25.2.2017

Olomouc vyhrála v Prostějově v tiebreaku, první vítězství Fénixu Brno

Čtyřmi zápasy dnes pokračovala také ženská UNIQA extraliga, která dospěla do nadstavbové části.

VK AGEL PROSTĚJOV – VK UP OLOMOUC

Tak trochu dejá vu prožívaly volejbalistky Prostějova a Olomouce během utkání 20. kola UNIQA extraligy žen ČR 2016/17. Stejně jako při předchozím vzájemném střetu v půlce ledna vedli hosté 2:1 na sety a sahali po výsledkovém překvapení, stejně jako tehdy domácí vyrovnali a směřovali za vydřenou výhrou 3:2. Tentokrát ale vyrobili tolik chyb srážejících jejich výkon, že to na lepšího protivníka nestačilo. Kohorta UP dospěla k hodnotnému dílčímu úspěchu a snížila manko na vedoucí celek průběžného pořadí soutěže na pět bodů.

č.: 76 dne: 25.2.2017 v hod.: 17.00

VK AGEL Prostějov – VK UP Olomouc 2:3 (25:27, 25:20, 23:25, 25:23, 12:15)

Rozhodčí: Kavala T., Kostka M.

Počet diváků: 600

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Hindriksen, Matienzo, Trnková, Rodriguez, Emonts, Herelová, libero Kovářová. Střídaly: Frigo, Casalis, Gambová, Tinklová.

Hosté: Čutuk, Kubínová, Košická, Sajdová, Mifková, Napolitano, libero Sain. Střídaly: Dedíková, Strušková, Dudová, Andreeva.

Vyjádření:

Domácí:

Mareike Hindriksen (kapitánka VK AGEL Prostějov): „Nepotvrdily jsme herní zlepšení ze středečního zápasu proti Stuttgartu. Tentokrát jsme dělaly ještě víc nevynucených chyb, celkově podaly špatný výkon a zaslouženě podlehly. Abychom v Olomouci získaly Český pohár, musíme zahrát mnohem lépe.“

Peter Goga (trenér VK AGEL Prostějov): „Byl to typický zápas před velmi důležitou bitvou ve středečním finále poháru. Obě družstva trochu taktizovala a Olomouc víc než my, neboť jsme začali v naší nejsilnější sestavě. Po dobrém výkonu v minulém utkání se Stuttgartem to však dnes nebylo ono. Na můj vkus se v naší hře vyskytovalo příliš moc paniky. I po dobré obraně jsme si nepřipravili kvalitně balóny do protiútoků, v tomhle nás Olomouc jasně předčila.“

Hosté:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): „Máme za sebou těžký zápas s vítězným pocitem pro nás. Mohly jsme tady vyhrát dokonce 3:1, proto trochu škoda slibně rozjetého čtvrtého setu. Ale i 3:2 se počítá, za vítězství na hřišti favorita jsme samozřejmě moc rády. Projevilo se, že máme kvalitní a přitom široký kádr, kde jedna hráčka je schopna výborně zaskočit za druhou.“

Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Bylo to velice vyrovnané a kvalitní utkání, pro diváky atraktivní se vším, co k tomu patří. Tahali jsme se o každý balón v maximálním napětí mnoha dlouhých výměn. My jsme těžili z dobré obrany a snažili se chodit do těžkých útoků, což nám většinu času vycházelo, stejně jako kvalitní servis. Celkově jsme odvedli výborný výkon a mám velkou radost, že se nám konečně po dlouhých letech povedlo zlomit prokletí porážek v Prostějově.“

Popis utkání:

Úvod střetnutí patřil ofenzivě, která oboustranně převyšovala obrany. Pravidelně se tudíž ztrátovalo, dost se kazily servisy a průběh zahajovací části byl vyrovnaný s tím, že domácí tým neustále mírně vedl. Uprostřed sady zvýšil náskok na tři body (11:10 – 13:10), ale soupeř hned zase snížil na 14:13. A přetahovaná pokračovala. Něco podobného se opakovalo o chvíli později, kdy vékáčko odskočilo, aby hostující kolektiv okamžitě srovnal (18:15 – 18:18). Do třetice totéž rivalové předvedli vzápětí (21:18 – 21:21), načež Teplého svěřenky využily hromadících se chyb favoritek a otočily na 22:23. V dramatickém závěru pak využily svůj druhý setbol tím, že Matienzo poslední dva útoky vyhodila do autu – 25:27.

