13.9.2021

Turnaj Grand Prix Brno suverénně ovládly domácí volejbalistky Králova Pole

Start UNIQA extraligy se pomalu blíží a tak není divu, že počet přípravných turnajů a zápasů roste. Hned tři extraligové celky se zúčastnily 10. a 11 září turnaje Grand Prix Brno, ale nezahálely ani ostatní.

Turnaj Grand Prix Brno 2021 ovládly domácí královopolské volejbalistky. Svou bezchybnou jízdu zahájily proti Prostějovu, když mu v zápase nedaly šanci na ani jeden set. Stejný výsledek pak zopakovaly proti Ostravě a turnaj završily vítězstvím 3:1 nad slovenskými mistryněmi z týmu Slávia EK Bratislava.

Královopolské hráčky zahájily GPB 2021 proti Prostějovu a do utkání nastoupily koncentrovaně a bojovně s odhodláním zvítězit. „Ve všech třech setech jsme předváděly stabilní výkon bez zbytečných chyb a byly jsme lepší ve všech herních činnostech než hráčky Prostějova. Fungoval nám útok i přihrávka, kde jsme dobře komunikovaly. Oproti předcházejícím zápasům se nám dařilo v obraně, jak na bloku, tak v poli. Věřím, že dokážeme tuto herní jistotu a týmovou souhru přenést i do dalších duelů," uvedla po úvodním utkání Lucie Šmardová. V každém setu bylo Královo Pole znatelně lepší a postupně si vypracovalo větší náskok, který bez vážnějších problémů udržovalo či ještě zvyšovalo, Prostějov dokázal rovnocenně vzdorovat jen místy. „Tohle utkání nám jednoznačně ukázalo, že do optimální formy máme ještě velmi daleko. Soupeř byl o dost lepší především na podání a přihrávce, od čehož se odvíjelo vše ostatní. Královo Pole mělo značnou převahu, zatímco z naší strany šlo o hodně surový výkon se spoustou chyb v jednotlivých činnostech.Potřebujeme teď hrát, hrát a zase hrát, abychom se dostali do správných herních návyků i týmové součinnosti,“ zhodnotil utkání trenér Prostějova Miroslav Čada, který se musel obejít bez lehce zraněné Karolíny Fričové.

Ani druhé turnajové vystoupení v jihomoravské metropoli nezačaly jeho svěřenkyně vůbec dobře, během úvodní sady tahaly proti úřadujícím mistryním Slovenska za kratší konec herního provazu. Od dalšího dějství ale výkon zlepšily a obrátily průběh střetnutí, když po dvou poměrně jasných setech musely hodně zabojovat o klíčový čtvrtý. „Kvůli problémům s břišním svalem chyběla v základu Simona Bajusz, mohla jen chvilkami prostřídávat. Nějakou dobu jsme se na hřišti hledali a navazovali na špatný výkon s Brnem, ale postupem času šly jak jednotlivé holky, tak celý tým herně nahoru. Soupeř přece jen nebyl natolik silný, nám se dařilo jistěji přihrávat a kromě prvního setu i solidně pokládat míče útokem, také slušně bránit. Šlo to zejména Martině Michalíkové, Míše Smolkové a Adéle Stavinohové,“ ohlédl se za utkáním s KP prostějovský kouč.

V posledním svém zápase nastoupil Prostějov proti Ostravě. „Holky vstoupily do utkání i bez Simony Bajusz a Káji Fričové dobře, jen škoda koncovky úvodní sady. Při vedení 23:21 jsme měli několikrát smečařsky nalito, bohužel se nepovedlo balóny proměnit a Ostrava skóre otočila. Dva sety jsme předváděli kvalitní volejbal, potom už jsme však nestačili. Mohla za to spousta chyb, nedůslednosti v obraně i horší prosazování v útoku, protivník měl od stavu 1:1 jednoznačně navrch,“ zalitoval Čada po prohře s Ostravou.

Naopak celek domácího Králova Pole pokračoval v turnaji na vítězné vlně i v dalších zápasech, Ostravu brněnské volejbalistky zdolaly 3:0. „Výhra nám udělala velikou radost. Dobře jsme tlačily servisem a k výhře určitě přispěla i naše bojovnost a týmovost," zhodnotila duel Lucie Veselá. „Zápas si zahrály všechny hráčky a určitě pomohly i ty, co střídaly, výsledek 3:0 je super," dodala nahrávačka Kateřina Pelikánová.

V posledním utkání turnaje pak Královo Pole předčilo tým Slávia EK Bratislava, který si zatím na turnaji nedokázal na svoje konto připsat ani jednu výhru. „Zápas jsme začaly chybami na servisu, ale dokázaly jsme se zkoncentrovat a kvalitní hrou vybojovat první dva sety. V tom třetím nás pak Bratislava zatlačila a bodově už od začátku odskočila, a i když jsme v závěru dokázaly srovnat na 22:22, na výhru v sadě to nestačilo. V posledním setu už jsme se vrátily k výkonu z úvodu utkání, zkvalitnily jsme servis a kolektivním výkonem dotáhly duel až do vítězného konce," popsala průběh zápasu Simona Jelínková, jedna z nových posil KP. „Turnaj Grand Prix Brno jsme vyhrály kolektivním a bojovným výkonem. Jsme moc rády, že jsme si poradily se všemi našimi soupeři," řekla po skončení turnaje ještě loni smečařka bratislavského družstva.

Výsledky Grand Prix Brno 2021:

  • KP Brno – Prostějov 3:0
  • Ostrava – Bratislava 3:1
  • KP Brno – Ostrava 3:0
  • Prostějov – Bratislava 3:1
  • Prostějov – Ostrava 1:3
  • KP Brno - Bratislava 3:1

Konečné pořadí:

  1. KP Brno
  2. TJ Ostrava
  3. VK Prostějov
  4. Slávia EU Bratislava

V herní praxi pokračovaly i ostatní týmy. Přerov si k přátelskému utkání pozval brněnské Šelmy, které ovládly všech pět odehraných setů. Sokolky ze Šternberku i z Frýdku-Místku vyrazily na Slovensko změřit síly s Novým Mestom nad Váhom, loni čtvrtým týmem slovenské nejvyšší soutěže.

Ostravské volejbalistky porazily doma v přátelském utkání Olomouc 3:0. Vysokoškolačkám se nedařilo ani v další herní přípravě v Polsku. S BKS Bostik Bilesko-Biala, jehož barvy hájí česká reprezentační univerzálka Gabriela Orvošová, prohrály 0:3. Spravit si chuť bude chtít Olomouc určitě na domácím turnaji Tomi-Remont Cup, který začíná již ve čtvrtek 16. září za účasti další extraligových celků – Šternberku, Prostějova a pražského Olympu.

 

Autoři: Barbora Mertová, Jiří Carba, foto Ivo Stejskal

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018