1.10.2022

Závěr středočeského derby zvládlo lépe Kladno, z první výhry se raduje Zlín

Sobota přinesla pět zápasů 3. kola UNIQA volejbalové extraligy mužů 2022/23. Prvního letošního vítězství se dočkala zlínská Fatra, která doma porazila Příbram, Karlovarsko si na domácí palubovce poradilo s Ústím nad Labem. Beskydy v prvním svém domácím zápase nastoupily proti liberecké Dukle a nebyly daleko od toho, aby si proti zkušenému soupeři připsaly minimálně jeden bod do extraligové tabulky. Zbývající dva zápasy měly podobný průběh. Jak Benátky nad Jizerou, které hostily volejbalisty Brna, tak Kladno v utkání s Odolenou Vodou, musely odvracet nepříznivý průběh utkání, když prohrávaly už 0:2 na sety. Pak se však týmy domácích vrátily do hry a vynutily si tie-break. V něm už Benátky tahaly za kratší konec, zatímco kladenští Orli středočeské derby dovedli do vítězného konce. V pondělí uzavře 3. kolo televizní dohrávka z Prahy, ve které Lvy prověří Jihostroj České Budějovice.

KLADNO VOLEJBAL CZ – AERO ODOLENA VODA

Na Sletišti byla k vidění bitva trvající skoro dvě a půl hodiny. Aero Odolena Voda potvrdilo svou kvalitu, když si po prvních dvou setech a bezchybném výkonu kráčelo pro tříbodové vítězství. Týmu trenéra Fortuníka však pomohla střídání a měl dostatek sil vybojovat nakonec vítězství v pěti setech.

Kladno volejbal cz – Aero Odolena Voda 3:2 (22:25, 22:25, 25:21, 27:25, 15:13)

Rozhodčí: Kvarda, Dušek

Počet diváků: 428

Sestavy (od zóny I):

Domácí: van Solkema, Grozer, Andersen, Platačs, Zvicer, Špulák, libero Kunc. Střídali: Hyský, Kraffer. Seppӓnen, Kyjanica

Hosté: Svoboda, Carmody, Toman, Šulc, Horák, Chancy, libero Ježek. Střídali: Chevalier, Hladík, Jachnicki, Ferraro

Ohlasy po utkání:

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): „Po rozpačitém začátku jsme si opět dokázali, že umíme otáčet zápasy. To dokazuje sílu našeho týmu. Na jednu stranu je to ztráta bodu, ale na druhou stranu je vidět, že umíme bojovat i za nepříznivého stavu.“

Tomáš Samsely (asistent trenéra Kladno volejbal cz): „V první řadě jsme rádi za otočený zápas, který pro nás vypadal hodně špatně. S takovým množstvím chyb, které jsme dnes vyprodukovali, se strašně těžko hraje. Odolena Voda hrála velice dobře a dokázala potrestat naše chyby. Jsem rád za vybojované vítězství, bylo to náročné na morálku.“

Marek Šulc (kapitán Aero Odolena Voda): „Byl to náročný zápas. První dva sety jsme byli jasně lepším týmem na hřišti. Hráli jsme trpělivě, hru jsme kontrolovali a domácí z nás byli podle mě trošku nešťastní a nevěděli, co na nás mají hrát. Ve třetím setu udělali pár střídání, které jim pomohly. Ve čtvrtém setu jsme se zase dostali zpátky do hry, ale Kladno už se zvedlo. Udělali jsme pár individuálních chyb, které nás stály vítězství. Když budeme hrát, jak jsme hráli první dva sety, tak můžeme porážet i dobré týmy. Jsem pyšný na celý tým i jak kluci z lavičky přišli na hřiště a dokázali pomoct. Líbilo se mi naše nasazení od všech hráčů a škoda, že jsme tady nevyhráli. Nicméně dobrá zkušenost, teď už se musíme soustředit na čtvrteční zápas s Benátkami.“

