16.3.2016

Překvapení na úvod play off! Ambiciózní Karlovarsko nestačilo na Kladno, Liberec porazil Příbram

Čtyřmi zápasy se dnes otevřelo čtvrtfinále play off mužské UNIQA extraligy. Mistrovská Dukla Liberec potvrdila svou kvalitu a porazila pod Ještědem na úvod Příbram ve čtyřech setech, dařilo se i českobudějovickému Jihostroji proti Zlínu, který zvítězil přesvědčivě 3:0 na sety. Pětisetové bitvy se naopak konaly v Brně (3:2 proti Benátkám) a Karlových Varech, kde místní ČEZ nakonec překvapivě nestačil na nováčka z Kladna.

VK DUKLA LIBEREC – VK EURO SITEX PŘÍBRAM Stav série: 1:0.

První čtvrtfinále v liberecké sportovní hale ovládli domácí hráči, kteří i přes dobrý výkon soupeře dokázali získat utkání. Jenom škoda, že vedle na zimním stadionu se hrálo utkání Bílých Tygrů a většina diváků, kteří jinak Duklu pravidelně navštěvují, dali přednost prvnímu čtvrtfinále hokeje před volejbalem. 

VK Dukla Liberec – VK EURO SITEX Příbram 3:1 (22:25, 25:19, 25:22, 25:20

Rozhodčí: Petr Němeček a Matěj Dmejchal

Počet diváků: 480

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Jakub Janouch (2 body), Aleš Správka (7), Adam Zajíček (15), Adrian Patucha (23),Jan Galabov (15), Libor Leikep (15), libero Václav Kopáček. Střídali: Tomáš Kriško (2),Lubomír Staněk.

Hosté: Vili Kasper Vuorinen (3), Martin Böhm (15), Daniel Kohlmann (9), Nikola Renovica (21), Petr Šulista (4), Lucas Van Berkel (13), libero: David Juračka. Střídali: Tomáš Anděl, Adam Rychecký, Filip Kupilík, Jindřich Kuchař (1)

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Z mého pohledu jsme dnes neodehráli dobré utkání. Měli jsme tam spoustu nevynucených chyb, spoustu bodovek, které jsme čapli, jsme nedohráli. Tím nás Příbram dnes trápila. Zaplať Pán Bůh, že jsme se potom pomalinku rozjeli a začali jsme Příbram přehrávat naší klasickou hrou a to bylo podání a ubráněné míče.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Řekl bych, že to bylo klasické první utkání play off. Bylo to takové rozhárané, nervózní, ale zvládli jsme to. Doufám, že se na zítřek připravíme dobře.“

Hosté:

Martin Böhm (kapitán VK EURO SITEX Příbram): „Odevzdali jsme celkem bojovný výkon. Soupeř začal trošku zvláštně, dělal nezvykle hodně chyb na příjmu podání, ale potom se srovnal do svého standartu a my jsme potom již jemu tempu nestačili.“

René Dvořák (trenér VK EURO SITEX Příbram): „Vstoupili jsme do utkání agresivně. Dobře jsme podávali. Myslím si, že jsme trochu Liberec zaskočili. Bohužel jsme to ale nevydrželi celé tři sety, to se vydržet nedá. Nicméně si myslím, že jsme podali náš slušný výkon a Liberec jsme dnes potrápili. Doufám, že zítra v našem dobrém výkonu budeme pokračovat. Budeme se snažit potápit Duklu ještě víc než dnes.“

Popis utkání:

Úvod prvního čtvrtfinále patřil hostům. Ti při podání Martina Böhma získávají velmi slušný náskok (1:5 -2x eso a aut Dukly). A máme tu hned první klasický oddechový time, který si žádá domácí trenér Michal Nekola. Po time se hra začíná vyrovnávat, ale když na útoku zaúřaduje univerzál Příbrami (Nikola Renovica), odskakuje Příbram o další  bod (7:12). Při podání Libora Leikepa se Dukle daří náskok hostí rychle snížit. Příbram již není na útoku bezchybná a vede o pouhý bod (13:14). Po signálu středem (Adam Zajíček) Dukly je vyrovnáno (15:15). Přesto se po několika míčích hosté vrací zpět do vedení. Tentokrát tříbodového (17:20 – aut, bohužel rozhodčí neviděl blok v síti). Hosté si získaný náskok pohlídali až do koncovky setu a za stavu 21:24 se radují ze setbolu po další slušné smeči Nikoly Renovici. Dukla signálem středem odvrací první hrozbu ztráty setu, ale v následné hře se vyznamenává na útoku Martin Bohm a je tu první malinké překvapení, když získávají první sadu díky kvalitnímu a odvážnému podání.

