15.10.2016

Překvapivá výhra Králova Pole na půdě Ostravy i vydřené dva body Olympu

Po páteční výhře Prostějova nad Šternberkem pokračovalo úvodní kolo nové extraligové sezóny žen třemi sobotními duely. Dařilo se zejména brněnskému KP, které vyhrálo na půdě favorizované Ostravy. První výhru má také pražský Olymp.

PVK OLYMP PRAHA – TJ SOKOL FRÝDEK-MÍSTEK NIBE

Po sérii přípravných zápasů a turnajů oba týmy nastoupily natěšené, ale i trochu nervózní. To se týkalo hlavně domácího týmu Olympu Praha, kde po odchodu nebo zranění klíčových hráček došlo k přerozdělení rolí v týmu.

č.: 3 dne: 15.10.2016 v hod.: 17:00     

PVK Olymp Praha – TJ Sokol Frýdek-Místek NIBE 3:2 (25:20, 12:25, 16:25, 25:17, 15:12)

Rozhodčí: Miller, Zimmermann

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Melicharová, Bartošová, Kalhousová, Meidlová, Šimáňová, Kopecká, libero Dostálová. Střídaly: Komárková, Kurková, Šotkovská

Hosté:  Uhrová, Holišová, Jurčíková, Pavelková, Štrbová, Mitrega, libero Radivojevičová. Střídaly: -

Vyjádření:

Domácí:

Simona Kopecká (kapitánka domácích): "Ze začátku jsme byly velice nervózní. Ve druhém setu jsme  vyházeli pět míčů za sebou, zranila se Pavla Meidlová a to nás výrazně rozhodilo. Ve čtvrtém setu pomohlo střídání. Tie-break byl o štěstí a to bylo na naší straně."

Stanislav Mitáč (trenér domácích): "První utkání bylo velice dramatické a dlouhé. Po úvodní nervozitě jsme první set uhráli velmi dobře na hranici našich možností. Zápas ovlivnil průběh druhého setu – vyrobili jsme mnoho chyb na útoku a ztratili jsme Pavlu Meidlovou, která si poradila kotník.Ve třetím setu jsme nezvládli z vederní 13:9 do konce setu. Pomohlo nám střídání nahrávaček a nesmírná bojovnost a touha po vítězství. O výhře jsme rozhodli až v samém závěru tie-breaku."

Hosté:

Kateřina Hoklišová (kapitánka hostů): "V prvním setu jsme se pouze rozkoukávaly. Byl to typický zápas na začátku sezóny. Za další dva sety musím tým pochválit. Bylo to od nás bojovné utkání, ale mrzí mě že nevezeme více bodů."

Leopold Tuma (trenér hostů): "Vyhrál lepší, viděli jsme pěkný volejbal, přijeli jsme do Prahy vyhrát. V závěru nám odešly obě smečařky s nahrávačkou, v Olympu dobře zahrály Melicharová a Kalhousová."

Popis utkání:

Domácí Olymp s novou základní sestavou, třikrát za sebou zkazil servis, nervozita začala nahlodávat mladé domácí hráčky, ale poradili si tím nejlepším způsobem – začaly lépe pracovat v poli a postupem času se začaly prosazovat. Stav se rychle měnil z 3:6 na 12:9. Poté již Olymp působil sebevědomě a to se příznivě projevovalo i na stavu (19:12), v závěru sice Frýdek-Místek si připsal několik bodů, ale Olymp set s přehledem dohrál.

Do druhé setu Olymp vstoupil možná s přílišným uspokojením, ale než se domácí děvčata rozkoukala, prohrávala 0:6, přičemž Olymp jim pět bodů daroval útokem mimo hrací plochu. Olymp se postupně dostával do hry, ale Frýdek-Místek vycítil šanci a bojoval za každý bod – dařilo se na útoku Holišové. Olymp sice dotáhl na 11:15, ale potom se hra domácích úplně zhroutila. K tomu, možná přispělo i zranění domácí Meidlové.