Marcin Kryś (trenér Aero Odolena Voda): „Určitě si můžu dovolit říct, že proti sobě nastoupily dva silné týmy. Pro diváky to musel být úžasný volejbal. Pět setů a všechny se rozhodovaly v koncovkách. Těší mě, že jsme bojovali až do konce. Bod je pro nás důležitý, i když mě mrzí, že jsme ztratili šanci zápas vyhrát. Chválím své chlapce, že nic nevzdali a bojovali do konce.“

Popis utkání:

Domácí tým nastoupil v pozměněné sestavě. Trenér Fortuník protočil smečaře a na hřišti se domácím divákům představily posily Grozer se Zvicerem. Na straně Aera trenér Kryś nechal na lavičce útočné eso Hladíka a na postu univerzála začal Toman. Skóre se přelévalo ze strany na stranu po bodu, ale bylo patrné, že kladenští Orli nejsou v nejlepším rozpoložení. I když se probojovali ke stavu 22:22, tři nevynucené chyby je stály koncovku.

Kladenští vinou pokažené koncovky znejistěli a jejich hru ovlivňovala drobná zaváhání a individuální chyby. Svěřenci polského trenéra Kryśe ovšem Orly excelentně bránili a hráli se zdravou drzostí. Vypracovali si tak ve střední části setu náskok 10:13. Domácí se vrátili k účinné hře až v závěru setu. Úspěšný útok Grozera a jeho následné eso pouze korigovaly stav a sada skončila 22:25 pro hosty.

Derby bylo klasicky plné vyhrocených momentů a chvilkami nebylo jisté, zda je rozhodčí opravdu tou autoritou, která by měla řídit podobně vypjatý zápas.

Třetí set byl podobný těm předchozím. Tradičně úderná síla Kladna, univerzál Platačs, se v zápase vyloženě trápil, a tak byl pro třech útocích do autu, které znamenaly vedení hostů 8:11, střídán Tomášem Hýským. Odolena Voda hrála nadále nebojácně a rychlými nahrávkami vynikal nahrávač Chancy. Při některých zákrocích měli hráči Aera „více štěstí než rozumu“, jejich obranné zákroky občas hraničily se zázraky, ale zaslouženě vedli 12:14. V koncovce se za stavu 19:20 za koncovou čáru postavil střídající Seppänen a pěti servisy v řadě a za pomoci Kraffera, který řádil v útoku, odvrátil konec zápasu a vrátil Orly zpět do hry.

Zisk setu vlil domácím krev do žil a začali hrát více sebevědomě. Pomohl i příchod Hýského, který kromě útoku a bloku také předváděl neuvěřitelné zákroky v poli. Aero však hrálo trpělivě a velmi obětavě bránilo. Pomalu stahovalo tříbodový rozdíl a za stavu 14:14 bylo vyrovnáno. Při podání Grozera Kladno odskočilo opět na rozdíl tří bodů, Odolena Voda však opakovaně zablokovala kapitána Kraffera a stav byl opět vyrovnaný, 19:19. Od této chvíle se strhla bezhlavá bitva o každý míč a na mužský volejbal nezvykle dlouhé výměny dávaly všem hráčům zabrat. Van Solkema nakonec esem proměnil druhý setbol a utkání mířilo po dvou hodinách do pátého setu.

Do tie-breaku vstoupilo Aero už s univerzálem Hladíkem. Kladenští hráli soustředěně, nepanikařili a díky důsledné obraně si vypracovali náskok 5:3. Dva zkažené servisy ovšem povzbudily soupeře, ale i jeho hráči se mýlili a Orli mířili do koncovky s vedením 12:8. Hosty držel nad vodou Hladík, který složil každý míč, na který sáhl. Nevynucené chyby domácích a nejistý rozhodčí sice zdramatizovaly koncovku, ale Orli už si vítězství utéct nenechali.

Autor: Anna Earl

VSC FATRA ZLÍN - VK EURO SITEX PŘÍBRAM

V druhém utkání sezony 2022/23 na domácí palubovce přivítali hráči Fatry Zlín borce Euro Sitex Příbram. V minulém kole Fatra příjemně překvapila, když  v domácím prostředí celku Aero Odolena Voda sehrála vyrovnaný souboj a podlehla až v koncovce pátého setu. Příbram v domácí hale sice prohrála, ale favorita z Prahy hodně potrápila. Z tohoto pohledu se dnes dal očekávat vyrovnaný souboj.  Predikce se potvrdila, hrál se vyrovnaný volejbal, ale domácí přece jen udělali méně chyb a po třech zvládnutých koncovkách zvítězili zaslouženě 3:1.