I druhý set se ze začátku vyvíjel dobře pro hosty. Příbramský nahrávač za stavu 0:3 zaznamenává čisté eso (Kasper Vili Vuorinen). Přesto za stavu 4:4 je vyrovnáno (blok v síti a vytl. blok Adrian Patucha). Poprvé v dnešním utání se Dukla dostává do vedení po nekompromisním útoku ze zadní zóny Adriana Patuchy za stavu 6:5. Po bloku Adama Zajíčka se domácí dostávají za stavu 11:9 do dvoubodového náskoku, který ale hosté dokázali za stavu 12:12 vymazat (Nikola Renovica). Přesto s tříbodovým náskokem odchází Dukla k druhému TT druhé sady. To se nepodařilo hostujícímu nahrávači zalít – míč skončil v autu. Po TT se již hostům nepodařilo Duklu bodově dostihnout a po bloku Jana Galabova se i Dukla poprvé v dnešním utkání raduje ze setbolu (24:19). Útok hostů do sítě končí druhou sadu a je vyrovnáno 1:1 na sety.

Až úvod třetího dějství patřil Dukle. Eso Honzy Galabova za stavu 6:4 dovoluje domácím nepatrný náskok. Ten se podařilo hostů vyrovnat po prvním TT Blokem Martina Bohma (8:8). Další blok na straně Dukly posílá domácí do vedení 12:10 (Libor Leikep). Příbram přímým bodem z podání vyrovnává (12:12 – Nikola Renovica). Až po druhém TT se domácím podařilo získat velice slušný náskok při podání Adama Zajíčka (19:16 – eso). Ale když je domácí nahrávač v síti, je opět vyrovnáno a máme tu velmi krásnou koncovku setu (21:21). První setbol získává Dukla, když Tomáš Kriško vytlouká trojblok blok hostí (24:22) a v další rozehře se vyznamenává na útoku, když z velké výšky pokládá míč do pole soupeře a domácí jsou ve vedení.

Úvod čtvrté sady patřil Alešovi Správkovi. Perfektní podání dovoluje Dukle získat čtyřbodové vedení (4:0 – eso, Aleš z pipe a blok Adam Zajíček). V těchto fázích utkání se v poli několikrát vyznamenal Václav Kopáček a Adrian Patucha chycené míče proměňuje v body, domácí jsou ve velmi slušném vedení (9:4). Přesto hosté zbraně neskládají a za stavu 14:13 jsou jediný bod za Duklou (eso Nikola Renovica). A když nahrávač Příbrami hned z první přesně ulívá míč do místa, kde nikdo z hráčů Dukly není = vyrovnáno (17:17). I přes vyrovnání koncovku sady zvládla Dukla na výbornou. Při podání Jakuba Janoucha ujíždí až na krásných 23:18 (Nikola Renovica do autu, blok Adam Zajíček). Získaný náskok již Dukla nepustila a po ostré diagonale Adriana Patuchy je první vítězství Dukly v letošním play off na světě.

Autor: Zdeněk ŠOLC

VK ČESKÉ BUDĚJOVICE – VSC FATRA ZLÍN - Stav série: 1:0.

Poměrně snadné utkání mají za sebou českobudějovičtí volejbalisté, kterým začala čtvrtfinálová série se Zlínem. Ten příliš nevzdoroval a podlehl v celku jednoznačně 0:3, když maximem získaných bodů v jednotlivých setech bylo na zlínské straně číslo 20.

VK České Budějovice - VSC Fatra Zlín 3:0 (25:15, 25:17, 25:20)

Rozhodčí: Kořenek a Buchar

Počet diváků: 916

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Habr, Fila, Mach, Maciel, Michálek, Sobotka, libero Kryštof. Trenér: Jan Svoboda.

