6.4.2016

Rozjelo se očekávané semifinále, na úvod zvítězily Budějovice i Liberec

Prvními zápasy se dnes otevřely semifinálové série mužské UNIQA extraligy. V úvodních zápasech se dařilo favorizovaným celkům, zvítězil vítěz základní části - českobudějovický Jihostroj, i poslední dosavadní mistr - Dukla Liberec. Druhé zápasy semifinále jsou na programu již zítra. 

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – VOLEJBAL BRNO - Stav série: 1:0.

První semifinále play-off UNIQA volejbalové extraligy nabídlo napínavou čtyřsetovou bitvu, kterou nakonec lépe zvládli domácí volejbalisté z Českých Budějovic. Ti sice ovládli první dva sety, jenže po zranění jedné z opor domácích Vladimíra Sobotky se hra vyrovnala. Hosté z Brna získali sadu číslo tři, a tak se o vývoji rozhodovalo i v setu čtvrtém. Jeho napínavou koncovku ale uhrál Jihostroj, který po vítězství 3:1 vede v sérii 1:0.

VK Jihostroj České Budějovice - Volejbal Brno 3:1 (25:17, 25:20, 20:25, 25:22)

Rozhodčí: Renčín a Krtička

Počet diváků: 1.373

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Mach, Michálek, Habr, Maciel, Fila, Sobotka, libero: Kryštof. Střídali: Tibitanzl, Kraffer a Pochop. Trenér: Jan Svoboda.

Hosté: Smrčina, Zmrhal, Haník, Klapal, Goodell, Hrazdira, libero: Castello.Střídali: Andrianov, Licek, Muroň a Pražák. Trenér: Ondřej Marek.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Super vítězství. Zranil se nám Sobotka, je to hodně nepříjemné. Tibitanzl nebyl čtrnáct dní na tréninku kvůli nemoci, takže si dovedu představit, jak byl asi vyplašený. Zvládli jsme to ale jako tým. Nakonec tam on dal ve čtvrtém setu rozhodující blok, bez kterého bychom tu sadu možná nevyhráli. Je skvělé, že do toho takhle naskočil. Byl platný. Zápas byl bojovný, takhle se hraje play-off. Jsem moc rád, že jsme to dotáhli do vítězného konce, nebylo to vůbec lehké."

Jan Svoboda (trenér VK České Budějovice): "Jsem spokojen se vstupem do semifinále. První dva sety jsme jasně ovládli. Rozhodovala hlavně dobrá obrana. Ve třetím setu zlepšili hosté přihrávku a útok, ale jsem rád, že jsme toto utkání zvládli vítězně."

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): "Budějovice hrály ze začátku tak, že my jsme neměli co nabídnout. Byly výborné na servisu. Poté znejistěly, protože se jim zranil Sobotka, a tam jsme měli šanci. V závěru jsme si to trochu zkomplikovali sami. Porazit jsme je asi mohli, obzvláště po těch nepovedených dvou setech. Musíme to zkusit znovu."

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): "První dva sety byly jasně v režii Jihostroje. Výborně podával a ještě lépe bránil. Nemohli jsme se prosadit. Hra se vyrovnala po zranění Sobotky. Třetí set jsme tak dotáhli k vítězství. Čtvrtá koncovka byla vyrovnaná, ale nakonec ji získali domácí."

Popis utkání:

Hned první útok českobudějovických hráčů byl zablokován, ale ti se nenechali zaskočit a třemi body v řadě se dostali do vedení 3:1. Za stavu 4:2 pro domácí viděli diváci ve Sportovní hale krásnou výměnu. Míč přešel hned šestkrát přes síť, ale vše zakončil úspěšným blokem Maciel. V prvním technickém oddechovém času měl Jihostroj náskok už čtyř bodů. A Jihočeši byli na bloku úspěšní i nadále. Dostali se do vedení 11:5 zásluhou úspěšných trojbloků. Trenér Brna Marek tak sáhl k oddechovému času. Brňané stále tahali za kratší konec a při druhém technickém time-outu svítil stav 16:9. Další oddechový čas přišel za stavu 19:11 a opět si ho bral hostující trenér. Jenže Jihostroj hrál pořád na plné obrátky a v koncovce drama nepovolil. První set tak získal v poměru 25:17.

Druhý set začal naprosto stejně jako ten předešlý. Jihomoravané získali první bod, ale další tři body už si připsaly na své konto České Budějovice. Nadále se více dařilo domácím, kteří šli už do čtyřbodového vedení 7:3. Trenér hostujícího družstva si tak vyžádal oddechový čas. Poté sice hosté snížili, ale hned další bod se přiklonil na stranu Jihostroje. Hosté z Brna na Jihočechy nestačili ani v dalším průběhu první sady. Jejich útok buď skončil na bloku Jihostroje, nebo v zámezí. Rozdíl ve skóre se tak postupně navyšoval. Brňané se stále ne a ne chytit a rozdíl byl stále kolem šesti bodů. Poté přišlo zranění Vladimíra Sobotky, a to možná hosty trochu nakoplo. Získali tři body v řadě a snížili na rozdíl tří bodů. Koncovka však opět patřila domácím. Poslední bod získali po Michálkově útoku. Ten sice skončil v zázemí, ale jelikož byli hosté v síti, tak bod mířil na stranu Českých Budějovic. Druhá sada tak skončila 25:20.