VSC Fatra Zlín - VK Euro Sitex Příbram 3:1 (25:22, 24:26, 25:20, 25:23)

Rozhodčí: Zdeněk Grabovský, Martin Možnár

Počet diváků: 307

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Truong, Čeketa, Čechmánek, Římal, Kozak, Pražák, libero Viceník. Střídali: Adamec, Toman, Gálík

Hosté: Trojanowicz, Pereira, Duarte, Šábrt, Hulpach, Böhm, libero Peterka. Střídali: Ureš J., Rosenbaum, Ureš F.

Ohlasy po utkání:

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): Vyhrál ten, který dohrál víc bodových míčů."

Přemysl Obdržálek (trenér VSC Fatra Zlín):Zasloužené vítězství díky zvládnutím tří koncovek. Přesto si myslím, že jsme hráli zbytečně nervózně a jsme schopni lepšího výkonu."

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Dnes to od nás nebyl úplně dobrý výkon. Hlavně jsme nedostali domácí do úzkých servisem."

Petr Brom (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Chtěli jsme tady získat nějaký bod, ale domácí, i když sety byly vyrovnané, byli o něco lepší. Trápili jsme se s protiútokem na bod."

Popis utkání:

První set začal oboustranně opatrně. Oba týmy využívaly ne příliš účinné podání soupeře k bezpečnému ztrátování. V první polovině setu měli mírně navrch domácí hráči a do koncovky šli s náskokem 22:19, což přimělo hostujícího trenéra k druhému time outu. Hosté následně snížili na 22:21 a domácí sáhli k prvnímu oddechovému času. Zkažené podání a následný tvrdý útok středem domácího Pražáka znamenaly tři setboly pro domácí, 24:21. První setbol ještě hosté odvrátili, ale další již Fatra proměnila zásluhou Čekety ze zóny IV.

I druhý set začal vyrovnaně. Po odskočení na 6:8 si vzal trenér domácích první oddech. I nadále se hostům dařilo, a tak domácí lavička za stavu 7:10 provedla změnu na postu smečaře, Čeketu nahradil Toman. Domácím se podařilo srovnat stav na 14:14 a trenér Brom si vzal první oddech. Do koncovky se šlo za vyrovnaného stavu 20:20. Za stavu 23:23 vybojovali hosté blokem první setbol, který však odvrátil Římal. Druhý setbol již hosté proměnili, opět blokem, a získali druhý set, 24:26.

Prohra v koncovce druhého setu nezanechala na domácích negativní stopu, ujali se vedení 7:3 a hosté si vybrali první oddech. V této fázi hráli domácí v pohodě, naopak hosté příliš často útočili do zámezí, a proto za stavu 10:4 sáhli ke změně na postu nahrávače, Pereiru nahradil Rosenbaum. Uklidnili se a hra se opět vyrovnala. Přesto si domácí udržovali 2-3 bodový náskok a do koncovky šli s mírným náskokem 21:18, následoval druhý time out hostující Příbrami. Eso z podání Čechmánka, úspěšný blok Pražáka a domácí měli čtyři setboly. Hned první proměnili a vedli 2:1 na sety.

Čtvrtý set byl opět velmi vyrovnaný, i když domácí měli bodově mírně navrch. Za stavu 15:13 zaútočil hostující diagonální hráč Hulpach do anténky (stav 16:13) a hosté si vzali první oddech. Do koncovky šli domácí za vedení 21:18. Zkažené podání hostů a Fatra disponovala třemi mečboly (24:21). První neproměnila zkaženým podáním Pražáka, druhý hosté zablokovali, až třetí proměnil smečí Čeketa.