Hosté: Navláčil, Truong, Uchytil, Mlčúch, Kolář, Vašíček, libero Obdržálek. Střídali: Přikryl, Motyčka, Hupka a Bláha. Trenér: Roman Macek.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "První krok je tam. Jsme spokojeni, že to bylo 3:0. Myslím si, že jsme měli utkání celkem pod kontrolou. Doufám, že zítra výkon minimálně zopakujeme."

Jan Svoboda (trenér VK České Budějovice): "Za vítězství jsem rád. Rozhodl útok a servis, kterým jsme soupeře zatlačili. Výborně jsme ztrátovali a ve všem jsme byli lepší."

Hosté:

Pavel Kolář (kapitán VSC Fatra Zlín): "Budějovice byly mnohem více nabuzené, lépe podávaly, tak nás zatlačily a tím pádem nás skvěle bránily."

Roman Macek (trenér VSC Fatra Zlín): "Čekal jsem, že soupeř bude mít doma kvalitní servis, což se potvrdilo. Rozhodla soupeřova pestrá hra v útoku." 

Popis utkání:

Zápas začal na servisu domácí kapitán Filip Habr a díky jeho dvěma dobrým podáním se Jihostroj dostal do vedení 2:0. Soustředěný výkon domácích pokračoval i nadále a náskok ještě mírně vzrostl po dobrém útoku Petra Michálka. Dramatickou výměnu sledovali diváci ve Sportovní hale za stavu 6:5 pro domácí. Tu nakonec zvládli Jihočeši a po dalším Michálkově bodu vedli 7:5. Když následný útok Zlína skončil v autu, měli domácí opět zpátky tříbodový náskok. Ten ihned poté narostl o další dva body a trenér Macek si tak vyžádal klasický oddechový čas. Jakmile na světelné tabuli svítilo skóre 14:7, vybral si hostující trenér i druhou možnost time-outu. Dobrý výkon Českých Budějovic pokračoval i nadále. Přesným esem na lajnu ho podtrhl Maciel, který vzápětí přidal další přímý bod z podání. Koncovka první sady tak byla pouze o jednom týmu. Jihostroj nakonec zvítězil 25:15.

Druhý set začal mnohem vyrovnaněji, než set předcházející. Týmy se přetahovaly o každý bod až do stavu 5:5. Poté se domácí mančaft poprvé dostal do vícebodového vedení. To se za stavu 10:6 rozrostlo na čtyři body. Pak mělo domácí družstvo také trošku smůlu, když proti němu hrála několikrát páska. Zlín se tak dotáhl na jediný bod. Jihostroj ale opět zapnul na plné obrátky a dostal se do vedení 17:12. Do koncovky vstupovaly týmy za stavu 20:15 a vypadalo to na klidný závěr i v setu číslo dva. A jakmile úspěšně zaútočil Michálek, měli domácí sedm setbolů. Využit byl hned ten první, po úspěšném dvojbloku. Druhý set tak skončil 25:17.

Set s pořadovým číslem tři začal podobně, jako druhý. Byla to přetahovaná o každý bod. Když už se Jihostroj dostal do dvoubodového vedení, tak hosté ze Zlína ihned náskok smazali. Do první povinné pauzy tak šli domácí s nejmenším možným rozdílem. Hned po skončení oddechového času přidali Jihočeši další dva body a vedli 10:7. Fatra se však znovu dostala do hry a snížila na jediný bod. Skvělé utkání hrál na domácí straně Petr Michálek, který se činil jak v útoku, tak na bloku. Hostům se přesto podařilo vyrovnat na 14:14. Přesto i do druhého technického oddechového času šel Jihostroj s dvoubodovým vedením. Toto vedení se v následné koncovce dokonce navýšilo na 23:18. Po útoku Vladimíra Sobotky měly České Budějovice šest mečbolů, ale při prvním pokusu neuspěl na servisu Maciel. Následný útok však již byl úspěšný a Jihostroj díky vítězství 3:0 získal první bod ve čtvrtfinálové sérii.

Autor: Aleš Skok, Lukáš Dvořák

VK ČEZ KARLOVARSKO – KLADNO VOLEJBAL CZ - Stav série: 0:1.

V prvním kole play-off se utkávají 3. a 6. tým po základní části extraligy. Domácímu Karlovarsku se podařilo obě utkání v základní části vyhrát poměrem 3:0. Zvláště domácí utkání bylo, z pohledu Karlovarska, přesvědčivé. Opět se však ukázala záludnost play-off a hostují Kladno bylo domácím více, než vyrovnaným soupeřem.

