9.4.2016

FOTOGALERIE: Odstartovalo semifinále ženské extraligy, na úvod vítězně Prostějov i Olomouc

První zápasy otevřely také semifinále ženské UNIQA extraligy. Pozici vysokého favorita splnil prostějovský Agel, který udolal Olymp Praha ve třech setech. Uspěla také Univerzita Palackého Olomouc, který zdolala Ostravu také 3:0 na sety. Druhé semifinálové zápasy jsou na programu již zítra, opět v Olomouci a Prostějově.

VK AGEL PROSTĚJOV - PVK OLYMP PRAHA - Stav série: 1:0.

Že mohou mít prostějovské volejbalistky s těmi pražskými ve 2. kole play off UNIQA extraligy žen ČR 2015/16 trochu starosti, to ukázalo hned úvodní semifinálové utkání vzájemné série. V hale Sportcentra DDM vzdoroval Olymp dost vyrovnaně, leč Agelky v klíčových momentech srazily méně zkušeného rivala dlouhými sériemi bodů v jednom postavení, což především rozhodlo o jejich třísetovém triumfu. Souboj číslo dva se hraje na tomtéž místě v neděli 10. dubna od 17.00 hodin.

Domácí: VK AGEL Prostějov - Hosté: PVK Olymp Praha 3:0 (25:18, 25:13, 25:20)

Rozhodčí: Kovář, Grabovský

Počet diváků: 800

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Weiss, Markevich, Herelová, Vargas, Gambová, Steenbergen, libero Kovářová. Střídaly: Soares, Matienzo.

Hosté: Komárková, Vyklická, Nová, Hodanová, Šimáňová, Kurková, libero Dostálová. Střídaly: Kalhousová, Kopecká, Bartošová, Šotkovská.

Vyjádření:

Domácí:

Kapitánka Solange Soares: "Soupeř potvrdil dobrou formu ze čtvrtfinále a dneska nás dokázal docela potrápit. Konečné skóre sice vypadá jasně, ale chvílemi jsme měly potíže se prosadit přes kvalitní obranu Olympu. Důležité je, že v rozhodujících okamžicích jsme pokaždé zabraly na plné obrátky a dostaly utkání pod kontrolu. Největší rozdíl mezi oběma týmy spočíval v útoku, navíc jsme si občas pomohly podáním a výpadky na přihrávce neměly příliš často."

Trenér Miroslav Čada: "Olymp nám byl hodně vyrovnaným protivníkem. Dobře podával a zejména bránil v poli, čímž jsme měli místy problémy s příjmem či bodovým dohráváním výměn. Podstatně lepším útokem jsme však zápas nakonec zvládli bez výraznějších komplikací, když v posledním setu za nepříznivého vývoje pomohla vynikajícím servisem Táňa Markevich. Celkově nejlepší hráčkou byla jednoznačně Nina Herelová, která dominovala právě v útoku. Pozitivní je určitě výsledek 3:0, zatímco výkon budeme chtít zítra minimálně zopakovat či ještě zlepšit."

Hosté:

Kapitánka Eva Hodanová: "První i třetí set byly z naší strany velmi povedené. Dobře jsme bránily a většinou dokázaly z ubráněných míčů bodovat, přesto útok nepatřil k našim silným zbraním. Druhou sadu jsme na rozdíl od zbylých dvou moc nezvládly a škoda dlouhých sérií inkasovaných bodů, které nás srážely dolů. Potřebujeme pravidelně otáčet a pokud přidáme lepší servis i mezihru, můžeme Prostějov trápit ještě vyrovnaněji."

Trenér Stanislav Mitáč: "Prohráli jsme celkem snadno poměrem 0:3, nicméně holky musím pochválit, neboť v této sezóně odehrály proti Prostějovu nejlepší utkání. Vstoupili jsme do něj velice dobře a ještě po druhém technickém timeoutu dotáhli na rozdíl jednoho bodu, ale dobrý volejbal jsme nevydrželi hrát pořád. Například druhý set nám vůbec nevyšel, naopak třetí byl dlouho výborný. Bohužel jsme se při vedení 15:11 zasekli v jednom postavení, přišla série chyb na přihrávce i v útoku a silný soupeř to nekompromisně otočil. Škoda, ale celý zápas se nám povedlo odehrát důstojně především díky kvalitní obraně."

Popis utkání:

V letošní sezóně měly Hanačky se vstupy do zápasů často problémy, ovšem start důležitého zahajovacího duelu semifinále zvládly dobře (6:2). Trable však přišly hned vzápětí, neboť pražský výběr skvěle bránil v poli a nastalé dlouhé výměny mu svědčily (7:6). Favoritovi se nedařilo více zatlačit servisem ani útokem, naopak chyboval. A průběh se nečekaně rychle překlopil na stranu PVK, jenž vedle výborné defenzivy také účinně podával (9:11). Jeho nápor však domácí hráčky včas zastavily díky zlepšení všech činností, načež se hostující družstvo ocitlo pod zvýšeným tlakem, kterému hůř čelilo. Klíčový byl obrat na 15:13, rozhodující pak odskočení ze stále vyrovnaných 17:16 na 20:16. Koncovka už vyzněla jasně – 25:18.