 Autor: Ivan Dostál

BLACK VOLLEY BESKYDY – VK DUKLA LIBEREC

První domácí zápas letošního ročníku UNIQA extraligy odehrály Beskydy po vítězství v Ostravě proti Dukle, která zatím oba své doposud odehrané zápasy dotáhla až do tie-breaku a chvilku to vypadalo, že bude věrná své „pověsti“ i po tomto zápase. Nakonec však přece jen zvítězila větší zkušenost s vypjatými koncovkami a Liberec si z Beskyd odváží tři body.

Black Volley Beskydy – VK Dukla Liberec 1:3 (18:25, 19:25, 25:22, 29:31)

Rozhodčí: Tomáš Kavala, Lukáš Spáčil

Počet diváků: 285

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Koloušek, Olmedo, Provazník, Benda, Guimaraes, Komorowski, libero Jelen. Střídali: Motyčka, Mišek, Perry, Danylov

Hosté: Nikačevič, Ticháček, Lux, Krajčovič, Gavenda, Demar, libero Maar. Střídali: Jemeljanovs, Staněk, Dias Gomez, Bryknar

Ohlasy po utkání:

Jakub Motyčka (kapitán Black Volley Beskydy): „Musím říct, že jsme trošku zklamaní z toho, že se nám nepodařilo v tom čtvrtém setu to přehoupnout na naši stranu, protože jakmile jsme se po prvních dvou setech rozehráli, tak si myslím, že pak už to byla docela reklama na volejbal. Ale gratulujeme soupeři a příště už to doma urvem.“

Michal Provazník (trenér Black Volley Beskydy): „Gratulace Liberci k vítězství, myslím si, že z toho, co jsme viděli, odehráli asi nejlepší zápas. Pomohlo jim střídání. V prvním setu byli od začátku lepší, tlačili nás. V druhém se projevila podle mého názoru naše nezkušenost a nedokázali jsme se srovnat s přerušením kvůli chybě v zápisu. To nás podle mého názoru stálo druhý set. Třetí jsme vydrželi hrát dobře po celý set a dokázali jsme ho vyhrát, hra se mi líbila, musím kluky pochválit. V posledním to byl boj až do posledního balónu a myslím, že rozhodla větší zkušenost Liberce.“

Marcel Lux (zástupce kapitána VK Dukla Liberec):  „Určitě jsme rádi za tři body, byl to dnes náš hlavní cíl. Byl to těžký zápas, protože jsme vlastně měli jen den na regeneraci a bylo to dlouhá cesta, takže to určitě nebylo jednoduché, Beskydy hrály dobře, hrály do plných a všechno jim vycházelo, což jsme i čekali. Jsme rádi, že jsme to ustáli a že jsme udrželi tři body.“

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec): „Jsme rádi, že jsme tady vyhráli za tři body. Projevila se únava z předešlého zápasu, kdy jsme s Karlovarskem hráli pět setů a ta cesta k tomu – nemohli jsme chytit svůj rytmus, ale nakonec jsme to uválčili, což je fajn. Takže spokojenost, ale naše hra, kterou předvádíme, tak tu jsme dneska zapomněli.“

Popis utkání:

Po nervózním začátku s řadou nevynucených chyb na obou stranách se hra uklidnila a skóre se přelévalo a to až do příchodu libereckého kapitána Ticháčka na podání. Při něm Dukla získala tříbodový náskok, který si pohodlně udržovala a postupně navyšovala. Za stavu 10:14 si bere domácí trenér Provazník oddechový čas, aby zastavil nepříznivý vývoj. Za stavu 13:17 pak sahá k dvojstřídání univerzála a nahrávače, přichází Mišek s Perrym. Liberec ukázal více klidu zejména v útoku a po zásluze vyhrál první set 25:18.

Beskydy druhý set začaly s univerzálem Perrym, který si hned v úvodu připsal několik bodů jak z útoku, tak na bloku. Po úspěšné obraně proti Luxovi se domácí dostali do vedení 8:6. Stejný hráč vzápětí otáčí a přidává eso. Beskydy kontrují Perryho esem a za stavu 10:13 přichází oddechový čas hostí. Domácí začali hrát pestřejší hru, začala se jim dařit i hra středem. Liberec se střídáním Jemeljanovse za Gavendu snažil zastavit rozjeté Beskydy, které vedly již o čtyři body. To se však povedlo až neplánovanou přestávkou ve hře zaviněnou administrativní chybou. Po té se hosté dostali do tempa dříve než domácí a set nakonec získávají poměrem 25:19.

