24.4.2016

Úvodní finále jasně v režii Liberce, k bronzu mají blíže České Budějovice!

Obhájci titulu z Liberce se ve skvělé formě představili v úvodním finálovém klání proti brněnskému Volejbalu, který udolali jasně 3:0 na sety a ujali se tak ve finále vedení 1:0 na zápasy! V boji o bronzové medaile se lépe prezentovali České Budějovice, které zdolaly Karlovarsko také ve třech sadách.

FINÁLE: VK DUKLA LIBEREC – VOLEJBAL BRNO. Stav série: 1:0

A první finále je tady. Po několika změnách začátku utkání (žádosti ČT Sport) nakonec hvizd hlavního rozhodčího zazněl v neděli přesně o 18-té hodině. Diváci televizního přenosu si nakonec museli několik hodin počkat na záznam, přesto museli být spokojeni velmi pěknou volejbalovou podívanou, kde větší zkušenost s finálovým bojem ukázala Dukla, která snadno zvítězila 3:0 na sety a ujala se vedení 1:0 na zápasy, přitom byla oslabena o svého univerzála Adriana Patuchu, který má natažen sval v levé noze. Jeho úlohu na výbornou zastal Jakub Vencovský, který byl dokonce vyhlášen hvězdou utkání.

VK Dukla Liberec – Volejbal Brno 3:0 (25:20,25:17,25:19)

Rozhodčí: Jan Krtička a Kamil Renčín

Počet diváků: 1.200

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Jakub Janouch, Aleš Správka (8 bodů), Libor Leikep (11), Jakub Vencovský (20), Tomáš Kriško (15), Lubomír Staněk (5), libero Václav Kopáček. Střídali: Jan Galabov

Hosté: Zdeněk Haník, Michal Hrazdira (6), Luboš Smrčina (6), Sergey Andrianov (7), Vladimír Sukharev (3), Martin Klapal (4), libero: Nicholas Castello. Střídali: Marek Zmrhal (4), Martin Licek, Jan Muroň (1), Nicholas Goodell (4)

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „My jsme se v dnešním utkání soustředili především na sebe, Brno jsme vůbec neřešili. Určili jsme si taktiku a ta nám dnes vycházela po celý zápas. První zápas si myslím, že jsme zvládli na jedničku. Teď se vyspat a zítra nanovo.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Musím klukům pogratulovat, protože hráli koncentrovaně od prvního do posledního balonu a zasloužili si dnešní vítězství.“

Hosté:

Michal Hrazdíra (kapitán Volejbal Brno): „Nezachytili jsme začátek. Liberec se uklidnil a pak si Kuba Janouch dělal víceméně, co chtěl. Hrál výborně. My jsme nebyli absolutně schopni přečíst jejich útoky, naopak oni nás dobře ubránili. Musíme do zítřka něco změnit.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Za prvé gratuluji Liberci k vítězství. Myslím si, že dneska byl lepší po všech stránkách a zaslouženě vyhrál. My jsme ten zápas vůbec nezvládli, připravíme se líp na zítra.“

Popis utkání:

Úvod finále patřil parádnímu podání Aleše Správky (eso – prasátko 3:0). To se nedá na druhé straně říci o Vladimíru Sukharevovi, který dvakrát míří do velkého autu a dovoluje domácím v klidu získat čtyřbodové vedení (5:1). Až po prvním technickém odpočinku se i hostům daří na podání a po čistém esu (Martin Klapal) snižují na jediný bod (9:8). Po snížení se na bloku vyznamenává domácí Libor Leikep a rychle posílá Duklu do tříbodového vedení (11:8). Další bod navrch přidává Tomáš Kriško, který trestá špatný příjem brněnského kapitána a hned z první zvyšuje na 13:9. Čtyřbodové vedení si Dukla hlídá až do samotné koncovky prvního dějství. Až v úplném závěru setu delší velmi pěknou rozehru ukončuje Jakub Vencovský tvrdou smečí z vedlejšího kůlu (23:18). První setbol utkání na sebe nenechal dlouho čekat. Tomáš Kriško povedenou smečí nedává polařům Brna šanci a za stavu 24:19 jsme jediný bod od konce setu. Útok do autu oddaluje konec, ale v další rozehře se do míče vší silou z velké výšky opírá liberecký smečař Tomáš Kriško a nekompromisně vytlouká blok Brna a domácí se ujímají vedení 1:0 na sety.