Ani vstup do druhého dějství Agelkám nevyšel, leč ze stavu 0:2 se hned zvedly. Pomohlo jim naskočení posily Casalis a v následujících minutách to vypadalo, že úřadující mistryně republiky pevně přebírají vývoj do svých rukou (4:3, 8:5, 11:7). Za slibného vedení 14:9 však přišel nový výpadek nečekaně značných rozměrů, který trpělivě pracující úpéčko nekompromisně potrestalo šestibodovým obratem na 14:15! Ven z nepříjemné krize pomohla prostějovskému družstvu bojovnost i to, že rovněž sokyně několikrát nevynuceně zachybovaly (17:15, 20:17). Utrápená Gogova družina se chytila, znovu získala herní převahu a koncovka patřila jednoznačně jí – 25:20.

Zkraje třetího dílu zvládly Olomoučanky poměr sil vyrovnat a záhy dokonce utekly na 4:7. Kvalitním podáním ovšem lídryně tabulky zvedla nejlepší plejerka duelu Herelová (7:7), naopak soubor z hanácké metropole čelící zvýšenému tlaku ztrácel palubovku pod nohama (11:9, 14:10). Projevilo se výrazné zvýšení úrovně defenzivy ekipy VK, kterou ale vzápětí srazilo dolů zaváhání na přihrávce (15:14). Potvrzovalo se, že v současné formě AGEL nedokáže tuzemského konkurenta trvaleji přehrávat. Z útlumu (16:17) to šlo zase jen chvíli (21:18), aby za zdánlivě uklidňujícího vedení přišel úplný zkrat. Výtečně servírovala Dudová, domácí ženy viditelně znervózněly a sérií hrubek darovaly dobře šlapajícím soupeřkám šest bodů v řadě na 21:24! Dva setboly pak ještě byly odvráceny, třetí již ne – 23:25.

Stejně jako před půldruhým měsícem tak rozjetá skvadra UP sahala v hale Sportcentra DDM po cenném triumfu. A jeho naděje přiživil další nápor nedlouho po startu čtvrté sady (5:5 – 5:8). Prostějovanky v těchto minutách mentálně strádaly, ale zpátky do mače je vrátily dvě související věci: změny v sestavě plus bojovnost. V silně prostřídaném složení začaly obhájkyně národního titulu předvádět lepší volejbal, jenže získaný náskok tří bodů pohříchu opět prošustrovaly (18:15 – 21:22). Aktuální skóre napovídalo, že senzace je blízko, nicméně finální vzepětí domácí party ji zažehnalo – 25:23.

Rozhodující tiebreak byl primárně o tom, který z obou celků udělá víc chyb. A v téhle statistice suverénně dominovaly Agelky. Klid jim nepřinesl ani rychlý obrat z 1:3 na 7:5, neboť vzápětí zkazily co mohly a po čtyřbodovém kontru sedla na vítězného koně Olomouc (7:9). Domácí hráčky zkrácenou hru včetně koncovky nezvládly psychicky, měly doslova nervy na pochodu. A neporovnatelně větší pohodou kypící rivalky tak dokráčely k vytoužené výhře na půdě osminásobných šampiónek ČR – 12:15 a 2:3!

Autor: Marek Sonnevend

PVK OLYMP PRAHA – TJ OSTRAVA

Pro domácí Olymp Praha je TJ Ostrava nejpřijatelnější soupeř ve skupině 1-4. Domácí hráčky budou chtít ukázat, že do silné čtyřky patří a budou chtít navázat na dobré výkony z ledna a února. V neposlední řadě také budou chtít Ostravě vrátit porážku z vyrovnaného zápasu v Ostravě z 21. 1. 2017.

č.: 75 dne: 25.12. 2017 v hod.: 17:00

PVK Olymp Praha – TJ Ostrava 1:3 (-16, -20, 22, -21)

Rozhodčí: Velimov, Hrabánková

Počet diváků: 250

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kopecká, Melicharová, Vyklická, Kalhousová, Komárková, lŠimáňová, ibero: Dostálová  Střídaly: Kurková, Šotkovská, Bartošová

Hosté: Valková, Toufarová, Zemanová, Diatková, Kojdová P., Nachmilnerová, libero: Červenková. Střídaly: Čuboňová, Zedníková, Kvapilová

Vyjádření:

Domácí:

Simona Kopecká (kapitánka domácích): „První dva sety jsme nedokázaly složit balón na zem. Jediné světlé chvíle byly ve třetím setu, který jsme vyhrály.“

Stanislav Mitáč (trenér domácích): „Věřili jsme, že v tomto utkání budeme bodovat. Do utkání jsme vstoupili přemotivovaně a nervózně.  V prvních dvou setech jsme byly výrazně horší na útoku. Třetí a čtvrtý set měl parametry vyrovnaného utkání, ale hrubé chyby na servisu v koncovce čtvrtého setu nám neumožnili set dotáhnout do konce.“

