13.2.2016

Prostějov v nadstavbě jasně porazil Olomouc, zvítězil i pražský Olymp

VK AGEL PROSTĚJOV - VK UP OLOMOUC

Sice hrálo vedoucí družstvo soutěže proti druhému, ale přesto šlo o naprosto jednoznačnou záležitost. Prostějovské volejbalistky totiž v utkání 20. kola UNIQA extraligy ČR 2015/16 odvedly vynikající práci, jíž olomoucké ženy nedokázaly vůbec čelit. Hanácké derby tak skončilo suverénním triumfem VK AGEL, který si díky tomu s velkým předstihem zajistil prvenství po nadstavbové části a tím nejvýhodnější nasazení pro play off.

Domácí: VK AGEL Prostějov - Hosté: VK UP Olomouc

Výsledek: 3:0 (25:15, 25:12, 25:16)

Rozhodčí: Bohačík, Vachutka

Počet diváků: 350

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Weiss, Markevich, Herelová, Vargas, Matienzo, Steenbergen, libero Kovářová. Střídaly: -

Hosté: Dudová, Michalíková, Dumančič, Kubová, Dedíková, Závodná, libero Hronová. Střídaly: Košická, Sochorcová, Nováková

Vyjádření:

Domácí

Kapitánka Solange Soares: "Tvrdě trénujeme a dnes jsme ukázaly proč. Všechno ovlivnily dvě klíčové činnosti: naše kvalitní podání i přihrávka. My když dobře podáváme a přijímáme, tak zápasy většinou vypadají takhle jasně. Tentokrát jsme navíc dělaly miminum chyb a Olomouc se nám povedlo po všech stránkách přehrát."

Trenér Miroslav Čada: "Olomouc je momentálně náš největší soupeř v českých soutěžích, tím víc jsme se na vzájemné utkání soustředili. Chtěli jsme zvítězit dobrým výkonem a to se stoprocentně podařilo, takže jsem spokojený. Největší rozdíl mezi oběma týmy tentokrát byl na servisu, kterým jsme hosty hodně tlačili a oni tak neměli vůbec šanci. Pochvalu zaslouží úplně celý mančaft za výbornou kolektivní práci."

Hosté

Kapitánka Katarína Dudová: "Celé utkání se odvíjelo od servisu a přihrávky. Prostějov tlačil podáním, které jsme nebyly schopné přijmout, a to se pak těžko hraje. Navíc lépe přihrané balóny jsme málokdy složily útokem a bylo tam z naší strany hrozně moc chyb. Proto tak jasná porážka."

Trenér Jiří Teplý: "Není příliš co hodnotit, protože hrálo pouze jedno družstvo, což byl Prostějov. My jsme si počínali s moc velkým respektem a opatrně bez rizika, navíc jsme dělali mnoho chyb včetně takových, jaké bychom dělat neměli. To ovlivnilo celý zápas, do kterého jsme se vlastně vůbec nedostali. Kvalitativně lepší soupeř dominoval, nám chybělo nasazení i vše ostatní."

Popis utkání:

Sice hrálo vedoucí družstvo soutěže proti druhému, ale přesto šlo o naprosto jednoznačnou záležitost. Prostějovské volejbalistky totiž v utkání 20. kola UNIQA extraligy ČR 2015/16 odvedly vynikající práci, jíž olomoucké ženy nedokázaly vůbec čelit. Hanácké derby tak skončilo suverénním triumfem VK AGEL, který si díky tomu s velkým předstihem zajistil prvenství po nadstavbové části a tím nejvýhodnější nasazení pro play off.

Úvodní tři body domácích zaznamenala ranařka Vargas, ovšem celkově se hostům zpočátku dařilo očekávaný tlak favorita otupit (5:5). Zlom přišel vzápětí několika vítěznými bloky v rychlém sledu, čímž vékáčko uteklo na 10:5 a 12:6. Jeho hráčkám šlo podání a prosazovaly se útokem, naopak soupeřky častěji chybovaly. Průběh se pak trochu vyrovnal po dvou zbytečných hrubkách obhájkyň titulu při smečích, později následovaly dva zkažené servisy (15:11). Přesto měl lídr tabulky zahajovací sadu stále pod kontrolou a v jejím závěru stupňovaným výkonem přetaveným do šestibodové šňůry stanovil výrazné skóre – 25:15.

Další trhák si Agelky schovaly hned na počáteční fázi druhého setu. Za stavu 2:2 tam přišla na podání Vargas a řadou dělovek pomohla bleskově odskočit na 7:2. Olomouci pomohla střídání, například Sochorcová dvěma esy dotáhla na hratelnější rozdíl (12:6 – 12:9). Nicméně celá základní sestava Prostějova předváděla v součtu velmi kvalitní týmový výkon, kterému protivník nedokázal trvale čelit. Hlavně druhá polovina prostředního dějství byla ze strany Čadových svěřenek vynikající a z toho důvodu se zrodil dílčí debakl – 25:12.