Úvod druhé sady rostoucí převahu vékáčka přibrzdil (3:3), leč brzy se její stavidla otevřela naplno. Děvčata Olympu totiž vyrobila během krátké doby sérii nevynucených chyb a rázem se tak zrodil větší trhák na 10:4. Následovala oboustranně neurovnaná pasáž, kdy i Agelky polevily. A snížení manka dalo mančaftu z české metropole novou šanci (14:11). Jenže trvale eliminovat prostějovskou herní sílu představovalo pro Mitáčovy svěřenky tvrdý oříšek k rozlousknutí, na němž si v závěru opět vylámaly zuby. Čadova parta vystupňovala svůj výkon a suverénně dominovala drtivou šňůrou devíti bodů v řadě na sklonku tohoto setu – 25:13!

Taková facka musela s mladými Pražankami otřást, avšak zkraje třetího dějství na sobě nedaly nic znát. S obhájkyněmi titulů držely krok, dokonce šly po delší době do vedení (5:3 – 6:8). Jejich vzepětí spočívalo v návratu k dobrému bránění po nepříjemných servisech a náhle to byly úřadující mistryně republiky, kdo se musel zvedat. Což se jim podařilo bleskovým otočením na 9:8, nicméně odhodlané protivnice okamžitě kontrovaly ještě důraznějším způsobem (9:11, 10:13). Zde dokazovaly, nakolik kvalitní volejbal umí předvádět. Špatně přijímající AGEL se najednou ocitl v nemalých potížích, ze kterých ale svedl elegantně vybruslit. Vydatně pomohlo skvělé podání Markevich, při němž domácí ženy zaznamenaly již druhou devítibodovou sérii během mače z 11:15 na 20:15 a tím se znovu pevně chopily vypadnuté taktovky. Úplný konec jen stvrdil předpokládaně hladký rezultát nerodící se ovšem nijak snadno – 25:20 a 3:0.

Autor: Marek Sonnevend

VK UP OLOMOUC - TJ OSTRAVA - Stav série: 1:0.

Tím nejlepším možným způsobem vstoupily volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc do semifinále extraligového play-off. Druhý tým po dlouhodobé části soutěže porazil v úvodním duelu série třetí Ostravu na domácí palubovce 3:0 a získal tak první ze tří potřebných vítězství.

VK UP Olomouc- TJ Ostrava 3:0 (25:18, 25:21, 25:23)

Rozhodčí: Činátl R., Peloušek J.

Počet diváků: 1.000

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Dudová, Košická, Dumančićová, Kubová, Dedíková, Závodná, libero Hronová. Střídala: Sochorcová.

Hosté: Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, Valková, libero: Červenková. Střídaly: Kukučová, Součková, Kvapilová, Čuboňová.

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): „Pochvala pro celý tým za kolektivní a bojovný výkon. Je to dobrý začátek série, ale je to právě jen začátek a uvidíme, co bude zítra.“

Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Byl to i přes výsledek 3:0 vyrovnaný zápas, ve kterém soupeř výborně bránil i útočil a snažil se nás tlačit servisem. My jsme začali koncentrovaně, byli jsme na Ostravu dobře takticky připraveni, kvalitně jsme přihrávali, čímž jsme eliminovali podání hostí. Ve druhém setu protivník servis ještě víc přiriskoval, ale zase nám pomáhal svými chybami. Ve třetí sadě jsme naopak my na podání ubrali, navíc přišla trochu i ztráta koncentrace a více chyb, takže to rázem bylo 17:20. Naštěstí se nám podařilo koncovku díky kvalitě a zkušenostem uhrát. Jsme rádi za dobrý začátek, ale víme, že nás čeká těžká série, takže musíme pokračovat v kvalitních výkonech. Dnes mohu pochválit celý tým za koncentrovaný a bojovný výkon.“

Hosté:

Iva Nachmilnerová (kapitánka TJ Ostrava): „Domácí tým nás přetlačil servisem, zatímco nám se na podání příliš nedařilo. Je to ale jen první utkání v sérii, můžeme se z toho poučit a zítra do toho jít s větší vervou, jak to umíme.“

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Soupeř nás zatlačil servisem a v domácím prostředí hrál velmi dobře. My jsme navíc i špatně bránili, do příštího zápasu musíme jít odvážněji a s méně chybami. Zítra je taky den.“

Popis utkání:

Domácí tým sice v úvodu prvního setu rychle prohrával 3:5, při servisu Kubové však otočil na 9:5 a postupně svůj náskok navyšoval až na 15:9. Hosté pak ještě snížili na rozdíl tří míčů (15:12), jenže vysokoškolačky kontrovaly servírující Dumančićovou (19:12) a set už bez problémů dotáhly do vítězného konce.

Druhé dějství se vyvíjelo podobně: Univerzita se při podání Košické dostala ze stavu 7:8 do vedení 11:8, Ostrava se sice několik výměn držela na dostřel (14:13), až její naděje utnula servírující Závodná - 18:13. V závěru již domácí celek nepustil protivníka na méně než tříbodový odstup.

Opravdové semifinálové drama tak přinesla až třetí část zápasu. Hanačky v ní nezachytily začátek (0:3, 1:5) a vysvobodila je až opět výborně podávající Kubová (2:6, 7:6). Tato situace se pak ještě opakovala, a to dokonce hned dvakrát; nejprve se ze stavu 13:17 univerzita zachraňovala při servisu Dedíkové (16:17) a pak ze 17:20 na 20:20 při podání své kapitánky Dudové. V dramatické koncovce uhrály Olomoučanky od stavu 23:23 dva potřebné body a mohly slavit svou první výhru v boji o vytoužené finále.

Autor: Adam Fritscher

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018