24.9.2022

První body do tabulky nového ročníku mužské UNIQA extraligy rozdány

UNIQA volejbalová extraliga mužů 2022/2023 odstartovala v sobotu pěti zápasy 1. kola. Úplně první zápas letošního ročníku se odehrál ve Zlíně, odkud si vítězství odvezli volejbalisté Brna. K velkému překvapení se schylovalo na palubovce letošního nováčka z Benátek nad Jizerou. Domácí celek už už sahal ve čtvrtém setu proti Liberci po nečekaném úspěchu, ale Dukla dokázala odvrátit osm mečbolů a nakonec slavila výhru v tiebreaku. Zkrácená hra musela rozhodnout i utkání na Kladně, kde domácí Orli proti Ústí nad Labem se až za nepříznivého stavu 0:2 dostali do tempa a průběh utkání obrátili ve svůj prospěch. Českobudějovický Jihostroj doma s jistotou přehrál mladý tým Ostravy, stejně jako Karlovarsko na domácí palubovce Beskydy. Úvodní kolo uzavře nedělní utkání v Praze, kde Lvi přivítají celek Odoleny Vody.

VSC FATRA ZLÍN - VOLEJBAL BRNO

K prvnímu utkání letošního ročníku nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extralize svedl los hráče domácí Fatry Zlín a regionálního soupeře Volejbal Brno. V posledních sezónách se domácím v těchto utkáních příliš nedařilo a ani dnešní zápas nebyl výjimkou. I když utkání bylo vyrovnané, šťastnější byli hosté z Brna a zaslouženě si odváží tři body za vítězství 3:1.

Fatra Zlín - Volejbal Brno 1:3 (24:26, 25:16, 18:25, 22:25)

Rozhodčí: Vlastimil Kovář, Tomáš Kavala

Počet diváků: 410

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Truong, Čeketa, Čechmánek, Římal, L. Toman, Pražák, libero Viceník. Střídali: Adamec, Pavlovský, Šulc

Hosté: Crins, Kovalchuk, Janků, Janečka, Da Silva, Hrazdira, libero Kop. Střídali: Drahoňovský, M. Toman, Kočvara

Ohlasy po utkání:

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): Nervózní zápas s obou stran, vyhrál ten, kdo měl lepší servis a byl trpělivější."

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín): „První utkání se nám příliš nevyvedlo, i když jsme měli pár světlých okamžiků, chyb jsme udělali víc. Na kvalitní tým hostů jsme bohužel neměli."

David Janků (kapitán Volejbal Brno): „Nervózní utkání, jsme rádi, že jsme ho zvládli a bereme vítězství."

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Klasický první zápas, domácím se musel volejball líbit. Řekl bych, že jsme byli o něco lepší v útoku a trpělivější."

Popis utkání:

V prvním setu se hrál kvalitní volejbal. Obě družstva výborně podávala, ovšem přihrávka byla oboustranně dobrá, takže ani jeden tým si nevypracoval výraznější náskok. Do koncovky setu šly oba týmy za vyrovnaného stavu 20:20. V úplné koncovce odvrátili domácí dva setboly, ale třetí už hosté zvládli a berou první set 24:26.

Do druhého setu nastoupili domácí volejbalisté bez zábran, hráli téměř bez chyb a za stavu 6:2 donutili trenéra hostů k prvnímu oddechovému času. Za stavu 11:4 bylo již Brno bez možnosti oddechového času. Do koncovky šla Fatra za luxusního náskoku 20:11. Hned první setbol proměnil Čechmánek blokem a set skončil 25:16.

Třetí set byl obdobou druhého setu, jenže v opačném gardu. Hostům se začalo dařit a domácí byli v defenzívě. Postupně ztráceli 3:7 (první time) a 7:13 (druhý time). Za tohoto stavu vystřídal na postu smečaře Pavlovský Čeketu. Brňané i nadále dominovali hlavně zásluhou smečaře Janků. Do koncovky šli se sedmibodovým náskokem (14:21) a set bezpečně dotáhli do vítězného konce.

