14.4.2017

Odstartovalo semifinále play off ženské extraligy, Ostrava na úvod zvítězila v Olomouci!

Prvními zápasy dnes odstartovala semifinálová část ženské UNIQA extraligy. V úvodním duelech nejlepších čtyř týmů letošní sezóny uspěly volejbalistky mistrovského Prostějova, které zdolaly brněnské Královo Pole ve čtyřech setech, a možná trochu překvapivě i hráčky Ostravy. Ty zvítězily v prvním duelu v Olomouci 3:1 na sety. Další SF duely jsou na programu již zítra.

VK AGEL PROSTĚJOV – VK KRÁLOVO POLE

Na Velký pátek převáděly prostějovské volejbalistky velký výkon, ale Královo Pole doslova drtily jen dva sety prvního semifinálového utkání UNIQA extraligy žen ČR 2016/17. Pak polevily a umožnily brněnskému celku snížit, aby nakonec přece jen dosáhly vstupního triumfu v sérii. Ta pokračuje vzájemnou bitvou číslo dva opět v hale Sportcentra DDM hned v sobotu 15. dubna od 17.00 hodin.

č.: 125 dne: 14.4.2017 v hod.: 17.00

VK AGEL Prostějov – VK Královo Pole 3:1 (25:13, 25:7, 24:26, 25:18)

Rozhodčí: Grabovský Z., Renčín K.

Počet diváků: 500

Stav série: 1:0

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Hindriksen, Emonts, Frigo, Rodriguez, Gambová, Herelová, libero Kovářová. Střídala: Cruz.

Hosté: Koseková, Salanciová, Potts, Měrková, Mikelová, Brown, libero Doležalová. Střídaly: Suchá, Vaňková, Kopáčová, Viggars, Tesařová.

Vyjádření: 

Domácí:

Mareike Hindriksen (kapitánka VK AGEL Prostějov): „Na utkání jsme se dobře připravily a dvě sady hrály přesně takový volejbal, jaký chceme: kvalitní ve všech činnostech, bez mnoha chyb. Bohužel se nám nepovedlo udržet plnou soustředěnost celé střetnutí, kvůli čemuž jsme zbytečně ztratily třetí set. Pozitivní je, že jsme potom dokázaly zase zabrat, ale pro zítřek bude důležité nepolevit ani na chvíli a nedat soupeři žádnou šanci.“

Miroslav Čada (trenér VK AGEL Prostějov): „Dva sety jsme hráli výborně, po problémech na začátku třetí sady to pak bylo dobré ještě do stavu 23:19. Následně jsme ztratili koncentraci, udělali pět chyb za sebou v různých činnostech a to soupeře nastartovalo k obratu. Takhle zbytečné ztráty koncovky je škoda, místo hladkého vítězství jsme si zápas zkomplikovali. Přesto jsem ale věřil, že je jen otázkou času, než se znovu začneme prosazovat. Hosté totiž přihrávali pouze ve dvou hráčkách a podařilo se nám dostat je pod opětovný tlak podáním. Důležitá je zahajovací výhra v sérii, i když 3:1.“

Hosté:

Michaela Doležalová (kapitánka VK Královo Pole): „V prvních dvou setech na nás padla tíha utkání, jako bychom si neuměly představit, co se na hřišti bude dít. Trochu jsme se s prominutím posr… Až od třetí sady jsme konečně našly systém, jenž fungoval. Povedlo se nám díky tomu jeden set vyhrát a ve čtvrtém rozhodlo několik chyb navíc, které jsme udělaly. Celkově jsme zaostaly za tím, co umíme, zítra to bude určitě lepší.“

Marek Rojko (trenér VK Královo Pole): „Dnes jsme odehráli slabý zápas. Výhoda play off je však v tom, že nezáleží na skóre a domácí prostě vedou pouze 1:0 na utkání. Každopádně v holkách asi příliš dlouho zůstalo, že jsme splnili sezónní cíl, a družstvo nebylo hlavně v úvodu nastavené na to, že sem přijelo bít se o výsledek. Podle mě není mezi oběma týmy takový výkonnostní rozdíl, jako v úvodních dvou sadách, tam jsme působili až odevzdaně. Což si vyřazovací část nezaslouží a proto věřím, že se hráčky na zítřek zmobilizují k lepšímu volejbalu.“

Popis utkání:

Nelehké potvrzení role favoritek? Pro Hanačky v úvodu pátečního střetnutí nic složitého. Na soupeřky okamžitě nastoupily s velkou nažhaveností, zatlačily je dobrým podáním i úspěšnějším útokem a rychle získaly výrazný náskok 12:5. Až poté se hostující tým chytil díky několika ubráněným balónům (12:8), leč chvilkovou korekci hned vystřídal nový nápor domácích plejerek. Ty v pohodě dominovaly všemi činnostmi, dál zvyšovaly bodový odstup (po výborných servisech Emonts 20:9) a zahajovací sadu zavřely suverénním způsobem – 25:13.

Jihomoravské hráčky pod tlakem hodně chybovaly, dílčí debakl je navíc nijak nevyburcoval k lepšímu výkonu. Zkraje druhé části se držely jen pár minut (3:3), než Agelky navázaly na svou předchozí diktaturu. A vyváženě kvalitní produkcí celého družstva znova utekly na 10:4. Brněnský soubor navzdory intenzivnímu koučinku lodivoda Rojka absolutně nestačil, předzápasové odhodlání trápit obhájkyně národních titulů mu vůbec nevycházelo. Naopak vyladěný prostějovský ansámbl ještě zvýšil svou herní převahu, až se zrodilo jednociferné skóre vpravdě kruté podoby – 25:7!

