10.10.2017

Ve šlágru 2. kola UNIQA volejbalové extraligy mužů zvítězila Dukla Liberec

V druhém kole UNIQA volejbalové extraligy mužů 2017/18 přivítala Dukla Liberec vícemistry z Kladna. Pro obě družstva to byla letošní premiéra před TV kamerami. I přesto, že utkání vysílala ČT Sport v přímém přenose, do liberecké sportovní haly si našlo cestu mnoho diváků. Jenom škoda, že to nebylo dřív, divácká kulisa mohla být ještě větší.  Utkání slibovalo volejbal té nejvyšší úrovně a také to tak v Liberci vypadalo. Nádherné výměny z obou stran se musely líbit nejen libereckým divákům, ale i tisícům u svých obrazovek. Nakonec větší vůli po vítězství ukázali hráči Dukly Liberec a zaslouženě zvítězili 3:1 na sety.

č.: 12  dne: 9. 10. 2017 v hod.: 20:15         

VK Dukla Liberec – Kladno Volejbal cz 3:1 (25:19, 20:25, 25:19, 25:20)

Rozhodčí: Hudík M., Dmejchal M.

Počet diváků: 875

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kriško T., Holubec, Štokr, Galabov, Leikep, Janouch, libero Kopáček, Kunc

Hosté:  Sobotka, West, Šulista, Zajíček, Gromadowski, Hýský, libero Moník

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): Dnes rozhodl především servis a dohrávky bodových míčů. V těchto dvou činnostech jsme Kladno přehráli, a to i rozhodlo.

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): Byla to taková servisová přestřelka. My jsme dnes byli důraznější na servisu a myslím si, že jsme si hodně pomohli k vítězství hlavně tím podáním.

Hosté:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): Gratulace k zaslouženému výkonu Dukle. Hráli velmi skvělý volejbal. Škoda, my jsme po celou dobu tahali za kratší konec. Ve čtvrtém setu jsme to mohli více zdramatizovat, akorát jsme polevili mentálně a už šla Dukla bodově přes nás. Potom bylo těžké je dohnat. Takže Dukla zaslouženě vyhrála a bere dnes tři body.

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): My jsme na začátku toho utkání působili hodně zakřiknutě. Byli jsme nervózní, to bylo i vidět. Jinak Liberec dokáže v důležitých momentech zatlačit podáním, to my jsme nedokázali. Určitě je dobře, že jsme takhle těžký zápas odehráli na začátku soutěže, protože to ukázalo, kde nás nejvíce tlačí bota.

Popis utkání:

V prvním setu se na palubovce objevily shodné sestavy u obou družstev jako v prvním kole. Dukla od úvodních míčů maximálně tlačila na servisu a to ji přinášelo plusové body (4:2 eso Jan Štokr, 7:3 eso Jan Galabov). I Kladno riskovalo, ale všechna svá podání do prvního technického odpočinku postupně zkazilo. S dalším kvalitním tvrdým podáním přichází na řadu Tomáš Kriško a po dvou přímých bodech z podání domácí již vedou 12:7. Hosté kvalitní obranou na sítí (Tomáš Hýský) snižují na rozdíl tří bodů za stavu 13:10, ale další tvrdé projektily z podání (Jan Galabov) vrací pětibodové vedení na stranu domácích (16:11). Po time-outu se hostům podařilo 2x zablokovat (Vladimír Sobotka a Matthew West) smečaře Dukly a máme tu dvoubodový rozdíl (16:14). To je ze strany hostů v prvním dějství vše. Technickým úderem (Aleš Holubec) získává Dukla vedení 19:14 a s dostatečným náskokem se blíží do koncovky. První setbol utkání zaznamenává Jan Štokr tvrdou smečí o kladenský blok (24:19) a jde na podání. Páté eso Dukly v tomto setu ukončuje sadu a máme tu první střídání stran.

Sestava se opět nemění, jenom podání si obě družstva vyměnila. Začíná Dukla, resp. Aleš Holubec. Jeho nepříjemné podání znamená další eso utkání a po útoku hostí do autu domácí získávají tříbodové vedení (3:0). Na 5:1 zvyšuje Jan Štokr tvrdým podáním. Vedení si domácí udržují bezchybnou hrou až k druhému TT. Přesto k TT odchází spokojenější hosté. Nepříjemné podání Marcela Gromadowski odtahuje domácí hráče daleko od sítě a když se na bloku vyznamená Vladimír Sobotka, máme tu vedení 15:16 pro hosty. V koncovce se pro změnu začalo dařit na podání hostům. Eso kladenského nahrávače Mathewa Westa (18:20) a Petra Šulisty (19:22) dovoluje Kladnu bodově odskočit. Dukla až do prvního setbolu druhé sady nedokázala kvalitně přijmout podání Šulisty a proto se svěřenci Milana Fortuníka radují ze setbolu (19:24). První setbol Dukla odvrací, ale druhý již hosté proměňují (Tomáš Hýský) a je vyrovnáno 1:1 na sety.

Z prohrané sady se domácí rychle oklepali a opět začali velmi kvalitně podávat. Jan Galabov si připisuje další eso, na bloku úřaduje Libor Leikep a na útoku Jan Štokr a domácí jsou ve vedení 7:3. Na 13:7 zvyšuje Tomáš Kriško – dvě esa v řadě a máme tu klasický oddechový čas Kladna. Po návratu přidává Tomáš další eso (8x eso v utkání !!!), nyní mu bylo naměřeno 114 km/hod. Získaný náskok si svěřenci Michala Nekoly bezchybnou hrou udržují až do prvního setbolu (24:18), který zaznamenává nejlepší hráč televizního utkání Jan Štokr (25 bodů). Druhý setbol třetí sady proměňuje Jan Galabov šikovnou zalívkou do pole soupeře.

Ve čtvrtém setu se hosté pokusili o převrat v utkání. Vladimír Sobotka naděluje domácím dvě esa (0:2) a k prvnímu TT odchází Kladno se čtyřbodovým náskokem (4:8 – pipe Petr Šulista). Přesto za stavu 11:10 se Dukla vrací do vedení. Může za to opět dělové podání Tomáše Kriška – dvě esa a útok do autu Kladna Marcel Gromadowski. K druhému TT již odchází spokojenější Dukla. Dva body blokem (Libor Leikep) znamenají vedení 16:12. Po TT se podařilo Kladnu dotáhnout Duklu na jediný bod (blok Marcel Gromadowski a aut Dukly 16:15). Přesto se v koncovce čtvrté sady drama nekonalo. Domácí s blížící se koncovkou proměňují i velmi nouzové nahrávky z hloubi pole (Jan Štokr, Tomáš Kriško) a za stavu 24:20 si diváci v hledišti začínají pomalu stoupat a čekají na poslední vítězný míč. Ten záhy přichází. Jan Galabov zastavuje blokem útok Kladna a je konec utkání. Vícemistr loňské exraligy si z Liberce tentokrát neodveze ani bod, protože Dukla vítězí 3:1 na sety.

 

Autor: Zdeněk ŠOLC

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018