23.1.2016

Ostravské volejbalistky zvítězily v Olomouci, KP Brno nestačilo na pražský Olymp

Souboj třetího se druhým týmem tabulky se odehrál v Olomouci, kam zavítala letos výborně hrající Ostrava. O vítězi tohoto moravsko-slezského duelu musel rozhodnout až tiebreak. Očekávaný souboj se odehrál i v Brně, kde místní Královo Pole hostilo pražský Olymp. Velmi rychlý duel se naopak odehrál v Prostějově, kde domácí Agel jasně udolal Šternberk.

VK AGEL PROSTĚJOV - TJ SOKOL ŠTERNBERK

Domácí: VK AGEL Prostějov - Hosté: TJ Sokol Šternberk

Výsledek: 3:0 (25:6, 25:10, 25:8)

Rozhodčí: Kavala, Bohačík

Počet diváků: 250

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Tinklová, Gambová, Herelová, Vargas, Matienzo, Steenbergen, libero Kovářová. Střídala: Soares.

Hosté: Š. Šenková, Beránková, Dudová, Borovcová, Janečková, Jurčíková, libero Matoušková. Střídaly: Zatloukalová, Němčíková, Konečná.

Vyjádření:

Domácí

Kapitánka Solange Soares: Jako vždy jsme se snažily hrát na své nejvyšší možné úrovni, což se nám dařilo. Vše vycházelo z velmi dobrého servisu, potom je mít takhle navrch jako dneska jednodušší. Šternberk neměl přihráno, my jsme často ubránily a následně bodovaly z protiútoků. Byl to kvalitní výkon úplně celého týmu.

Trenér Miroslav Čada: Soupeř hrál hůře než v minulých vzájemných utkáních, zatímco my jsme celý zápas odehráli výborně. Holky udržely soustředěnost od začátku až do konce, pořád naplno makaly a nic nevypustily. Nechceme se však bít v prsa, že jsme jasně porazily takto mladý celek Šternberka. Přesto mě těší kvalitní výkon všech hráček s minimem chyb a dobrá forma družstva v novém roce.

Hosté

Kapitánka Markéta Janečková: My jsme dnes odehrály špatný zápas. Prostějov nás k ničemu nepustil, hlavně při servisu Gambové jsme opakovaně inkasovaly dlouhé série bodů. Nedařilo se nám přihrávat, tím jsme se vůbec nedostávaly do hry a výborné soupeřky hrající skoro bez chyb dominovaly.

Trenér Martin Hroch: Vůbec jsme se nesrovnali s balóny Mikasa. Hlavně ze začátku byl náš příjem hrozný, takže jsme poprvé otočili skóre až za stavu 15:0. Od druhého setu už jsme přihrávku zlepšili, ale pro změnu se projevila naše slabina v útoku. Nedokázali jsme bodově zakončit a především tahle ofenzivní impotence ve spojení s velkou sílou domácích vedla k natolik jasné porážce.

Popis utkání:

Výbornou formu, kterou prostějovské volejbalistky nabraly v novém kalendářním roce, odnesl celek Šternberka krutým debaklem. V duelu 17. kola UNIQA extraligy žen ČR 2015/16 byla převaha favorizovaného družstva obrovská a vedla k výsledkovému rekordu v novodobé historii soutěže, když Sokol získal za celé střetnutí pouhých čtyřiadvacet bodů.

Domácí tým vlétl do hanáckého derby s velkou chutí a od začátku soupeře doslova drtil. Drsné vraždění šternberských neviňátek přitom odstartovalo dlouhatánskou bodovou sérií při skvělém podání Gambové. Výběr TJ se hned ocitl pod enormním tlakem, vůbec nebyl schopný otočit a skóre tudíž bleskově narostlo na 15:0! Perfektní výkon Agelek ostře kontrastoval s bezradností chybujících hostů, celá úvodní sada vyzněla až krutě. A kdyby lídr tabulky nezkazil tři servisy, mohlo to dopadnout ještě víc – 25:6.

Do druhého setu poslal kouč Hroch pozměněnou sestavu, která se chytila. Outsider dokonce chvíli vedl (2:3) a následně držel krok, ovšem jen do okamžiku, kdy vékáčko znovu vystupňovalo tempo (8:7 – 21:8). Absolutní převaha se odvíjela od jeho výtečného podání, přičemž Čadovy svěřenky se mohly opřít rovněž o všechny ostatní výborně fungující činnosti. Navíc se dařilo každé prostějovské plejerce na hřišti, naopak mladičká družina Sokolek kupila pod náporem hrubky – 25:10.