Ve třetím setu začali domácí s ještě větší chutí a byl k vidění na obou stranách pohledný volejbal. Zejména domácí útočníci Benda a Perry byli při chuti. Trenér hostí Demar postupně vystřídal Ticháčka, Luxe i Krajčoviče, ale ani nové posily z lavičky nedokázaly najít zbraň na výborně hrající Beskydy, které set získávají poměrem 25:22.

Čtvrtý set přinesl nejdramatičtější koncovku a krásnou volejbalovou bitvu, i když to tak v úvodu setu vůbec nevypadalo. Liberec se velmi rychle dostal do vedení 6:1. Domácí však nesložili zbraně. Rozhodující moment přišel při Provazníkově podání, kdy domácí srovnali na 12:12. Až do konce setu, který nakonec skončil poměrem 31:29 pro Liberec, předváděly oba týmy krásný a bojovný volejbal s krásnými zákroky v poli.

Autor: Alice Zemanová, foto Jan Smekal

VK ČEZ KARLOVARSKO – SKV ÚSTÍ NAD LABEM

I druhé domácí utkání Karlovarska mělo jednoznačný průběh, celek Ústí nad Labem porazilo 3:0.

VK ČEZ Karlovarsko – SKV Ústí nad Labem 3:0 (25:17, 25:19, 25:23)     

Rozhodčí: Tomáš Buchar, Alexandr Nedbálek

Počet diváků: 600

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Ihnát, Weir, Lamanec, Wiese, Patočka, Keemink, libero Pfeffer. Střídali: Pastrňák, Juhkami, Sasak, Kasan

Hosté: Lank, Bere, Sobirov, Suda, Baláž, Srb, libero Kořínek. Střídali: Fišer, Kopecký, Beer, Vodvárka

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer(kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Tři nula. To jsme si řekli před zápasem, že bychom chtěli a vyšlo to, takže cíl splněnej. První dva sety super, ve třetím to je takový snad už volejbalový standard, no..., takový výpadky, kterým se asi nedá vyhnout. Ale pak jsme si to zase odpracovali a zápas jsme vyhráli. Já jsme spokojenej a jsem rád, že si zahráli i kluci, který tak často nehrajou a hráli výborně, takže je to pro tým ještě lepší.

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Samozřejmě vítězství tři nula a tady je spokojenost. Osobně mě začínají štvát třetí sety, kde vždycky po vedení dva nula v tom třetím setu polevíme. Jak doma s Beskydama, tak prostě dneska a v Liberci jsme dostali na dvanáct. V tomhle se budeme muset zlepšit a vydržet hrát koncentrovaně celej zápas.

Jiří Kořínek(kapitán SKV Ústí nad Labem): „Já v tom vidím jediný rozdíl. Vary nedělaly vůbec chyby, byly mnohem lepší na servisu, docela přihrávali, nedostali tolik es. To je jediný rozdíl mezi námi a jimi.“

Lubomír Vašina (trenér SKV Ústí and Labem): „Tři nula. Musím na to říct akorát to, že pro nás každý takový zápas ze zkušeným soupeřem je velkým přínosem, protože tohle družstvo je mladý a učí se poměrně rychle. Já jsem rád za takovýhle zápasy, který nám něco dají. Jinak samozřejmě když to vezmu, tak to domácí v podstatě vždycky rozhodovali v určitých bodových sekvencích, kdy neudělali jen jeden bod, ale využili vždycky té naší slabší chvilky a nasypali nám ty body třeba tři čtyři a bylo to vždycky v tom setu dvakrát. To byly takový ty rozhodující momenty pro nás. Samozřejmě domácí dobře servírovali v každém případě. Ale myslím si, že jsme ustáli ten příjem z naší strany. Ale znovu říkám, hráli bezchybně, jednoznačně a zkušenější volejbal. Já jsem rád za mnoho dobrých akcí, které jsme předvedli.

