28.10.2016

Napínavá bitva Šternberku s KP Brno i další tříbodový triumf favorizovaného Prostějova

Čtyři zápasy čtvrtého kola ženské UNIQA extraligy byly na programu ve sváteční páteční podvečer. Nejvyrovnanější duel se odehrál ve Šternberku, kde se domácí volejbalistky střetly s KP Brno (2:3). Vítězství putují i na pražský Olymp a do Olomouce. Radují se také v Prostějově, kde svěřenkyně trenéra Gogy otočily utkání s Ostravou, zvítězily za tři body, a dle očekávání vedou tabulku nového ročníku. 

VK FÉNIX BRNO – PVK OLYMP PRAHA

V Brně sváteční podvečer mimo jiných nabídl další kolo ženské extraligy. Domácí Fénix přivítal Olymp Praha. Utkání mělo až na pár momentů celkem jednoznačný průběh a favorit si v něm připsal snadné vítězství.

č.: 16 dne: 28. 10. 2016 v hod.: 17:00

VK Fénix Brno – PVK Olymp Praha 0:3 (10:25, 17:25, 18:25)

Rozhodčí: Slezák, Kavala

Počet diváků: 100

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Gogová, Votrubová, Holečková, Šnellyová, Pospíšilová A., Podhrázká, libero: Matoušková. Střídaly: Slámová, Vaňková

Hosté: Kopecká, Melicharová, Bartošová, Kalhousová, Komárková, Šimáňová, libero: Dostálová. Střídaly: -                                                     

Vyjádření:

Domácí:

Veronika Šnellyová(kapitán domácích): "Od půlky druhého setu začala mít naše hra smysl. Začaly jsme plnit taktické pokyny, především na servisu. Do třetího setu jsme vlétly, bohužel koncovku jsme opět nezvládly."

Michael Gottwald (trenér domácích): "Po ustrašeném začátku jsme se zvedli v půlce druhého setu. Od začátku třetího setu jsme soupeře tlačili. Bohužel jsme set nedotáhli do vítězného konce."

Hosté:

Simona Kopecká (kapitán hostů): "Podle očekávání jsme zápas zvládly, chvílemi jsme měly problém na příjmu a chvílemi při obraně na síti. Jsme spokojeni, že jsme vyhrály."

Stanislav Mitáč (trenér hostů): "Na utkání jsme byli dobře připraveni. Především na útočné kombinace soupeře. Utkání jsme začali excelentně. V druhém a třetím setu jsme přistoupili na hru soupeře. Už jsme nehráli tak koncentrovaně."

Popis utkání:

Na začátku setu byla družstva celkem vyrovnaná. Od stavu 10:8 pro Olymp Praha začali hosté přitvrzovat na servisu. Právě servis hostů byl po zbytek prvního setu určující pro jeho výsledek. Domácí hráčky se s ním totiž nedokázali poradit, a tak za necelých dvacet minut si první sadu připsalo hostující družstvo.

Druhý set už nebyl tak jednoznačný. Od začátku se týmy tahaly o každý bod. Hosté však byly o něco preciznější v herních činnostech. Zejména na příjmu podání a v obraně v poli. Olymp se tím pádem zaslouženě ujal vedení 2:0 na sety.

Třetí set vypadal pro Fénix velice nadějně, kdy se hlavně zlepšil příjem podání a blok. Domácí v tomto setu táhla především univerzálka Veronika Šnellyová. V koncovce setu však domácí udělali chyby, které je stály i tento set. Od stavu 18:16 ve svůj prospěch si už totiž nedokázali připsat ani bod a tak si tři body odváží do Prahy Olymp.

Autor: Klára Hernychová

VOLEJBAL PŘEROV - VK UP OLOMOUC

Pouze v první setu to vypadalo na výsledkové překvapení. Přerovanky bojovaly, na rozdíl od soupeřek lépe přihrávaly a připsaly si pět bodových bloků. Od druhé sady se však jejich příjem rapidně zhoršil, což udalo ráz k jednoznačnému obratu ve vývoji zápasu. Nepomohlo ani střídání a Olomouc si zaslouženě vede z Přerova tři body. 

