12.2.2021

Ruleta o jistotu letošního čtvrtfinále UNIQA extraligy mužů se roztočí v sobotu

Takhle vyrovnanou základní část UNIQA volejbalové extraligy mužů 2020/21 už dlouho nepamatuje. O jejím osudu rozhodnou až výsledky posledního 22. kola. To se odehraje v sobotu a každý získaný bod do tabulky může ještě pořádně zamíchat konečným pořadím.

Po posledním odehraném kole už je jisté, že pro volejbalisty Příbrami a Zlína je sobotní zápas závěrečným vystoupení v letošním ročníku UNIQA extraligy. Oba týmy svou šanci probojovat se do předkola play-off promarnily a čeká je vzájemný souboj o jedenáctou a dvanáctou příčku. Útěchou jim může být fakt, že ze soutěže nikdo nesestupuje a tak i pro příští sezónu jim zůstane status extraligových týmů.

Dalším týmem, který má už své jisté, a tím je čtvrté místo po základní části, jsou pražští Lvi. Ke konečnému umístění ostatních týmů by však bylo zapotřebí křišťálové koule…

 O první tři příčky stále bojují týmy Karlovarska, Českých Budějovic a Liberce. Osud tomu chtěl, že vedoucí Karlovarsko vyzve v posledním 22. kole třetí libereckou Duklou. Druhé České Budějovice čeká zápas v Brně a bylo by velkým překvapením, kdyby si odtud neodvezly tři body do tabulky. Jak se týmy poskládají v konečném pořadí, hodně napoví výsledek utkání v Karlových Varech. Pokud domácí tým zvítězí za tři body a za předpokladu, že Jihostroj zvládne roli favorita v Brně, o vítězi základní části by mezi nimi rozhodoval při stejném bodovém zisku, stejném počtu výher až poměr setů. V případě tříbodového zisku Liberce, by Dukla sice svého sobotního soupeře bodově přeskočila, ale na Jihostroj (počítáme, že v Brně vyhraje) by už nestačila. Když by o vítězi na západu Čech rozhodovala až zkrácená hra, Karlovarsku bude patřit druhá příčka a Liberci třetí. Jak je vidno, variant je mnoho a to ještě nepočítáme s tím, kdyby se v Brně zrodila senzace… V tom případě, by výše uvedené varianty vzaly za své a nakonec by mohlo být všechno jinak.

Otevřený je také souboj 5. - 7. místo, z něhož vzejdou dva přímo postupující do play-off, třetí tým pak čeká předkolo. V nejlepší pozici se zatím nachází páté Ústí nad Labem, kterému jistotu postupu trochu zkomplikovala poslední prohra na Kladně, ale doma by si s týmem Beskyd mělo poradit a chystat se na čtvrtfinálovou sérii. Kdyby však ústečtí volejbalisté zaváhali, otevřela by se šance k postupu v případě sobotních výher i oběma dalším celkům – aktuálně šesté Ostravě i sedmé Odoleně Vodě. S největší pravděpodobností se však právě mezi těmito týmy rozhodne, kdo se bude moci v klidu připravovat na čtvrtfinálovou sérii play-off a kdo bude muset o účast bojovat v předkole. O bod lépe jsou na tom ostravští volejbalisté, kteří mají svůj osud ve svých rukou. Pokud porazí na domácí palubovce pražské Lvy, už se nemusejí ohlížet na výsledek utkání Odoleny Vody a šestou příčku si udrží. Aero hostí ve středočeském derby Kladno. Přímý postup do play-off by mu zajistila pouze tříbodová výhra, ale i nezdar Ostravy.

I pořadí na 8. – 10. místě se může ještě teoreticky promíchat, jistí účastníci předkola play-off však budou mít v sobotních zápasech proti sobě papírové favority a tak s největší pravděpodobností osmá příčka zůstane Kladnu, devátá Volejbalu Brno a desátá volejbalistům Beskyd. Výhodu domácí palubovky bude mít pouze Brno, kladenští i beskydští Orli hrají na hřišti soupeře. Brno se proti Českým Budějovicím navíc bude muset obejít bez dvou svých opor - univerzála Daniela Římala, který se už v Champions League „proháněl“ v dresu Karlovarska a smečaře Martina Licka, nově hostujícího v rakouském týmu českého trenéra Zdeňka Šmejkala, Waldviertelu. Dosud venku nezvítězivší Beskydy čeká utkání v Ústí nad Labem a Kladno se chystá na středočeské derby s Odolenou Vodou.

Jak sami vidíte, o konečném pořadí se bude bojovat do poslední chvíle. Jak to nakonec dopadne, je před sobotními zápasy opravdu „ve hvězdách“.

Zápasy 22. kola UNIQA extraligy mužů:

sobota 13. února

  • 17:00 VK Euro Sitex Příbram – VSC Fatra Zlín
  • 17:00 VK Ostrava – VK Lvi Praha
  • 17:00 SK Volejbal Ústí nad Labem – Black Volley Beskydy
  • 18:00 Volejbal Brno – VK Jihostroj České Budějovice
  • 18:00 Aero Odolena Voda – Kladno volejbal cz
  • 19:00 VK ČEZ Karlovarsko – VK Dukla Liberec (přímý přenos na ČTsport)

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018