4.2.2017

Odolena Voda přejela mistrovský Liberec, Benátky vzaly Budějovicím bod

Sedmnácté kolo nejvyšší české soutěže UNIQA extraligy mužů nabídlo v sobotu čtyři duely. Z vítězství a tříbodového zisku se nakonec radují hráči Brna, Příbrami a překvapivě i Odolene Vody. Ta hladce přehrála mistrovský Liberec a postarala se o největší překvapení v dosavadním 17.kole. Čtvrtý duel sobotního volejbalového dne - mezi Benátkami nad Jizerou a Českými Budějovicemi pak musel rozhodnout až tiebreak. Ten zvládli lépe hráči Jihostroje a dokonali tak obrat z 0:2 na sety.

SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM – VOLEJBAL  BRNO

Razantní servis a kvalitní blok rozhodl utkání ve prospěch Brna. Domácí nedokázali dostat Brno pod tlak servisem ani bojovností v obraně.

č.: 098 dne: 4.2.2017 v hod.: 17:00 

SK Volejbal Ústí nad Labem - Volejbal Brno 0:3 (20:25, 20:25, 20:25)

Rozhodčí: Hudík Martin, Kvarda Petr

Počet diváků: 412

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Tibitanzl Martin, Hrdý Jan, Šulava Marek, Vodvárka Jan, Böehm Samuel, Nesvačil Filip, libero: Kořínek Jiří. Střídali: Kohlmann Daniel, Ulč Jakub, Nadazdin Sedian.

Hosté: Licek Martin, Mendoza Renzo, Pražák Jan, Hrazdira Michal, Klapal Martin, Haník Zdeněk, libero: Muroň Jan. Střídal: Handlíř Tadeáš.  

Vyjádření:

Domácí:

Jakub Ulč (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Začátky setů identické, hosté nám vždy utekli o pár míčů, které nám nekonec chyběly.“

Petr Brom (trenéra SK Volejbal Ústí nad Labem): „Hosté předvedli herní kvalitu (servis i útok) na kterou jsme nenašli protizbraň.“

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Kromě třetího setu, kdy jsme pustili vedení o 10 bodů, jsme měli utkání pod kontrolou.“.

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Šli jsme do utkání se záměrem dobře podávat a to se nám povedlo.“

Popis utkání:

Všechny tři sety měly stejný scénář vývoje skóré.

První set Brno od začátku tlačilo kvalitním a tvrdým servisem, se kterým měli domácí na příjmu velké problémy. Když k tomu hosté ještě přidali dobré bloky, tak celkem snadno navyšovali vedení a bez problémů si šli pro zisk setu.

Druhá sada měla vyrovnanější průběh, ale herní převaha byla stále na straně Brna. Ústí se snažilo střídáním a změnou servisu přivodit obrat ve vývoji utkání, ale nebylo to nic platné. Hosté si zkušeně pohlídali koncovku a v pohodě šli do vedení 2:0.

Třetí set Brno nepolevilo v koncentraci, hrálo stále nátlakový volejbal na servisu i v útoku. Ústí se snažilo kontrovat zvýšenou snahou v obraně v poli, ale nedokázalo proměňovat chycené míče v útoku .

Herní kvalita, zkušenost a koncentrace po celé utkání na straně Brna nedali domácím šanci na zvrat v utkání a hosté si po zásluze odvážejí tříbodovou výhru. 

Autor: Zdeněk Helvich

VK PŘÍBRAM – VSC ZLÍN

V sedmnáctém kole volejbalové UNIQA extraligy se střetly týmy VK Příbram a VSC Zlín. Domácí Příbram chtěla upevnit své nadějné třetí místo v tabulce, zatímco Zlín v tabulce balancuje okolo posledního místa, které zajišťuje postup do bojů play off. Zpočátku měli hosté jednoznačně navrch, vycházelo jim naprosto všechno a vypadalo, že snadno a rychle vyhrají 3:0. Ve druhém setu však domácí vybojovali jednu důležitou výměnu, které je nakopla a od té doby patřilo utkání jim. Příbram nakonec zvítězila 3:1 na sety.

č.: 99, dne: 4. 2. 2017, v hod.: 17:00      

VK Příbram – VSC Zlín 3:1 (19:25, 27:25, 27:25, 25:17)

Rozhodčí: Dmejchal M., Němeček P.

Počet diváků: 764

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Poikela, Mikulenka, Palgut, Böhm, Mach, Renovica, libero: Juračka. Střídali: Kupilík, Rychecký, Suda, Kuchař.

