyznamenává Adrian Patucha s Liborem Leikepem a výsledkem je začátek bodového nástupu Dukly (9:8). Nevynucené chyby mladíků z Brna (Tadeáš Handlíř v síti a Daniel Římal se nemůže prosadit přes LB blok) dovolují Dukle získat rozhodující náskok pro vyrovnání utkání (12:9, 15:11 – Zdeněk Haník v síti). Získaný náskok si zkušení hráči Dukly dokázali udržet až do samotné koncovky setu a za stavu 24:21 tu máme první setbol čtvrté sady (signál středem Lubomír Staněk). Druhý setbol proměňuje velmi chytrou zalívkou po lajně domácí kapitán Aleš Správka a máme před sebou tiebreak.

U úvodu zkrácené hry jsme byli svědky dlouhých a velmi pěkných výměn z obou stran a výsledkem byl vyrovnaný stav (4:4). Až po úspěšné tvrdé smeči Honzy Glabova přichází drtivý nástup Dukly (6:4). Další kvalitní podání (Adrian Patucha) posílá hosty do bodového manka (7:4). Po výměně stran už na palubovce máme pouze jedno družstvo. Hosté často chybují nebo jsou v síti a konec utkání na sebe nenechává dlouho čekat. Přesný příjem Aleše Správky využívá Jakub Janouch k sehrání signálu středem a zde je reprezentant Libor Leikep a na světe je první mečbol Dukly v letošním ročníku UNIQA extraligy mužů (14:8). Zkažené podání a blok Brna oddaluje ukončení utkání, ale po dalším dobře sehraném signálu středem stejné dvojice již hosté rezignují a je konec velmi pohledného utkání, kde jsme byli svědky nádherných výměn a dlouhých dramatických koncovek, které se museli divákům v liberecké sportovní hale a hlavně divákům u televizních přijímačů líbit. Dobrou noc.

 

Autor: Zdeněk Šolc

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018