6.2.2016

Olomouc přehrála Ostravu, Královo Pole zdolalo Frýdek až v tiebreaku

V sobotu se odehrála první utkání ženské UNIQA extraligy nadstavbové části. V zajímavém duelu udolaly hráčky Olomouce Ostravu jasně 3:0 na sety. Tiebreak viděli diváci v Brně, kde místní Královo Pole nakonec zdolalo Frýdek Místek 3:2.

VK KRÁLOVO POLE – TJ SOKOL NIBE FRÝDEK MÍSTEK

Pětisetová bitva. Vydřené vítězství. Zisk alespoň dvou bodů. S takovými pocity odcházely do šaten brněnské hráčky, které v prvním nastavbovém utkání porazily na domácí palubovce Frýdek-Místek 3:2 na sety (12,-15,20,-23,15). Začátek utkání přitom vypadal pro Královo Pole velmi slibně, pak se však Frýdek-Místek vrátil do hry a zdramatizoval v Brně sobotní podvečer.

VK Královo Pole - TJ Sokol Nibe Frýdek Místek 3:2 (25:12,15:25, 25:20, 23:25, 17:15)

Rozhodčí: Ištvanech M./ Trumpeš D.

Počet diváků: 100

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Suchá, Tesařová, Měrková, Hrazdírová, Keddy, Pospíšilová, libero Melichárková. Střídaly: Kopáčová, Šloufová, Chevalierová.

Hosté: Uhrová, Štrbová, Vašinová K., Pavelková, Holišová, Mitrega, libero Radivojevičová. Střídaly: Závodná, Vašinová I.

Domácí:

Vendula Měrková (kapitán VK Královo Pole): „Podaly jsme klasický nevyrovnaný výkon, kdy po prvním, od nás výborně odehraném setu, jsme nenavázaly na kolektivní hru a pustily jsme naopak do hry soupeře. Dneska dobře zahrály holky z lavičky a chtěla bych celý tým pochválit za konečnou výhru.“

Bruno Napolitano (trenér VK Královo Pole): Soupeř hrál velmi kvalitně v obraně, útočil jednoduše a účelově. Po prvním setu nás Frýdek navíc začal tlačit servisem, nám nefungovala obrana na síti, naštěstí v závěru tiebreaku nás zachránily právě naše bloky.“

Hosté:

Kateřina Holišová (kapitán TJ Sokol NIBE Frýdek Místek): „Celé utkání probíhalo jako na houpačce, hrály jsme velmi bojovně a stále se zlepšujeme. Bohužel také ještě děláme mnoho chyb.“

Leopold Tůma (trenér TJ Sokol NIBE Frýdek Místek): „Vyrovnané utkání, které rozhodlo štěstí ve prospěch soupeře. Měli jsme vyhrát, byli jsme lepším týmem, soupeř nás nepřehrál, to my jsme dělali mnoho chyb. Chválím děvčata za velmi bojovný výkon.“

Popis utkání:

Domácí hráčky vlétly do utkání s touhou připsat si do tabulky tři vítězné body a brzy se dostaly do vedení 8:2. Frýdek-Místek nedokázal zareagovat a vypracovat si solidní útok, kterým by zabodoval. Královo Pole tak set postupně dotáhlo až do vítězného konce 25:12, závěr sady přitom velmi dobře odpodávala brněnská hráčka Marika Tesařová.

Druhé dějství se domácím vůbec nevydařilo, Brnu nefungovaly bloky ani obrana v poli a nezachránily ho ani útoky. Volejbalistky Frýdku-Místku na začátku setu odskočily o čtyři body na 2:6 a Královo Pole po celý set jenom marně dotahovalo. Hostující naopak svůj náskok podržely a sada tak vyzněla v jejich prospěch 15:25.

Třetí set byl dlouho soubojem kdo s koho, volejbalistkám Brna se povedlo vrátit do zápasu po prvním time outu a získat potřebné vedení 12:9. Frýdek-Místek už bodové manko smazat nedokázal a Královo Pole sadu uhrálo poměrem 25:20.

