19.3.2018

Čtvrfinálové zápasy play-off UNIQA Extraligy žen pokračují už zítra

V úterý jsou na programu druhé zápasy čtvrtfinálové série UNIQA volejbalové extraligy žen 2017/18. Úvodní duely jasně ukázaly nadvládu tří týmů, které do play-off vstupovaly z nejlepší pozice. Trošku překvapující pak bylo vcelku snadné vítězství brněnského Králova Pole na palubovce liberecké Dukly.

Na palubovce Zubřic z Přerova se představí obhájce loňského titulu - hráčky Prostějova, jejichž trenér Miroslav Čada zhodnotil probíhající sezónu: „My jsme spokojeni, neprohráli jsme za celou základní část extraligy a nadstavby. Splnili jsme roli favorita. Vzhledem k tomu, že play-off začalo dva dny po nadstavbě, nebyl prostor pro speciální přípravu. Věříme, že po případném postupu přes Přerov naladíme formu tak, abychom potvrdili naši dominanci v českém volejbale.“

Na pražský Olymp zavítá Olomouc. „Zcela jistě je Olomouc v této sérii favoritem. V posledních letech se nám proto nim nedaří. Chtěli bychom především předvést pěkný volejbal, být důstojným soupeřem série play-off. Každý uhraný set či zápas bude naším dílčím vítězstvím,“ říká trenér domácích Stanislav Mitáč. A jak viděl dosavadní působení jeho týmu? „S umístěním ani předváděnou hrou v základní části soutěže nejsme spokojeni. Jedná se o historicky nejhorší umístění družstva žen od jeho vzniku. Posledním utkáním základní části jsme si zavřeli dveře v boji o hru v lepší volejbalové skupině, která by nám mohla dávat lepší naděje pro závěrečné zápasy v play-off. Utkání s přímým soupeřem z Frýdku-Místku jsme na domácí palubovce nezvládli. Nadstavbovou částí druhé skupiny jsme prošli bez zaváhání. Všechna utkání jsme dokázali vyhrát. Opět říkáme škoda, že tyto výsledky nepřišly v základní části. Do nadstavby jsme šli ze sedmého místa s velkým bodovým náskokem. Právě proto se dají výsledky a  předvedené výkony hodnotit tak, že družstvo hrálo bez stresu povinných bodů, uvolněně a předvedlo svou skutečnou sílu.“ Trenér olomouckých vysokoškolaček Jiří Teplý varuje před podceněním protivníka: „Olymp patří dlouhodobě k nejkvalitnějším a nejlepším účastníkům extraligy. Letošní sezóna mu zatím příliš nevychází, i tak ale musíme brát sérii s ním velmi vážně. Navíc máme za sebou mimořádně náročný program, ale věřím, že se nám podaří dobře zregenerovat a připravit se. Tým je hodně zkušený a měl by to zvládnout.“  Zároveň upozorňuje na to, že i přes velké výprodeje z posledních let zůstala v pražském celku řada výborných volejbalistek. „Třeba Melicharová nebo Šimáňová. Navíc se celý Olymp opírá o kvalitní servis, proto bude důležité, abychom dobře přihrávali,“ doplňuje zkušený kouč.

Frýdek-Místek odehraje na domácím hřišti další derby s Ostravou. Po loňské sezóně došlo k velké obměně kádru a čekali jsme, jak si vše sedne. S třetím místem jsme maximálně spokojeni. Po základní části jsme byli sice pátí, ale s nepatrnou ztrátou na třetí místo, v nadstavbě jsme vyhráli všechny zápasy s Libercem i Brnem, tedy našimi konkurenty v tomto minisouboji o co nejlepší nasazení do play-off. Navíc jsme se vyhnuli náročnému cestování při letošní změně systému play-off,panuje spokojenost v ostravském týmu. „Příprava na play-off byla kratičká. Ve čtvrtek skončila nadstavba, v sobotu začalo play-off. Na druhé straně hrajeme s Frýdkem-Místkem, s kterým jsme se utkali v letošní sezóně už 6x  a tak se už asi nemáme čím překvapit. Před play-off se všechny výsledky mažou a začíná se od nuly. My ovšem věříme, že i za pomoci našich skvělých fanoušků postoupíme do bojů o medaile,“ dodává Miloš Matula, manažer Ostravy.

Jako jediné si výhru ze soupeřova hřiště přivezly volejbalistky Králova Pole a před domácími fanoušky budou bojovat s Duklou Liberec o druhý bod v této sérii. „K Liberci máme respekt, je to nový klub s jasnými investicemi, svou sílou, slabými i silnými stránkami. Naše čtvrtfinále asi bude nejvyrovnanější ze všech. Jsem ale přesvědčený, že Královo Pole tuhle těžkou sérii zvládne,“ avizoval před začátkem play-off brněnský kouč Marek Rojko. „Podstatné je, aby naše družstvo bylo zdravé, odhodlané a připravené mentálně i fyzicky. Všichni v klubu kolem družstva musí své práci důvěřovat a vzájemně lidsky držet spolu v jakémkoli scénáři série. Rozhodně máme hodně zkušených hráček s takovými typy zápasů a můžeme se opřít o kvalitní práci v sezóně. Už od loňského roku navíc usilovně pracujeme na tom, aby zde panovala profesionalita ve všech směrech a já doufám, že se nám to potvrdí právě v této části sezóny,“ dodal trenér KP. „V play off chceme jít co nejdál. S Libercem to bude boj o každý míč a série asi bude dost vyrovnaná, ale já pevně věřím, že bude mít šťastný konec pro nás,“ uvedla brněnská kapitánka Ivana Zburová.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018