Třetí sada začala vyrovnaně a body se přelévaly ze strany na stranu. Nicméně Brno se poprvé v utkání dostalo do vedení o dva body. Konkrétně 5:3. V prvním oddechovém čase vedli hosté dokonce o tři body. Toto vedení si Jihomoravané udržovali i v dalším průběhu třetí sady. Za stavu 14:11 pro hosty sáhl k oddechovému času domácí kouč Jan Svoboda. Ale i tak další body přibývaly na stranu hostů z Brna. Při druhém technickém time-outu vedli brněnští hráči 16:11. Jejich náskok stále rostl a vše směřovalo k další klidné koncovce. Poprvé šlo ale ve vedoucí roli do koncovky Brno. Hosté nakonec zvítězili ve třetí sadě 25:20. Jihostroj tak v letošním play-off ztratil první set.

Sada s pořadovým číslem čtyři byla ve svém úvodu opět vyrovnaná. Jako první se trhl Jihostroj. Za stavu 3:3 získali domácí dva body a odskočili. A náskok v dalším průběhu čtvrté sady postupně navýšili na čtyři body. Hosté z Brna ale předvedli dva úspěšné bloky a dostali se opět svému soupeři na dostřel. Při druhé povinné pauze ale svítil na ukazateli skóre znovu čtyřbodový rozdíl. Tato přestávka pomohla více Jihomoravanům a třemi body v řadě snížili na rozdíl pouhého jednoho bodu. Poprvé v utkání se tak šlo do vyrovnané koncovky. A hostům se v ní dokonce podařilo vyrovnat a následné dostat do vedení. Pak se ale o slovo přihlásil kapitán Filip Habr, který povedenou smečí vyrovnal a úspěšným blokem poslal svůj tým do vedení 23:22. A jelikož Jihostroj získal i další dva body, zvítězili domácí v posledním setu 25:22 a celkově 3:1. V sérii tak vedou 1:0.

Autoři: Aleš Skok a Lukáš Dvořák

VK DUKLA LIBEREC – VK ČEZ KARLOVARSKO - Stav série: 1:0.

V prvním semifinále v liberecké sportovní hale se střetla domácí Dukla s týmem Karlovarska. Vzájemná bilance je jednoznačná pro Duklu. V šesti vzájemných zápasech vždy dominovala Dukla, dvakrát v Českém poháru a 4x v naší nejvyšší lize. Jak dopadne další vzájemné utkání s přívlastkem 1. semifinále EX-M se přišla podívat do útulné liberecké haly velmi slušná divácká kulisa, která oba aktéry vyburcovala k pěknému volejbalovému výkonu s řadou tvrdých zakončení a velmi pěkných a dlouhých výměn. Nakonec roli favorita na výbornou zvládla Dukla a připsala si první důležitý vítězství v úvodním semifinále EX-M.

VK Dukla Liberec – VK ČEZ Karlovarsko 3:0 (29:27, 25:18, 25:20)

Rozhodčí: René Činátl a Petr Kvarda

Počet diváků: 980

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Jakub Janouch (4 body), Aleš Správka (5), Adam Zajíček (1), Adrian Patucha (18), Tomáš Kriško (18), Lubor Leikep (8), libero: Václav Kopáček. Střídali: Lubomír Staněk (6), Jakub Vencovský.

Hosté: Michal Kriško (14), Zdeněk Málek (8), Tomáš Široký (6), Andreas Eriksson (2), Donovan Džavoronok (17), Michal Sukuba (3), libero: Daniel Pfeffer. Střídali: Pavel Bartoš, Robert Szczerbaniuk (1).

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Myslím si, že jsme splnili roli favorita. Je to první zápas po dlouhém volnu a myslím si, že jsme to dnes zvládli. Zítra je další zápas. Série může být dlouhá, tak se dobře vyspat a jede se dál.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Důležité bylo, že jsme zvládli první set, který se pro nás nevyvíjel moc dobře. To si myslím, že bylo hodně podstatné a v těch dalších dvou setech si myslím, že jsme byli lepší hlavně v obraně.“

Hosté:

Tomáš Široký (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Myslím si, že utkání rozhodl první set, protože bylo vidět, že domácí byli hodně nervózní a my jsme hráli bez zábran. Bohužel jsme ten set prohráli a  domácím začal jít v druhém setu servis. My jsme jim to usnadnili, udělali jsme větší množství nevynucených chyb v druhém setu  a třetí set jsme zase nedohráli. Vedli jsme, bohužel se to zastavilo v jednom postavení. První zápas je za námi, zítra máme další možnost.“

