4.10.2018

Nový Olymp chce zabojovat a vrátit se na vyšší příčky

Volejbalistky Olympu Praha v posledních letech strádaly, což vyústilo v loňské 7. místo a nastalo zemětřesení. „Bylo načase s tím udělat něco zásadního,“ říká trenér Stanislav Mitáč o změnách. Obměnil tým, který by měla vést reprezentantka Valková, na střídačku přivedl Martina Hrocha a formu před extraligou 2018/19 ladil ve Francii.

Loni jste skončili až ve druhé polovině tabulky. Co se stalo s Olympem?

Hodnotili jsme to ze všech možných stran. Pravdou je to, že úroveň předváděného volejbalu a s tím samozřejmě úzce souvisí i výsledky nebyly dobré. V posledních ročnících čtvrté, páté a loni dokonce sedmé místo, což je v historii klubu nejhorší umístění, co kdy mohlo být.

Kde hledat příčiny pozvolného propadu?

Myslím si, že my jsme zaspali dobu především ve financování hráček, protože jsme dlouhá léta sázeli na to, že jsme vychovávali talenty. Vychovávali jsme jedny z nejlepších v České republice, a hráčky se k nám chodily učit hrát volejbal. V posledních letech nás však finančně výrazně válcují moravské kluby, ať už je to Prostějov, Olomouc, Brno a troufnu si říct i Přerov.

Hlavní roli tedy sehrály finance, kdy ostatní kluby dokázaly nabídnout lepší podmínky?

Ano. Finanční podmínky, které jsme hráčkám nabízeli, pro ně nebyly tak zajímavé, abychom sem ty nejlepší talentované, natož dobré zkušené hráčky dostaly. Éra, kdy hrajeme na mladé a talentované hráčky je už dávno pryč. Všechny ostatní týmy mají spíš zkušené hráčky, které hrají nejvyšší soutěž pět až osm let ve věku 26 až 30 let. V tom jsme začali postupně prohrávat. Hráčky jsme dokázaly vychovat, ale už u nás nedokázaly zestárnout.

Vy jste však po neúspěšné sezoně udělali řadu změn. Mimo jiné na lavičce, kam přišel Martin Hroch.

Bylo načase s tím udělat něco zásadního. Jeden z kroků byl samozřejmě okysličit realizační týmy nebo trenérské obsazení. A teď nemluvím jenom o družstvech žen, juniorek nebo kadetek. Protože bylo potřeba najít nový impuls, nové lidi, myšlenky a metody. V jeho postavě vidím velký posun na trenérském poli, protože byl výborný hráč se zahraničními zkušenostmi z Francie. Později trénoval v Brně a Šternberk vedl v extralize žen čtyři roky. Zatím se mi spolupráce obrovsky líbí. Vidím v tom začátek týmové práce a velkou samostatnost. Vím, že když mu tým nechám na měsíc, tak bude dobře připravený.

Jak máte rozdělené role?

Já jsem připravený na rovnocenný vztah trenér-trenér. V téhle první sezoně si musíme zadat mantinely, kdy zodpovědným trenérem za výsledky budu já. Nicméně už teď to vidím na rovnocenné partnerství.

Kromě změny v realizačním týmu došlu i na změny v hráčském kádru, že?

Změny byly obrovské, protože jsem věděl, že nemůžeme zachovat ten tým, který šel s výsledky postupně dolů. Některým skončily smlouvy a jiným jsme nenabídli nové. Vytipovali jsme hráčky, s kterými chceme určitě pracovat i v další sezoně.

Kdo tedy zůstal?

Chtěl bych spoléhat na Kalhousovou, Šimáňovou, Černou, Stavinohovou, Peškovou a Komárkovou. Viděl jsem u nich herní posun i přesto, že se nám výsledkově nedařilo. Byla to základní kostra, kterou jsme oslovili a chtěli ji tu udržet. Tu jsme doplnili o talentované juniorky, které dokážeme vychovávat.

Ovšem kádr jste museli doplnit.

Byla to pro nás velká výzva a dlouho to vypadalo nadějně s triem reprezentantek Valková, Purchartová, Hodanová a zkušenou Romanou Staňkovou, což by pro nás bylo to nejlepší, co jsme si vytyčili.

Nakonec jste přivedli reprezentační nahrávačku Valkovou a smečařku Staňkovou.

O Kačku Valkovou jsem měl eminentní zájem už před pěti lety, když odcházela do Ostravy. Jsem rád, že jsme ji získali, protože o ni mělo zájem hodně celků z extraligy. Vypracovala se mezi nejlepší nahrávačky v ČR. Věřím, že nám pomůže zpět do horních pater tabulky. Romana Staňková je zkušená hráčka, která si prošla zahraničím i extraligou. Přesně zapadá do toho úvodu, kde jsem zmiňoval, že nám ujížděl vlak. Doufám, že přinese klid a útočné body.

Do kádru jste zařadil i talentované juniorky.

Klára Fomenková je juniorská reprezentantka a zapojovali jsme ji už loni. Hodně teď má odehráno Nikola Bartecká, která byla dlouhodobě zraněná, ale musím ji pochválit, že do přípravy přišla velice dobře kondičně připravená. Pokud bude takhle dál pokračovat, tak by měla být členkou základní sestavy. Druhou nahrávačkou je Anet Cihlářová a univerzálka Varvara Yakushkina, které jsou ještě v juniorském věku.

V přípravě jste měli slušné výsledky, viďte?

Příprava v domácích podmínkách se nám podařila. Jak kondiční úsek, tak i herní jsme zvládli dobře. Hráli jsme s kvalitními soupeři jako je Olomouc, dokázali jsme porazit mistryně Maďarska a Slovenska. V některých fázích utkání jsem byl spokojený i s předvedenou hrou.

Letos jste se vydali na závěr herní přípravy do Francie. Jak jste byl spokojený s ní?

Odehráli jsme čtyři těžké zápasy. V přátelském utkání jsme podali dobrý výkon s Nantes, ale prohráli 1:3. Na turnaji v Quimperu nám chybělo trošku štěstíčka, když jsme s domácím mančaftem prohráli dva sety 28:30 a celkově 1:3.  Dokázali jsme však porazit bundesligový Vilsbiburg. Navíc jsem ve výkonech viděl ještě rezervy, kde se můžeme zlepšovat. Závěr přípravy však kalí zranění Kačky Valkové, která si poranila koleno.

Jakou hrou se chcete prezentovat?

Chceme hrát bojovný volejbal a podávat kolektivní výkon. Myslím si, že se nám to v přípravě dařilo a doufám, že na to navážeme v sezoně. Mimo jiné máme pro fanoušky i doprovodný program v podobě losování o hodnotné ceny od našich partnerů. Jsme tady pro ně a chceme, aby si z něj něco i odnesli.

Volejbalistky Olympu čeká těžký start, když v sobotu 6. 10 2018 od 17 hodin hostí v hale na Přípotoční aspiranta na titul z Olomouce. Podaří se týmu naplnit trenérova slova?

 

Autor: Tomáš Příhoda

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018