26.4.2017

Hanácká bitva o volejbalový trůn je po roce opět tu, dočkáme se překvapení?

Repete loňského finále? Taková slova v šatně olomouckých volejbalistek před letošním vyvrcholením extraligových bojů raději ani nevyslovujte. O rok zpět měla sice finálová série play-off o titul českého mistra navlas stejné složení, jenže hráčky Univerzity Palackého tehdy podlehly nadupanému Agelu Prostějov 0:3 na zápasy, navíc bez zisku jediného setu. A to by letos opravdu nerady zopakovaly. První duel finálové série hrané znovu na tři vítězství se uskuteční v Prostějově v sobotu 29. dubna, v Olomouci se bude poprvé hrát ve středu 3. května od pěti odpoledne.

Zatímco před loňským vrcholem extraligového play-off byly karty mezi oběma soupeři rozdány zcela jasně, letos tomu až tak být nemusí. Před sezonou posílené vysokoškolačky svedly s úřadujícím mistrem několik vyrovnaných bitev, v extralize jej dokázaly po dlouhých osmi letech porazit, navíc na jeho vlastní palubovce, a vzápětí mu doma před bouřící halou vyrvaly v dalším pětisetovém dramatu Český pohár, jenž si Agel uzurpoval po celou dobu svého účinkování mezi tuzemskou elitou. Bude tedy Olomouc ve finále extraligy útočit i na další, ještě cennější trofej?

„Situace je ve srovnání s loňskem na první pohled velmi podobná, zároveň však i značně odlišná. Zatímco před rokem byl pro nás úspěchem samotný postup do finále, letos bychom chtěli být Prostějovu minimálně rovnocennějším protivníkem,“ potvrzuje předseda Volejbalového klubu Univerzity Palackého Olomouc Jiří Zemánek, že jeho tým rozhodně nehodlá v nadcházející sérii plnit úlohu pouhého sparring partnera. A zároveň vzývá sílu olomouckého volejbalového publika. „Ve finále poháru naši fanoušci vytvořili úžasnou atmosféru, která hnala holky za vítězstvím. Jsem si jistý, že to v ligovém play-off zopakují a možná i vylepší. Samozřejmě ke skvělé kulise přispěli i prostějovští příznivci a bylo poznat, že se utkávají dva aktuálně nejlepší české celky. Každopádně pro nás je to velká čest a také výzva,“ dodal Zemánek.

Malým plusem pro univerzitní družstvo by mohl být fakt, že má za sebou tuhou semifinálovou bitvu s ambiciózní Ostravou, která důkladně prověřila jeho síly, zatímco Prostějov přešel přece jen o poznání snáz ve třech zápasech přes Brno. „Hráli jsme o jedno těžké utkání víc, to by drobná výhoda být mohla,“ připustil trenér vysokoškolaček Jiří Teplý, který za klíčové faktory v nadcházející sérii považuje momentální formu a psychickou pohodu. „Letos jsme s Prostějovem hráli několik vyrovnaných i vítězných zápasů, to je velký rozdíl oproti loňsku. Můžeme si na ně víc věřit. Jsme nachystaní a měli bychom být kompletní. Letos navíc hrajeme dobře, takže to může být zajímavé a vyrovnané,“ uvažuje zkušený kouč.

Ukončí jeho tým po letech ligovou nadvládu Prostějova? Jasno bude nejpozději v sobotu 6. května, kdy by se hrál případný pátý a definitivně rozhodující duel. Jisté je jen jedno - že titul mistryň republiky zůstane v každém případě na Hané, kde je v současné době k vidění nejlepší tuzemský ženský volejbal.

Finále extraligy volejbalistek Prostějov - Olomouc:

  • 1. utkání: sobota 29. dubna (17:00, Prostějov)
  • 2. utkání: neděle 30. dubna (17:00, Prostějov)
  • 3. utkání: středa 3. května (17:00, Olomouc)
  • případné 4. utkání: čtvrtek 4. května (17:00, Olomouc)
  • případné 5. utkání: sobota 6. května (17:00, Prostějov)

 

Autoři: Adam Fritscher, Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018