11.11.2017

První extraligové vítězství v letošní sezóně slaví Přerov

5. kolo UNIQA volejbalové extraligy žen 2017/18 pokračovalo všemi pěti zápasy. K největšímu překvapení se schylovalo ve Šternberku, kde pražský Olymp prohrával již 0:2, nicméně zápas otočil a nakonec zvítězil 3:2. Naopak první vítězství v letošní UNIQA Extralize slaví děvčata z Přerova, která si poradila s brněnským Fénixem. Liberecká Dukla na své palubovce statečně vzdorovala vícemistryním z Olomouce, ale plný bodový zisk si nakonec odvezla děvčata z Hané. Ostrava přivítala KP Brno a čekalo se, zda potvrdí zatím výbornou formu. Tak se i stalo a tři body za vítězství 3:1 zůstavájí na severu. Prostějov si doma lehce poradil s Frýdkem-Místkem a stále bez porážky vládne tabulce letošní UNIQA Extraligy žen.

VK PROSTĚJOV – TJ SOKOL FRÝDEK-MÍSTEK

Až dosud měly volejbalistky VK Prostějov v letošní sezóně lepší začátky utkání a horší konce. V sobotním odpoledni se to změnilo, když zápas 5. kola UNIQA volejbalové extraligy žen 2017/18 proti Frýdku-Místku hůř otevřely a pronikavým progresem od poloviny mače dospěly k vynikajícímu vyvrcholení. Na pozitivním vyznění souboje se přitom hodně podílely obvyklé náhradnice, jež dokonale využily příležitost od svého kouče.

č.: 24 dne: 11. 11. 2017 v hod.: 15.30

VK Prostějov – TJ Sokol Frýdek-Místek 3:0 (25:19, 25:15, 25:10)

Rozhodčí: Lenert A., Ostranská T.

Počet diváků: 300

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Weiss, Nová, Trnková, Horká, Kossányiová, Herelová, libero Kovářová. Střídaly: Slavíková, Zatloukalová, Cruz.

Hosté: Kavková, Pavelková, Kvapilová, Borovcová, Kukučová, Mitrega, libero Radivojevičová. Střídaly: K. Vašinová, I. Vašinová, Blasiak.

Vyjádření:

Domácí:

Kathleen Weiss (kapitánka VK Prostějov): „Začaly jsme velice dobře, ale během prvního setu polevily. A do půlky druhé sady to z naší strany nebylo ono. Potom jsme se však dokázaly zlepšovat, zejména střídající mladé spoluhráčky vnesly na hřiště výbornou energii. A ve zbytku utkání hrál celý tým skvěle. Nakonec tak ze zápasu převládají kladné dojmy z odvedeného výkonu i dosaženého výsledku, další vítězství 3:0 nám určitě udělalo radost. A jdeme dál po naší cestě, kdy postupně chceme svůj volejbal neustále zkvalitňovat.“

Miroslav Čada (trenér VK Prostějov): „Jen zpočátku jsme měli problémy na přihrávce, což v podobných zápasech někdy takhle je. Od poloviny utkání už jsme ale šli výkonem pořád nahoru a velkou radost mi udělaly především hráčky, které v sezóně doteď moc nenastupovaly. Tentokrát dostaly větší příležitost a chopily se jí výborně od Lucky Nové přes Míšu Zatloukalovou po Terku Slavíkovou. I jejich výraznou zásluhou jsme duel končili na vysoké herní úrovni a celé družstvo v čele s mladými holkami zaslouží pochvalu. Jsem spokojený.“

Hosté:

Daniela Pavelková (kapitánka TJ Sokol Frýdek-Místek): „Utekly nám začátky všech tří setů, kdy jsme špatně přihrávaly. Anebo z lepších příjmů nesložily útoky na zem. Velká ztráta se proti tak silnému soupeři těžko dohání, což se nám částečně podařilo v první sadě a chvíli i ve druhé. Do poloviny zápasu byl náš výkon ještě slušný, ale potom šel hodně dolů. Ubraly jsme na odvaze při servisu, po několika vítězných blocích Prostějova se začaly bát v útoku. A celkově jsme dnes nebyly důstojným soupeřem.“

Leopold Tůma (trenér TJ Sokol Frýdek-Místek): „Do Prostějova na hřiště jasného favorita jsme jeli s cílem uhrát co nejvíc bodů. Úvodní set a půlku druhého holky zvládly solidně, ale bohužel nám dost utekl ten třetí, což dojem z celého střetnutí srazilo dolů. Domácí nás předčili ve všech činnostech a kvůli tomu špatnému závěru hlavně vinou přihrávky, která nám odešla, jsem celkově zklamaný. Z výkonu i výsledku. Byť náš tým na tak silného soupeře pochopitelně nemá, chceme se v lize poprat aspoň o nějaké šesté místo.“