Že se zápas vyvíjí jako na houpačce, potvrdil čtvrtý set. Soupeřky se do stavu 8:7 tahaly o každý míč, pak však hostující odskočily na 9:12 a bylo to tentokrát Královo Pole, které marně dotahovalo ztrátu. V koncovce setu se ještě Brňankám podařilo za stavu 21:24 odvrátit dva setboly, z toho třetího se už ale radoval Frýdek-Místek a utkání dovedl až ke zkrácené hře.

Ani tiebreak dlouho nepřinesl rozuzlení, kdo ze zápasu vyjde jako vítěz. Hrálo se o každý bod, domácí ale za stavu 13:14 udržely koncentraci a nad Frýdkem-Místem nakonec vyhrály 17:15.

Autor: Barbora Mertová

VK AGEL PROSTĚJOV - VOLEJBAL PŘEROV PRECHEZA

Prostějov v prvním utkání nadstavbové části udolal jednoznačném Přerov ve třech setech.

Domácí: VK AGEL Prostějov - Hosté: Volejbal Přerov Precheza

Výsledek: 3:0 (25:16, 25:13, 25:16)

Rozhodčí: Vachutka, Peloušek

Počet diváků: 400

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Markevich, Tinklová, Herelová, Gambová, Vargas, Borovinšek, libero Kovářová. Střídaly: -

Hosté: Tomášeková, Rašková, Šťastná, K. Kohoutová, Cebáková, L. Kohoutová. Střídala: Šebetovská

Vyjádření:

Domácí:

Kapitánka Solange Soares: "Přerov byl hodně oslabený a my jsme udržely celý zápas koncentraci, tím pádem se zrodil jasný výsledek. Oproti minulému utkání v poháru s Olomoucí nám šel mnohem lépe servis."

Trenér Lubomír Petráš: "Utkání proběhlo v poněkud vlažnějším tempu a bylo ovlivněné jak silně nekompletní sestavou soupeře, tak naším výborným podáním. Dařilo se na něm zejména Melisse Vargas, která dala jedenáct es. Zpočátku jsme se trochu trápili v útoku, ale postupně se to zlepšilo a s povinným vítězstvím jsme neměli žádné problémy. Odvedli jsme dobrý spolehlivý výkon."

Hosté:

Kapitánka Lucie Polášková: "Náš tým zasáhla velká marodka a tím pádem nebyla situace ideální, s čímž jsme se snažily poprat. Bohužel jsme ale neměly svůj den a musíme pogratulovat soupeři k jasné výhře."

Trenér Libor Gálík: "Navzdory hladké porážce musím pochválit holky, které tento těžký zápas při našem kritickém zdravotním stavu odehrály. Silnému Prostějovu jsme vcelku solidně čelili kromě Vargas, jež nás rozstřílela podáním, na které by potřebovala zbrojní pas. Právě svým servisem rozhodla hned dva sety, jinak jsme tu v daném složení myslím nezklamali a diváky potěšili aspoň řadou krásných výměn."

Popis utkání:

Přerov je štikou UNIQA extraligy žen ČR 2015/16, jenže v Prostějově nastoupil v minimálním počtu bez několika obvyklých opor. Koncentrovaně makající volejbalistky VK AGEL toho v 19. kole soutěže a zároveň úvodním dějství nadstavbové části využily k bezpečnému vítězství rozdílem více než jedné třídy, kterým upevnily své už tak jasné vedení v tabulce.

Hosté dorazili jen se sedmi plně zdravými hráčkami a bez libera, přesto v okleštěném složení nezačali vůbec špatně (2:3). Očekávaná vyšší kvalita favorita se však záhy projevila obratem na 7:4, další výrazný posun skóre pak přišel vzápětí při dobrém podání Gambové (12:5). Tím se Agelky dostaly do pohody, naopak absencemi oslabené soupeřky často chybovaly. Chytily se teprve za hrozivého stavu 17:7 třemi body za sebou a najednou se řady nevynucených hrubek dopustilo vékáčko, což kouče Čadu donutilo vzít si po razantním snížení na 20:15 oddechový čas. Ten pomohl, koncovka proběhla naprosto hladce – 25:16.