č.: 14 dne: 28.10.2016 v hod.: 18:00

Volejbal Přerov-VK Olomouc 1:3 (25:18, 13:25, 18:25, 15:25)

Rozhodčí: R. Bohačík, M. Topolánek

Počet diváků: 155

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Gálíková, K. Kohoutová, L. Kohoutová, Svobodová, Yancy, Zatloukalová, libero: Zajícová Střídaly: Stavinohová, Ticháčková, Šádková.

Hosté: Dudová, Dedíková, Ćutuk, Orvošová, Michalíková, Strušková, libero: Sain. Střídaly: Přibylová, Sajdová, Košická.

Domácí:

Dita Gálíková (kapitán domácích): "Rozhodla přihrávka, naše Achillova pata. Od toho se odvíjel celý vývoj zápasu, bohužel se opakovala situace z předchozího duelu v Ostravě."

Libor Gálík (trenér domácích): "Po vyhraném prvním setu jsme přestali přihrávat. Výsledek je jasný, protože jsme dostali celkem 19 es."

Hosté:

Katarína Dudová (kapitán hostů):  "První set jsme byly nervózní a udělaly jsme mnoho chyb ve všech činnostech. Od druhého setu jsme zlepšily servis i obranu a bylo to vidět na našem volejbalu."

Jiří Teplý (trenér hostů): "V nervózním zápasu jsme se po prvním setu zkonsolidovali. Dotáhli jsme utkání do vítězného konce."

Popis utkání:

První set se nesl ve znamení euforického nástupu domácích volejbalistek, kterým se dařilo na podání i bloku. Ale ani vedení 11:3 nebylo ještě určující, kdo set získá. Olomoučanky trpělivou hrou dotáhly rozdíl na dva body (10:12). Pak však domácí hráčky znovu přidaly dva bodové bloky a dokráčely v klidu do stavu 20:13. Soupeřky ještě jednou zvedly hlavy a stáhly na 20:17. Po oddechovém čase už set urvaly pro sebe.

Nástup do druhého dějství vyšel lépe hostujícímu týmu (3:0) a následovaly vícebodové šňůry na obou stranách. Ovšem do výsledku začal stále více promlouvat špatný příjem domácích. Po prvním oddechovém čase se podařilo snížit pětibodové manko na rozdíl dvou (10:12), avšak to bylo jen krátkodobé a poslední vzepjetí. Olomoučanky vystřídaly chybující Dedíkovou, rozjely se a začaly udávat tempo vývoji střetnutí. Marnost Přerovanek dokumentuje poslední míč setu, kdy útok skončil daleko v autu.

Ještě začátek třetí sady mohl domácím příznivcům nabídnout šanci na dobrý výsledek – 5:5. Pak už přicházely jen chvilkové světlé okamžiky na straně Přerovanek. Vzpomenu jen pozornou obranu Kateřiny Kohoutové nad sítí a snížení na 13:15. Pak už to bylo jednoznačně v režii hostů.

Ve stejném duchu se pokračovalo ve čtvrtém setu. Olomoučanky těžily z kvalitního servisu, a když se k tomu přidal mizerný příjem na straně domácích, bylo jasné, kdo bude brát tři body. Nic na tom nezměnily krátké bodové „šňůrky“ domácích, které však jen korigovaly hrozivě narůstající rozdíl ve skóre. Výsledek už byl daný.    

Autor: Stanislav Šmidák

VK AGEL PROSTĚJOV – TJ OSTRAVA

Šlágr 4. kola UNIQA extraligy žen ČR 2016/17 mezi vedoucím Prostějovem a třetí Ostravou měl říz. Hostující družstvo dobrým výkonem sahalo po překvapivém bodovém zisku, ale s úvodním vítězným setem v zádech ztratilo ten druhý v těsné koncovce a do té doby trápící se volejbalistky VK AGEL pak zbytek zápasu jednoznačně opanovaly. Navzdory problémům i dalšímu ne zcela přesvědčivému výsledku 3:1 tudíž zůstaly v čele soutěže, nicméně herní nevyrovnanost je směrem k nadcházející Champions League varováním.