Hosté: Navláčil, Porubský, Kostoláni, Čechmánek, Kolář, Hupka, libero: Obdržálek. Střídali: Motyčka, Přikryl.

Vyjádření:

Domácí:

Martin Böhm (kapitán domácích): „Začátek utkání byl hrozný, nemohli jsme se vůbec dostat do tempa, byli jsme úplně zvadlí. Dnes nás ohromně dostalo do varu publikum. Dokázali jsme uhrát nějaké těžké míče, velmi pomohla i nejdelší výměna ve druhém setu, což nás hodně posílilo, publikum nás dostalo do transu a to nás psychicky posunulo o dvě třídy nahoru, takže velký dík patří i jim, protože to byl náš sedmý, resp. osmý hráč.“

Martin Kop (trenér domácích): „Musíme se zamyslet nad tím, jak jsme začali, občas nás tohle trápí, podobně to probíhalo i naposledy v Brně. Rozhodující bylo, když jsme uválčili koncovky druhého a třetího setu, protože kdyby Zlín vedl 2:0, už bychom Zlín asi nepřehráli. Musím pochválit kapitána Martina Böhma, který odehrál skvělý zápas, velmi nám pomohl ve třetím setu skvělým servisem a také na konci zápasu sérií servisů a útoků, ale byl to opět dobrý kolektivní výkon a jsme hrozně rádi za 3 body.“

Hosté:

Pavel Kolář (kapitán hostů): „Utkání probíhalo ze začátku podle našich představ, ale nezvládli jsme koncovky a soupeř nás v euforii dokázal přehrát.“

Roman Macek (trenér hostů): „Nedokázali jsme pokračovat v trendu prvního setu, domácí nás potom dohnali lepším servisem a lepším útokem, donutili nás k chybám v koncovce, přestože jsme dnes měli zápas dobře rozehraný, odjíždíme s prohrou.“

Popis utkání:

Do prvního setu nastoupili hosté velmi odevzdaně. Soupeř ze Zlína neměl žádný problém diktovat tempo hry, skvěle podával a skládal bodové míče. Nebylo prakticky nic, čím by mohla Příbram zahrozit. Trenér prostřídal všechny hráče, ale nikomu se nic nedařilo. Zlín se ujal rychle vedení 1:0 na sety.

Ve druhém setu postavil domácí trenér hráče úplně stejně jako na začátku setu prvního. Zlín však už od začátku druhého setu tlačil na servisu a opět šel brzy do vedení. Zlom nastal v polovině druhého setu, kdy soupeř asi šestkrát útočil, a domácí hráči stále blokovali, nakonec se míč dostal na příbramskou polovinu a nekompromisně jej na druhou stranu uklidil domácí univerzál Nikola Renovica, přičemž hosté už ani neměli sílu pořádně vyskočit na blok. To domácí hráče nakoplo a za mohutné podpory publika začali předvádět jejich standardní hru. Před koncovkou se stav ještě zdramatizoval, domácí ale byli lepší a druhý set nakonec vyhráli 27:25.

Ve třetím setu už byli od začátku lepší domácí. Vytvořili si mírný náskok a ten drželi, i když hosté hodně kousali a nenechali si domácí přiliš utéci. Tak probíhal celý třetí set až do koncovky, kde se po asi dvou nevynucených chybách domácích stav opět srovnal. Hosté však nedokázali ani tentokrát přelstít soupeře a domácí Příbram znovu zvítězila 27:25.

Čtvrtý set už patřil od začátku domácím, kteří se dostali do varu a předváděli neskutečnou hru, asi jako Zlín v setu prvním. V koncovce pak zářil domácí kapitán Martin Böhm, který několika skvělými servisy v řadě získal pro domácí matchball po dvou identických útocích, které sám složil ze zóny osm. Nakonec pak sám ukončil zápas přímým bodem z podání a Příbram již po několikáté v řadě dokázala zvítězit a připsat si další cenné body do tabulky.

Autor: Štěpán Chvosta, video: Michal Mezera

AERO ODOLENA VODA – VK DUKLA LIBEREC

V 17.kole UNIQA volejbalové extralize mužů přivítalo domácí AERO Odolena Voda úřadujícího mistra VK Dukla Liberec. V prvním zápase zvítězilo AERO v Liberci 3:0 a stejným vítězstvím dokázalo vyhrát i nyní. Domácí hráči předčili svého soupeře na útoku i v obraně a zaslouženě vyhráli 3:0.

č.: 102 dne: 4.2.2016 v hod.: 18:00

AERO Odolena Voda – VK Dukla Liberec 3:0 (25:23, 25:18, 25:15)

Rozhodčí: Záhorcová K., Kovář V.