Obnovenou převahu si domácí kolektiv přenesl do druhé sady, kdy okamžitě utekl na 4:0. O chvíli později přišla na servis do té doby nevýrazná Vargas a šesti esy (!) zařídila ještě větší trhák (5:2 – 13:2). Uprostřed setu si Prostějovanky znovu vybraly slabší chvilku, ovšem tentokrát kratší (17:5 – 17:8), načež ve zbytku tohoto dominantního dějství zase kralovaly od výborného podání přes solidní obranu až po špičkový útok – 25:13.

Do třetí části sice Precheza vstoupila nadějně (2:3), leč opětovně drsným způsobem s ní zatočila skvěle servírující Vargas. Ofenzivně se sice tolik neprosazovala, ale svými bombami zpoza zadní lajny zařídila nový únik na 10:3. Po něm již nebylo v podstatě co řešit, byť si úřadující mistryně republiky ani tentokrát neodpustily výpadek v podobě série čtyř inkasovaných bodů (15:7 – 15:11). Ztracenou jistotu však následně nabraly zpátky, aby celý duel bleskově ukončily v duchu jeho jednostranného vývoje – 25:16 a 3:0.   

Autor: Marek Sonnevend 

VK UP OLOMOUC – TJ OSTRAVA

Podruhé během dvou týdnů se volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc utkaly na vlastní palubovce s týmem Ostravy o druhé místo v extraligové tabulce. Zatímco před čtrnácti dny se ještě v základní části nejvyšší domácí soutěže radovali z vítězství hosté, v prvním kole nadstavby vyhrály Hanačky bez větších potíží 3:0 a na druhé příčce mají před Ostravou už čtyřbodový náskok.

VK UP Olomouc- TJ Ostrava 3:0 (25:16, 25:23, 25:12)

Rozhodčí: Zimmermann T., Slezák J.

Počet diváků: 500

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Dudová, Michalíková, Dumančićová, Kubová, Dedíková, Závodná, libero Hronová.

Hosté: Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, Součková, libero: Červenková. Střídaly: Urbanová, Kukučová, Kvapilová.

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): „Celý zápas jsme měly pod kontrolou až na druhý set, v němž jsme nechaly soupeře vlastními chybami vyrovnat hru. Pokud jsme ale hrály tu svou, tak jsme průběh kontrolovaly.“

Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Z naší strany to byl tentokrát koncentrovaný výkon, holky dodržovaly to, co jsme si o soupeři řekli. V minulém kole nám shodou okolností připadlo druhé místo v tabulce, které jsme chtěli doma potvrdit a vyhrát za tři body. Chválím všechny hráčky, byl to zcela týmový výkon. Pouze ve druhém setu Ostrava přiriskovala servis a my měli problémy s přihrávkou. Ostrava se nesmí nechat rozehrát, proti nám vždy hraje velmi bojovně a obětavě.“

Hosté:

Iva Nachmilnerová (kapitánka TJ Ostrava): „Soupeř hrál tentokrát lépe než my. Byli jsme nepřesní a nedůrazní v bodovkách. Nemusíme ale věšet hlavy, protože domácí tým podal opravdu kvalitní výkon. My musíme zpřesnit hru a dál pracovat na odstranění našich nedostatků.“

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Nenavázali jsme na náš poslední výkon v Olomouci a hráli jsme špatně především v útoku, v němž musíme být příště odvážnější. Přísnější měřítko snese z naší strany pouze druhý set. Domácí nás zatlačili servisem, prohráli jsme, ale není všem dnům konec.“

Popis utkání:

První body zápasu sice patřily Ostravankám (0:2, 3:4), pak ale univerzita otočila při podání Dumančićové na 7:4 a postupně navyšovala svůj náskok - 10:6, 13:7, 17:8. Hosté už dokázali jen snížit na rozdíl šesti bodů (21:16), závěr však nijak nezdramatizovali.