Hosté:

Iva Nachmilnerová (kapitánka hostů): „Ve třetím setu jsme udělaly mnoho vlastních chyb, ale jinak jsme zápas zvládly a získali jsme tři body za výhru 3:1.“

Zdeněk Pommer (trenér hostů): „Věděli jsme, že Olymp v poslední době hraje dobře, proto jsme do zápasu vstoupili odpovědně. První dva sety jsme byli lepší na obraně a Diatková hrála dva sety dobře. Poté jsme měli malé výkyvy, ale čtvrtý set byl jednoznačný. Velmi dobře nám zahrálo libero Kamila Červenová a celkově jsme Olymp přehráli hlavně na útoku.“

Popis utkání:

Vstup Olympu do zápasu nebyl vůbec dobrý – nevyšel první útok středem sítě, následovaly špatné příjmy, nedůrazný útok a stav byl náhle 3:11. Domácí hráčky se vzepjaly, začaly bojovat a začalo se i dařit. Za stavbu 10:13 to vypadalo, že domácí jsou připraveni hrát vyrovnanou partii s Ostravou, ale opak byl pravdou. Hostující hráčky byly výrazně lepší na útoku, měly dobře organizovanou hru a v podstatě nedaly Olympu šanci na zvrat.

Jestliže vstup do prvního setu nebyl dobrý, tak pro Olymp byl vstup do druhého setu katastrofální – 1:6, 4:12, 7:16. Olymp byl bez elánu, chuti bojovat a Ostrava byla na koni. V koncovce hosté trochu polevily, ale bylo to spíše dáno střídáním, než zlepšeným výkonem Olympu.

Přesto si domácí hráčky uvědomily, že se dá hrát a to se projevilo na začátku třetího setu. Olymp bojoval, začalo se dařit na útoku a bylo to vidět i na stavu (6:2, 8:4). Ostrava si nechtěla dobře rozehrané utkání vzít a zapnula na plné obrátky – rychle bylo vyrovnáno, ale Pražanky se rvaly dál a diváci koukali na vyrovnanou a kvalitní volejbalovou bitvu. Ostrava začala dělat i chyby nevynucené a Olymp třetí set ubojoval.

Úvod čtvrtého setu si Ostrava pohlídala a dostala se do vedení 10:2, Olymp nic nevzdal, ale soupeři se rozehrála Nachmilnerová a náskok Ostravy se zmenšoval pouze minimálně. Takže Ostrava zápas dohrála bez větších problémů.

Autor: Jiří Trochta

TJ SOKOL ŠTERNBERK - VK KP BRNO

Ve 21. kole nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy žen přivítaly Šternberačky tým z Králova Pole Brno. První set s přehledem vedl hostující tým. Ve druhém setu se hra vyrovnala, ale i tak skončil ve prospěch hostujících a třetí set opět ovládl tým z Králova Pole Brno a připisuje si tak vítězství 0:3.

č.: 21, dne: 25.2.2017, v hod.:17:00

TJ Sokol Šternberk – VK KP Brno 0:3 (17:25, 25:27, 22:25)

Rozhodčí: Bohačík R., Duda D.

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Nováková-Dosoudilová, Oborná, Dudová, Orvošová, Janečková, Hudylivová. Střídali: Šenková, Dudová, Kratochvílová, Borovcová.

Hosté: Salanciová, Potts, Kopáčová, Polášková, Tesařová, Koseková. Střídali: Brown, Mikelová, Viggars.

Vyjádření:

Domácí:

Eva Hudylivová (kapitánka TJ Sokol Šternberk): „První dva sety jsme odehrály vyrovnané utkání a ve třetím nás soupeř zatlačil servisem a ten nátlak už jsme to nezvládly, a škoda koncovky druhého setu.“

Martin Hroch (trenér TJ Sokol Šternberk): „Třetí zápas v pěti dnech, pro náš tým byla pěkná darda, co se týče fyzické výkonosti a přesto, že jsme prohráli tři nula, musím celý tým pochválit, protože všechny hráčky, jak ty, které začaly v základní sestavě, tak i ty, které tam potom přišly ze střídačky odvedly maximální výkon v rámci svých možností a tím pádem jsme byli VK KP Brno víc než vyrovnaným soupeřem, v těch dvou setech.“

Hosté:

Vendula Měrková (kapitánka VK KP Brno): „Myslím si, že jsme odehrály tři koncentrované sety, teda až na výjimku koncovky druhého setu. Předvedly jsme to, co jsme trénovaly ve čtvrtek a pátek.“