Čtvrtý set byl nejdramatičtější. Po vyrovnaném začátku poodskočili hráči Brna na 9:11 a domácí trenér si vzal první oddechový čas. Ale až po druhém oddechu za stavu 10:15 se domácí vzchopili, postupně snižovali a za stavu 12:15 přišel první oddech hostů a druhý za stavu 19:20. Do koncovky šly oba týmy za vyrovnaného stavu 21:21. Závěr utkání však domácí Zlín hrubě nezvládl, prohrál 22:25 a tím i celý zápas 1:3.

Autor: Ivan Dostál

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK OSTRAVA

K prvnímu kolu UNIQA extraligy přijela na jih Čech Ostrava. Jihostroj na soupeře od začátku vlétl, riskoval servis, a to se vyplatilo. Kromě koncovky druhého setu, kdy domácí polevili v koncentraci, bylo celé utkání jednoznačně v režii Českých Budějovic. Jihostroj tak odstartoval sezonu před svými fanoušky na jedničku.

VK Jihostroj České Budějovice – VK Ostrava 3:0 (25:12, 25:23, 25:14)

Rozhodčí: Velinov E., Možnár M.

Počet diváků: 715

Sestavy (od zóny I):

Domácí: van Schie, Stoilovič, Sedláček, Giraudo, Licek, Polák, libero Kovařík. Střídali: Piskáček, Kriško

Hosté: Jarosinski, Polynski, Dvořák, Fořt, Muroň, Blazej, libero Ptáček. Střídali: Mazoch, Vancl, Vašíček

Ohlasy po utkání:

Martin Licek (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): Povedl se nám start do zápasu a po celé utkání se nám dařil servis. Podle mě jsme zaslouženě vyhráli, i když po druhém setu jsme si to trochu zkomplikovali, když jsme Ostravu pustili do koncovky našimi vlastními chybami. Příště se tomu musíme vyvarovat.“

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „V prvním a třetím setu jsme přehráli soupeře hlavně servisem. Kazili jsme, ale řekli jsme si, že budeme víc riskovat. Zápas byl náročný na koncentraci hráčů. Poznamenalo to závěr druhého setu, kdy jsme trochu vypadli z rytmu, a Ostrava zatlačila na servisu.“

Dominik Fořt (kapitán VK Ostrava): Budějovice ukázaly, jakou mají kvalitu. Byli jsme jim schopni konkurovat jen ve druhém setu. V prvním a třetím setu nás upodávali a my jsme si nebyli schopni přihrát a smečovat.“

Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Jednoznačně vyhrál lepší tým. Přijeli jsme do Budějovic domácím trochu vzdorovat, ale podařilo se nám to jen ve druhém setu. Udělali jsme spoustu chyb. Co se nám daří v tréninku, tak se nám teď nedařilo. Nechci ale nijak snižovat kvalitu soupeře. V tomto směru určitě byl hmatatelný rozdíl. Gratuluju soupeři k vítězství.“

Popis utkání:

V prvním utkání sezony 2022/23 bylo znát, že chce Jihostroj využít domácí haly a vlétnou na Ostravu, která byla po dlouhém cestování rozhozená. Českobudějovičtí od počátku tlačili na servisu, a to se jim vyplatilo. Pět es dal v prvním setu Stoilovič a Jihočeši si po celý průběh prvního setu drželi soupeře na distanc. Jihostroji se rozehrál také nový nizozemský univerzál van Schie, který si dobře rozuměl s nahrávačem Giraudem. Domácí ovládli první set velkým rozdílem – 25:12.

Druhý set už byl vyrovnanější. Ostrava využila toho, že Jihočeši polevili v koncentraci a hostující Jarosinski parádně složil několik balonů. České Budějovice provedly chvilkové dvojstřídání Giraudo s van Schiem nahradil Piskáček a Kriško. Zaujal však především domácí Polák, který přes léto zapracoval na servisu a připsal si krásný bod z podání. Koncovka byla dramatičtější, i tak ale měl navrch Jihostroj, který zvítězil 25:23.