Zatímco úvodní sada byla jasně v režii domácích volejbalistek, ta druhá už nabídla očekávané drama. Ostrava ji zahájila třemi esy Zemanové a vedením 4:0, vysokoškolačky kontrovaly šňůrou servisů Dumančićové ze stavu 3:6 na 8:6, do koncovky ale šel v lepší pozici hostující tým (13:16). Do třetice se však postavila na podání chorvatská blokařka ve službách Olomouce a vydržela na něm až do stavu 18:16. Těsný náskok už Hanačky nepustily a po druhém proměněném setbolu vedly 2:0.

Začátek třetího dějství ještě napovídal tomu, že utkání může být dlouhé a napínavé, ale jeho osud vzala do rukou za stavu 6:6 domácí smečařka Dedíková, která oslavila své včerejší narozeniny stylově, když zaznamenala sérii jedenácti servisů v řadě! Rázem to bylo 17:6 a odpor Ostravy se prakticky zlomil. Olomoucké volejbalistky porazily svého protivníka poprvé v této soutěžní sezoně a v tabulce mu odskočily už o čtyři body.

Autor: Adam Fritscher

PVK OLYMP PRAHA – TJ SOKOL ŠTERNBERK

Oba týmy před zápasem dělilo v tabulce 24 bodů a tento rozdíl byl znát i na palubovce pražského Olympu. Domácí hráčky s přehledem zvítězili 3:0 na sety.

PVK Olymp Praha – TJ Sokol Šternberk 3:0 (25:13, 25:12, 25:12)

Rozhodčí: Meruna, Dušek

Počet diváků: 50

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kopecká, Hodanová, Vyklická, Nová, Melicharová, Šimáňová, libero Dostálová. Střídaly: Komárková, Kalhousová.

Hosté: Zatloukalová, Beránková, Němčíková, Matoušková, Janečková, Jurčíková, libero Přibylová. Střídaly: Maturová.

Vyjádření:

Domácí:

Eva Hodanová (kapitánka): Povinné vítězství v prvním zápase nadstavbové části. Byly jsme leší ve všech herních činnostech.“

Stanislav Mitáč (trenér): „Musím děvčata pochválit za přístup k utkání. Zápas měl jednoznačný průběh – dobře jsme servírovali a přehráli jsme Šternberk na útoku jednoznačně. Z individuálních výkonů musím pochválit Pavlínu Šimáňovou.“

Hosté:

Markéta Janečková (kapitánka): „Neprosadily jsme se v žádné herní činnosti, neměly jsme se na čem chytit. Soupeř byl lepší hlavně na obraně a na útoku.“

Miroslav Jehlář: (trenér): „Výsledek mluví za vše. Neprosadili jsme se z hlavního kůlu, potřebovali jsme obranu Olympu rozhodit a to se nám nedařilo. Vše se odvíjí od servisu, který se Olympu nařil a nám ne. Z toho se odvíjel celý zápas.“

Popis utkání:

Šternberk zpočátku působil snaživým dojmem, ale to trvalo jen do stavu 8:18. Potom Olymp přitlačil jak na útoku, tak i v obraně a rychle si vytvořil desetibodový náskok (21:11) a set bez větších potíží dohrál. V obdobném duchu hra pokračovala i v setu druhém. Olymp vedl rychle 10:1, ale pak se sice nechal trochu ukolébat, ale vývoj setu měl stále pod kontrolou. Ve třetím setu Šternberk předvedl nejsympatičtější  část své hry, ale přesto to stačilo paradoxně na zisk pouhých 12 bodů. Olymp bez větší námahy vyhrál 3:0 na sety.

Autor: Jiří Trochta

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018