Ani ve třetím dějství se pak na jednoznačném průběhu mače pranic nezměnilo. Mistryně republiky z předchozích sedmi let vůbec nepolevovaly, držely maximální koncentraci a veskrze precizní hrou ničily v zárodku jakýkoliv šternberský odpor. V posledním setu nadšení fanoušci viděli kromě naprosté dominance svého mančaftu i nejvíc pěkných výměn společně s potvrzením nejvyššího triumfu v klubových dějinách – 25:8 a 3:0.       

Autor: Marek Sonnevend

VOLEJBAL PŘEROV PRECHEZA - VK SG BRNO

Domácí: Volejbal Přerov Precheza - Hosté: VK SG Brno

Výsledek: 3:0 (25:21, 25:17, 25:12)

Rozhodčí: Duda, Slezák

Počet diváků: 95

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Šebetovská, Kubínová, L. Kohoutová, K. Kohoutová, Svobodová, Polášková,  libero:  Vodičková. Střídaly: Šťastná, Cebáková, Rašková.

Hosté:  Jandová,  Baumruková, Černá, Nečasová, Šnellyová,Pavlíková, libero Slavíková. Střídaly:  Bízková, Boušková, Valentová.

Vyjádření:

Domácí

Kapitán - Lucie Polášková:  "V prvním setu jsme se nemohli dostat do tempa. Postupně jsme zlepšili obranu na síti a útok, přitlačili na servisu."  

Trenér - Libor Gálík: "Chladný výkon v prvním setu po úspěšném začátku utkání ještě doplnilo podcenění.  Ve druhém setu bylo mnoho chyb na servisu na obou stranách, třetí set jsme to měli jednodušší. Ale před domácím publikem bychom měli předvádět mnohem větší nasazení."

Hosté

Kapitán – Tiziana Baumruková: "Hráli jsme pěkný volejbal, ale jen v prvnímsetu. V koncovce jsme udělali pár chyb a postupně se na naší straně už jen kupily další."     

Trenér – Aleš Novák:  "První dva sety to byl z naší strany velmi kvalitní volejbal. Naše hra je založena na kvalitní přihrávce, a ta nám ve třetí sadě odešla. Lepší soupeř dnes zaslouženě vyhrál."

Popis utkání:

Povinné vítězství Přerovanek se nerodilo lehce. Houževnaté mládí kladlo srdnatý odpor, ale vyšší kvalita na domácí straně se zákonitě projevila.

Start do utkání se domácím hráčkám povedl, ale hladké vedení je až příliš ukolébalo. Nadšení a radost ze hry předváděly mladé Brňanky až takřka do koncovky. Závěr setu patřil domácí nahrávačce Raškové, která dvěma body dodala potřebný klid.  

Druhé a třetí dějství začalo nadějně pro hosty, jenže zlepšená obrana na síti a důraznější podání překlopily misky vah na stranu Přerova. 

Vedeni Brňanek 5:2 ve třetím setu se po zhoršení jejich přihrávky rychle rozplynulo a od stavu 12:9 už byl» na palubovce jen jeden tým.

Autor: Stanislav Šmidák, foto: Jan Pořízek

VK KRÁLOVO POLE – PVK OLYMP PRAHA

Královo Pole i Olymp Praha potřebovali v sobotním utkání v Brně bodovat, protože už nyní se rozehrávají karty pro nadstavbovou část extraligy i následné play off. Po vypjaté koncovce čtvrté sady nakonec oboustranně velmi nervózní zápas dotáhl do vítězného konce hostující Olymp. Statisticky bylo utkání prakticky vyrovnané a bojovalo se v něm o každý míč, Královo Pole však po prohře 1:3 na sety vyšlo bodově naprázdno.

VK Královo Pole- PVK Olymp Praha 1:3 (25:19, 16:25, 20:25, 21:25)

Rozhodčí: Müller L./ Trumpeš D.

Počet diváků: 450

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Chevalierová, Tesařová, Měrková, Hrazdirová, Keddy, Pospíšilová, libero Melichárková. Střídaly: Šloufová, Suchá, Diatková.

Hosté: Kurková, Melicharová, Vyklická, Kalhousová, Hodanová, Šimáňová, libero Dostálová. Střídaly: Nová, Kopecká.