Počet diváků: 614

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kotrch, Bartůněk, Mikula, Prešinský, Knight, Hladík, libero Kotek. Střídali: Václavík, Holčík.

Hosté: Janouch, Správka, Leikep, Patucha, Stolc, Staněk, libero Kopáček. Střídali: Galabov, Veselý, Kriško, Kramar, Piskáček.

Vyjádření:

Domácí:

Radoslav Prešinský (kapitán AERO Odolena Voda): „Probíhající 3 zápasy, včetně toho dnešního, nás papírově nestaví do role favorita, o to více můžeme hrát uvolněně, bez stresu a můžeme překvapit. To se dnes potvrdilo a věřím, že budeme pokračovat v takto dobrých výkonech i dále.“

Jiří Vojík (trenér AERO Odolena Voda): „Chválím celý tým za předvedený výkon.“

Hosté:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Domácí nás dnes přehráli ve všech činnostech a vyhráli zaslouženě.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Gratuluji domácím, byli dnes ve všem lepší.“

Popis utkání:

V úvodu utkání vlétli domácí hráči na Duklu s velkou chutí a rychle si vybojovali tříbodové vedení. I když vedení hosté stáhli na jeden bod, domácí trpělivou a přesnou hrou byli na hřišti lepším týmem a zaslouženě po celý průběh setu vedli. Do koncovky se AERO dostalo se čtyřbodovým náskokem, ale Dukla zlepšila svůj servis, a tím se domácímu AERU zhoršila příprava útoku. Důležitým se ukázal uhraný bodový míč na 24:22. Domácí Knight rozhodl svým útokem o nejtěsnějším vítězství domácích 25:23.

Do druhého setu vlétlo AERO znovu s chutí a při podání Bartůňka vedlo 3:0. Dukla se chvilku držela, ale při podání domácího univerzála Knighta se podařilo domácím odskočit až na rozdíl 7 bodů. Hosté poté zlobili svým servisem, ale domácí si vybojované vedení rychle vzali zpět a kráčeli za vítězstvím i ve druhém setu, které muselo přijít.

Úvod třetího setu byl velmi vyrovnaný, AERO sice vedlo, ale rozdíl by vždy maximálně dvoubodový. Ve střední části setu se na podání dostal Hladík, a to za stavu 15:11. Sérií podání, ve které zaznamenal hned tři přímé body, přispěl k navýšení vedení domácích a stavu 23:11. Domácí hráči hnáni skvěle zaplněnou halou hráli v euforii a naopak hráči Liberce byli skleslý. Domácí AERO vyhrálo, v nejlepší atmosféře při domácím utkáním, s Libercem zcela zaslouženě 3:0.

Autor: Tomáš Havlát

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE

V 17. kole přivítaly Benátky velmi silný tým z Jihu Čech – Jihostroj České Budějovice. Budějovice vždy přilákaly do útulné benátecké haly více diváků, než chodí na jiná utkání v Benátkách. Navíc pro benátecké diváky je vždy připraveno milé překvapení v podobě tomboly. Tentokrát vylosované vstupenky byly vyměněny za hodnotné ceny od hlavního sponzora Benátek Autokomplex Menčík – autorizovaný prodejce vozů Škoda. Ale zpět k utkání. Obě družstva v minulém kole naplno bodovala, a tak i tentokrát si chtěla úspěch zopakovat. Navíc benátečtí hráči mají jistě v paměti, jak dopadli v první polovině základní části na Jihostroji při rozhodování paní rozhodčí v prvním setu. To samé ale okusily i Budějovice ve Vyzývacím poháru CEV s Maccabi Tel-Aviv ve druhém setu. Nakonec větší vůli po vítězství a zejména fyzickou připravenost dnes předvedli hráči Jihostroje pod vedením zkušeného trenéra Reného Dvořáka a po vítězství 2:3, z pohledu domácích, si připsali dva body do celkové tabulky UNIQA extraligy mužů. Domácím po úžasném začátku utkání zbyl pouze bod, který již zřejmě na play off nebude stačit.

č.: 97 dne: 4.2.2017 v hod.: 17:00

VK Benátky n. J. - VK České Budějovice 2:3 (25:20, 32:30, 23:25, 23:25, 13:15)

Rozhodčí: Petr Dušek a Jan Krtička

Počet diváků: 440

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Bartoš, Moník, Koláček, Sergeev, Vachoušek, Dittrich, libero: Sadílek a Ticháček. Střídali: Němeček, Nesvačil, Malínek, Celerýn.