Popis utkání:

Přesně do stavu 2:2 trvala vyrovnanost úvodu střetnutí. Po této krátké pasáži Hanačky výrazně přitlačily podáním, hostující hráčky začaly mít velké potíže s přihrávkou a průběh vstupní sady se bleskově zlomil ve prospěch favoritek (6:2, 11:4, 14:5). Až poté se frýdecká děvčata vymanila z hluboké defenzivy, přestala tolik chybovat. A hrubky nejen na příjmu se přesunuly na domácí stranu. Víc než dílčí korekci na 17:11 však z toho výběr TJ nevytěžil, načež vékáčko nechalo chvilkový výpadek za sebou, aby závěr bezpečně kontrolovalo – 25:19.

Ale přesto bylo patrné, že se Sokolky hodně dostaly do hry a od půlky prvního dějství vlastně byly lepší. Čadovy svěřenky tudíž potřebovaly kvalitativní restart, který přišel hned zkraje druhé části zásluhou výborného servisu Weiss i neprostupných bloků (4:0). Nicméně drtit soupeřky jako v zárodku střetnutí se lídryním soutěže nedařilo. Jejich výkon totiž místy padal dolů, zatímco frýdecko-místecký tým předváděl na své poměry sympaticky dobrý volejbal. Teprve po snížení na 6:5 se mistrovský stroj znovu rozjel na plné obrátky. Recept: zlepšené všechny činnosti. Od podání přes přihrávku a obranu v poli až především k útoku. Plejerkám VK se perfektně povedlo několik ofenzivních akcí, nabraly pohodu. A během trháku na 17:6 suverénně dominovaly. Koncovka po prostřídání sestavy pak už tolik jednoznačná sice nebyla, ovšem převaha papírově silnějšího družstva i tak nabrala celkově markantnější rozměry – 25:15.

Nic na tom nezměnil začátek třetího setu, spíš právě naopak. Účinně zaservírovala Nová, skvěle se chytily hráčky naskočivší do duelu z lavičky (Zatloukalová + Slavíková) a drtička v režii Prostějova psala další kapitolu. Premiérový bod urvaly Severomoravanky až za stavu 8:0, načež menší dotažení na 9:3 okamžitě následovala další dlouhá šňůra bodů parádně šlapajícího kolektivu domácích (16:3). Mladé náhradnice hanácké party vnesly na palubovku svěží energii a dařilo se jak jim, tak ostatním členkám mančaftu. A obhájkyně titulu si finiš střetnutí užily natolik, že bezradným protivnicím málem přibalily na zpáteční cestu jednociferný debakl – 25:10 a 3:0.

Autor: Marek Sonnevend

TJ OSTRAVA - VK KP BRNO

Poslední vzájemné utkání v Ostravě mělo pro domácí hořkou příchuť, protože 3. 5. 2017 prohráli v tie-breaku boj o bronzovou medaili, takže mají soupeři co vracet. Obě družstva z různých důvodů výrazně obměnila kádr, přesto se v posledních sezónách vždy jednalo o dramatické zápasy.

č.: 25 dne: 11. 11. 2017 v hod.: 17:00

TJ Ostrava – VK Královo Pole Brno 3:1 (20:25, 25:19, 25:20, 25:18)

Rozhodčí: Krtička J./Slezák J.

Počet diváků: 280

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Makauskaite, Zemanová, Čuboňová, Kojdová, Nachmilnerová, Valková, libero Chevalierová. Střídaly:  Faltínová, Sedláčková, Žolnerčíková.

Hosté: Assis, Vyklická, Kopáčová, Suchá, Boulová, Zburová, libero Vaňková. Střídaly: Pištěláková, Pene.