Třetí set byl vyrovnaný, oba týmy se rvaly o svou šanci zisku důležitého třetího setu. Olymp byl lepší na útoku, Sokol bojoval v obraně a dobře přijímal. Přesto se útočná síla hlavně v podání Melicharové a Kalousové začínala postupně projevovat, ale vzápětí se Olymp srážel vlastními chybami. Velice rychle prohospodařil náskok 13:9, soupeř vedl 18:14, Olympu nepomohlo ani dvojstřídání a koncovku končil v těžkém zmaru.

Volejbalová bitva pokračovala i ve čtvrtém setu, Olympu nic nezbývalo pokud chtěl získat body a Sokol chtěl v Praze překvapit. Průběh se vyvíjel jako na houpačce. Olymp vedl 9:4, ale o svůj náskok přišel (12:11), aby následně opět stav navýšil na 18:13.  Tento náskok již Olymp udržel a muselo se rozhodnout v posledním zkráceném setu.

Nervy gradovaly pochopitelně v posledním setu. Frýdek vedl v úvodu 5:2, 8:5, 9:7. Olympu se podařilo srovnat na 11:11, poté získal další tři body a proměnil druhý mečbol a získal první dva body do tabulky.

Autor: Jiří Trochta

TJ OSTRAVA - VK KRÁLOVO POLE

Hned v 1. kole nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy žen se utkala dvě družstva, která vedou reprezentační trenéři, Brno Marek Rojko ze Slovenska a Ostravu Zdeněk Pommer. A právě česko – slovenský souboj se odehrál 1. a 5. října o postup na mistrovství Evropy, kde byl úspěšnější český tým. Oba trenéři se tedy museli rychle přeorientovat na klubové povinnosti a to se lépe podařilo hostům. 

 č. 4 dne: 15.10.2016 v hod.: 17.00 

TJ Ostrava -  VK Královo Pole 1:3 (25:12, 17:25, 21:25, 25:27) 

Rozhodčí: Vachutka M., Kostka M.

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, Valková, libero: Červenková. Střídaly: Součková, Čuboňová, Diatková, Kvapilová, Faltínová.

Hosté: Tesařová, Koseková, Salanciová,  Brown, Měrková, Polášková, libero: Doležalová. Střídaly: Kopáčová, Mikelová, Suchá, Šloufová.

Vyjádření:

Domácí:

Iva Nachmilnerová (kapitánka TJ Ostrava): "Celý zápas byl o podání a příjmu. Kdo dobře podával, tak vedl. My musíme hlavně zapracovat na zlepšení nepřesností, děláme moc chyb po sobě. Toho se musíme vyvarovat. Na druhé starně je pozitivní, že některé věci vycházejí. Blahopřeji Brnu k vítězství."

Zdeněk Pommer (krenér TJ Ostrava): "Dobrý vstup do utkání. Pak soupeř zlepšil servis, riskoval. Byla to vlastně válka servisů. My jsme trestuhodně nedotáhli koncovku 4. setu."

Hosté:   

Vendula Měrková (kapitánka VK Královo Pole): "V 1. setu jsme se podělaly a nastoupily s nepatřičným respektem. Od 2. setu jsme riskovaly servis a to nám pomohlo vyhrát zápas, který byl plný nevynucených chyb. Klasický první zápas v sezóně."

Marek Rojko (trenér VK Královo Pole):"Vzhledem k velkým změnám v kádru před sezónou, tak zápas nebyl vůbec jednoduchý. Ostrava patří v posledních dvou sezónách k TOP 4, takže je vítězství vzácné. Hrálo se „vabank“ servis, mnoho výměn nebylo, tak se kvalita nedá hodnotit.  Samozřejmě tam ale byly emoce a prestiž." 

Popis utkání:

První set se nedá moc hodnotit, protože domácí při servisu Zedníkové odskočili ze stavu 2:2 na 10:2, pak při podání Kojdové na 16:3. Brno zkazilo v 1. setu 7 servisů a dostalo 3 esa a nebylo co řešit.

Bylo jasné, že kvalitní kádr hostů to tak nenechá a 2. set byl velká bitva, kdy se  rozdíl pohyboval až do půlky setu v rozmezí maximálně dvou bodů (3:5, 8:6, 10:12, 12:13), pak odskočilo KP na 12:17, domácí po změnách v sestavě dotáhli na 16:17, ale to bylo skoro vše. Poté na servis nastoupila brněnská Suchá, nachytala Kojdovou několikrát „na hruškách“ a víceméně set dohrála. Ostrava dostala v tomto setu 10 es!!!

