20.5.2019

TZ: Čeští hrdinové v Ostravě

Do úvodního hvizdu beachvolejbalového svátku J&T Banka Ostrava Beach Open zbývá 9 dní. České publikum se těší především na výkony Barbory Hermannové s Markétou Slukovou, které obhajují loňské zlato. A v dosavadním průběhu FIVB Světové série se jim mimořádně daří. Do mužské soutěže vstoupí také Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. Ti v Ostravě před rokem vybojovali životní výsledek. Jak oba české páry s odstupem hodnotí 1. ročník turnaje? A těší se na ten aktuální?


 

V utkání o třetí místo se Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem postavili nepříliš příjemnému soupeři – s Rusy Konstantinem Semenovem a Ilyou Leshukovem už v Ostravě jednou prohráli. Do malého finále šli ale mnohem lépe připraveni. A projevilo se to, první set vyhráli čeští baviči 21:14. I v druhém předváděli pohledné výměny, pak se však hustě rozpršelo a navrch získával soupeř. „Déšť hrál roli v nahrávkách prsty, bylo to příliš riskantní na chybu," přiznával tehdy David. „Balón ztvrdl a ztěžkl, bohužel v nahrávkách bagrem jsme nebyli tak přesní, měli jsme tak horší pozici na útok."

Po vítězství Rusů 21:18 ve druhém setu se šlo do tie-breakové bitvy, ve které měli konec zápasu za stavu 14:13 na ruce Češi. Bohužel se ale Davidovi nepovedl útok a Rusové srovnali. Nervydrásající set utnula až nepovedená nahrávka Ondřeje, která skončila pouze v moci ruského obra Semenova, a ten zápas ukončil se skórem 24:26 ve třetím setu. Turnaj se s odstupem času hodnotil velmi dobře, vždyť se dodnes jedná o jejich nejlepší společný výsledek! „Ale teď jsme zklamaní,“ hlesl tehdy po utkání Perušič.  „Před domácím publikem se nám hraje dobře a je to vidět na výsledcích. Většinou nepatříme mezi favority, na které je vyvoláván tlak, aby ubránili svou pozici. Hrajeme si v klidu naši hru a v případě takového množství lidí, kteří nás podporují, nás to žene dopředu."

V boji o nejcennější medaili vyzvaly Markéta Sluková s Barborou Hermannovou Kanaďanky Heather Bansleyovou a Brandie Wilkersonovou. Ještě předtím ale dlouho sledovaly nekonečný tie-break kluků. „Pro mě je pomalu těžší se koukat na zápas než v něm hrát," vyprávěla Markéta. „Když hráli kluci, nemohla jsem se skoro dívat. Stihla jsem si dokonce okousat všechny nehty, a to já nedělám. Mrzí nás, že se jim to nepodařilo, ale nemají se rozhodně za co stydět. Možná nás i to o to víc motivovalo vyhrát před krásným českým publikem."

Do samotného zápasu vletěly spíše než Češky jejich soupeřky. To se projevilo i ve skóre, Kanaďanky brzy vedly a set nakonec získaly 21:17. Po prvním setu se ale začalo víc dařit českým hráčkám. „Zakously jsme se, nechtěly jsme prohrát jako v předchozích třech vzájemných zápasech," vysvětlovala proměnu Hermannová. „Měly jsme skvěle vymyšlenou taktiku od trenéra Simona Nausche a byly na zápas dobře připravené… Maki pak navíc začala skvěle podávat, přidané bodíky nám zvedly sebevědomí a pak se hrálo daleko lépe."

Hráčkám tenkrát navíc senzačně zafungovala jiná zbraň – hra na druhou přes od Markéty Slukové! „Vůbec jsme to netrénovaly," smála se po utkání Maki. „Vidím místo, chtěla jsem Baruš pomoct, protože holky kanadský mají nepříjemný servis, který zapadá. Chtěla jsem si to vyzkoušet, nakonec se z toho vyvrbily docela dobré body." I díky této taktice Češky výsledkem 21:15 poslaly utkání do tie-breaku.

V něm byly po celou dobu bodově nad soupeřkami, a nakonec získaly vysněný titul po výsledku 15:13! „Přijde mi trošku lepší, když se vyhraje druhý set a jde se do tie-breaku, tým si může přenést výherní atmosféru do třetího setu, což se nám dnes podařilo," popisovala závěrečný set Bára. „Cítili jsme sílu na naší straně od diváků, kteří s námi oslavovali každý balón."

A ostravští fanoušci jsou již připraveni oslavovat každý český bod i letos.

Program turnaje

středa 29. 5. 2019                  kvalifikace     

čtvrtek 30. 5. 2019                 zápasy ve skupinách

pátek 31. 5. 2019                   zápasy ve skupinách a play-off

sobota 1. 6. 2019                   osmifinále a čtvrtfinále

neděle 2. 6. 2019                   semifinále a finále

TZ ke stažení ZDE

Ostrava, 20. května 2019


Kontakt pro média
Štěpán Sedláček
mail: sedlacek@sprmedia.eu
mobil: +420 608 827 900

www.ostravabeachopen.cz

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018