Hosté: Habr, Michálek, Mach, Hackworth, Fila, Todua, libero: Kryštof. Střídali: Kraffer, Červinka, Sobotka.

Vyjádření:

Domácí:

Pavel Bartoš (kapitán VK Benátky nad Jizerou): "Myslím si, že jsme dnes hráli velice dobře. Předvedli jsme dobrý kolektivní výkon. Budějovice si pomohli střídáním a my jsme asi dojeli trošku na fyzičku. U těžkých míčů na servisu jsme trošku polevili, tahali jsme za sebou nohy únavou, a to podle mě v koncovce utkání rozhodlo."

Pavel Třešňák (trenér VK Benátky nad Jizerou): "Je to těžké hodnotit, když vedete 2:0 na sety a potom 3x za sebou prohrajete o dva body v koncovce, tak si řeknete, že nám dnes Pán Bůh prostě nepřeje. Ale na druhou stranu kluci dnes hráli opravdu se srdíčkem a toho si člověk musí velmi vážit."

Hosté:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Bylo to bláznivé utkání plné chyb. Alespoň se dnes bojovalo a mělo to šťávu. Z naší strany to rozhodně nebyl optimální výkon, Benátky hrály dobře, my jsme podle mě nezvládali plnit taktické pokyny na obranu a myslím si, že se dali bránit daleko více. V tom si myslím, že byl zásadní problém. Každopádně jsme rádi, že vezeme alespoň dva body z dnešního utkání, protože to je pro nás, jak to vypadalo na začátku utkání malá výhra."

René Dvořák (trenér VK České Budějovice): "Bylo to utkání plné chyb z obou stran. Benátky hrály odvážně a zaslouženě vyhrály dva sety - svojí odvahou. My jsme se potom nějakým střídáním a změnou rytmu hry dostali do toho lépe a se štěstím jsme vyhráli svojí odvahou. Doufám, že tato výhra, kdy jsme byli skoro na dně, nám snad pomůže nějak psychicky, abychom se již v této sezóně konečně psychicky zvedli, protože hrajeme bojácně a málo odvážně."

Popis utkání:

Po velmi vyrovnaném úvodu odcházejí k prvnímu TT šťastnější hosté, kteří blokem (Valerii Todua) utíkají Benátkám o dva body (6:8). Po odpočinku při podání Valerie Toduy se hostům podařilo odskočit o další dva body (Benátky aut a následně tvrdě z hlavního kůlu Petr Michálek – 7:11). A máme tu první oddechový čas domácích. Po time se situace rychle mění, Benátky se během dvou postavení dostávají do vedení 13:12 - při podání domácího kapitána (Pavel Bartoš). Ihned následuje time hostů. Přesto k druhému TT odcházejí spokojenější hosté při vedení 15:16 (blok - Colin Hackworth). Po time se Benátky vracejí do vedení po fantastickém zákroku Martina Ticháčka v poli, od Martina se míč odrazil do zadní části pole soupeře, kde nikdo není. Vzápětí Valerii Sergeev zaznamenává čisté eso (18:16) a dvoubodové vedení domácích je na světě. Koncovku prvního setu zvládly Benátky velmi dobře. Blokem (Pavel Bartoš) zvyšují vedení na 22:18. A když se na bloku vyznamenává i Valerii Sergeev, máte tu první setbol utkání za stavu 24:19. Ten první hosté odvrací středem (Radek Mach), ale druhý již Benátky proměňují z hlavního kůlu (Valerii Sergeev) a ujímají se tak vedení 1:0 na sety.

Druhý set začali daleko lépe hosté, kteří po dvou blocích získávají tříbodové vedení (1:3 Radek Mach a 4:7 Valerii Todua). Po prvním TT druhého setu se Benátkám podařilo vyrovnat na 9:9 (Michal Koláček rychle středem a blokem). Po bloku Stanislava Vachouška se Benátky dokonce ujímají vedení 11:10. Hosté si rychle berou oddechový čas, protože Benátky zvýšily své vedení již na 15:12 (blok Milan Moník a rychle středem Aleš Dittrich). Ještě před druhým TT hosté vyrovnávají na 15:15 po esu Jiřího Kraffera a bloku Valeria Toduy. Až po esu Petra Michálka se hosté vrací do vedení (18:19). Jednobodové vedení si hosté udržují až do prvního setbolu, který získává Jihostroj tím, že domácí jsou při bloku v síti. Dva setboly hosté neproměnili, a když Aleš Dittrich útočí hned z první do protihráče, od kterého se míč odráží do stropu, máte tu setbol pro domácí (26:25). Následuje oddechový čas hostů. Ani domácí neproměňují své dva setboly. A když Valerii Todua tvrdě útočí středem, přelévá se setbol na stranu hostí (27:28). Ani tentokrát se hostům nepodařilo proměnit své setboly. Po esu Pavla Bartoš se Benátky dostávají zpět k dalšímu setbolu za stavu 31:30. Ten již domácí proměňují (Valerii Sergeev) a vedou nečekaně nad favoritem utkání 2:0 na sety a při střídání stran je hřeje získaný bod.

