13.4.2016

Prostějov je ve finále extraligy, doprovodí ho Olomouc nebo Ostrava?

Nejúspěšnější klub ženské UNIQA extraligy posledních let - VK AGEL Prostějov je prvním finalistou letošního extraligového ročníku! Dnes večer v sérii s pražským Olympem přidal pomyslný třetí bod a po výhrách 3:0, 3:1 a 3:0 postoupil do finále. Jejich soupeř vzejde z dvojice Olomouc - Ostrava (2:1 na zápasy).

PVK OLYMP PRAHA - VK AGEL PROSTĚJOV - Konečný stav série 0:3.

Semifinálová série svedla proti sobě dva týmy, které se v posledních několika letech utkávaly v boji o zlatou medaili. V letošním ročníku Prostějov bez nejmenších problémů obsadil, již tradičně, první místo po nadstavbové části, Olymp do play-off vstoupil až z pátého místa. První dvě utkání vyhrál podle očekávání favorizovaný Prostějov, zejména ve druhém zápase však musel favorit o své vítězství hodně bojovat. Do Prahy se série přesunula za stavu 2:0 pro Prostějov a olympské hráčky tak bojovaly v domácím prostředí o prodloužení semifinálové série.

PVK Olymp Praha – VK AGEL Prostějov 0:3 (13:25, 24:26, 12:25)

Rozhodčí: Jan Meruna, René Činátl, Prokop Holý, Vojtěch Sukup – Miloslav Vaniš

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Šimáňová, Kurková, Hodanová, Vyklická, Nová, Komárková, libero Dostálová. Střídaly: Kopecká, Bartošová, Šotkovská, Kalhousová.

Hosté: Tinklová, Markevich, Herelová, Vargas, Gambová, Steenbergen, libero Kovářová. Střídaly: Weiss.

Vyjádření:

Domácí:

Eva Hodanová (kapitánka PVK Olymp Praha): "Prostějov potvrdil roli favorita a postoupil do finále. Souhlasím se Soli, že se nám dnes nedařilo tlačit servisem tak, jak se nám to dařilo v Prostějově. Kromě druhého setu jsme nenašli žádnou zbraň, kterou bychom mohli Prostějov přehrát."

Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha): "Už k tomu nemám téměř co říci. Obě dvě kapitány řekly vše k utkání. Potvrdím jejich slova, že dnešní utkání bylo z naší strany nejhorší, byť bylo doma. Některé hráčky hrály pod velkým tlakem a své činnosti nezvládly. Pravdou zůstává, že jsme v Prostějově chvílemi hráli pěkný volejbal a dostali soupeře pod tlak, což si myslím, že donutilo prostějovské hráčky ke koncentraci. Dnes jsme se neměli jak dostat nad soupeře. Špatně jsme servírovali, udělali jsme veliké množství chyb, dostali jsme hodně es. Set a půl jsme soupeři darovali. Přináší to nervozita i zápasy play-off. Myslím si, že by to doma mohlo jít, opak byl ale pravdou. Během celé série jsme v několika setech hráli s Prostějovem vyrovnaný volejbal, několikrát jsme se dostali do koncovek, jeden set jsme dokonce vyhráli. Ukazuje to, že jsme udělali během sezóny kus práce, což nám dává velké šance v boji o bronzové medaile."

Hosté:

Pereira Soares Solange (kapitánka VK AGEL Prostějov): "Dnes kromě druhého setu, kdy Olymp dobře servíroval, jsme měli zápas pod kontrolou. Během série Olymp předvedl nejlepší výkon ve druhém zápase. Jsme rádi, že jsme sérii ukončili ve třech zápasech. Myslím si, že nás Olymp méně tlačil servisem doma než u nás, současně lépe fungovala naše obrana. Teď se musíme soustředit na finále."

Miroslav Čada (trenér VK VK AGEL Prostějov): "Utkání jsme měli pod kontrolou s výjimkou koncovky druhého setu při podání Šotkovské. V tuto chvíli jsme Olympu pomohli i několika chybami. Přesto si myslím, že jsme byli ve všech činnostech lepší. Dobře jsme přihrávali i útočili. Dnes Olymp moc šancí na vítězství neměl."

Popis utkání:

Do utkání vstoupil lépe hostující Prostějov, který si při dobrém podání Mellisy Vargas vytvořil čtyř bodové vedení a donutil Stanislava Mitáče k prvním time-outu za stavu 3:6. V prostřední části setu se Olympu nedařilo díky několika chybám na servisu a na útoku k soupeři přiblížit, naopak při výborném podání Steenbergen se dostal Prostějov do vedení 6:15. Prostějov byl v této chvíli jednoznačně lepší ve všech činnostech a dostal se do vedení 9:24. Teprve v tuto chvíli začal Olymp hrát pohledný a bojovný volejbal a sérií několika bodů se mu podařilo snížit. Vítězný bod získala až úspěšným blokem Quinta Steenbergen (13:25).  

