19.3.2016

V pátek odstartovala první utkání čtvrtfinále play off UNIQA extraligy žen

V pátek byly na programu čtyři utkání play off ženské UNIQA extraligy. Série odstartovala prvními zápasy v Olomouci, Ostravě, Přerově a Prostějově. Kdo čtvrtfinále odstartoval úspěšněji?

TJ OSTRAVA - VK KRÁLOVO POLE - Stav série 1:0.

V 1. kole play-off UNIQA extraligy žen se utkali „stáří známí“. Poslední dvě sezóny se družstva utkávají jak v extralize včetně play-off, tak v Českém poháru. Mírným favoritem je letos domácí tým, ale v play-off se předchozí výsledky smazávají a jede se od nuly.

TJ Ostrava - VK Královo Pole 3:0 (25:23, 25:17, 25:13)

Rozhodčí: Dziacký J./Kavala T.

Počet diváků: 230

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Marie Toufarová, Kateřina Zemanová, Magdaléna Zedníková, Petra Kojdová, Iva Nachmilnerová, Kateřina Valková, libero: Kamila Červenková. Střídaly: Markéta Kukučová, Kateřina Kvapilová, Kamila Součková. 

Hosté: Suchá, Tesařová, Diatková, Doležalová, Keddy, Šloufová, libero: Melichárková. Střídaly: Pospíšilová, Chevaliérová, Hrazdírová.

Vyjádření:

Domácí:

Iva Nachmilnerová (kapitánka): "První set trochu nevychází, což se stává při prvním zápase play-off, koncovku jsme ale dotáhly do vítězného konce. Pak už jsme si vedení ve zbylých pohlídaly. Hraje se ale na 3 zápasy, jsme na začátku, takže musíme přemýšlet dopředu, zítra hrajeme znovu."

Zdeněk Pommer (trenér): "Důležitý první krok v play-off. Zítra musíme být ještě důraznější v obraně na síti. Vylepšíme ještě mezihru na bod. Pochvala celému týmu a zítra nanovo." 

Hosté:

Michaela Doležalová (kapitánka): "Držely jsme krok jen v prvním setu, ve 2. a 3. setu byli domácí agresivnější. V jednom postavení jsme dostaly sérii bodů a to byla konečná."

Bruno Napolitano (trenér): "Tým plnil dobře taktické pokyny, ale v průběhu zápasu jsme se nedokázali prosadit na síti, a navíc přestala fungovat naše obrana v poli. Zapomeneme na tento zápas a soustředíme se a zítřek."

Popis utkání:

Hráčky Ostravy vstoupily do zápasu váhavě. Hosté se naopak chopili šance a první technický time-out je zastihl ve vedení 4:8 (při servisu Doležalové).  Domácí se snažili náskok hostí korigovat, ale dlouho se jim to nedařilo (7:9, 8:12, 10:13). Pak dokázaly hráčky Ostravy srovnat na 13:13 a jejich nástup nezastavil ani time hostujícího trenéra (14:13, 14:14, 16:14, 19:15). Za stavu 20:16 si Bruno Napolitano opět vyžádal time-out a byť se to hned neprojevilo, od stavu 22:18 hosté zabrali, a srovnali na 22:22. „Pompeho“ svěřenkyně vzápětí otočily na 23:22. Hosté srovnali na 23:23, ale koncovka domácím vyšla, takže první set získali na svou stranu.

Po vybojovaném prvním setu se domácí zklidnili a převzali taktovku zápasu do svých rukou. A hosté stačili dotahovat jen zpočátku (5:1, 8:5, 9:7, 9:9). Pak jim ovšem začal docházet dech a domácí zvyšovali svůj náskok (11:9, 15:10, 16:11, 19:14, 23:15). Set hladce vyhráli.

Také ve třetím setu hosté vystrkovali růžky jen krátce v úvodu (0:2). Domácí se však rozhodli, že hostům nepřenechají ani jeden set a odpověděli důrazným útokem (8:5, 16:6, 19:9) a třetí set s přehledem zakončili výhrou.                                                                                                 

Autor: Miloš Matula

VOLEJBAL PŘEROV PRECHEZA - PVK OLYMP PRAHA - Stav série: 0:1.

