22.4.2016

Prostějovu chybí jeden krok k titulu, ve druhém finále jasně dominoval!

Prostějovské volejbalistky jsou jediné vítězství od osmého mistrovského titulu za sebou. Ve druhém finále UNIQA extraligy žen ČR 2015/16 totiž díky skvělé týmové hře působivě převálcovaly olomoucké protivnice a v sérii zvýšily své zápasové vedení na dva nula. Převzít trofej i zlaté medaile tudíž mohou již po třetím vzájemném měření sil, které propukne v sobotu 23. dubna od 17.00 hodin ve Sportovní hale Univerzity Palackého.

VK AGEL Prostějov - VK UP Olomouc 3:0 (25:19, 25:13, 25:14)

Rozhodčí: Hudík, Gall

Počet diváků: 700

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Weiss, Markevich, Herelová, Vargas, Gambová, Steenbergen, Weiss, libero Kovářová. Střídala: Soares.

Hosté: Dudová, Košická, Dumančič, Kubová, Dedíková, Závodná, libero Hronová. Střídaly: Michalíková, Sochorcová.

Vyjádření:

Domácí

Kapitánka Solange Soares: "Dnes jsme hrály opravdu moc dobře a hlavně týmově. Meli Vargas je sice naší hlavní oporou, ale tentokrát všechny holky ukázaly, že máme silný celý kolektiv. Katy Weiss rozhazovala přihrávky na veškeré útočnice, kterým se opravdu dařilo, a byl z toho velice kvalitní i pěkný volejbal. Umožnila to naše skvělá přihrávka, možná nejlepší za celou sezónu. Quinta Steenbergen parádně zakončovala, ale jak říkám, stěžejní bylo kolektivní pojetí celého našeho družstva, jemuž to fakt šlo. V Olomouci to však může vypadat úplně jinak, proto musíme jít do třetího zápasu zase naplno od začátku až do konce. Soupeřky určitě budou tlačit a je potřeba se na jejich snahu dobře připravit."

Trenér Miroslav Čada: "Tentokrát jsem spokojený na sto procent. Excelentně jsme přihrávali a do útoku pak hráli jinak než včera, kdy se nejčastěji prosazovala Melissa Vargas. Přesto už v prvním utkání zakončovaly s vysokou úspěšností všechny útočnice a dneska bylo tohle pojetí ještě výraznější, když hodně bodů dělaly hlavně středové hráčky. Zejména Quinta Steenbergen byla díky ukázkové spolupráci s nahrávačkou Katy Weiss v ofenzivě vynikající, žádné problémy jí nedělal ani dvojblok. Předvedli jsme vysoce kvalitní týmový výkon, z čehož mám velkou radost. Potvrdili jsme tím týmovou kvalitu celého našeho družstva a hrálo se v podstatě na jednu bránu. Věřím, že ani za jednoznačného vývoje série holky nic nepodcení, aby třetí utkání zvládly s maximální koncentrací. Požene je touha rychle finále ukončit a užít si pár dní volna před nástupem do reprezentací."

Hosté

Kapitánka Katarína Dudová: "Netlačily jsme servisem, což byla věc, která nás nejvíc brzdila. Soupeř si pak přihrával všechno za jedna, útočil na naše rozhozené bloky a my jsme nebyly schopné nic ubránit. Nevím, co víc k zápasu říct. Byl to z naší strany totální výbuch. Od druhého setu jsme už působily odevzdaně a těžko se v hlavách nějak zvedaly. Pokusíme se to napravit u nás, kde budeme mít výhodu domácího prostředí. Naposledy jsme ve své hale sehrály s Prostějovem výborné utkání, tak to nyní snad zopakujeme. Ať je série ještě aspoň trochu dramatická."

Trenér Jiří Teplý: "Měli jsme jedinou možnost zatlačit soupeře servisem a to se nám bohužel vůbec nepodařilo, opět chybělo větší riziko. Domácí přihrávali velice dobře, díky tomu i bezpečně útočili. My jsme se snažili prostějovskou kvalitu bránit, seč nám síly stačily, jenže na víc asi prostě nemáme. Při užším kádru moc nejde účinně vystřídat, když se někomu nedaří. Vypadá to, že stříbrné medaile jsou letos maximem, na které můžeme dosáhnout. Samozřejmě však nic nebalíme, byť Prostějov tentokrát podal hodně nadstandardní výkon. Doma se to pokusíme favoritovi alespoň trochu zkomplikovat. Holky musí vydolovat poslední zbytky sil a veškerou energii ještě dát do třetího pokračování série. Chtělo by to lektvar, jaký pili Asterix s Obelixem…"

Popis utkání:

Stejně jako o den dříve Agelky od začátku nic nenechávaly náhodě. Jejich lepší vstup do střetnutí diktovaly z pestrých nahrávek Weiss výbornými útoky především Steenbergen s Markevich (5:2, 9:5, 12:7), zatímco Vargas se soupeřkám dařilo vcelku účinně bránit. Domácí tým si pomáhal i kvalitním servisem, naopak úpéčko držela nad vodou solidní defenziva a procentuálně vyšší úspěšnost zakončení oproti středě (13:10). Přesto byl favorit neustále vepředu, aby s blížícím se koncem zahajovací sady ještě přitlačil. A trhákem na 21:14 si zajistil poklidné získání celého prvního dílu – 25:19.

Úvod druhé části se nesl ve znamení vynikajícího podání Markevich a mnoha chyb olomouckého družstva, jehož hráčky úplně vypadly z konceptu. Naproti tomu ženy VK přidaly ke vstupní šestibodové šňůře vzápětí další pětibodovou, čímž po všech stránkách výborně šlapající Čadův mančaft bleskově utekl až na 11:2. Fantasticky fungovala zejména výše zmíněná spolupráce Weiss – Steenbergen, přičemž nizozemská blokařka často a naprosto ukázkově pokládala míče útokem na palubovku. Kolektivně hodnotný výkon Prostějova se Teplého svěřenkám dařilo jen přibrzdit, nikoliv zastavit. Rozdíl v chybovosti byl mezi oběma soubory obrovský a menšímu debaklu v tomhle setu se tím pádem nešlo vůbec divit – 25:13.

Jediná šance hostů, jak ještě zdramatizovat jednoznačný průběh duelu, bylo zachytit start třetího dějství. To se jim povedlo, ovšem pouze na chvíli. Od stavu 3:3 potáhla skóre smečovanými servisy Vargas na 6:3, pohodově působící děvčata  v bílých dresech znovu vyskočila vysoko do sedla a ani náznakem se z něj nenechala setřást. I fanoušci si přišli na své při několika hezkých výměnách a hlavně aplaudovali špičkovému představení domácího ansámblu. Ten opět násobil svou suverenitu až k nečekaně drtivému souhrnnému výsledku – 25:14 a 3:0!

Autor: Marek Sonnevend

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018