č.: 15 dne: 28.10.2016 v hod.: 17.00

VK AGEL Prostějov – TJ Ostrava 3:1 (21:25, 26:24, 25:17, 25:6)

Rozhodčí: Duda D., Müller L.

Počet diváků: 700

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Matienzo, Trnková, Rodriguez, Emonts, Herelová, Hindriksen, libero Kovářová. Střídaly: Basa, Gambová, Frigo, Tinklová.

Hosté: Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, Valková, libero Červenková. Střídaly: Diatková, Součková, Kvapilová, Čuboňová, Faltínová.

Vyjádření:

Domácí:

Mareike Hindriksen (kapitánka VK AGEL Prostějov): „Moc jsme chtěly utkání začít dobře a hrát co nejlepší volejbal, jenže to chtění bylo možná až příliš velké. Na hřišti jsme první dvě sady působily strašně nervózně a svázaně, dělaly jsme spoustu zbytečných chyb, celkově hrály špatně. Naštěstí jsme dokázaly bojovností vydřít klíčovou koncovku druhého setu, což nám pomohlo a až do konce šel pak náš výkon pořád nahoru. Za vítězství jsme po takovém vývoji rády, ale podobně mizerný začátek už nesmíme opakovat.“

Peter Goga (trenér VK AGEL Prostějov): „Úvodní dva sety jsme odehráli špatně. Když to řeknu s trochou černého humoru, jsme jako dieselový motor, který se potřebuje k lepšímu výkonu zahřát a jakmile se zahřeje, tak už jede. Což je však ve volejbalu samozřejmě špatně, neboť dobře je nutné hrát od začátku. Místo toho jsme dlouho působili hrozně nervózně a bojácně, naopak Ostrava kvalitním výkonem zaslouženě vedla. Rozhodující byl závěr druhé sady, kdy jsme se po osmibodové šňůře hostů dostali do krize a hrozilo, že budeme ztrácet již 0:2 na sety, ale holky v nejtěžší chvíli maximálně zabojovaly a tohle nebezpečí zažehnaly. Poté jsme už měli jasně navrch a soupeř ve čtvrtém setu úplně odpadl. I přes velké potíže jsme rádi, že nám los umožnil absolvovat před kvalifikací Champions League tak těžký zápas.“

Hosté: 

Iva Nachmilnerová (kapitánka TJ Ostrava): „Je škoda, že jsme nepokračovaly ve výborném výkonu z prvního setu celé utkání. Ještě i ve druhém jsme hrály dobře, ale koncovka nám nevyšla tím, že jsme zbytečně ztratily koncentraci a soupeřkám pomohly svými vlastními chybami. Od půlky třetí sady už to bylo z naší strany špatné a čtvrtý set bych nazvala ostudným, tam jsme hořely. Musíme dál pracovat a po dnešku víme na čem. Hlavní je udržet kvalitní hru celý zápas, ne pouze jeho část.“ 

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Byl to dobrý sport pro diváka. Do zápasu jsme vstoupili velmi dobře a v prvním setu drželi taktovku tím, že se nám dařilo tlačit soupeře servisem. Od druhé sady se to ale začalo otáčet, načež za stavu 16:8 Tera Diatková skvěle podržela podání a povedlo se nám rychle srovnat na 16:16. Dokonce jsme pak o bod vedli, jenže v koncovce rozhodly dvě nebo tři naše malé chyby. Vyrovnaně jsme potom hráli ještě víc než polovinu třetího setu, aby se následně projevila síla soupeře. Škoda, že jsme nezvýšili vedení na 2:0 na sady, pak by se možná zápas vyvíjel jinak. Na kdyby se však nehraje. Každopádně jsme zjistili, že Prostějov je letos hratelný, a s výkonem ve dvou úvodních setech můžeme být spokojení. Kvůli zbytku střetnutí mám ale pocity trochu smíšené.“

Popis utkání:

