26.9.2019

Projekt „Základní škola volejbalu“ má za sebou další kempy

Další kemp Benjamínků chlapců 2007 a kemp Lvíčat chlapců 2005 je úspěšně za námi.

Ve dnech 6. - 9. září 2019 se uskutečnil v Kolíně již druhý kemp Benjamínků 2007 chlapci ve větvi pořádané v Česku. Za účasti 50 hráčů a 12 trenérů v čele se Z. Haníkem, J. Svobodou, M. Vodičkovou, J. Moravčíkem, F. Malinou, B. Jakovcovou, O. Žabou, K. Kolouškovou a dalšími. Kemp měl standardní průběh a téma příjem a smečařský úder. Samozřejmě, že se zúčastnil i patron Ondřej Hudeček a nově se v roli trenéra představil Aleš Správka z Liberce.

Ve dnech 9. - 11. září 2019 plynule na kemp Benjamínků navázal kemp Lvíčat 2005. Ten už měl program specifičtější a možná z hlediska mládežnického hnutí zajímavější. Cílem kempu byl jednak ověřit výkonnost adeptů do nově tvořícího se RD Lvíčat 2005 a zároveň si ověřit schopnost hráčů tohoto věku uplatnit naskočené rotované podání.

Celý kemp se odehrával v podobě turnaje čtyř družstev (kempu se celkem zúčastnilo 43 hráčů) a hráči měli povinnost dávat pouze a pouze naskočené rotované podání. Mezi 43 hráči se samozřejmě nalezli hráči, kteří měli tento druh podání dobře zvládnutý, ale byli tam také hráči, kteří se s ním setkali poprvé. Nicméně kvalita hry tím nijak neutrpěla a některé zápasy měly dobrou technickou úroveň. Je třeba samozřejmě říci, že družstva nebyla svázána žádnou taktikou, povinností vyhrát a trenéři nedávali taktické pokyny ohledně podání a nikdo se nezlobil, když se prostě podání nedalo.

 Ze 43 hráčů se pouze 7 hráčů vyjádřilo, že naskočené podání je jejich hlavním druhem podání. Což je v tomto věku asi logické, nicméně vzít naskočené podání jako hlavní druh i v této věkové kategorii má své dobré metodické odůvodnění. A není to jen nesporný fakt, že na právě probíhajícím ME je jasně vidět, že při vyrovnanosti družstev v technice, taktice, fyzické vyspělosti, hraje tvrdé naskočené podání stěžejní roli a je pomyslným jazýčkem na vahách, které rozhodují utkání (Hadrava, utkání Francie x Itálie).

Pro mne jako mládežnického trenéra je ještě jeden důležitý argument ve prospěch naskočeného rotovaného podání. Je to kontrola míče při smečování, lobování, drajvování. V okamžiku, kdyby naskočené rotované podání dostalo větší díl v tréninkovém procesu, mělo by to kladný vliv na kontrolu smečařského úderu jako takového. Kontrola smečařského úderu, schopnost umístění, vytloukání, prostě vše, co s úderem souvisí, je alfa a omega útoku ve volejbale.

Mládežnická RD všech vyspělých zemí mají většinou lepší kontrolu smečařského úderu než naše družstva i když jsme v posledních pěti letech jejich náskok částečně smazali, ale úplně určitě ne.

 Na tomto poli nás čeká ještě dost práce a to jak v Benjamínkách, Nadějích, Lvíčatech. Věřím, že naskočené tvrdé podání si zaslouží v žákovských kategoriích větší porci tréninku a pozornosti. Myslím, že bychom měli otázku učení a frekvence naskočeného rotovaného podání v tréninkovém procesu otevřít a podrobit diskusi a zvážit všechna pro a proti.

Kempu se zúčastnila celá řada trenérů v čele se Z. Haníkem a kemp též navštívil i předseda ČVS M. Pakosta.

Benjamínci pokračují dalším kempem v Kojetíně ve dnech 4. - 7. října 2019 a opět zvu mladé trenéry žákovských kategorii k účasti. Budete vítáni.

 

Autor: Jiří Zach - svazový trenér mládeže ČVS - chlapci

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018