Domácí:

Kateřina Valková (kapitánka TJ Ostrava): „V prvním setu nás soupeř zatlačil servisem. My jsme se úplně nemohly dostat k naší rychlé hře, ale od druhého setu jsme zlepšily servis, soupeře zatlačily a zápas jsme dovedly do tříbodového vítězství.“

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Výborný zápas před vlastním publikem. Jsem rád a děkuji fanouškům, že přišli. V prvním setu jsme chybovali na servisu a byli nedůrazní v obraně. Od začátku druhého setu jsme byli důrazní ve všech činnostech a zápas jsme měli pod kontrolou. Velmi dobře zahrála „Šéva“ na příjmu.“

Hosté:   

Ivana Zburová (kapitánka VK KP Brno): „Po prvním setu jsme začaly dělat spoustu chyb a nezvládly to v hlavách.“ 

Marek Rojko (trenér VK KP Brno): „Měli jsme ambice hrát o vítězství. Gratuluji Ostravě, že dobře doplnila družstvo po odchodu čtyř klíčových hráček. Jeden a půl setu jsme hráli nejlepší volejbal v této sezóně, ale pak trpělivostí domácí otočili a byli lepší. Potřebujeme některé věci pořešit, tlak v Brně je enormní. Je dobré, že hrajeme hned ve čtvrtek těžký zápas v Olomouci a uvidíme, jak zareagují naše hráčky.“

Popis utkání:

První set čtyřsetové bitvy se odehrával převážně v režii hráček Brna (6:8, 8:11, 9:13, 10:14, 13:16, 15:18). Domácí volejbalistky se snažily svého soupeře dohnat, ale od začátku až do konce si vedení pohlídal tým hostů (16:20, 17:22, 20:23).

V druhém setu Ostravačky ještě hledaly svoje tempo (4:6, 7:8, 8:10, 10:13). Trenér domácích si vzal oddechový čas, aby podpořil své svěřenkyně. Hra domácích se posléze změnila k nepoznání (13:13, 16:15). Trenér hostí byl nucen přerušit hru timeoutem (17:15), vývoj zápasu však neovlivnil. Kateřina Valková podpořila svůj tým dvěma esy (19:17, 22:17). Trenér Brna vyzkoušel před koncem setu ještě jeden oddechový čas, ale Ostravanky byly v ráži a set si urvaly pro sebe.

Ve třetím setu už určovala vývoj zápasu Ostrava (7:4, 9:5, 10:7, 14:8, 16:12). Soupeř potrápil hráčky Ostravy dotažením skóre na rozdíl jednoho bodu (18: 15, 18:17). Domácí se nehodlali rozloučit s vedením a nasázeli soupeři několik bodů v řadě i díky výbornému servisu kapitánky Kateřiny Valkové (23:17) a s přehledem si odnesli i tento set.

Do čtvrtého setu vstoupili domácí čtyřmi body v řadě při podání nové litevské posily Vilte Makauskaite. Hráčky TJ Ostrava udržovaly po celý zbytek zápasu minimálně tříbodový náskok nad Brnem (8:4, 10:7, 15:9, 16:11, 19:13, 20:16). S mečbolem se ještě tým Ostravy trochu potrápil, ale na třetí pokus jej využil a připsal si tak tříbodové vítězství (24:16, 24:18).

Autor: Miloš Matula, foto Oldřich Holcman

VOLEJBAL PŘEROV – FÉNIX BRNO

Za prvním vítězstvím za tři body kráčel domácí tým dva sety velmi suverénně. I začátek třetího dějství vypadal, že se nemůže nic stát. Ovšem po prvním oddechovém času soupeřky z Brna začaly riskovat na servisu, srovnaly krok a znervózněly Přerovanky. Naštěstí v koncovce přes několik zbytečných chyb proměnily čtvrtý mečbol a zaslouženě vyhrály.   

č.: 22 dne: 11. 11. 2017  v hod.:  18:00

Volejbal Přerov – Fénix Brno  3:0 (25:13, 25:11, 25:23)

Rozhodčí: Poláček J., Sukup V.

Počet diváků: 118

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Zatloukalová, Schoene, Jehlářová, Svobodová, Van der Meer, Gauthier, libero Kohoutová, Šádková. Střídaly: Šálková, Skálová, Dostalíková

Hosté: Beránková, Holečková, Šnellyová, Štrychová, Pavlína Pospíšilová, A. Pospíšilová, libero Kuníková, Kulhánková. Střídaly:  Krejčířová, Matoušková, Petra Pospíšilová, Gogová

Vyjádření:

Domácí:

Eva Svobodová(kapitánka domácích): „Dva sety jsme si držely dobrý útok, hru v poli i bloky. Ve třetím setu Brno dobře servírovalo, my jsme měly problémy na přihrávce, ale koncovku jsme zvládly.  Máme tři body. Juchůůů.“

Radim Vlček(trenér domácích): „Jsem rád za první vítězství v sezóně. I proto, že holky velmi tvrdě pracují a zasloužily si to. Dva sety jsme hráli velmi dobrý volejbal. Ve třetím soupeř šel do rizika na servisu, přišly komplikace a v koncovce při prvních mečbolech i chyby. Pochvalu zaslouží naše nahrávačka Lucka Zatloukalová, která odehrála na nahrávce výborný zápas. Děkujeme divákům za podporu a věřím, že je bavíme naším volejbalem.“         