Velmi špatný byl vstup domácího týmu do zatím nejtěžšího střetnutí sezóny. Od stavu 2:1 vyrobila Rodriguez tři chyby v krátkém sledu, následovalo eso dobře podávající Zedníkové a pětibodová šňůra otočila vývoj na 2:6. Vzápětí manko ještě narostlo (3:8), což však pro favoritky znamenalo potřebný budíček. Emonts s Matienzo vyšlo několik razantních smečí, přidal se zlepšený servis i blok a skóre se rychle téměř srovnalo (8:9). Za chvíli už se skutečně začínalo odznova (11:11), nicméně ostravský celek se nenechal snadno zlomit. Hrál pestře a dlouho zůstával v těsném vedení, aby v koncovce tvrdě udeřil. Zahajovací sadu rozhodla další série bodů, tentokrát ze 17:17 na 17:23. Hanačkám zde naprosto odešla přihrávka proti podání Valkové, hostující děvčata výborně bránila a zaslouženě umlčela zaskočené fanoušky – 21:25.

Úřadující mistryně republiky se ocitly v nepříjemné tísni, ovšem dokázaly z ní ladně vybruslit. Opět se v klíčové roli ocitla servírující plejerka – tentokrát Emonts – a s horším příjmem pro změnu zápasil severomoravský kolektiv. Obrat z 1:2 na 8:3 měl značnou kadenci, pomohl k němu též ofenzivní příspěvek středových hráček. Ty v zakončení doplnily krajní parťačky sestavy, navíc mnohem lépe fungovala celá hra vékáčka včetně přechodu z defenzivy do protiakcí. Výrazná převaha vyvrcholila trhákem na 16:8, jenže hned pak se děly šokující věci. Prostějovský mančaft totálně vypadl z role, soupeř předvedl vynikající pasáž (s vydatnou pomocí střídající Diatkové) a osmi body za sebou vyrovnal (16:16)! Tím odstartovalo obrovské drama, v němž to zprvu vypadalo na pokračování rostoucí senzace (20:21), ale zvrat na 23:21 i hekticky urvaný závěr s až třetím proměněným setbolem vrátil Gogovy svěřenky do zápasu – 26:24.

Přesto z domácího souboru čišela nemalá nervozita, zatímco ženy TJ neměly co ztratit. Pomoc pro obhájkyně titulů přišla s kvalitním odpichem do dějství číslo tři (3:0), leč na straně VK se stále střídaly dobré okamžiky s vyloženě špatnými. Připravený protivník toho využíval a nadále držel krok (8:9). Pro diváky bylo pozitivní, že mohli sledovat vzrušující duel plný dlouhých a často pohledných výměn, avšak příznivci Prostějova by samozřejmě víc uvítali herní dominanci své družiny. Ta se zásluhou kvalitního výkonu Ostravanek dlouho nekonala (16:15), ale nakonec ještě ve třetí části přece jen přišla. Bronzový tým loňského ročníku extraligy neudržel vysokou úroveň, Hindriksen a spol. pořádně zatlačily a silným finišem najednou vládly – 25:17.

Na svůj nápor poté plynule navázaly zkraje čtvrtého setu drtivým nástupem (7:0). Pommerova parta marně hledala předchozí pohodu, která se absolutně přelila k Agelkám. V této fázi utkání už předváděly volejbal mezinárodních parametrů, na jejich rapidně pozvednutý výkon byla radost pohledět a ostře kontrastoval s velkými výkyvy v dřívějším průběhu souboje. Naopak hostující hráčky se z palubovky úplně vytratily, nic jim nevycházelo, lídryním tabulky pro změnu šlo všechno a tím pádem se v poslední sadě zrodil debakl – 25:6 a 3:1.

Autor: Marek Sonnevend

TJ SOKOL ŠTERNBERK – VK KP BRNO

Ve 4. kole nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy žen přivítaly Šternberačky tým z Králova Pole Brno. První dva sety s přehledem vedl hostující tým. Ve třetím a čtvrtém setu se hra otočila ve prospěch domácích a až v pátém setu se rozhodlo ve o vítězství hostujícího týmu VK KP Brno 2:3.

