2.6.2016

V republikovém finále v Brně útočí příbramští školáci na double!

V Městské hale ve Vodově ulici v Brně odstartovalo zápasy v základních skupinách republikové finále Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství staršího žactva ve volejbalu. Slavnostního zahájení se zúčastnil také 1. náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Stanislav Juránek a v ochozech se o bouřlivou atmosféru staraly čtyři stovky dětí z brněnských základních škol.

„Pro děti je důležité, aby v tomto finále bojovaly ze všech sil, ale také to, aby dokázaly podat ruku lepšímu soupeři. Jako žák jsem se účastnil shodou okolností právě v barvách Gymnázia třídy Otakara Jaroše v Brně školních soutěží v basketbalu a atletice – tyto sporty mi šly lépe než volejbal. Vzpomínky na tyto akce mám v paměti dodnes. Republikové finále Sportovní ligy základních škol je významná akce, ale ještě důležitější nás v Brně čeká příští rok – letní Olympiáda dětí a mládeže. To zde nejlepší mladé volejbalisty přivítáme podruhé,“ připomněl Stanislav Juránek, 1. náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

Volejbalové talenty přišel pozdravit také hráč Volejbalu Brno, letošních vicemistrů České republiky, Martin Klapal. „Co bych účastníkům závěrečného turnaje poradil? Určitě aby nic nikdy nevzdávali – i já jsem se o tom přesvědčil právě v tomto ročníku extraligy a ve finálové sérii s Duklou Liberec. Bylo by to super, kdyby toto finále objevilo nové talenty především z Brna, které by časem doplnily náš tým, a my je nemuseli brát odjinud,“ vyslovil přání Martin Klapal, jenž ještě jako žák ZŠ Ořechov spíše holdoval basketbalu.

Postupy favoritů do finále

Po slavnostním zahájení už se naplno rozběhly souboje v základních skupinách. Nechyběli ani oba loňští vítězové – chlapci FZŠ Brdičkova, Praha a děvčata ZŠ Pod Svatou hrou, Příbram. V kategorii dívek však nastala ještě před začátkem turnaje změna, když původně postoupivší družstvo Gymnázia Na Vítězné pláni v Praze nahradil výběr ZŠ Lánecká ze Světlé nad Sázavou.

Mezi chlapci zůstala po úvodních střetnutích dvě neporažená družstva – ZŠ Pod Svatou Horou z Příbrami a ZŠ Okružní ze Zlína. Další z okruhu možných aspirantů na celkové prvenství – celek FZŠ Brdičkova, Praha – klopýtl hned ve svém vstupním duelu. Jenže v semifinále už bylo všechno jinak. Pražané v utkání se Zlínem zabojovali, a přestože ve druhém setu v závěru prohrávali, dokázali skóre otočit a zvítězit v něm 27:25. A protože Příbram suverénně zdolala svého soka z Jihlavy, bude finále reprízou zápasu ze skupiny!

A jako by chtěli Příbramští dobýt na brněnské palubovce „double“. Do svých soupeřek se od počátku zakously také dívky ze ZŠ Pod Svatou Horou a suverénně postoupily do semifinále. Ani tam nenechaly nikoho na pochybách, že chtějí obhájit loňský primát z Teplic. Nebudou to však mít jednoduché, neboť také výběr ZŠ a MŠ Bílovec zastihl turnaj ve výborné formě a zatím všechny své zápasy absolvuje bez porážky.

Jak to viděl sportovní ředitel

„Myslím, že obsazení obou finále se obešlo bez větších překvapení, i když Pražané právě se svým nadcházejícím soupeřem v úvodním střetnutí ve skupině prohráli. V semifinále proti Zlínu však už přidali na nasazení a bojovnosti a postoupili. V porovnání s nimi se mi však zdá, že Příbram má vyrovnanější kádr a hraje víc kolektivně. Uvidíme, zda se proti tomuto pojetí prosadí individuality pražského výběru. V každém případě lze očekávat atraktivní vyvrcholení turnaje.

V kategorii děvčat nebylo pochyb o postupu Příbrami, která ve skupině ani v semifinále nepřipustila žádné komplikace. V podstatě totéž je však možné říci také o Bílovci. V semifinále už ale byla vidět i na obou úspěšných družstvech únava, tři zápasy daly dívkám pořádně zabrat. V ZŠ Pod Svatou Horou bude ve čtvrtek každopádně velký svátek, hráči a hráčky mají ´zaděláno´ na dvojnásobný triumf. Doufám, že ředitel povolí ostatním žákům, aby sledovali přímý přenos obou finále a fandili alespoň na dálku,“ zhodnotil dosavadní průběh republikového finále ve volejbalu jeho sportovní ředitel Zdeněk Jadvidžák.