Popis utkání:

Podáním vstoupil tým hostů do hry útočně a hned po úvodní rozehře bodoval. Následovalo eso z ruky Matouše Lanka a hosté se ujali vedení na 2:0. Domácí se však ani po nepovedeném podání Jakuba Ihnáta nezalekli a po úspěšných útocích a esu Patrika Lamance se ujali hry, kterou měli pod kontrolou.  Soupeře svou hrou tlačili až do stavu 7:4, kdy si první oddechový čas vybral trenér hostů Lubomír Vašina. Radek Baláž této pauzy využil a po úspěšném útoku snížil na 8:5. Po esu Vojty Patočky se hra opět otočila na stranu hostů. Po celou dobu prvního setu docházelo ke kvalitním bodovým výměnám. Po vynucených chybách hostů a po servisu do zámezí si vzal svůj druhý oddechový čas trenér hostů a tím naplno využil nabízených možností, jak svůj tým povzbudit. Domácí tlačili jak na útoku, tak na podání. Hosté za stavu 20:14 střídali a na hřiště nastoupil Fišer, který se v nové sezoně postavil poprvé proti hráčům, se kterými hrál v předchozí sezóně. Následovalo střídání hostů i domácích, kdy za stavu 24:17 vystřídal na straně domácích Pastrňák. První set byl seznamovací a vynesl domácím výhru 25:17.

Úvod druhého setu se domácím nevydařil, když své podání do sítě poslal Jakub Ihnát. Vstup ovládl svou bezchybnou přihrávkou a útokem tým hostů, kdy za stavu 2:4 chyboval na síti a dal tak prostor domácím, kteří svou hrou stáhli bodový náskok na 5:5. V tomto čase si vzal svůj první oddechový čas trenér hostů. Bodovou výměnu mezi týmy zastavil svým útokem Patrik Lamanec, který odstartoval útočnou hru domácích, kteří se ujali vedení. Za stavu 12:9 pro domácí si vzal svůj druhý oddechový čas trenér hostů. Tento tah se mu vyplatil a hosté svou hrou stáhli bodový náskok domácích na 14:13. Po neúspěšných podáních na obou stranách, kdy šel míč do pásky sítě, se domácí opět ujali vedení. Následovala dobrá spolupráce hostů na síti a po úspěšných blocích i první oddechový času trenéra domácího družstva. Za stavu 18:17 vstupoval tým domácích na palubovku útočně a soupeři nedal možnost se míče dotknout. Ústí před koncem druhého setu za stavu 22:17 vystřídalo, kdy do hřiště přišel opět Martin Fišer a také Marek Beer, a to vyneslo hostům ovoce v podobě bodu. Ke střídání došlo také na straně domácích, kdy do hry vstoupil Patrik Lamanec, a ukončil svým útokem tak druhý set, který vedl k vítězství domácích.

Vstup do třetího setu byl úspěšnější pro domácí hráče, kteří se ujali vedení. Následovala oboustranná výměna, která nevedla k jednoznačnému bodovému náskoku ani jednoho z týmů. Hra byla vyrovnaná a docházelo na obou stranách k chybám jak ve hře, tak na servisu. Patrik Lamanec svým esem dostal tým domácích do vedení a následoval první oddechový čas hostů. Po třech esech ústeckého hráče Sudy, si vzal první oddechový čas trenér Novák. Po dalším bodu hostů za stavu 14:14 vystřídal Lukáše Wiesseho Martti Jukhami, který svou čerstvostí a silou, pomohl domácím k vedení. Za stavu 17:17 se vrací do hry Wiesse, aby za stavu 21:21 dal eso, které domácí posunulo ke koncovce závěrečného setu. Chyba na síti hostů dává šanci se podílet na vítězství Honzovi Kasanovi a Kewinu Sasakovi, kteří vystřídali Keminka a Lamance. Za stavu 24:23 následuje chyba na straně hostů a posouvá tak tým VK ČEZ Karlovarska k dalšímu vítězství.