Hosté:

Veronika Šnellyová (kapitánka hostů): „Z naší strany to byl první dva sety ustrašený výkon. Jsem ráda, že jsme ve třetím setu udržely krok, v koncovce měl soupeř více štěstí. Gratuluji mu k vítězství.“      

Zdeněk Janoušek (trenér hostů): „Domácí měli dva sety výborný servis a útok, což vedlo k jasným výhrám.  Ve třetím setu byl napínavý a vyrovnaný průběh, který rozhodla koncovka.“ 

Popis utkání: 

Zápas začal vyrovnaně, ale přece jen o krůček vpředu byly stále domácí hráčky. I když třikrát za sebou zkazily servis, v závěru setu z něj naopak profitovaly a připsaly si řadu přímých bodů z podání. Navíc dokázaly proměnit, hned první setbol.

Průběh druhého dějství se zlomil na stranu Přerovanek v okolí prvního technického oddechového času, kdy se jim povedly šestibodová a vzápětí pětibodová šňůra, které přerušily soupeřky jediným získaným bodem. V koncovce sady si pak pomohly opět servisem. Navíc Brňanky nebyly schopné úspěšně zakončovat své akce a sbíraly body jen sporadicky. Do vedení 2:0 šly domácí volejbalistky proměněným druhým setbolem.           

Další pětibodová šňůra domácích hned na startu třetího setu vypadala nadějně, ale soupeřky po oddechovém času odpověděly dokonce šesti body v řadě.  Maximální riziko na servisu jim přineslo menší starosti s přerovským útokem. Velmi vyrovnaná sada a nakonec i celý zápas se rozhodoval v koncovce. V ní sice domácí celek narazil při mečbolech (vedl 24:20) na dva dobré bloky, a jednou nezvládl příjem, ale vše ukončila kapitánka Eva Svobodová, čímž spustila oslavy prvního extraligového vítězství mladého přerovského týmu.

Autor: Stanislav Šmidák, foto Jan Pořízek

TJ SOKOL ŠTERNBERK – PVK OLYMP PRAHA

Páté extraligové kolo proti sobě postavilo dva týmy, kterým se v dosavadním průběhu sezony zatím příliš nedaří. Domácí Sokol Šternberk v dosavadních čtyřech duelech nezískal ještě ani jeden ligový bod a Olymp býval v uplynulých ročnících také zvyklý na lepší než současné sedmé místo v tabulce. Nakonec oba celky dosáhly na bodové zisky: Sokol bere jeden za porážku v tiebreaku a Olymp dva.

č.:  23 dne: 11. 11. 2017 v hod.: 17:00       

TJ Sokol Šternberk – PVK Olymp Praha 2:3 (27:25, 25:21, 18:25, 14:25, 12:15)

Rozhodčí:  Nedbálek A., Spáčil L.

Počet diváků: 180

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Karpushyna, Hudylivová, Nováková, Polášková, Dudová, Kotlabová, libera Oborná, Janečková. Střídaly: Šenková, Ambrožová, Hanousková.

Hosté: Melicharová, Bartošová, Kalhousová, Černá, Šimáňová, Kurková, libero Pešková. Střídaly: Stavinohová, Formenková, Šotkovská.

Vyjádření:

Domácí:

Eva Hudylivová (kapitánka TJ Sokol Šternberk): „Nakonec jsme rády i za bod, i když jsme mohly mít všechny tři.“

Martin Hroch (trenér TJ Sokol Šternberk): „Potýkali jsme se se zdravotními problémy, kvůli kterým jsme museli vrátit do hry jako druhé libero i naši asistentku Markétu Janečkovou. Jsme rádi za první ligový bod v této sezoně, holky bojovaly a třeba bude příště bodů víc.“

Hosté:

Simona Kopecká (kapitánka PVK Olymp Praha): „Začaly jsme špatně hlavně na příjmu a po těsně prohraném prvním setu jsme ztratily i ten druhý. Nakonec pro nás dobré dva body.“ 

Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha): „Při vší úctě k soupeři jsme tu ztratili bod. Na takového protivníka musíme být nachystaní, ale holky dlouho neplnily taktické pokyny. Tiebreak už je vždy o štěstí, takže za bod navíc jsme rádi.“

Popis utkání:

Úvodní dějství zápasu dvou týmů, které v prvních kolech nového ročníku extraligy příliš mnoho bodů nezískaly, přineslo nervózní a vyrovnaný průběh, v němž se oba celky střídaly ve vedení maximálně o čtyři body. V závěru přečkal domácí Sokol jeden setbol soupeře, sám proměnil svůj druhý a po výsledku 27:25 se ujal vedení 1:0.