Učitele z pořádajícího Gymnázia tř. Kapitána Jaroše, Brno však tentokrát výsledkově příliš nepotěšily oba „domácí“ kolektivy – chlapci i děvčata skončili ve skupinách shodně na třetích příčkách. „Nedá se nic dělat, zklamaní však určitě nejsme. Doufali jsme, že chlapcům to půjde lépe, ale proti proti silným a sehraným soupeřům, kteří proti nám nastoupili ze sportovních škol a volejbalových tříd, naši žáci neměli šanci. Důležité však je, že bojovali a okusili atmosféru velkého turnaje,“ ocenil vystoupení brněnských celků Zdeněk Jadvidžák.

GALERIE VÝSLEDKŮ

CHLAPCI

SKUPINA A

ZŠ Pod Svatou Horou, Příbram – Gymnázium Mnichovo Hradiště 2:0, FZŠ Brdičkova, Praha – ZŠ Pod Svatou Horou, Příbram 0:2, Gymnázium Mnichovo Hradiště – FZŠ Brdičkova, Praha 0:2

  1. Příbram - 2 - 2 - 0 - 0 - 4:0 - 4
  2. Praha - 2 - 1 - 0 - 1 - 2:2 - 3
  3. Mnich. Hradiště - 2 - 0 - 0 - 2 - 0:4 - 2

SKUPINA B

ZŠ Okružní, Zlín – Gymnázium tř. Kapitána Jaroše, Brno 2:0, ZŠ Otokara Březiny, Jihlava – ZŠ Okružní, Zlín 0:2, Gymnázium tř. Kapitána Jaroše, Brno – ZŠ Otokara Březiny, Jihlava 0:2

  1. Zlín - 2 - 2 - 0 - 0 - 4:0 - 4
  2. Jihlava - 2 - 1 - 0 - 1 - 2:2 - 3
  3. Brno - 2 - 0 - 0 - 2 - 0:4 - 2

DÍVKY

SKUPINA A

ZŠ pod Svatou Horou, Příbram – ZŠ Gen. Klapálka, Kralupy nad Vltavou 2:0, ZŠ Lánecká, Světlá nad Sázavou – ZŠ pod Svatou Horou, Příbram 0:2, ZŠ Gen. Klapálka, Kralupy nad Vltavou – ZŠ Lánecká, Světlá nad Sázavou 2:1

  1. Příbram - 2 - 2 - 0 - 0 - 4:0 - 4
  2. Kralupy - 2 - 1 - 0 - 1 - 2:3 - 3
  3. Světlá - 2 - 0 - 0 - 2 - 1:4 - 2

SKUPINA B

ZŠ a MŠ Bílovec – Gymnázium tř. Kapitána Jaroše, Brno 2:0, Gymnázium Lanškroun – ZŠ a MŠ Bílovec 0:2, Gymnázium tř. Kapitána Jaroše, Brno – Gymnázium Lanškroun 0:2

  1. Bílovec - 2 - 2 - 0 - 0 - 4:0 - 4
  2. Lanškroun - 2 - 1 - 0 - 1 - 2:2 - 3
  3. Brno - 2 - 0 - 0 - 2 - 0:4 - 2

SEMIFINÁLE

CHLAPCI

ZŠ Pod Svatou Horou, Příbram – ZŠ Otokara Březiny, Jihlava 2:0

ZŠ Okružní, Zlín – FZŠ Brdičkova, Praha 0:2

DÍVKY

ZŠ Pod Svatou Horou, Příbram – Gymnázium Lanškroun 2:0

ZŠ a MŠ Bílovec – ZŠ Gen. Klapálka, Kralupy nad Vltavou 2:0

ČTVRTEČNÍ PROGRAM

CHLAPCI

O 5. – 6. MÍSTO

Gymnázium Mnichovo Hradiště – Gymnázium tř. Kapitána Jaroše, Brno

O 3. MÍSTO

ZŠ Otokara Březiny, Jihlava – ZŠ Okružní, Zlín

FINÁLE

ZŠ Pod Svatou Horou, Příbram – FZŠ Brdičkova, Praha

DÍVKY

O 5. – 6. MÍSTO

ZŠ Lánecká, Světlá nad Sázavou – Gymnázium tř. Kapitána Jaroše, Brno

O 3. MÍSTO

Gymnázium Lanškroun – ZŠ Gen. Klapálka, Kralupy nad Vltavou

FINÁLE

ZŠ Pod Svatou Horou, Příbram – ZŠ a MŠ Bílovec

 

Autor: Mgr. Michal Mezera, zdroj: Sportovní liga ZŠ

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018