Autor: Lenka Horáková

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VOLEJBAL BRNO

VK Benátky nad Jizerou dnes přivítal Volejbal Brno, který v druhém kole nečekaně hladce podlehl na domácí palubovce Kladnu, kdy ve třetím setu dokonce získal pouhých 12 bodů. Naopak v prvním kole získalo Brno tři body ve Zlíně. Nováček soutěže Benátky vstoupily do extraligy výborně, nečekaně o bod oloupily Liberec a ve čtvrtek dokonce zvítězily za dva body v Ústí. Jenom škoda, že nedotáhly třetí set do vítězného konce. Benátky vedly 2:0 na sety a 22:19, ale po zkaženém podání Ústí celkem snadno set získalo. V dnešním měření sil vyšlo vítězně družstvo Brna, které první dva sety jasně ovládlo, třetí a čtvrtý patřil nováčkovi soutěže, ale v tiebreaku Benátky zaznamenaly spoustu nevynucených chyb, které Brnu ulehčily zisk dvou bodů za vítězství 3:2.

VK Benátky nad Jizerou - Volejbal Brno 2:3 (21:25, 14:25, 25:22, 25:20, 9:15)

Rozhodčí: Emil Velinov, Matěj Dmejchal, čároví Alen Jusič, Vladimír Horbowyj, delegát Antonín Pejpal

Počet diváků: 250

Sestavy (od zóny I):

Domácí: McAinsh Conal Tain, Durski Kamil, Pokopec Patrik, Hudák Martin, Křesťan Filip, Dergunov Oleksandr, libero Michal Kotek. Střídali: Kratochvíl Matouš, Koranda Matěj, Švandrlík Pavel

Hosté: Janků David, Janečka Jakub, Da Silva Fernando, Drahoňovský Matouš, Bukáček Tomáš, Kovalchuk Volodymyr, libero Kop Martin. Střídali: Crins Augusto, Kočvara Jakub, Toman Matyáš, Hrazdira Michal

Ohlasy po utkání:

Filip Křesťan (kapitán VK Benátek nad Jizerou): „Dnešní zápas se mi těžko hodnotí, protože dva sety nám nevycházely, možná jsme byli ještě unavení ze čtvrtka. Potom jsme se zlepšili ve všech činnostech, tím jsme se vrátili do zápasu. Bohužel v tiebreaku jsme na začátku udělali nevynucené chyby. Tiebreak je ale hlavně o pár chybách a ty nás stály ten set. Opakují se tam stejné věci jako z předešlých zápasů a na nich musíme zapracovat, protože nám zbytečně utíkají body. Dnes jsme rádi za bod.“

Aleš Dittrich (trenér VK Benátek nad Jizerou): Po prvních dvou setech, které se nám vůbec nepovedly, protože jsme nastoupili do zápasu dost vlažně, tak jsme rádi, že jsme se do zápasu vrátili. Mrzí nás samozřejmě ten konec, ale budeme v tom hledat pozitiva a uvidíme, jak dál. Určitě máme pořád na čem pracovat, bohužel jsme dnes špatně útočili, špatně jsme přečetli soupeře. Jinak si myslím, že bod pro nás není žádná velká ztráta. Nemůžeme očekávat, že budeme každý zápas vyhrávat.“  

David Janků (kapitán Volejbal Brno): Jsem rád, že jsme to zvládli dohrát do vítězství, ale za mě si myslím, že jsme měli odjíždět s třemi body. Měli jsme to super rozehráno, ale potom jsme úplně vypadli z tempa. Benátky asi mají rády tiebreaky, ty to nevzdávají a musí se s nimi hrát až do posledního hvizdu. Nás úplně vyřadili z tempa, tiebreaku se to pak zas otočilo.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno):„Myslím si, že dnešní zápas byl z naší strany nejlepší výkon z těch tří odehraných. Dva sety výborné, potom domácí přidali na servisu. My jsme v hlavách asi malinko povolili, což nás stálo bod. Jsem rád, že jsme se v tiebreaku do zápasu vrátili a doufám, že se naše výkonnost bude zvedat tak jako teď zápas od zápasu.“

Popis utkání:

V brněnském dresu od úvodních míčů na podání začíná úřadovat Da Silva Fernando, který přímým bodem zvyšuje na 2:4 (celkem 6 es v utkání). Benátky odpovídají jednoblokem již za stavu 4:4 a takto nám pomalu plynou body v prvním setu až do stavu 18:18. Závěr setu patří kvalitnímu podání Volodymyra Kovalchuka, který esem posílá Brno do rozhodujícího vedení 18:21. Koncovku setu na sebe bere Matouš Drahoňovský, nejprve se nadvakrát prosazuje z hlavního kůlu a získává setbol, hned první setbol proměňuje stejný hráč a hosté se ujímají vedení 0:1 na sety.