Marek Rojko (trenér VK KP Brno): „My máme za cíl v této fázi sezóny vyhrát každý zápas, to znamená, že jsme sem dnes přišli vyhrát, nikdo se tím netajil a to jsme splnili, to je důležité. Zahráli nám dobře dvě tři hráčky Doležalová, Kopáčová, Polášková a na základě toho jsme v útoku měli převahu. Polevili jsme ve dvou setech trošku na přihrávce, kde domácí přitlačili, ale myslím si, že ten rozdíl ve výkonu je jasný.“

Popis utkání:

Dnešní utkání bylo převážně v režii hostujícího týmu, pouze ve druhém setu byla hra vyrovnaná s výsledkem 25:27. První set 17:25 a ve třetím setu se domácí tým do koncovky začal dotahovat, i přesto s výsledkem pro hostující 22:25, s celkovým skóre 0:3 pro VK KP Brno.

Autor: Filip Koryčanský

VOLEJBAL PŘEROV - FÉNIX BRNO

Utkání dvou posledních celků tabulky skončilo překvapivě lépe pro Brno, když po bojovném týmovém výkonu slavily mladé brňanky první vítězství v sezoně.

 č.: 90 dne: 25.2.2017 v hod.: 18:00

Volejbal Přerov-Fénix Brno 2:3 (21, -25, -16, 14, -11)

Rozhodčí: Zimmermann T., Ištvanech M.

Počet diváků: 60

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Jehlářová, Zatloukalová, Gálíková, K. Kohoutová, Svobodová, L. Kohoutová, libero: Šádková. Střídaly: -

Hosté: Pospíšilová A, Beránková, Slámová, , Plešingrová, Pospíšilová P., Podhrázká, libero: Matoušková. Střídaly:  Šnellyová, Mahelová

Domácí:

Eliška Ticháčková (kapitán domácích): "Soupeř zvítězil bojovností. My jsme mu v tomhle nedokázaly konkurovat."

Libor Gálík (trenér domácích): "Gratuluji Brnu k prvnímu vítězství, bohužel u nás. Po prvním vyhraném setu jsme se opět psychicky sesypali a s výjimkou 4.setu jsme se protrápili až do konce."

Hosté:

Šnellyová (kapitán hostů): "Obrovská radost! Naše první vítězství v sezoně. Jsme strašně moc šťastné. Chválím celý tým, hrály skvěle."

Zdeněk Janoušek (trenér hostů): "Super! Zasloužené vítězství po týmovém a bojovném výkonu. Povedlo se nám navázat na předešlé utkání. Poprvé v sezoně jsme zahráli dobře dvě utkání po sobě."

Popis utkání:   

Začátek prvního setu byl vyrovnaný do stavu 5:5, kdy Přerov po dobrém servisu Svobodové a úšpěšné obraně na síti odskočil na 10:5, a s výjimkou střední části hry, kdy po vlastních chybách Přerova se Brno přiblížilo na rozdíl jediného bodu (16:15), si Přerov držel čtyřbodový náskok až do konce prvního setu. 25:21, 1:0.

Druhý set vyšel lépe Přerovu, který vedl 10:6, 13:7, poté po několika nepřesnostech ze strany Přerova Brno srovnalo na 15:15.  Poté si Brno drželo dvoubodový náskok až do koncovky druhého setu, 1.setbol za stavu 25:24 neuhrálo díky zkaženému útoku, pak se k vítězství v setu přiblížil Přerov (25:24), taky neúspěšně. Nakonec se po dvou zkažených příjmech Přerova mohly z vyhraného setu radovat hráčky Brna. 25:27, 1:1.

Třetí set do stavu 5:5 byl opět vyrovnaný, pak nadvládu převzaly hráčky Brna, které bez větších problémů odskočily Přerovu až na sedmibodový rozdíl (11:18) a v pohodě si došly pro vítězství ve třetí sadě. 16:25, 1:2.

Po hladce vyhraném třetím setu jakoby hráčky Přerova ožily a jednoznačně Brno převálcovaly, od stavu 13:3 až do koncovky soupeře nenechaly přiblížit a s přehledem zvítězily. Set byl ovšem plný zkažených podání a dalších nevynucených chyb. 25:14, 2:2.

Tiebreak byl do stavu 4:4 vyrovnaný, pak Brno odskočilo a točilo se za stavu 8:4. Po výměně stran Přerov po výborné hře na síti srovnal na 8:8, dokonce se dostat do vedení 9:8. Brno si vzalo time-out, otočilo na 9:12 a tříbodový rozdíl si udrželo až do konce tiebreaku. Přímým bodem z podání Brno proměnilo hned první mečbol a mohlo se po bojovném výkonu zaslouženě radovat ze své první letošní výhry. 11:15, 2:3

Autor: Radana Dokoupilová, foto: Jan Pořízek

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018