Volejbal Přerov Precheza - PVK Olymp Praha 0:3 (-16, -22, -16)

Rozhodčí: Vachutka, Bohačík

Počet diváků: 113

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Tomášeková, Kubínová, Cebáková, K. Kohoutová, Svobodová, L. Kohoutová, libero: Šťastná. Střídaly: Šebetovská, Polášková, Rašková, Gálíková.

Hosté: Šimáňová, Kurková, Melicharová, Vyklická, Nová, Hodanová, libero: Dostálová. Střídaly: Komárková, Kopecká, Kalhousová

Vyjádření:

Domácí

Kapitán – Lucie Polášková: "Vyhořely jsme na přihrávce. Od začátku jsme byly horší. Soupeř nás tlačil servisem."   

Trenér - Libor Gálík: "Opět jsme nezvládli začátek zápasu. Ve druhém setu jsme se zase dostali do hry, ale hloupostmi jsme ztratili koncovku.  A třetí set to bylo jen trápení."    

Hosté

Kapitán – Eva Hodanová: "Jsem moc ráda za vítězství. Plnily jsme úkoly z porady. A celý tým odvedl skvělý výkon. Doufám, že to tak půjde i zítra."

Trenér – Stanislav Mitáč: "Podařilo se nám vyhrát. Uvidíme zítra."  

Popis utkání:

Domácí tým byl oproti zápasu s Olomoucí k nepoznání. Nedařilo se na přihrávce a z toho pramenilo velké trápení v útoku. Hostům stačilo nedělat chyby.

První set se rozhodl prakticky na začátku. Z vedení 0:6 se povedlo domácím ukrojit dva bodíky, ale to bylo všechno.    

Ve druhém setu se zlepšila přihrávka a naopak Pražanky začaly mít s touto činností potíže. Jenže ani devítibodové vedení 18:11 nestačilo na výhru v setu. Zhoršení příjmu, nezvládnuté útoky na jedny ruce a Olymp vedl 2:0.

Třetí dějství začalo vyrovnaně (3:3), ale pak to přišlo. Chyby na příjmu i v útoku nezastavily ani dva oddechové časy. Lehký náznak zlepšení zařídila nejstarší hráčka na hřišti - Dita Gálíková dvěma úspěšnými bloky - 8:13. Avšak následovaly další hrubé chyby a pražský celek si v pohodě dokráčel pro vítězství ve třech setech.   .   

Autor: Stanislav Šmidák 

VK AGEL PROSTĚJOV - TJ SOKOL ŠTERNBERK - Stav série 1:0.

V podstatě žádné komplikace nepřipustily prostějovské volejbalistky v úvodním střetnutí série 1. kola play off UNIQA extraligy žen ČR 2015/16. Šternberk pustily krátce do vedení jen na začátku třetího setu, jinak precizním výkonem neustále zvyšovaly svůj vlastní náskok a k prvnímu vítězství dokráčely dominantně pevným krokem. Druhé měření sil v rámci tohoto čtvrtfinále přijde na řadu v neděli 20. března od 17.00 hodin opět v prostějovské hale Sportcentra DDM.

VK AGEL Prostějov - TJ Sokol Šternberk 3:0 (9,10,12)

Rozhodčí: Peloušek, Kubinec

Počet diváků: 300

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Gambová, Herelová, Vargas, Matienzo, Borovinšek, Weiss, libero Kovářová. Střídala: Soares

Hosté: Š. Šenková, M. Šenková, Dudová, Borovcová, Janečková, Jurčíková, libero Matoušková. Střídaly: Kratochvílová, Němčíková, Zatloukalová, Beránková

Vyjádření:

Domácí

Kapitánka Solange Soares: "Do první série play off jsme chtěly vstoupit co nejlépe a to se povedlo. V úvodních dvou setech jsme rychle odskočily na větší rozdíl, pouze ve třetím se hosté chvíli drželi vyrovnaně. Celkově jsme ale celé utkání měly jasně pod kontrolou a splnily to, co bylo potřeba. Stejně dobře musíme makat dál, protože cílem je hladce postoupit do příštího kola a mít pro semifinále kvalitní formu."