Druhý set byl v režii hostů. Ti od úvodních míčů měli daleko více ze hry. Domácí se nedokázali prosadit přes obranu Brna, a to bodově rychle zvyšuje svůj náskok (7:10 blok Tomáš Bukáček, 8:12 eso Da Silva Fernando, 11:19 3x chyba na útoku domácích). V druhé polovině domácí již rezignují a hosté získávají slušnou řadu setbolů po chybě domácího hráče na podání (13:24). Proti výměně stran je Martin Hudák, který dvakrát útočí středem, první smeč hosté dokázali vrátit na stranu Benátek, ale při druhém signálu středem se již Martin nemýlí. Druhý setbol si již hosté pohlídali. Volodymyr Kovalchuk oslovuje nahrávkou Da Silva Fernando, který první sadu ukončuje, když vytlouká blok Benátek.

Ani třetí dějství nezačíná pro Benátky nejlépe, když hosté po dvou přímých bodech z podání (Da Silva Fernando) odskakují o tři body (3:6). Až do stavu 7:10 si hosté udržují tříbodové vedení. Při podání domácího nahrávače (Kamil Durski) přichází vydařená série Benátek na bloku a v útoku a domácí volejbalisté vedou 12:10. Těsné vedení si Benátky hrou bez chyb pohlídaly až do samotné koncovky. Po chybě Brna na podání se domácí publikum raduje z prvního setbolu, ale i domácí své podání kazí. Druhý setbol proměňuje Oleksand Dergonov a Benátky snižují na 1:2 na sety.

Brno zřejmě zaskočeno ztrátou setu přestalo úplně na začátku dalšího dějství hrát. Podávající Polák Kamil Durski chytře umístěným podáním úplně rozebral Michala Hrazdiru na příjmu. Na bloku se vyznamenává Martin Hudák a domácí vedou 5:0. Až do vedení 10:1 Benátky nepouští Brno vůbec do hry. Další dvě esa v podání Patrika Pokopce a diváci v hledišti se začínají probouzet. V druhé polovině setu hosté začínají konečně hrát volejbal a zásluhou svého diagonálního hráče se dostávají na tři body (16:13 – útok a podání Da Silva Fernando). Ale i Benátky mají na postu diagonálního hráče výborného smečaře, který opět zvedá náskok domácích až na 19:13. Toto vedení si již Benátky pohlídaly a první setbol na sebe nenechává dlouho čekat. Kamil Durski přímým bodem z podání zvyšuje na 24:20 a hned první setbol čtvrté sady proměňuje Filip Křesťan a nováček soutěže si zahraje ze tří kol třetí tiebreak.

Úvod zkrácené hry vůbec domácím hráčům nevyšel. Hosté ukončují rozehry přes Da Silva Fernando, který je v úvodu tiebreaku 100%, a když Benátky smečují do autu, máme tu první time domácího trenéra Aleše Dittricha (1:4). Ani po odpočinku se obraz hry nemění a hosté mílovými kroky spěchají k výměně stran (2:7, 3:9). První mečbol zápasu přichází po smeči Matouše Drahoňovského. Zda to byl útok do anténky nebo do bloku a potom do anténky, to by rozšifrovalo jedině jestřábí oko, takto se Brňané radují z mečbolu. První mečbol odvrací Martin Hudák středem, když míč technicky dopadá na zadní lajnu. Další mezihra již končí v poli Benátek a je konec dalšího nekonečně dlouhého utkání v Benátkách nad Jizerou.

Autor: Zdeněk ŠOLC, foto Martina Suváková

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018