Druhý set hrála Dukla s velkou chutí a také to tak vypadalo. Velmi slušné podání a kvalitní obrana na síti slavila úspěch a výsledkem bylo velmi slušné bodové vedení (4:1 blok Libor Leikep, 6:2 eso stejný hráč). Při podání libereckého nahrávače (Jakub Janouch) domácí odskakují až na 15:7 a s velkým náskokem se blíží zisku druhé sady. Při podání Nicholase Goodella přichází menší korekce nepříznivého stavu pro Brno (17:13), ale po odpočinku, který si rychle vyžádal domácí trenér Michal Nekola, se třikrát v řadě na útoku nemýlí Tomáš Kriško, a když Jakub Vencovský zaznamenává další eso utkání, Dukla je zpět v dostatečném bodovém náskoku (21:13 – eso). První setbol druhé sady přichází po bloku Libora Leikepa (5x bod blokem v utkání) za stavu 24:16. Luboš Smrčina dobře sehraným signálem středem s nahrávačem Martinem Lickem první setbol odvrací, ale potom nahrávač Brna kazí podání a domácí jsou ve vedení 2:0.

Pomalu stejný scénář měl úvod i třetí sady. Trojblok Dukly (2:0), čisté eso domácího kapitána (Aleš Správka – 4:1) a za stavu 5:1 rychle žádá druhého rozhodčího brněnský trenér Ondřej Marek oddechový čas. Po time zvyšuje Jakub Vencovský o konečky prstů v trojbloku na 7:2 a už to vypadá, že i třetí set bude snadnou kořistí domácích. Brno se ale nevzdávalo a dokázalo se po prvním TT třetí sady přiblížit na pouhé dva body (12:10 – přísný nečistý úder domácích). Ale to bylo ze strany hostů vše. Domácí opět přitvrzují na podání a během dvou postavení rychle bodově ujíždějí (18:11 – eso Jakub Vencovský). Na toto vedení již hosté nedokázali odpovědět a za stavu 24:17, po přesné smeči po lajně z vedlejšího kůlu (Jakub Vencovský), se velmi slušně zaplněná hala Dukly raduje z prvního mečbolu finálové série. Dva body brněnského blokaře (Luboš Smrčina) nedovolují zápas ukončit, až při třetím mečbolu brněnský kapitán Michal Hrazdíra kazí podání a Dukla bez ztráty setu získává ú vodní utkání finálové série.

Autor: Zdeněk Šolc

O 3.MÍSTO: VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE - VK ČEZ KARLOVARSKO - Stav série: 1:0.

Ačkoliv vypadá výsledek utkání jednoznačně, tak opak je pravdou. Jihostroj a Karlovarsko se v prvních dvou setech tahali o každý balon a rozhodovaly až koncovky setů, ve kterých byli úspěšnější domácí. Třetí set už si České Budějovice pohlídaly a po vítězství 3:0 se ujali vedení v sérii.

VK České Budějovice – VK ČEZ Karlovarsko 3:0 (25:22, 32:30, 25:20)

Rozhodčí: Hudík - Rychlík

Počet diváků: 741

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Polák, Červinka, Fila, Mach, Maciel, Michálek - libero Kryštof. Střídali: Pochop a Tibitanzl. Trenér: Jan Svoboda.

Hosté: Široký, Bartoš, Málek, Sukuba, Kriško, Szczerbaniuk – libero Pfeffer. Střídali: Janků a Eriksson. Trenér: Petr Brom.

Vyjádření:

Domácí:

Radek Mach (kapitán VK České Budějovice): "Dneska jsme měli zápas téměř celou dobu ve své režii. Zvládli jsme to s chutí a bojovností. Doufám, že nám to vydrží i zítra."

Jan Svoboda (trenér VK České Budějovice): "Jsem spokojený s vítězstvím, které se nerodilo lehce. Byl to dnes dobrý volejbal se spoustou dlouhých výměn a dobrých obran. Rozdíl byl hlavně v tom, že jsme udělali méně chyb. Hosté propadali při vysokých balonech na bloku a to byl také jeden z rozdílů."