Ve třetí sadě už Ostrava musela zabrat, kvalita však byla na domácí straně. Van Schie ke kvalitnímu útoku přidal i dva pěkné bloky a Jihostroj ve třetím setu soupeře válcoval. Hostům nepomohli ani čtyři body střídajícího Mazocha. Třetí set vyhráli Českobudějovičtí opět jednoznačně 25:14 a mohli si vychutnat závěrečné ovace fanoušků.

Autor: Matěj Mayer

KLADNO VOLEJBAL CZ – SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM

Kdo čekal, že zápas bude mít rychlý průběh, nebyl daleko od pravdy. Ale k překvapení domácích fandů vedli po hodině hry 2:0 hosté. Kladenští Orli, oživeni impulsem v podobě příchodu kapitána Kraffera, nakonec vybojovali vítězství v tiebreaku a průběh zápasu berou jako ponaučení do dalších utkání.               

Kladno volejbal cz – SK Volejbal Ústí nad Labem 3:2 (24:26, 21:25, 25:18, 25:20, 15:9)

Rozhodčí: Krtička Jan, Dmejchal Matěj

Počet diváků: 419

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Špulák, van Solkema, Grozer, Andersen, Platačs, Seppänen, libero Kunc. Střídali: Fortuník, Hyský, Kraffer

Hosté: Srb, Lank, Bere, Sobirov, Suda, Baláž, libero Kořínek. Střídali: Kopecký, Fišer, Vodvárka, Beer

Ohlasy po utkání:

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): První zápasy sezóny bývají vždy těžké. Po nervózním začátku jsme rádi, že jsme do sezóny nakonec vstoupili vítězně. Na první pohled to může vypadat jako ztráta bodu, ale odehráli jsme těžký zápas a musíme být pokorní. Jsme rádi za dva body a musíme se poučit do dalších zápasů.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): „Začali jsme špatně a Ústí toho využilo. Musím pochválit střídající hráče. Od třetího setu jsme bojovali a rvali se o výsledek, a to přineslo výsledek. Po průběhu zápasu jsme rádi za dva body.“

Jiří Kořínek (kapitán SKV Ústí nad Labem): Pro nás nečekaný bod a komplikace pro Kladno. Odehráli jsme úžasné dva sety, ale potom jsme trošku odešli.“

Lubomír Vašina (trenér SKV Ústí nad Labem): „První dva sety nám domácí tým pomáhal, produkovali vysoký počet chyb a naši kluci toho dokázali využít, což beru jako velké pozitivum. Zvrat v celém utkání přineslo střídání Jirky Kraffera, který přinesl na hřiště klid a stabilitu. Měli jsme dobré momenty a myslím si, že máme na čem stavět.“

Popis utkání:

Ústecký tým, který se před zápasem pasoval do pozice outsidera, byl asi sám překvapen, když s favoritem z Kladna držel od začátku první sady krok. Diváci viděli rozpačitý začátek setu se spoustou nepřesností na obou stranách, které jsou klasickým znakem prvních zápasů po letní pauze. Týmy se oťukávaly a čekalo se, kdy kladenští Orli začnou soupeře tlačit. K tomu bohužel nedošlo, domácí se nemohli trefit do servisu a nefungovala jim obrana. Naopak ústečtí útočníci hráli odvážně a v půlce prvního setu tak hosté odskočili ve skóre na rozdíl tří bodů. Do koncovky šli s náskokem, a i když dva setboly promarnili, třetí již Baláž esem proměnil.

