27.9.2018

Slavnostní zahájení sezóny VK Dukla Liberec

Ve středu 26. září 2018 zahájil Volejbalový klub Dukla Liberec slavnostně novou sezónu „UNIQA volejbalová extraliga mužů a žen“ s představiteli armády, města Liberec, sponzory a novináři. Posezení se uskutečnilo na zámku Svijany, kde přítomní měli možnost po zahajovací řeči ředitele Dukly Liberec položit pár otázek jak řediteli, tak i reprezentačnímu trenérovi a trenérovi Dukly v jedné osobě Michalovi Nekolovi a kapitánu týmu Aleši Správkovi, dále trenéru družstev žen Liborovi Gálikovi a kapitánce družstva žen Lauře Holubcové. Po velmi přátelské debatě plné veselých otázek a odpovědí jsme se postupně zeptali na blížící se sezónu a na připravované oslavy k 70 letům Dukly.

 

Jak to vidí Pavel Šimoníček, ředitel Dukly Liberec:

Pavle, Dukla letos oslaví velmi pěkné výročí, co nám k tomu můžeš prozradit?

1. října 1948 vznikla Dukla jako taková – armádní sportovní centrum DUKLA. Těch Dukel bylo dříve více -  v Praze, v Jihlavě, v Plzni, Příbrami, Pardubicích…… Postupem času se volejbalová Dukla, která byla zakládajícím členem, přes zakládající klub Jihlavu dostala postupně až do Liberce. Přesně po 70 letech 1. října 2018 budeme slavit kulaté výročí v naší hale. Při této příležitosti přijede česká televize na mistrovské utkání 1. kola UNIQA volejbalové extraligy mužů. Budeme od 18 hodin hostit Fatru Zlín. Do haly jsme pozvali 25 žijících legend – sportovců, kteří se zasloužili o dobré jméno Dukly. Jako volejbal jsme za 70 let získali 18 titulů mistra ČR nebo Československa a také jsme získali 11 titulů v Českém poháru mužů. Výročí oslavíme především zápasem, výstavou dobových fotografií v prostorách naší haly. Na výstavě nebudeme vzpomínat nejen na volejbal, ale i na ostatní sporty. K výročí nám přijede popřát ředitel Armádního sportovního centra Dukla Praha Jaroslav Priščák. Za pozvané sportovce budu jmenovat alespoň Imricha Bugára, který je mým kamarádem.  

Na co se mohou diváci při pondělním utkání těšit?

Určitě se mohou těšit na naše nové posily a nově zrekonstruovanou halu. Doufáme, že si mistrovské utkání užijí. Poté, co jsme změnili kádr – přišel nový nahrávač a dva přihrávající smečaři (Mateusz Biernat, Petr Šulista, Bartosz Pietruczuk).

Jak se ti líbilo družstvo Dukly v přípravě? Jak fungovala spolupráce mezi hráči?

Jedná se o úplný začátek. Hráči se spolu sehrávají. Jedná se o běh na dlouhou trať. Vzpomínám si, že jsme měli přípravu, kde jsme před prvním zápasem odehráli 40 přípravných utkání. Letos máme za sebou pouze dva turnaje a dvě přátelská utkání, což je katastrofálně málo. Budeme se postupně sehrávat během sezóny a doufám, že k nám budou diváci ze začátku shovívaví. Vybrali jsme tým, který pro úspěch udělá maximum. Možná ze začátku ta sehranost bude opravdu trochu váznout, ale postupně se bude zlepšovat. Všichni víme, že rozhodovat se bude až na konci sezóny.

Dukla má vždy ty nejvyšší cíle, jak to vypadá letos?

Vždy máme nejvyšší cíle a věříme, že jsme to naše družstvo mužů postavili dobře. Nicméně konkurence letos je obrovská, všechny týmy také posilovaly. Bude to letos velice těžké se dostat mezi první čtyřku. To si samozřejmě nechci dělat alibi, ale my chceme přesto jít do finále, a hlavně tam chceme i uspět.

Michal Nekola, trenér mužů o novém kádru:

Letos Dukla citelně obměnila kádr, jak se podařilo sladit tým?

Kabina si sedla a herně to bude samozřejmě chvilku trvat, abychom to dotáhli úplně k tomu, abychom byli všichni spokojeni. Ve stejné situaci jako my je letos spousta mančaftů. Cítím, že náš tým pracuje dobře a kráčí dobrým směrem. Budeme pracovat dál tak, abychom byli perfektně připraveni hlavně na play-off a to je nejdůležitější.

Jak budou chybět opory, které zde získaly dva tituly?

Budou nám chybět jak herně, tak hlavně společensky. Protože, jak říkal Pavel Šimoníček, je to tu taková velká rodina a myslím si, že ti kluci, kteří tady hráli v tu dobu a získali zde různá ocenění, tak i jim bude chybět zdejší prostředí. Ale šli tam, kde je to může ještě více posílit a my jim to všichni moc přejeme. Chybět budou určitě.