č.: 13, dne: 28.10.2016, v hod.:17:00

TJ Sokol Šternberk – VK KP Brno 2:3 (15:25, 16:25, 25:16, 25:16, 10:15)

Rozhodčí: Kostka M., Horký P.

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Nováková-Dosoudilová, Oborná, Dudová, Borovcová, Napolitano Šenková, Hudylivová. Střídaly: Šenková, Janečková, Dudová, Kratochvílová.

Hosté: Suchá, Nwaeze, Měrková, Polášková, Brown, Koseková. Střídaly: Salanciová, Kopáčová, Tesařová, Mikelová, Šloufová.

Vyjádření:

Domácí:

Lenka Oborná (kapitánka TJ Sokol Šternberk):  „S prvním a druhým setem jsme spokojení rozhodně nebyly. Měly jsme určité pokyny, které jsme neplnily. Na začátku třetího setu jsme začaly hrát hru, kterou jsme na tento zápas trénovaly celý týden a to se nám podařilo udržet až do poloviny pátého setu, kde nám rozhodčí moc nepomohli a odpískali chybně bod a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Ale jsem spokojená se třetím i čtvrtým setem, že jsme se dokázaly zvednout a uhrát bod.“

Martin Hroch (trenér TJ Sokol Šternberk): „V první řadě musím pogratulovat Brnu k vítězství. Musím říct, že první dva sety to vypadalo z naší strany bídně, my jsme nerespektovali to, co jsme si řekli na poradě. Vzhledem k soupeři jsme se nemohli chytnout, neskládali jsme míče, trochu hůř jsme přihrávali, ale od třetího setu musím naše holky pochválit, protože z naší strany to byl boj o každý míč a ještě v tiebreaku to bylo osm sedm, osm osm sporné písknutí rozhodčích, kdy my jsme blokovali a on viděl naši hráčku v síti. Nedá se nic dělat, je to volejbal, ale je mi líto holek, protože jsme si to mohli vybojovat nebo prohrát v koncovce.“

Hosté:

Vendula Měrková (kapitánka VK KP Brno): „Musím gratulovat týmu Šternberka k otočení zápasu, protože první dva sety jsme měly navrch a po druhém setu Šternberk začal mnohem víc riskovat a tím dotáhl zápas do taj brejku, kde my jsme se zase konečně probudily a začaly jsme být víc agresivní a myslím si, že to byla taková typická ukázka ženského volejbalu, kde prostě jeden tým vede neskutečným rozdílem a potom najednou další set je to úplně naopak. A jsem moc ráda, že jsme zápas dotáhly do vítězného konce. Myslím si tak trošku, že jsme si to zasloužily, ale musely jsme si to odpracovat.“

Marek Rojko (trenér VK KP Brno): „Popravdě jsme ve Šternberku očekávali velmi náročný zápas. Myslím si, že je nejlépe složený za poslední čtyři roky a tím pádem si nikdo nemyslel, že tady přijedeme lehko vyhrát, právě naopak. Myslím si, že tady i z těch favoritů ještě někdo prohraje, protože to družstvo je připravené, motivované a dobré. Co se našeho týmu týká, tak si myslím, že jsme byli dobře připravení na zápas, první dva sety to ukázaly a systém servis, obrana, blok, že jsme prostě byli připravení dobře, ale potom se stala běžná věc, která se stává nejen v ženském, ale i v mužském volejbale, že přišel tlak na servisu od úvodu třetího setu ze strany Šternberku a způsobil obrat. Ale ty družstva, které jsou vnitřně silné, tak jsou schopné zvládnout i pátý set, který se nám podařil. Takže ty hráčky, které na tento tlak máme, tak to nakonec zvládly.“

Popis utkání:

Šternberk dnes předvedl velice atraktivní domácí utkání, i když byl první dva sety z Brna zaskočen, které mělo plně ve své režii. Přesto se Šternberk dokázal zvednout a předvedl velmi krásný výkon ve třetím a čtvrtém setu, ve kterých si převzal vládu. Pátý set byl poměrně vyrovnaný, nakonec s vítězným koncem 2:3 pro Brno. 

Autor: Filip Koryčanský

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018