Hosté:

Tomáš Široký (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): "Utkání rozhodli první dva set, kdy jsme bohužel v koncovce nedohráli některé bodové míče. Ve třetím setu byli domácí lepší než my."

Petr Brom (trenér VK ČEZ Karlovarsko): "Dneska jsme dostali 3:0. První dva sety byly o koncovkách. Náš problém je v tom, že jakmile se dostaneme přes 18 bodů, tak uděláme o dvě chyby víc než soupeř a to nás trápí. S Budějovicemi se taháme a pak uděláme dvě chyby na servisu. Druhý set byl o jediné chybě, kterou jsme udělali my. Ve třetí sadě si Budějovice vytvořily náskok, dokázaly ho udržet a my už jsme to nedokázali dotáhnout. Problém byl u nás i v obraně. To co jsme si řekli, jsme neplnili. Když už jsme něco uhráli, tak se nám to nepodařilo kvalitně zakončit. Věděli jsme, že to tady bude těžký, ať už jsou Budějovice v jakékoliv sestavě."

Popis utkání:

První dvě rozehry vyšly Jihočechům na výbornou a rychle se tak dostali do vedení. Poté ale Karlovarsko odztrátovalo, zablokovalo Maciela a stav byl srovnán. Vyrovnané skóre drželo i nadále. Přesto v prvním technickém oddechovém času byli o bod ve vedení domácí. Úvodní sada zápasu nabízela napínavou a vyrovnanou bitvu i v jejím dalším průběhu. Žádný tým se nedokázal dostat do větší bodové šňůry. Ta se povedla jako první domácímu celku, který prohrával 14:16, ale čtyřmi body otočili vývoj skóre na 18:16. Stejný náskok si České Budějovice přenesly i do koncovky prvního setu. Ten dokonce navýšily po přesné Michálkově smeči na tři body. Jenže Západočeši se dostali do kontaktu a Jan Svoboda si tak vyžádal oddechový čas. A ten domácím pomohl. Po jednom z úspěšných bloků zvítězil Jihostroj v prvním setu 25:22.

Druhá sada nabízela divákům krásnou volejbalovou podívanou. K vidění byla spousta dlouhých napínavých výměn. A opět bylo skóre dlouho vyrovnané, ale poté hosté několikrát zkazili a Jihostroj odskočil na tři body. Za stavu 15:12 dobíhal Maciel dlouhý balon, který nakonec odehrál nohou, ale Karlovarsko poté už míč složilo a bod tak putoval na stranu hostů. Těm se nakonec podařilo vyrovnat na 17:17. Vše tak směřovalo k napínavé koncovce. V ní se přelévalo skóre ze strany na stranu. Za stavu 24:23 měli Jihočeši první setbol, ale ten se jim proměnit nepodařilo. Následoval tak setbol hostů, ale ani oni svou výhodu nevyužili. Při třetím setbolu Karlovarska měli hosté několik možností na ukončení, ale Jihostroj se dokázal ubránit a poté vyrovnat. Českobudějovičtí tak dostali možnost druhého setbolu, který už využili a nakonec získali druhý set v poměru 32:30.

I set s pořadovým číslem tři začal vyrovnaně, ale do prvního technického time-outu šli Jihočeši s náskokem tří bodů. A po něm své vedení ještě navýšili. Poté přišla řada několika zkažených servisů a následné snížení Karlovarska, kterému se dokonce podařilo vyrovnat. Oba týmy se tak opět přetahovaly o každý bod. Dvoubodový rozdíl vrátil Jihočechům Maciel, který trefil eso a poté náskok navýšil Polák, který zablokoval útok hostí. Karlovarsku se nedařilo ani v útoku a hned další míč skončil v zázemí. Naopak Jihostroj byl v laufu a dařilo se mu takřka vše. Do koncovky šli domácí už s pětibodovým náskokem. Za stavu 22:17 sáhl hostující trenér k oddechovému času, ale České Budějovice si přesto vypracovaly pět mečbolů a druhý z nich využily. Nakonec tak zvítězily 3:0 na sety.

Autor: Aleš Skok

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018