A jaký je cíl pro letošní sezónu?

Cíle se nemění. Na Dukle jsou cíle pořád stejné. Vyhrát všechno. Budeme se o to snažit.

Kapitán mužů, Aleš Správka se také rozpovídal o novém složení družstva:

Čeká tě další sezóna na Dukle, kolikátá?

Václav Kopáček je tu sedm sezón a já na tom budu podobně. Přišel jsem rok po Václavovi, tak šest, začnu sedmou.

Jak vidíš letošní sezónu, tolik změn v družstvu jste dlouho neměli?

Kluci jsou v pohodě, pracovali na sobě. Já osobně jsem rád, že se kádr takto obměnil, protože už bylo cítit, že to družstvo hraje už dlouho spolu a že jsme byli i mentálně trochu unaveni. Jsem rád, že ta obměna týmu pomalu začala už loni. Přišli dva noví hráči, kteří zde dostali smlouvu na tři roky. Nyní přišli další tři kvalitní hráči, kteří zde budou možná delší dobu. Důležité je, že je tady Birny (Mateusz Biernat), nový nahrávač, takže nové myšlení pro tu naši hru. Samozřejmě nás čeká spousta práce. Důležité je, abychom byli zdraví a vyhýbali se nám zranění. Myslím si, že Dukla bude hrát úplně jiný volejbal, než hrála v minulých sezónách.

Má Dukla na některém postu slabinu?

Máme druhého mladého nahrávače Srbíka (Jiří Srb), kdyby náhodou Bírny vypadl. Určitě by nebyl na tomto postu problém, protože Jirka dlouhodobě vykazuje, že na to hlavu má. Já bych byl třetím, v případě nouze, nahrávačem. Máme tři blokaře (Libor Leikep, Aleš Holubec a Jakub Veselý). Dvě libera (Václav Kopáček, v Benátkách na hostování Tomáš Kunc). Věřím tomu, že vše bude dobře fungovat. Viděl jsem, jak mohutně posilují ostatní extraligová družstva. Prostě jednoduché to letos nebude.

Cíle?

Cíle máme jednoznačné. Dukla musím mít vždy ty nejvyšší cíle. Tím je finále jak poháru, tak ligy. Chtěl bych vyhrát obojí, ale favoritem pro mě je vyhrát titul v lize.

Libor Gálik, trenér žen zhodnotil působení ženské složky Dukly:

Družstvo žen jste velmi pozměnili, jak tyto změny vidíš?

Doufám, že změny v družstvu budou pozitivní hlavně pro budoucnost. V prvním ročníku jsme hráčky sháněli na poslední chvíli. Letos jsme na sestavení týmu měli podstatně více času a mohli jsme se pořádně po rozhlédnout. Dukla chce jít přes mladé české talenty. Právě proto jsme letos šli tímto směrem. Samozřejmě náš trh hráček je velmi malý, takže zde máme i slovenské hráčky, ale ty nebereme úplně jako zahraniční. Já osobně jsem velmi spokojen, že jsme tým omladili. Máme zde hráčky, které by mohly být přínosem pro český volejbal a mohly by se prosadit i v národním týmu.

Co ti bude chybět z loňského roku?

Smích…. Ta atmosféra. Všechno pro nás bylo úplně nové. Za Duklu hrálo poprvé na nejvyšší úrovni ženské družstvo. Překvapila mě i atmosféra při domácích zápasech v hale Dukly, kde jsme ani nečekali, že bude chodit tolik diváků. To si myslím, že bylo velmi hezké.

A jak loni družstvo žen vedení Dukly přijalo?

Myslím si, že to všechno bylo velmi dobré. Až nyní zjišťujeme, co to všechno znamená. Minulý rok byl po všech stránkách velice pozitivní.

Jaké jsou cíle pro letošní rok?

Určitě chceme lepší umístění než páté místo, jako v loňském roce. Liga bude velmi vyrovnaná. Jasným favoritem by měla být Olomouc. S Olomoucí jsme hráli v přípravě vyrovnané zápasy, takže nechceme říkat, že na Olomouc nemáme, zde se každé družstvo bude chtít vytáhnout. Za favorita považuji Olomouc a o další místo se budeme chtít poprat. Samozřejmě bude záležet i na dalších faktorech, jako je zranění a podobně. Loni jsme se snažili, ale skončilo to pátým místem a letos chceme být výš.

 

Autor: Zdeněk Šolc

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Liliana / Paula (ESP) – Hermannová / Štochlová 2:1 (9:21, 21:13, 15:6)   Futures - Nuvali (PHI): Gottsu / Shoji...

 
Kvalifikace ME U18 2024

dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Česko – Srbsko 2:3 (25:17, 22:25, 22:25, 25:23, 10:15)   chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Dánsko 3:0 (25:22,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018