Trenér Lubomír Petráš: "Pro nás je povinnost tahle utkání zvládnout vítězně a přitom hladce, k čemuž potřebujeme neustále držet plnou koncentraci. To při jednoznačném vývoji není jednoduché, ale dnešní zápas holky zvládly velice dobře. Výkon celého týmu měl kvalitu, pouze v úvodu třetího setu jsme chvilku polevili, abychom vzápětí hru zase zlepšili a vše bez potíží dovedli do jasného konce. Teď je potřeba i další souboje zvládnout podobně jako tenhle, zároveň hodláme protočit sestavu a dát rovnoměrný prostor všem hráčkám."

Hosté

Kapitánka Markéta Janečková: "Představovaly jsme si vyrovnanější průběh, ale bohužel se nám vůbec nedařilo prosazovat v útoku. Od toho se všechno odvíjelo, nepomohla nám ani slušná přihrávka. Prostě jsme nemohly složit míče na zem, navíc nevycházelo ani riskované podání. Soupeř na příjmu dost přikrýval přední smečařku a my jsme často trefovali libero, které bez problémů odpřihrávalo. Věřím, že v dalších zápasech předvedeme lepší výkon."

Trenér Martin Hroch: "Nastoupili jsme se strašně velkým respektem, což nám zbytečně svazuje ruce místo hraní uvolněného volejbalu proti výbornému soupeři evropské úrovně. Nevážíme si téhle možnosti, naopak podléháme strachu a tím pádem jsou naše útoky svázané. Pak se logicky neprosazujeme. Že je Prostějov dominantní při hře na vlastní body beru, ale vadí mi, že nejsme schopni odútočit ani svou ztrátu. Takhle se volejbal hrát nedá, zvlášť když holky se ani z toho mála dosažených bodů dostatečně neradují. Náš celkový projev musíme do dalších zápasů o mnoho zlepšit."

Popis utkání:

Domácí tým vstoupil do utkání naprosto koncentrovaně a bezchybným výkonem nedal soupeři žádnou šanci odstartovat jakýmkoliv dílčím překvapením. Naopak při výborném servisu Gambové se hned urodila úvodní sedmibodová šňůra (7:0), což určilo ráz celé první sadě. Zprvu hodně chybující Sokolky se sice zvedly, ovšem jejich vzdor skončil dotažením na 11:5. Favorit vzápětí znovu přidal, držel hosty pod permanentním tlakem a zahajovací set nakonec uzavřel jednociferně – 25:9.

Kromě drtivých smečí bomberky Vargas vékáčku skvěle fungovala i útočná spolupráce nahrávačky Weiss středem sítě s Herelovou. Základem přitom bylo kvalitní podání, dobře fungovala obrana, s občasnými problémy přihrávka. Outsider na profesionální preciznost úřadujících mistryň republiky těžko hledal recept, zvlášť když zkraje druhé části zase výtečně zaservírovala Gambová a skóre rychle poskočilo na opětovných 7:0. Mladý šternberský celek většinou nedokázal solidně přijmout, tím pádem složitě rozvíjel svou ofenzivní snahu. Navíc kupil kromě vynucených chyb i laciné hrubky a převaha Čadova souboru tak ještě rostla (11:4 – 21:6). Až vyrovnanějším závěrem odvrátila děvčata TJ hrozbu, že ani napodruhé nedosáhnou aspoň na deset bodů – 25:10.

Agelky i v sestavě bez odpočívajících opor Steenbergen a Markevich hrály na vysoké úrovni, ale zpočátku třetího dějství pustily protivnice premiérově během duelu do vedení, dokonce dvoubodového (2:4). Nicméně povstání osmého družstva po dlouhodobé fázi netrvalo dlouho, Prostějov si chvilkově vypadnutou taktovku vzal bleskově zpět do svých rukou otočením na 5:4 a 8:5. Přesto se Hrochovy svěřenky držely rovnocenněji než předtím, neboť zlepšily defenzivu a využívaly mírného polevení VK (9:8). Jakmile však domácí ženy přidaly, nebylo co řešit. Byť si hostující kolektiv z poslední sady odvezl nejvíc přijatelný výsledek – 25:12 a 3:0.