Zakřiknutý výkon kladenského týmu pokračoval i v druhém setu, kdy se Ústí dostalo na začátku do vedení 7:4. Vázla zejména souhra nahrávače s kůlovými útočníky, kdy bylo vidět, že hledají správný timing. Série nepovedených útoků donutila trenéra Milana Fortuníka, aby si za stavu 10:5 vzal už druhý time out. Jelikož hosté náskok navýšili ihned po time outu esem, reagovala domácí lavička střídáním nahrávače, kdy se na hřišti poprvé ukázal Ondřej Fortuník. Následně se na postu univerzála představila dlouholetá kladenská opora Tomáš Hyský, se kterým konečně přišel závan bojovnosti a pomohl navodit tak potřebnou bojovnou atmosféru. Při jeho sérii na servisu Kladenští zmenšili náskok hostů na tři body. Orli se pořád trápili na podání a v obranné fázi a Ústeckým tak stačilo pokojně ztrátovat a dokráčeli ke komfortnímu vedení 2:0 na sety.

Ve třetím dějství se na palubovce objevil místo Tima Grozera kapitán Jiří Kraffer. Ten přinesl do týmu kýžený klid a řád. Orli začali míň chybovat na servisu a Ústí mělo problém se prosadit na útoku. Domácí si vybudovali šestibodový náskok, který udrželi až do konce. V podobném duchu se odehrál i čtvrtý a pátý set.  Po dvou hodinách přinesl zlepšený výkon kladenským Orlům konečné vítězství 3:2.

Autor: Michaela Doležalová

VK BENÁTKY NAD JIZEROU - VK DUKLA LIBEREC

Dnešním dnem zahájily Benátky po tříleté odmlce další sezónu v naší nejvyšší volejbalové soutěži. Poslední mistrovské utkání v extralize odehrály Benátky v Liberci v sobotu 9. 3. 2019, kde pozdějšímu finalistovi sebraly jeden set. A právě Dukla dnes prověřila připravenost Benátek pod vedením bývalého hráče Dukly i Benátek Aleše Dittricha na novou sezónu mužské UNIQA extraligy. Dukla po ne příliš podařeném loňském ročníku citelně posílila a určitě se chce vrátit mezi elitu extraligy, kam vždy patřila. Nakonec se papírové předpoklady potvrdily. Dukla před velmi slušně zaplněnou Dražice NIBE Arénou vítězí nejtěsnějším rozdílem 3:2, když musela odvracet pěknou řadu mečbolů.

VK Benátky nad Jizerou - VK Dukla Liberec 2:3 (19:25, 26:24, 25:19, 34:36, 10:15)

Rozhodčí: Dušan Rychlík, Alex Nedbálek; čároví Jakub Činátl, Dominik Činátl, delegát utkání Kamil Renčín

Počet diváků: 300

Sestavy (od zóny I):

Domácí: McAinsh Conal Tain, Durski Kamil, Pokopec Patrik, Hudák Martin, Křesťan Filip, Dergunov Oleksandr, libero Michal Kotek. Střídali: Kratochvíl Matouš, Koranda Matěj, Švandrlík Pavel

Hosté: Lux Marcel, Krajčovič Šimon, Gavenda Filip, Demar Lukas, Nikačević Kruno, Ticháček Lukáš, libero Maar Silver. Střídali: Lubomír Staněk, Jemeljanovs Pavels, Veselý Jakub

Ohlasy po utkání:

Filip Křesťan (kapitán VK Benátek nad Jizerou): „V první řadě musím říci, že jsem pyšný na celý náš tým, protože takový začátek sezony je super. Musíme v tom samozřejmě pokračovat. Dnes rozhodly maličkosti. Podle mě jsme zbytečně neztrátovali v některých pozicích, neotáčeli jsme situace, které nás zřejmě stály sety. V tiebreaku je to o pár chybách. A v tomto byl Liberec lepší. Ale já bych byl rád, kdybychom do budoucna předvedli stejný výkon s týmy, se kterými potřebujeme získávat body. Jsme rádi určitě za bod, musíme pokračovat v práci a myslím si, že to bude mít do budoucna své ovoce.“

Aleš Dittrich (trenér VK Benátek nad Jizerou): Pro nás dobře rozehrané utkání. Sice jsme prohrávali 1:0, ale potom se nám podařilo ten obrázek hry plně obrátit. Bohužel jsme nedotáhli dobře rozehraný čtvrtý set do zdárného konce.“