I třetí set začal lépe Jihostroj. Podání Radka Macha dělá domácím problémy a hosté vedenou 1:4 (čisté eso). Za stavu 2:7 si bere domácí trenér Pavel Třešňák oddechový čas, protože náskok hostů nebezpečně narůstá. Po TT Benátky blokem snižují na 8:11, před druhým TT je již rozdíl pouze 2 bodů (13:15). Bohužel pro domácí po TT přichází na podání v dresu hostí Filip Habr a konto bodů na straně hostí narůstá (13:18 – eso, Colin Hackworth tvrdě z vedlejšího kůlu). Ani za tohoto stavu se domácí nevzdávají a hrají velmi bojovně v poli, to jim přináší tři body v řadě při podání Marka Nesvačila (16:19). A máme tu oddechový čas na straně hostí. Na rozdíl pouhých dvou bodů (18:20) snižuje blokem Stanislav Vachoušek. Benátky nadále pokračují ve své obětavé hře a když Aleš Dittrich ukončuje jednu z dlouhých výměn přesnou smečí, hosté vedou o pouhý jeden bod (20:21). Jenom škoda zkaženého podání Benátek, které darovalo hostům první setbol. Ten ještě odvrátil Valerii Sergeev, ale druhý si již hosté pohlídali (Colin Hackworth) a těsně vítězí (23:25) a snižují stav utkání na 1:2.

I do čtvrtého setu vstoupili lépe hosté. Dva bloky v řadě (Radek Mach) je posílají do vedení 1:4. Další bodový blok (Filip Habr) zaznamenávají hosté před odchodem k prvnímu TT (4:8). Při podání Michala Koláčka začínají Benátky opět předvádět svoji obětavou hru v poli, na síti úřaduje Valerii Sergeev. Hosté již vedenou pouze o bod (11:12). Dokonce po time hostů chybuje nahrávač hostí (zadní hráč - hra přes) a je vyrovnáno. Za stavu 16:18 si Benátky vybírají svůj oddechový čas po nečekané smeči do těsného autu. Poté hosté přidávají další bod navrch za zadní zóny a ujímají se vedení 16:19. Benátkám se podařilo při podání Michala Koláčka snížit na rozdíl jediného bodu 20:21 (Valerii Sergeev) a když útočí Jiří Kraffer do autu, je vyrovnáno (21:21). A jsme svědky další velmi dramatické koncovky. Tak jako ve třetím setu i ve čtvrtém Benátky darují zkaženým podáním setbol Jihostroji, ten proměňuje Petr Michálek z hlavního kůlu a je vyrovnáno 2:2 na sety.

Tiebreak začal velice vyrovnaně. Až Pavel Bartoš zvyšuje vedení na 5:3 ukázkovou smečí do debla po špatném příjmu hostí (nečekaně Martin Kryštof nezvládl tvrdé podání Valeriie Sergeeva). Za stavu 7:4 si berou hosté po esu Stanislava Vachouška první oddechový čas. Při střídaní stran jsou šťastnějšími hráči Benátek (8:6). Za stavu 9:5 přichází druhý oddechový čas Jihostroje. To se pro změnu na bloku vyznamenává Michal Koláček. To je ale ze strany domácích prakticky vše. Fantastický náskok se rychle vytratil při podání kapitána Jihostroje. Dva přímé body z podání znamenají, že domácí již vedenou pouze o jeden bod (9:10). Velmi těžko dostávají domácí hráči Filipa Habra z podání. Za stavu 10:10 je dokonce vyrovnáno (Petr Michálek z hlavního kůlu). Koncovku tiebreaku zvládli lépe hosté, kteří opět setbol, jak už bylo dnes zvykem, tentokrát dokonce i mečbol, získávají zkaženým podáním Benátek za stavu 12:14. První mečbol Benátky odvrátily, ale druhý již si Jihostroj pohlídal. Tvrdá smeč Rusa Valerie Sergeeva, ve službách Benátek, se odráží od libera Jihostroje a míč od jeho těla dopadá do volného místa v poli Benátek a je konec velmi pohledného utkání.

Autor: Zdeněk Šolc

 

Zpracoval: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018