Autor: Marek Sonnevend

VK UP OLOMOUC – TJ SOKOL NIBE FRÝDEK-MÍSTEK - Stav série: 1:0.

Volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc vstoupily do letošních vyřazovacích bojů v extralize hladkým domácím třísetovým vítězstvím nad Sokolem Frýdek-Místek. Vysokoškolačky tak svého soupeře porazily 3:0 už popáté v sezoně a ve čtvrtfinálové sérii se ujaly vedení.

VK UP Olomouc- TJ Sokol NIBE Frýdek-Místek 3:0 (25:16, 25:19, 25:19)

Rozhodčí: Kostka M., Slezák J.

Počet diváků: 250

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Dudová, Michalíková, Dumančićová, Kubová, Dedíková, Závodná, libero Hronová. Střídala: Sochorcová.

Hosté: Mitregaová, Uhrová, Štrbová, K. Vašinová, Pavelková, Holišová, libero: Radivojevičová. Střídaly: Kavková, K. Závodná.

Vyjádření:

Domácí:

Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): Byl to typický první zápas v play-off s trochou nervozity. Naštěstí jsme si to pohlídaly dobrým servisem, pak přidaly i slušné bloky a přihrávku a vcelku bez problémů zvítězily.“

Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Samozřejmě jsme chtěli vyhrát a na zápas se důkladně připravovali, ale úvodní utkání v play-off je vždy ošidné a každý soupeř se v něm chce vytáhnout. To bylo vidět i tentokrát, Frýdek-Místek dobře servíroval a hrál na riziko, naštěstí jsme se ale brzy uklidnili a dva sety byly z naší strany dobré. Pak sice přišel zbytečný výpadek v úvodu třetí sady, holky to však zvládly a po standardním výkonu máme důležitou první výhru, byť i s trochou nervozity.“

Hosté:

Kateřina Holišová (kapitánka TJ Sokol NIBE Frýdek-Místek): „Zápas nebyl z naší strany nejhorší, je ale vidět síla soupeře, a to především v důležitých momentech, které si domácí pohlídali.“

Leopold Tůma (trenér TJ Sokol NIBE Frýdek-Místek): „Škoda toho, že jsme se zarazili v postavení při podání Kubové, jinak si myslím, že by první set byl náš. Celý zápas byl vyrovnaný vždy do patnácti, pak přišly ve velkém množství naše zbytečné chyby, které rozhodly o výhře domácího celku.“

Popis utkání:

Olomoucký favorit nezačal proti sedmému celku po dlouhodobé části soutěže příliš dobře a v úvodním setu prohrával 4:8 a 8:10. Vůbec poprvé vedly Hanačky až za stavu 12:11 a o zisku sady rozhodly teprve osmibodovou šňůrou při servisu Kubové z 13:14 na 21:14. Hosté pak ještě krátce kontrovali dvěma body v řadě, to bylo ale z jejich strany vše.

Do druhého setu vstoupila Univerzita Palackého podstatně lépe, rychle vedla 3:0, vzápětí sice nechala Frýdek srovnat, avšak při podání Dumančićové to bylo zase 8:4 a soupeř už tuto ztrátu nedokázal až do konce této části střetnutí dorovnat.

Nejnapínavější bylo třetí dějství; Sokol se v něm ujal vedení 4:0, 6:1 a 9:6, skóre se pak těsně přelévalo ze strany na stranu, až se míče ujala od stavu 18:17 kapitánka vysokoškolaček Dudová a na skóre 21:17 už Frýdek-Místek nedokázal zareagovat. I páté vzájemné měření sil v této sezoně tak skončilo poměrem 3:0 ve prospěch Hanaček, které tak ve čtvrtfinále vedou 1:0.

Autor: Adam Fritscher

Autor: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018