Petr Brom (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Myslím si, že jsme hráli s Libercem vyrovnaně. Až na ten druhý set, kdy si Liberec udělal ze začátku náskok a my jsme to nezvládli, ale pak jsme to nějakým způsobem dostrátovali. Třetí set. Dvacet minut se rveme o každý míč a potom uděláme tři chyby a za minutu je konec. My jsme hráli, fungovali jsme, za to musím hráče pochválit, ale udělali jsme vždycky o dvě, tři chyby více a to v koncovkách setu rozhoduje.“

Popis utkání:

Úvod semifinále lépe vyšel hostům, hlavně podání Michalovi Kriškovi, který po dvou esech donutil za stavu 0:4 k rychlému oddechovému času domácího trenéra Michala Nekolu. Po time se konečně Dukle podařilo karlovarského Kriška dostat z podání a když univerzál hostí Donovan Džavaronok míří do autu, čtyřbodový náskok je rychle snížen na rozdíl dvou bodů (3:5). Dokonce ještě před prvním technickým odpočinkem přichází vyrovnání na 7:7, to jsou pro změnu hosté při útočné akci v síti. Další přímý bod z podání hostů (Michal Sukuba) posílá Karlovarsko zpět do vedení (8:11), ale i Dukla umí pěkně a přesně podávat (2x eso Jakub Janouch) a to ji zaručuje první vedení v utkání (12:11) a máme tu první odpočinek na straně ČEZ. Po time přichází trochu kuriózní bod navrch Dukly. Velmi tvrdou smeč nedokázal obouruč spodem udržet domácí nahrávač na straně Dukly a míč, který přelétl na stranu hostů padá vedle rozhodčího, kde nikdo z hostů nebyl (14:12). Před druhým oddechovým časem na sebe narazili jmenovci Kriškové.  Karlovarský tvrdě útočí a domácí dobře postaveným jednoblokem zvyšuje na 16:13. Po TT je opět za stavu 18:18 vyrovnáno, to se vyznamenala obrana Karlovarska trojblokem. Až do úplné koncovky se hra postupně přelévala z jedné strany na druhou a hosté dokonce po jedné z mála nevynucených chyb v utkání (útok tečoval anténku) získávají za stavu 23:24 první setbol v zápase. Zkažené podání Karlovarska (Michal Kriško) dovoluje Dukle zadarmo vyrovnat, a když domácí Tomáš Kriško nekompromisně útočí z hlavního kůlu a nyní je setbol na straně domácích. K dalšímu setbolu se hosté dostávají trochu zadarmo, když univerzál hostů smečuje do bloku Dukly. Míč od bloku míří do autu, bohužel teč hráče Karlovarska ani jeden rozhodčí neviděl a na řadě je Karlovarsko (26:27). To ale nenaložilo s výhodou vůbec dobře. Dvě nevynucené chyby na útoku univerzála hostí (Donovan Džavoronok) posílá Duklu do vedení 1:0 na sety.

Druhý set ovládla jednoznačně Dukla. Podání nahrávače Jakuba Janoucha znamená opět velké nebezpečí pro hosty (4:0 – eso, blok Libor Leikep a 2x do autu Michal Kriško). Dukla velmi rychle navyšuje svůj náskok až na rozdíl šesti bodů (6:1 – opět aut univerzála hostí, 8:2 dvojblok v podání Lubomír Staněk a Adrian Patucha). Získaný náskok si domácí bezchybnou hrou udržují po celé druhé dějství, a když za stavu 24:18 se daří Tomáši Kriškovi vytlouci blok hostů, domácí se zaslouženě radují z prvního setbolu druhé sady. Hned první setbol Dukla proměňuje dvojblokem (Lubomír Staněk a Tomáš Kriško) a ujímá se vedení 2:0 na sety.

I do třetího setu vlétla Dukla velice solidně a po dalším přímém bodu z podání (Adrian Patucha) se ujímá vedení 6:3. Při podání Donovana Džavoronka se ale stav rychle mění a dokonce za stavu 7:8 po druhém esu Donovana odcházejí hosté s jednobodovým náskokem k prvnímu TT třetí sady. Od tohoto stavu jsou k vidění velmi dlouhé výměny s řadou obětavých zákroků. Družstva se postupně střídají v jedno až dvoubodovém vedení. Při druhém TT třetí sady dokonce hosté vedli 14:16, ale přesto koncovka patřila Dukle. Když se blok Karlovarska dotýká sítě, máme zde vyrovnání za stavu 18:18. Po jedné z delších meziher se vyznamenává ostrou diagonálou Adrian Patucha a domácí se dostávají do nepatrného vedení (20:19), které již nepouštějí. Spíš hosty to zaskočilo a ty už koncovku uhráli prakticky sami. Dva přešlapy třímetrové lajny při útoku ze zadní zóny, blok Libora Leikepa a je tu první mečbol semifinálové série (24:20). Hned první mečbol domácí proměňují další pohlednou smečí do ostré diagonály (Adran Patucha) a první semifinále získávají v poměru 3:0 na sety.

Autor: Zdeněk Šolc 

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018