Teprve zkraje třetí části se stalo, že sedminásobný mistr republiky prohrával (1:3, 3:5). Vysokoškolačky se chytily zlepšeným servisem, ale jejich naděje neměly dlouhého trvání. Vzápětí Vargas vyslala sérii podávacích bomb, její kubánská krajanka Matienzo zatloukla několik útoků do země a nebylo co řešit (14:5). Příliš chybující úpéčko se ocitalo pod stále větším tlakem, což zkrátka nezvládalo, ostatně jedenáct bodů hostitelek v řadě za sebou hovoří samo za sebe. Ke cti partě kouče Teplého slouží, že ani za extrémně nepříznivého vývoje nic předem nezabalila a do konce usilovala o slušný výsledek. Proti rozjeté mašině VK se jí to alespoň na sklonku střetnutí částečně povedlo – 25:16 a 3:0.

Autor: Marek Sonnevend

PVK OLYMP PRAHA – VK KP BRNO

Olymp Praha pokračoval ve své úspěšné sérii v roce 2016 – čtvrtá výhra v pěti zápasech. V souboji se svým dlouholetým rivalem nedal soupeři žádnou šanci a vyhrál jednoznačně 3:0 na sety. Touto výhrou si Olymp prakticky zajistil páté místo do play-off – náskok na Brno 13 bodů a zbývá odehrát 4 zápasy.

PVK Olymp Praha – VK KP Brno  3:0 (25:19, 25:12, 25:14)

Rozhodčí: Dušek, Kostka

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kurková, Hodanová, Vyklická, Kalhousová, Komárková, Šimáňová, libero Dostálová. Střídaly: -

Hosté: Suchá, Tesařová, Měrková, Hrazdírová, Keddy, Šloufová , liberoMelichárková. Střídaly: Kopáčová, Vaňková, Chevalierová.

Vyjádření:

Domácí:

Eva Hodanová (kapitánka): „Zápas byl až překvapivě jednoduchý. Dobře jsme bránily a soupeř se nedokázal prosadit na útoku. Chválím tým za to, že jsme zápas dohrály koncentrovaně a bez větších výpadků.

Stanislav Mitáč (trenér): „Vyslovuji velkou spokojenost, Brno je nejsilnější protivník v naší skupině a je na úrovni Přerova a Ostravy ze skupiny EX-Z-I. Nechtěli jsme prohrát a dali jsme si za úkol šestkrát vyhrát. Velmi dobře jsme hráli na obraně a dařil se nám servis. Místo Melicharové hrála Komárková a zhostila se toho dobře. Moc jsem si ani dnes nezakaučoval.

Hosté:

Vendula Měrková (kapitánka): „Dnešní zápas se nám vůbec nevydařil. Olymp nás přehrál ve všech herních činnostech. Olymp byl lepší hlavně na obraně na síti a na servisu.

Bruno Napolitano: (trenér): „Gratuluji Olympu k vítězství, měl dobrou obranu na bloku. Dobře jsme začali, ale potom se náš servis začal zhoršovat, kdežto servis Olympu se výrazně zlepšil. Procenta na příjmu a na bloku jsou slabé. Naše útočnice z horšího příjmu se nedokázaly vůbec prosadit. Není to první ani poslední náš zápas.“

Popis utkání:

Utkání začalo lehkovážně z obou stran, Brno lépe servírovala a vedlo 8:6. Naštěstí pro domácí diváky se Olymp rychle probudil, zlepšil servis, na útoku se dařilo Hodanové a vybral i několik míčů v poli. Dostal se rychle do vedení 16:12 a když se mu podařilo několikrát i úspěšně zablokovat, bylo o osudu prvního setu rozhodnuto.

Stejně jako v prvním, tak i ve druhém setu Brno lépe začalo (5:1), ale stejně rychle o svůj náskok přišlo a díky i nevynuceným chybám Brna náskok Olympu začal narůstat (16:9). Brno se topilo ve svých problémech a poměr míčů na konci setu byl z jeho pohledu hrozivý 12:25.

Olymp pokračoval se své krasojízdě i ve třetím setu, rychle vedl 8:1 – přehrával Brno ve všech herních činnostech a na své poměry hrál velmi dobře na obraně v poli. Brněnské hráčky nenašly v sobě sílu na obrat a Olymp Praha si v poklidném tempu dokráčel pro další tři body do tabulky.

Autor: Jiří Trochta

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018