VK ČEZ Karlovarsko- Kladno volejbal.cz 2:3 (19:25, 22:25, 25:14, 25:17, 11:15)

Rozhodčí: Fink a Kvarda

Počet diváků: 600

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sukuba, Bartoš, Szczerbaniuk, Džavoronok, Široký, Málek, libero Pfeffer. Střídali: Janků, Kriško, Eriksson

Hosté: Van Haarlem, Bouza, Křesťan, Trojan, Fokt, Cull  libero Václavík. Střídali: Lenc, Kozík, Nesvačil, Syrůček.

Vyjádření:

Domácí:

Tomáš Široký (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „V prvních dvou setech jsme byli horší na příjmu a tím pádem i v útoku. Další dva sety jsme dokázali ustát. Pátý set jsme již nezvládli “

Petr Brom (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Na začátku utkání jsme byli nervózní. Ve 3. a 4. setu jsme se dokázali zvednout. Pátý set jsme však opět nezvládli udržet soupeře podáním dále od sítě. Musíme se připravit na zítra.“

Hosté:

Borek Fokt (kapitán Kladno volejbal.cz): „Myslím, že jsme domácí zaskočili. Potom nás z jasného vítězství 3:0 vyvedly tři sporné výroky rozhodčího, se kterými jsme se nedokázali popasovat v hlavě. V 5.setu jsme ukázali naši nejsilnější zbraň, tedy bojovnost. Vyhráli jsme zaslouženě.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „Dva sety jsme byli lepším týmem, ale když domácí začali razantně podávat, tak se nám na chvíli hra rozpadla. Myslím, že v jsme současné době silný tým, protože jsme situaci dokázali ustát a v 5. setu jsme opět hráli dobře.“

Popis utkání:

V prvním setu hostující Kladno velmi dobře přihrává, tím pádem se mu daří dobře útočit i dohrávat bodové situace. Domácím se naopak tolik nedaří v útoku ani v obraně na síti. Hostům se nakonec daří vyhrát poměrem 25:19.

Ve 2. setu pokračuje dobrá hra hostů na příjmu i servisu. Výrazně lépe přihrávají a díky pestré hře dobře útočí. Nakonec vyhrávají hosté set 25:22. 2:0 na sety z pohledu Kladna.

Ve třetím setu se začíná hra obracet. Začíná se dařit Donovanu Džavoronokovi na útoku i na servisu. Hosté naopak výrazně hůře, v porovnání s předchozími dvěma sety, přihrávají. Domácí tím pádem i lépe brání. Úvod setu je sice vyrovnaný, ale v průběhu setu se Karlovarsko pomalu dostává do vedení. Karlovarsko vyhrává set v poměru 25:14. 1:2 z pohledu domácích.

Ve čtvrtém setu pokračují domácí v dobrém výkonu na podání. Oba týmy sice nepřihrávají dobře, ale Karlovarsko je schopné bodovat i z vyšších nahrávek, zatímco Kladno se v útoku na srovnaný dvojblok trápí. Domácím se nakonec daří i dvě serie na podání a vyhrávají set v poměru 25:17.

Do rozhodujícího setu vstupují lépe hosté. Na začátku setu domácí vyrábějí dvě chyby. Hosté naopak hrají bez chyb, naopak se jim daří zaútočit a předřevším ubránit. Střídání stran za stavu 8:3 pro Kladno. Domácí se sice ještě snaží dotáhnout při podání Michala Kriška. To se nakonec nedaří. Hosté vyhrávají 15:11.

Konečný stav zápasu z pohledu domácích 2:3.

Nejlepší hráč zápasu: Daan Van Haarlem

Autor: Filip Plášil

VOLEJBAL BRNO – VK BENÁTKY NAD JIZEROU - Stav série: 1:0.

V prvním vzájemném střetnutí v rámci play-off UNIQA volejbalové extraligy došlo mezi Brnem a Benátkami nad Jizerou nakonec k napínavé bitvě. Hosté odhodlaně bojovali o každý míč, domácím zase perfektně vycházel servis. Převaha a vítězství v jednotlivých setech se střídalo, diváci byli svědky opravdového dramatu. Zápas dospěl až do pátého setu, který ovládl domácí Volejbal Brno a připsal si tak první výhru ve čtvrtfinálové sérii.