Lukáš Ticháček (kapitán VK Dukla Liberec): První zápas v Benátkách, věděli jsme, že to nebude jednoduché. A to se potvrdilo. Benátky mají dobře složený mančaft, myslím si, že takových tu bude víc. Já jsem strašně rád, že to bylo týmové, že jsme se nepoložili v tom rozhodujícím čtvrtém setu, který byl neskutečně dlouhý. Takže jsem rád a gratuluji klukům.“

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec):„První zápas je vždycky těžký a jsem rád, že jsme ho vyhráli. A je jedno proti komu se hraje, Benátky, Vary..., to je jedno. Jsem rád, že jsme odrátili osm mečbolů, už to s námi vypadalo hrozně špatně. My jsme moc chtěli a to nás svazovalo. Vůbec jsme nepředváděli to, co předvádíme na tréninku. Pod takovým stresem, pod takovým tlakem se nedá hrát. Přesto kluci ukázali charakter v těžkých chvílích a blahopřeji Benátkám k jejich výkonu, nedaly nám nic zadarmo.“

Popis utkání:

Řada zkažených podání na obou stranách nám zahajuje nový ročník extraligy. K prvnímu dvoubodovému náskoku hostí velí přesným podáním Kruno Nikačevič (4:6). Přesto Benátky rychle s Duklou srovnávají krok a za stavu 7:6 jsou poprvé ve vedení (Dukla chyba na útoku – aut). Po bloku Šimona Krajčoviče se hosté vrací do nepatrného vedení (7:8), které si udržují až do stavu 9:10. V další rozehře se na bloku vyznamenává druhý blokař Dukly (Kruno Nikačevič) a hosté se po dlouhé době vrací do dvoubodového vedení (9:11). V druhé polovině první sady hraje Dukla naprosto bez chyb a s velkým náskokem kráčí k prvnímu setbolu sezóny. Poslední dva body v sadě patří opět Krunovi, který přesným útokem získal setbol a svým druhým přímým bodem z podání ukončuje sadu.

Do druhého setu vletěly Benátky jako vyměněné. Po esu kapitána domácích Filipa Křesťana tu máme první technický odpočinek Dukly (5:3). Až za stavu 9:9 se podařilo Dukle vyrovnat, když se na bloku vyznamenal diagonální hráč Filip Gavenda. Bezchybnou hrou obou družstev se nám stav na ukazateli skóre pomalu posouvá až na 13:13. Dvě chyby Benátek na útoku darují Dukle dvoubodové vedení zpět, ale to je ze strany hostí v druhé sadě vše. Od stavu 17:17 začíná na podání úřadovat benátecký Patrik Pokopec (2x eso) a výsledkem je velmi slušný náskok domácího celku v koncovce setu (21:17). Získaný náskok si domácí hráči udržují až do samotného setbolu, který přichází po smeči Matěje Korandy, protože hosté jsou v síti. První setbol odvrací Pavels Jemeljanovs přesným útokem a při podání libereckého kapitána Lukáše Ticháčka je velmi rychle vyrovnáno. Až druhý setbol se daří domácím proměnit. Dobře postavený blok Conala McAinshe ukončuje sadu a je vyrovnáno 1:1 na sety.

Domácí hráči namlsáni ziskem prvního setu v extralize se rozehrávají k velkému výkonu a favorit utkání se marně snaží s nováčkem držet krok. Rozhodující fáze třetího dějství přichází za stavu 18:13, kdy domácí získávají tři body v řadě zásluhou chytrých smečí Patrika Pokopce. Až oddechový čas Dukly zastavuje příděl bodů, ale víc jak na tříbodový rozdíl to nestačí (18:15). Koncovku setu si Benátky pohlídaly a vítězí velkým rozdílem 25:19.