Ve 3. setu tahaly za delší provaz většinou brněnské hráčky (6:8, 7:11, 9:14, 13:16, 14:19, 15:20), i když nastalo malé vzepjetí domácích na 17:20, tak spousta nevynucených chyb v útoku i na příjmu už žádné zdramatizování nepřineslo.

4. set pokračoval ve stejných notách, komu se dařil servis, ten vedl. Ostrava zabrala a neustále zvyšovala náskok (8:7, 12:8, 14:9, 16:11, 17:12, 18:13), pak trenér hostů zamíchal se sestavou a Brno snížilo na 18:16. Chvíli byla hra vyrovnaná a od stavu 21:18 začala neuvěřitelná koncovka. Servis postupně nedaly: Valková, Salanciová, Toufarová, Brown, Zemanová a Měrková. A domácí měli 3 setboly. 1. odvrátila Měrková smečí, 2. Suchá esem, u 3. byla dlouhá výměna, kterou opět zakončila Měrková, pak aut Kojdové a mečbol pro Brno. Následovala nejdelší výměna zápasu, kdy obě strany bojovaly a vítězně vyšla Ostrava. Nicméně pak udělali domácí hráčky dvě chyby a hosté se mohli radovat.

Autor: Mgr. Miloš Matula

FÉNIX BRNO - VOLEJBAL PŘEROV

K prvnímu zápasu nové sezóny nejvyšší české volejbalové soutěži UNIQA extralize nastoupili proti sobě domácí VK Fénix Brno a hosté Volejbal Přerov. Ve vyrovnaném utkání se díky vyhraným koncovkám z vítězství radovali hosté z Přerova.

č.: 2 dne: 15.10.2016 v hod.: 20:00

VK Fénix Brno – Volejbal Přerov 0:3 (26:28, 23:25, 20:25)

Rozhodčí: Velinov, Lenert

Počet diváků: 100

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Beránková, Holečková, Šnellyová, Vaňková, Podhrázká, Gogová, lubero: Matoušková. Střídaly: Pospíšilová P., Pospíšilová A., Slámová.

Hosté:  Galíková, Kohoutová L., Kohoutová K., Svobodová, Yancy, Zatloukalová, libero: Zajícová. Střídaly: Ticháčková, Stavinohová.

Vyjádření:

Domácí:

Veronika Šnellyová (VK Fénix Brno): „Hrály jsme týmově, musíme zapracovat na koncovkách. Výkon začátek sezóny nebyl špatný. “

Michael Gottwald (trenér VK Fénix Brno): „Hráčky plnily taktické pokyny, bohužel jsme nedotáhli koncovky.“

Hosté:

Eliška Ticháčková (Volejbal Přerov):  „Předvedly jsme utrápený výkon. Soupeř nás výborně bránil v poli a tlačil servisem.“

Libor Gálik (trenér Volejbal Přerov):  „Bylo to těžké utkání, dokonce více než jsme čekali. Nedařilo se nám na bloku. Měli jsme mnoho individuálních chyb. Naštěstí jsme zvládli koncovky.“

V prvním setu jsme viděli dramatickou podívanou, kdy ani jeden z celků si nevytvořil výraznější bodový náskok. Hra byla vyrovnaná, v závěru domácí vedli ještě 23:21, ale v koncovce se štěstí obrátilo více na stranu hráček z Přerova.

Druhý set pokračoval v nastaveném trendu setu prvního. Průběh celého setu byl vyrovnaný, oba týmy se opět dostaly do vyrovnané koncovky, ovšem za stavu 22:22 se domácí hráčky dopustily dvou chyb, které rozhodly o tom, že i druhý set získaly hráčky z Přerova.

V úvodu třetího setu se hostující hráčky dostaly do vedení, jelikož domácí hráčky se dopustily několika nepřesností. Zvrat ve skóre ve prospěch domácího celku nastal při devíti bodové šňůře domácí nahrávačky Viktorie Gogové, ovšem nebyl to poslední zvrat v tomto setu. Domácí hráčky následně udělaly několik, a tak si hostující hráčky připsaly první tři body do extraligové tabulky.

Autor: Jan Písařík

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018