Hned v úvodu druhého setu se Olymp dostal do dvoubodového vedení 4:2, při servisu univerzálky Vargas se Prostějov znovu dostal do vedení (6:8). Olymp držel s favoritem krok, skákaný servis Vargas však znovu dostal Prostějov do 5 bodového vedení 11:16. Za jasného vedení (15:19) přišla na servis střídající Anna Šotkovská, která svým úspěšným servisem rozehrála Olymp k výbornému výkonu, díky kterému se domácí dostali do vedení 21:19. Zkažený servis Kláry Vyklické a dva následné útoky Lucie Nové do autu opět dostaly Prostějov do vedení. Olymp se sice nevzdal a dokonce si vypracoval i jeden setbol, prostějovské hráčky ale prokázaly v závěru větší zkušenost a vyhrát druhý set Olympu nedovolily.

Promarněná šance na zisk setu se negativně podepsala na výkonu domácích hráček. Prostějov šel rychle do vedení, jeho krátké polevení v koncentraci sice dovolilo Olympu snížit na 7:8, na zdramatizování vývoje to však nestačilo. Prostějov byl v této fázi zápasu jednoznačně lepší a domácím dovolil uhrát pouhých 12 bodů. Výborný výkon v dresu Prostějova podaly univerzálka Vargas a blokařka Steenbergen, které svůj tým dovedly k jasnému vítězství a postupu do finále letošního ročníku volejbalové UNIQA Extraligy žen.

Autor: Ing. Ondřej Foltýn 

TJ OSTRAVA - VK UP OLOMOUC - Stav série 1:2.

Olomouc předvedla v obou domácích zápasech výborné výkony a zaslouženě vede v semifinále 2:0 na zápasy. Domácí tedy musí vyhrát, pokud chtějí soupeři zkomplikovat cestu do finále. K tomu je hlavně potřeba setřást nervozitu a vzpomenout na výborné výkony v 1. a 2. části soutěže.

TJ Ostrava -  VK UP Olomouc 3:1 (12:25, 25:23, 25:17, 25:23)

Rozhodčí: Renčín K./Rychlík D./Košnovský P./Adámková K.

Počet diváků: 450

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kateřina Zemanová, Magdaléna Zedníková, Petra Kojdová, Iva Nachmilnerová, Kamila Součková, Marie Toufarová, libero: Kamila Červenková. Střídaly: Markéta Kukučová, Kateřina Kvapilová, Kateřina Valková, Hana Čuboňová.

Hosté: Závodná, Dudová, Košická, Dumančič, Kubová, Dědíková, libero: Hronová. Střídaly: Michalíková, Sochorcová, Nováková.

Vyjádření:

Domácí:

Iva Nachmilnerová (kapitánka): "Jsem ráda, že jsme se zvedly a začaly fungovat jako převážnou část roku. Musíme zítra pokračovat v bojovném výkonu. Těšíme se do haly a děkujeme divákům za fantastickou atmosféru."

Zdeněk Pommer (trenér): "Dnes jsme to urvali bojovností. Hráli jsme lépe než venku. Chceme v tom pokračovat. Pochvala celému týmu a zítra nanovo."

Hosté:   

Katarína Dudová (kapitánka): "Po prvním hladce vyhraném setu jsme povolily na servise i přihrávce a to rozhodlo."

Jiří Teplý (trenér): "Dnes jsme nesehráli nejlepší zápas. Po hladce vyhraném 1. setu a vedení ve druhém jsme polevili. Za nasazení si domácí vítězství zasloužili. Nehráli jsme jako tým, tak jako v Olomouci."

Popis utkání:

Domácí vstoupili do utkání velice nervózně a záhy prohrávali 2:5. Při servisu Kojdové se jim sice podařilo, i díky chybám hostí, skóre otočit, ale jen krátce (6:5, 8:7). Od prvního technického time-outu, se už nedokázali prosazovat (8:11, 10:16, 11:21, 12:23). Olomoučanky pak set s přehledem získaly na svou stranu.

Na počátku 2. setu byly hráčky Ostravy v nezáviděníhodné pozici. Přesto se dokázaly koncentrovat a po vlažném úvodu setu (4:8, 6:10, 10:11, 12:14) se začaly pomalinku zvedat. Při servisu Kojdové otočily skóre a druhý technický time je již zastihl ve vedení 16:14. Nevelký náskok si Ostravanky hýčkaly téměř až do konce setu (20:17, 20:19, 23:20). A přestože Olomouc dokázala srovnat na 23:23, v koncovce byli úspěšnější domácí.

I ve 3. setu se zpočátku více dařilo hostům (1:4, 2:5). Pak se však hráčky TJ Ostrava začaly prosazovat a připisovaly si na své konto jeden bod za druhým (7:5, 8:6, 10:8). Olomoučanky ale bojovaly a náskok stáhly (10:10, 12:12). Domácí ovšem nerezignovali a opět se ujali vedení a to si udrželi až do konce setu (16:13, 17:14, 19:16, 20:17). 

I ve 4. setu pokračoval nápor domácích hráček, ale jen do stavu 7:4. Hosté při servisu Dědíkové srovnali na 7:7. Od stavu 9:9 domácí začali pomalu odskakovat (12:9, 14:10, 17:11). Od tohoto stavu začala Olomouc pozvolna dotahovat (17:14, 18:15). Ostravanky sice v koncovce vedly 21:15, ale hráčky UK Olomouc nesložily zbraně a závěr ještě výrazně zdramatizovaly (21:18, 22:18, 22:21). Přesto si domácí vypracovali dva mečboly (24:22) a ten druhý jim přinesl vítězství v utkání.

Autor: Mgr. Miloš Matula

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018