Čtvrtý set byl pro fanoušky hry pod vysokou sítí doslova infarktový a nekonečně dlouhý. Až sedmdesátá rozehra ukončila tuto sadu, ale nesmíme předbíhat. Po celý průběh setu se obě družstva bodově hlídala a nedovolila svému soupeři odskočit o víc jak tři body (10:8 – eso Kamil Durski, 12:14 – eso Marcel Lux, 14:17 – Benátky chyba na útoku, 17:17 eso Conal McAinsh a útok Patrik Pokopec). Po útoku Filipa Křesťana, který celé utkání odehrál ve velkém stylu, vedou domácí v samotné koncovce o dva body 23:21, ale Dukla se stále nevzdává a blokem vyrovnává (23:23 - Kruno Nikačevič). První mečbol utkání na dva pokusy na útoku získává pro domácí tým Matěj Koranda (24:23). Kruno Nikačevič smečí vyrovnává a máme před sebou nekonečně dlouhou koncovku, kde Benátky nevyužily osm mečbolů (24:23, 24:24, 26:25, 27:26, 30:29, 32:31, 33:32 a 34:32). Dukla proměňuje svůj čtvrtý setbol v tomto setu. Autorem je Filip Gavenda, který z velké výšky dvakrát v řadě boduje a je vyrovnáno 2:2 na sety.

V úvodu tiebreaku se Benátky dostávají do dvoubodového vedení zásluhou kvalitních bloků (Martin Hudák a Filip Křesťan – 4:2), ale to je ze strany domácího celku vše. Zřejmě několik sporných rozhodnutí čárových rozhodčích zanechalo hořkost v hlavách hráčů. Toho dokonale hosté využívají a rychle bodově odskakují (4:6 eso - Kruno Nikačevič, 6:9 – eso Marcel Lux). Zda to byly přímé body z podání, to by se muselo zkoumat pomocí jestřábího oka, ale bohužel, takto se čárový rozhodčí musel rychle rozhodnout a hlavní rozhodčí verdikt vždy potvrdil. Třetí přímý bod z podání Dukly (Lukas Demar) v tiebreaku již znamená první mečbol Dukly v utkání (9:14). Filip Křesťan tvrdým útokem odvrací první mečbol Dukly. Druhý si již Dukla pohlídala (útok – Marcel Lux) a z Benátek si odváží dva body za vítězství 2:3 z pohledu domácího družstva. Přesto domácí volejbalisté nemusí být až tolik smutní, za svůj výkon v nekonečně dlouhém utkání na sebe musí být víc jak hrdi a odměnou jim je alespoň první bod.

Autor: Zdeněk ŠOLC, foto Martina Suváková

VK ČEZ KARLOVARSKO – BLACK VOLLEY BESKYDY

V 1. kole UNIQA extraligy přivítalo Karlovarsko na své palubovce tým Black Volley Beskydy. První dva sety byli domácí volejbalisté jednoznačnými pány na hřišti, Beskydy dokázaly s favoritem držet krok až ve třetím setu, avšak prodloužení zápasu se nedočkaly.   

VK ČEZ Karlovarsko – Black Volley Beskydy 3:0 (25:13, 25:11, 25:23)

Rozhodčí: Petr Kvarda, Petr Dušek

Počet diváků:690

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Ihnát, Weir, Sasak, Wiese, Zajíček, Keemink, libero Pfeffer. Střídali: Lamanec, Kasan, Patočka, Juhkami

Hosté: Olmedo, Mišek, Benda, Guimaraes, Perry, Motyčka, libero Jelen. Střídali: Koloušek, Komorowski, Provazník, Flegr, Malík

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): Super výsledek pro nás, tak jsme si to představovali. První dva sety, co jsme předváděli, bylo téměř bezchybné. Ve třetím setu jsme klasicky usnuli, ale v závěru to dohnali, takže veliká spokojenost.

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Já gratuluji klukům, že úspěšně zvládli vstup do zápasu, ten byl impozantní. Dva sety jsme parádně drželi tlak, ale v posledním jsme vypadli ve všech herních činnostech. V koncovce jsme se naštěstí vrátili a dotáhli to do tří bodů.