Vyjádření:

Domácí:

Vendula Měrková (kapitán VK Královo Pole): „Je škoda, že jsme prohrály třetí set, který jsme vedly, a mrzí mě, jak dopadla koncovka čtvrté sady. “

Bruno Napolitano (trenér VK Královo Pole): „Kvůli výkonu rozhodčích dnes zápas vůbec nebudu komentovat.“

Hosté:

Eva Hodanová (kapitán PVK Olymp Praha): „Dnes jsme nezačaly špatně, ale v průběhu prvního setu jsme udělaly spoustu nevynucených chyb, což nás nakonec stálo první sadu. Pak jsme zlepšily obranu v poli i na síti a lepším servisem jsme zatlačily soupeře - a díky tomu i zvítězily.“

Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha): „Jsem nesmírně spokojený, že jsme zde dokázali zvítězit, protože na půdě soupeře jsme v letošní sezóně mockrát nevyhráli. Bojujeme do poslední chvíle o to, abychom uhájili pozici v lepší čtyřce. Ustáli jsme tu tlak, protože brněnské hráčky velmi dobře servírovaly. Musím pochválit všechny své svěřenkyně za to, že zde odvedly velmi dobrý volejbalový výkon.

Popis utkání:

Brnu utekl začátek první sady, a tak muselo za stavu 4:7 dotahovat tříbodové manko. Domácím hráčkám se ale povedlo srovnat na 10:10 a pak následovala až do druhého time outu tahanice o každý bod. Výborná série na podání se potom povedla brněnské nahrávačce Aničce Pospíšilové - při jejím servisu Královo Pole uhrálo pět bodů v řadě. Na smeči zářila Vendula Měrková a Brnu se dařilo i na blocích, a tak musel stav 19:16 dotahovat tentokrát pražský Olymp. Hráčky Králova Pole si ale náskok podržely a set uhrály 25:19.

Druhé dějství se neslo plně v režii hostujících, Olymp se dostal rychle do vedení 3:6 a Brno dostal pod tlak. Domácí volejbalistky srovnat krok nedokázaly, naopak musely dotahovat skóre 4:12. Olymp už ale zvrat ve vývoji druhého setu nepřipustil, a tak ho hostující vyhrály bez větších potíží 16:25.

Úvod třetího setu vyšel lépe Brnu, na jeho vedení 9:6 ale našla odpověď na podání hostující Klára Melicharová, a Praha tak skóre otočila na 9:10. Následovala řada pěkných výměn, v poli Králova Pole se několikrát neuvěřitelnými zákroky blýskla Šárka Melichárková. V druhém time outu svítilo na tabuli skóre 15:16. Pak ale Olymp odskočil o klíčové dva body na 17:19 - domácí trenér Bruno Napolitano si vzal time out, ale Brnu už se Olymp dotáhnout nepovedlo. Hostující hráčky naopak trpělivou a přesnou hrou dovedly sadu do vítězného konce 20:25.

Velmi napínavou podívanou pak přinesl čtvrtý set, oba týmy se v něm praly o každý bod a předváděly pohledný volejbal. Tvrdé smeče brněnské kapitánky Venduly Měrkové střídaly přesné útoky hostující Evy Hodanové, a tak byl stav v polovině sady 14:14. Brnu se pak ale podařilo odskočit na rozdíl pěti míčů a stav 21:16 vypadal pro domácí volejbalistky velmi nadějně. Na servis za tohoto stavu naskočila Pražanka Klára Melicharová a podání už nikomu jinému na hřišti nepřenechala - Praha tak v koncovce čtvrté sady zvrátila skóre až do konečného vítězství 21:25.

Autor: Barbora Mertová

VK UP OLOMOUC – TJ OSTRAVA

Přímým soubojem o druhé místo v tabulce bylo utkání 17. extraligového kola mezi Univerzitou Palackého Olomouc a Ostravou. Domácí vysokoškolačky, které před zápasem ztrácely na svého soupeře jediný bod, nedokázaly zopakovat výborný výkon z evropského Vyzývacího poháru proti Paříži a po předlouhé, více než dvouapůlhodinové bitvě prohrály 2:3.

VK UP Olomouc- TJ Ostrava 2:3 (23:25, 26:24, 23:25, 25:23, 17:19)

Rozhodčí: Vachutka M., Ištvanech M.

Počet diváků: 400

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Závodná, Dudová, Košická, Dumančićová, Kubová, Dedíková, libero Hronová. Střídaly: Michalíková, Nováková, Sochorcová.

Hosté: Toufarová, Kvapilová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, Součková, libero: Červenková. Střídaly: Urbanová, Kukučová, Valková, Zemanová.