Podobně vyhlíželo druhé dějství, které rozhodla až šňůra servisů domácí Natálie Dudové z 14:13 na 19:13. Hosté sice ještě v závěru snížili až na rozdíl dvou bodů, víc však ale nezvládli.

Třetí sada byla vyrovnaná do stavu 10:10, potom Olymp odskočil na rozdíl šesti výměn a svůj náskok již nepustil. Podobně vyhlíželo také čtvrté dějství, v němž Sokol ztrácel od stavu 12:16, a Pražanky si výhodu pohlídaly.

V tiebreaku se skóre od začátku vyvíjelo lépe pro favorizovaný Olymp, jenž vedl 4:0 a 6:1. Šternberk sice ještě srovnal na 8:8 a 11:11, koncovku ale lépe zvládli hosté.

Autor: Adam Fritscher

VK DUKLA LIBEREC – VK UP OLOMOUC

Do pátého kola základní části UNIQUA Extraligy žen proti sobě nastoupili domácí VK Dukla Liberec a hosté VK UP Olomouc. Hostující potvrdili roli favorita a vyhráli zápas za tři body.

č.: 21  dne:  11.11.2017  v hod.: 18:00     

VK Dukla Liberec – VK UP Olomouc  1:3 (24:26, 20:25, 25:19, 19:25)

Rozhodčí: Němeček P., Dušek P.

Počet diváků: 420

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Mikšíková, Kohoutová, Krišková, Staňková, Holubcová, Delabarre, libero Dostálová. Střídaly: Gálíková, Veselá, Nečasová.

Hosté: Stružková, Dudová, Košická, Sajdová, Napolitano, Michalíková, libero Sain. Střídaly: Dedíková.

Vyjádření:

Domácí:

Laura Holubcová (kapitán domácích): „Máme za sebou těžký zápas, ve kterém jsme určitě nebyly favoritky. Olomouc zahrála dobrý zápas a my jsme byly chvíli nahoře a chvíli dole. Jsme rády i za ten jeden uhraný set.“

Josef Smolka (trenér domácích): „Musí nás mrzet první set, jelikož jsme byli pořád před Olomoucí, ale nešly nám bodové míče. Ve druhém setu byla Olomouc lepší. Ve třetím setu jsme se zlepšili především v útoku, ale ve čtvrtém setu nám utekl začátek a už jsme nedokázali vzdorovat.“

Hosté:

Katarina Dudová(kapitán hostů): „Dnes to byl těžký zápas, po kterém jsme rády za vítězství.“

Jiří Teplý (trenér hostů): „Byl to divácky pěkný zápas, ve kterém Liberec kvalitně útočil hlavně přes univerzálku. U nás záleželo na tom, jak jsme měli přihráno, ale jsme za výhru velmi rádi.

Popis utkání:

Do prvního setu vstoupila lépe domácí Dukla a v prvním technickém timu vedla 8:5. I přes chyby v útoku udržela vedení i do druhého technického TO. Pak se ale vedení ujala Olomouc. Dukla dokázala ještě vyrovnat na 20:20, kdy si oddechový čas vybral trenér hostů. Druhý oddechový čas hostů za stavu 22:20 se vyplatil a Olomouc se ujala vedení 1:0.

V úvodu druhé sady byla Olomouc úspěšnější, což se snažil trenér domácích odvrátit oddechovým časem za stavu 3:6. Olomouc však dále držela vedení už po zbytek celého setu. Za stavu 14:19 vstoupila na polovinu domácích ještě Markéta Veselá, ale i přesto tento set vyzněl lépe pro hostující tým, který vyhrál pětibodovým náskokem.

Naprosto odlišnou hru mohli diváci vidět ve třetím setu, kdy se Dukla již od začátku ujala vedení, které dokázala udržel po celou dobu třetí sady a Dukla tak zaslouženě vyhrála poměrem 25:19.

Čtvrtý set si však Olomouc pohlídala již od prvních rozeher a nedovolila tak domácím získat ani bod ze vzájemného utkání. Výsledkem 19:25 tak hosté potvrdili svou převahu a utkání dotáhli do vítězného konce 1:3.

Autor: PhDr. Kateřina Veselá

Zpracoval: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018