Naděje zdramatizovat jednoznačný průběh duelu Královu Poli svitla na začátku třetího dějství. Čadovy svěřenky vyrobily několik hrubek, umožnily protivnicím se zvednout a rázem bylo o co bojovat. Po oddechovém času sice přišel bleskový obrat z 2:6 na 7:6, ale vzápětí oživený celek z Brna potrestal další zaváhání polevivších vítězek dlouhodobé fáze soutěže (8:10). Nicméně jejich útlum netrval dlouho a uprostřed setu zatroubily na  zteč. Stačilo vyvarovat se nevynucených minel i obnovit pořádnou volejbalovou intenzitu, načež se po otočení na 15:11 zdálo být rozhodnuto. Měrková a spol. se však ještě nevzdaly, místo toho vnesly do děje zajímavé zápletky (16:15, 20:17 – 20:19, 23:19 – 23:22). Včetně dvou odvrácených mečbolů v úplném závěru a nečekaného zvratu čtyřbodovou finální šňůrou – 24:26!

Poznamená vékáčko překvapivé vypadnutí z role? Tahle otázka se vznášela ve vzduchu a měla kladnou odpověď. Zatímco kolektiv z jihu Moravy hrál ve všem o dvě stě procent lépe než v první polovině utkání, hanácká parta se nemohla opřít o dříve fungující přihrávku a dolů šla rovněž jeho obrana. Krize domácích ovšem měla svůj vrchol v podobě nepříznivého stavu 3:5 ve čtvrtém dílu, aby od tohoto momentu papírově silnější tým opět vzal taktovku pevně do rukou. Stěžejní důležitost měla brzká otáčka na 10:7, poté už se znovu zažehnutý motor mezinárodního týmu zase roztočil do potřebných otáček. A souboj dopadl výhrou favorizované skvadry – 25:18 a 3:1.

Autor: Marek Sonnevend

VK UP OLOMOUC – TJ OSTRAVA

V prvním semifinále podle předpokladů na sebe narazila družstva VK UP Olomouc a TJ Ostrava, tedy druhé a třetí družstvo tabulky po základní a nadstavbové části. Všeobecně se čekal vyrovnaný souboj těchto družstev, což se v prvním setu do puntíku splnilo. Ovšem v dalších třech setech utkání ovládla Ostrava a zaslouženě zvítězila v prvním semifinále 3:1.

č.: 126, dne: 14.4.2017 v hod. 17:00 hod.

VK UP Olomouc – TJ Ostrava 1:3 (27:25, 14:25, 20:25, 16:25)

Rozhodčí: Kovář V., Fink T.

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Dudová, Dedíková, Čutuk, Napolitano Šenková, Michalíková, Strušková, libero: Sain. Střídaly: Košická, Andreeva, Sajdová, Mifková, Kubínová.

Hosté: Zedníková, Zemanová, Toufarová, Kojdová, Nachmilnerová, Válková,  libero: Červenková. Střídaly: Součková, Diatková.

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitán domácích): „Dnes jsme nepředvedly vlastní hru. Ostravě vycházelo naprosto všechno, na co sáhla to složila. Nám naopak nevycházelo vůbec nic. Nic nevzdáváme, zítra je nový zápas, nový den a jdeme do toho naplno.“

Jiří Teplý (trenér domácích): „Myslím, že Ostrava dnes chtěla vyhrát, a proto vyhrála.“

Hosté:

Iva Nachmilnerová (kapitán hostů): „K dnešnímu zápasu řeknu jen jedno. Zápas už je za námi a play-off pokračuje dál. Děkuji holkám za dnešní výkon.“

Zdeněk Pommer (trenér hostů): „My jsme dnes zahráli obrovsky bojovně a jsem za to rád, protože Olomouc je doma velmi silný tým. Ukázalo se, že jsme na dobré cestě a zítra začíná play-off nanovo od nuly.“

Popis utkání:

V prvním setu byl vývoj zápasu vyrovnaný, obě družstva si držela soupeře na dostřel maximálně dvou bodů. Takto prakticky pokračoval set až do koncovky, ve které měly více štěstí olomoucké hráčky a vyhrály jej 27:25.

Ve druhém setu se Ostrava hodně zlepšila, a to hlavně na servisu a v útoku. Olomouci téměř nic nevycházelo, a proto stav nerušeně narůstal až na skóre 25:14 pro Ostravu.

Na začátku třetího setu se zdálo, že se olomoucké hráčky vzpamatovaly, měly výtečný vstup, ovšem jen do stavu 5:2. Poté Ostrava zlepšila přihrávku a pomalu se dotahovala na soupeřky. Do druhého technického oddechového času již šla s vedením 16:14. Olomoucké hráčky se snažily, ale jejich útok nebyl razantní a tak Ostrava v pohodě zvítězila 25:20.

Ve čtvrtém setu se obraz hry příliš nezměnil, olomoucké hráčky měly stále horší přihrávku a nedůrazný útok. Postupem času přibývalo i nevynucených chyb, které hráčky srážely dolů. Ostrava si v pohodě pohlídala vedení a zvítězila 25:16.

Autor: Martin Hájek

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018