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): „Bohužel se nám nepodařilo udržet úroveň naší hry ze zápasu proti Paříži. Dnes to bylo jen o nás, nemohly jsme složit míč, na každý bod jsme se natrápily. Soupeř nás udolal bojovností a o tom to dnes bylo.“

Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Byl to vyrovnaný zápas, ve kterém Ostrava hrála velmi bojovně a kvalitně. My jsme prováhali některé důležité momenty, zejména vedení 16:10 v prvním a 12:9 v pátém setu, jiné zas za nás prováhali rozhodčí.“

Hosté:

Iva Nachmilnerová (kapitánka TJ Ostrava): „Jsme moc rády za dva body. Chválím všechny holky za bojovnost, i když se nám ne ve všech momentech zápasu úplně dařilo. Na chybách, které tam z naší strany byly, budeme dál pracovat. Dnes zvítězila bojovnost, kterou jsme to dostaly na naši stranu.“

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Byl to boj a skončilo to nejtěsnějším rozdílem ve všech setech. Jsem rád, že jsme tu uspěli, protože ve zdejší hale se nehraje dobře, navíc domácí tu teď porazili i silnou Paříž. Chválím celý tým, jen škoda čtvrtého setu, kdy jsme to měli rozehrané na tři body, ale o to důležitější pak byl zvládnutý tiebreak. Výborně dnes zahrála Petra Kojdová.“

Popis utkání:

Po krátkém úvodním oťukávání se jako první osmělili domácí, kteří šli do vedení 12:8 a 16:10. Jenže Ostrava z tohoto náskoku začala postupně ukrajovat, a když od stavu 22:20 uhrála tři míče v řadě, ujala se dokonce vedení. Univerzita sice ještě srovnala, poslední dvě rozhodující výměny ale patřily hostům.

Druhá sada nabídla divákům až do stavu 14:14 úpornou přetahovanou o každý bod. Byli to pak domácí, kteří si vypracovali mírný náskok (16:14, 18:15), následně o něj přišli (19:20) a znovu jej museli pracně budovat (22:20, 23:21). Jenže vzápětí opět na tabuli svítil stav 23:23. Vysokoškolačky se po něm přece jen dočkaly setbolu, poté druhého, a ten už přetavily ve výhru 26:24 a vyrovnání.

Zdálo se, že olomoucký volejbalový stroj se pomalu rozjíždí. Zvlášť když na úvod třetího dějství při servisu domácí kapitánky Dudové udělal domácí celek pětibodovou sérii a vedl 5:0. Ostrava zareagovala šňůrou čtyř bodů a znovu tu byla řež o každý balon. K úrovni bojovného zápasu pohříchu nepřispívala nezkušená rozhodcovská dvojice, jež kupila jednu chybu na druhou, navíc nejen z pohledu diváků citelně více v neprospěch Univerzity Palackého. Chvíli byly v náznaku trháku domácí hráčky (7:4, 8:6), chvíli zase ty hostující (15:17, 19:21). Až opět přišel klíčový stav 23:23 a po něm stejně jako v úvodní části střetnutí úspěšný finiš Ostravanek na 23:25.

Začátek čtvrtého setu byl znovu ve znamení krátkého nástupu Hanaček - 3:0 opět při podání Dudové. Potom ale převzaly otěže této pasáže duelu hráčky Ostravy a vytvořily si až pětibodový polštář (10:15, 13:18). Univerzita se sice dostala několikrát na dostřel až jednoho bodu, za stavu 15:19 a 17:20 však její šance na body povážlivě slábly. Jenže hosté náskok neudrželi, v koncovce sice měli ještě jednobodovou výhodu (22:23), ale Olomoučanky při servisu střídající Michalíkové zaznamenaly klíčovou tříbodovou šňůru a šlo se do tiebreaku.

V něm se skóre nejprve lépe vyvíjelo pro hosty (0:2, 1:3), od stavu 3:5 však uhrál domácí výběr čtyři body v řadě a strany se naposledy měnily při jeho mírné výhodě (8:7). Pak se třikrát rychle za sebou střídali oba soupeři ve vedení (z 8:9 na 12:9 pro Olomouc, následně 12:13 pro Ostravu a vzápětí zase 14:13 opět pro domácí) a byl tu první mečbol zápasu. Vysokoškolačky jím ale trestuhodně pohrdly, takže to pak byla Ostrava, která si vypracovala stejnou výhodu, a to dokonce hned čtyřikrát. Ve třech případech ještě domácí tým odolal, po čtvrtém proměněném mečbolu už mohla naplno propuknout radost hostujících volejbalistek z dvoubodového vítězství a hlavně ze zvládnutého málokdy vídaného dramatu.

Autor: Adam Fritscher

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge - Saquarema (BRA)

Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 0:2 (16:21, 17:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018