Volejbal Brno – VK Benátky nad Jizerou 3:2 (25:22,19:25,25:18,20:25,15:9)

Rozhodčí: Grabovský a Gall

Počet diváků: 730

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Haník, Hrazdira, Smrčina, Goodell, Sukharev, Klapal, libero Castello. Střídali: Muroň, Licek, Zmrhal, Pražák, Andrianov.

Hosté: Moník, Koláček, Škach, Nesvačil, Veselý, Grus, libero Ticháček. Střídali: Němeček, Motys, Celerýn.

Vyjádření:

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Těžké utkání, Benátky dnes hrály precizně. Proto je naše vítězství cennější. Vyzdvihl bych výkon Martina Licka na servisu.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Dnes jsme nepodali moc dobrý výkon, hlavně na útoku, kde jsme nedokázali dobře bodovat. O osudu utkání rozhodl Martin Licek, který hlavně kvalitním servisem tomu družstvu hodně pomohl. Je to play-off, počítá se jakékoliv vítězství.“

Hosté:

Jaroslav Škach (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „Vyrovnané utkání, doufám, že stejný výkon předvedeme i zítra. Myslím si, že to Brno bude mít těžké. V tomto zápase jim hodně pomohli střídající hráči. Každý, který tam přišel, tak pomohl, a to byl asi ten hlavní rozdíl.

Miroslav Malán (trenér VK Benátky nad Jizerou): „Z mého pohledu vyrovnaný zápas. Domácí si pomohli v rozhodujících chvílích servisem, Lickovi se povedla série. Gratuluji Brnu, na tom servisu byli asi o něco lepší.

Popis utkání:

Hned v úvodu utkání měl domácí tým Volejbalu Brno problémy s přihrávkou. To zapříčinilo vedení soupeře z Benátek nad Jizerou již ze začátku sady poměrem 1:5. Nekvalitní příjem mělo nakonec brněnské družstvo celý první set až do poloviny druhého setu. Diváci ale byli svědky bojovného volejbalu a dlouhých výměn. Ani na útoku se Brňanům nedařilo tak, jak by si představovali. Benátští soupeři se ale vítězství v první sadě nedočkali a v domácím prostředí ji pro sebe získalo Brno bodovým poměrem 25:22.

Ve druhém setu se obě družstva konfrontovala volejbalovou mezihrou, která spíše vyhovovala benátskému týmu. Opět měli domácí potíže s příjmem, neprojevili dostatek výrazného tlaku na servisu. Výsledkem toho byl druhý set ve prospěch hostů (18:25).

Do třetího dějství nastoupila obě družstva s velkým herním úsilím. Opět se velmi bojovalo, přesto dokázala převážit hra Brna. Od druhé poloviny setu odehrál na podání velmi úspěšnou bodovou sérii brněnský nahrávač Martin Licek, následně na to dobře podával Hrazdira. Díky tomu si třetí set a jeho výhru mohli připsat domácí na svou stranu. Konečné skóre setu bylo 25:18.

Čtvrtá sada se jevila lépe pro hostující celek z Benátek nad Jizerou. Dokázali si vytvořit slušný náskok a Brno se pak muselo snažit bodové manko mazat. Trenér Brna Ondřej Marek vystřídal na postu univerzálního hráče a Andrianov několika úspěšnými body z útoku v tomto setu přispěl ke snížení náskoku Benátek. Skóre se však stejně Brnu nepodařilo srovnat a set skončil 20:25. Utkání tedy pokračovalo zkrácenou hrou.

V tie-breaku začínal servírovat brněnský Licek, který opět předvedl velmi kvalitní sérii. Domácí se díky tomu dostali do čtyřbodového vedení, což uklidnilo celé brněnské družstvo. K tomu dokázal tým Volejbalu Brno zvýšit na Benátky herní tlak, kterému nedokázali tito soupeři čelit. Slušný náskok několika bodů si Brňané dokázali udržet a vítězně tak uzavřít napínavý pětisetový zápas. Ve čtvrtfinálové sérii tak získali první cenné vítězství.

Autor: Michaela Kedroňová

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018