Jakub Motyčka (kapitán Black Volley Beskydy): „No, jak to říct? Začali jsme hodně nervózně. V podstatě oba sety byly jen o tom, že nás domácí rozstříleli na servisu. Pak ten třetí jsme už byli schopni se dostat do té mezihry a i si trochu zaútočit, tak jsme byli vyrovnaným soupeřem a škoda té koncovky.

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy): „Karlovarsko bylo logicky favorit, my máme poskládaný relativně mladý tým. Bohužel to byl pro nás první zápas letošní sezony – takový křest ohněm, takže začátek tomu odpovídal. Nechci říct, že by Karlovarsko nehrálo dobře, ale my jsme nakupili v prvních dvou setech takové neuvěřitelné množství vlastních chyb, že jsme nemohli uhrát nic lepšího než to, čemu odpovídal výsledek. Ve třetím setu jsme se trošičku zklidnili, prostřídali jsme, dokázali jsme některé balony ubránit, aby alespoň třetí set splňoval nějaké nároky na volejbal, jak si představujeme, a doufám, že si domácí alespoň třetí set zahráli.

Popis utkání:

Hned v úvodu vstoupil tým hostů útočně a překvapil svým bezchybným podáním. Domácí točili a ujali se vedení. Za stavu 10:5 pro domácí tým si vzal svůj první oddechový čas trenér hostů. První set ovládl svým perfektním podáním Jakub Ihnát, který celkem 5 x překvapil soupeře esem. James Weir útokem ze středu zaznamenal další body a za stavu 16:7 proběhl druhý oddechový čas hostů. Po domácím střídání za stavu 22:10 uhráli hosté dva body, ovšem tým domácích je svým útokem nepustil. Po prvním setbolu, který domácí tým nevyužil, podali hosté do sítě a domácí se tak ujali vedení 1:0.

Druhý set ovládl opět svým útokem James Weir. Hosté chybovali při svém prvním podání a tak se domácí ujali opět vedení. Po kontaktu se sítí hráče domácího týmu hosté srovnali, avšak chyba na podání Marka Perryho vrátila domácí zpět do vedení. Po esu Lukáše Wieseho si vzal oddechový čas trenér hostů, kterému se tento tah vyplatil a hosté bodovali. Po osmibodovém náskoku, kdy byl na podání Adam Zajíček, si za stavu 15:7 pro domácí vzal trenér hostů svůj druhý a poslední oddechový čas v tomto setu a opět se mu vyplatil. Domácí ovšem nepolevili a pokračovali ve své útočné hře. Za stavu 21:8 vystřídalo družstvo hostů své dva hráče a to Perryho a Miška, které vystřídali Komorowski a Provazník. Následovalo střídání domácích, kdy přišel do pole výměnou za Keeminka Patočka. Poslední podání patřilo hostům, kdy šel míč do sítě a hosté tak za stavu 11:25 prohráli i druhý set.

Vstup do třetího setu byl úspěšnější pro hosty, kdy svým útokem uhráli vstupní bod a vytlučenými bloky se ujali vedení. Po úspěšném útoku Lukáše Wiesseho snížili domácí na 3:5. Podání Adama Zajíčka a dobrá spolupráce v poli znamenala bodové srovnání a poté vedení domácích. Odraz míče od stropu haly znamenalo vedení hostů a první oddechový čas pro domácí. Vedení hostů provázelo celou první polovinu setu až do okamžiku druhého oddechového času pro domácí, který si vybral trenér Novák za stavu 12:15 pro Black Volley. Po oddechovém čase a vytlučených blocích hostů, se tým domácích svou hrou opět ujal vedení. Za stavu 16:15 si svůj první oddechový čas vybral trenér hostů. Koncovka zápasu byla vyrovnaná a za stavu 21:21 si trenér hostů vybral svůj poslední oddechový čas. Po úspěšném útoku se ujali domácí vedení a stavu 24:22, avšak nevyužili svůj první mečbol a na podání šli hosté, kteří své podání umístili do autu a tím ukončili celý zápas. Karlovy Vary tedy vyhrály celé utkání 3:0 na sety a připisují si první tři body v nové sezoně extraligy.

Autor: Lenka Horáková

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018