15.9.2020

Kapitánem juniorské reprezentace bude na domácím ME Petr Špulák

Český národní tým mužů do 20 let povede na mistrovství Evropy v Kuřimi a v Brně jako kapitán Petr Špulák. Atmosféru domácího šampionátu už jednou zažil a vzpomínky na něj bude mít do paměti vryté napořád. Před dvěma lety totiž s kadety zazářil na ME ve Zlíně, když se společně dokázali probojovat až do finále. Na titul si sice Petr se svými spoluhráči tenkrát nesáhl, před zaplněnou zlínskou halou si ale vychutnal velikou radost z fantastického stříbra. O to víc je tento osmnáctiletý blokař rád, že se mistrovství Evropy bude znovu konat v České republice. „Všichni se moc těšíme a doufáme, že nás bude moci přijít podpořit co nejvíce fanoušků," věří Petr Špulák.

Jak ses vlastně dostal k volejbalu?

Začínal jsem s fotbalem, který jsem hrál do 10 let, ale postupem času mě to už tolik nebavilo a chtěl jsem zkusit něco jiného. V jedenácti mě proto máma přihlásila do SK Prosek Praha, sama přitom hrála v mládí volejbal za Slavii. Tam jsem hrál několik let, pak jsem šel asi na rok do Orionu Praha, a nakonec skončil v ČZU, současných Lvech Praha, kde jsem doposud.

Se Lvy Praha se už určitě už těšíš na novou sezónu. Ta předchozí pro vás bohužel skončila předčasně.

Přesně tak, loni jsme totiž skončili po základní části na pátém místě, takže to byla poměrně úspěšná sezóna. Cílem pro tento rok by měl být titul v extralize, ale uvidíme.

Už příští týden vypukne v Brně a v Kuřimi evropský šampionát. Ty sis užil parádní atmosféru domácího mistrovství Evropy před dvěma lety ve Zlíně, tehdy jste navíc vybojovali skvělé stříbro. Toho si asi ve své dosavadní kariéře zatím ceníš nejvíc?

Ano, jako svůj největší úspěch beru právě tohle stříbro z ME U18. Potom mám nějaké tituly z žáků, kadetů a juniorů. Moc rád vzpomínám na titul z minulého roku, se Lvy se nám totiž v kategorii kadetů podařilo vybojovat zlato, i když jsme nebyli favorité. Týmově jsme si to první místo ale vydřeli.

Jak dlouho působíš u národního týmu?

V reprezentaci jsem od úplného začátku, tuším od roku 2016. Byl jsem snad na všech turnajích kromě MEVZA 2018. Takže jsem absolvoval mistrovství Evropy U16 a U18, MEVZA 2016, 2017, 2019, světový šampionát s U19 a Olympiádu mládeže.

Loni jste na MS U19 v Tunisu skončili desátí a vrátili jste se z něj trošku rozpačití, protože jste nepostoupili z osmifinále. Chuť jste si ale určitě spravili na turnaji MEVZA U20 po Vánocích, který jste vyhráli.

Desáté místo byl, alespoň pro mě, neúspěch. Ve skupině jsme skončili druzí a hráli jsme dobře. Bohužel osmifinále se nám nepovedlo a prohráli jsme s Běloruskem. Ano, MEVZU jsme poté vyhráli, ale ta úroveň je jiná, takže se nedá říct, že bychom si úplně spravili chuť.

To, že budete hrát ME v Brně a Kuřimi, se vědělo dlouho, bohužel do toho na jaře vpadla epidemie koronaviru a vše se zkomplikovalo. Proto jsi určitě rád, že se mistrovství Evropy nakonec doma uskuteční?

Na domácí šampionát se s klukama hodně těšíme. Doufáme, že se všechno podaří, a že budou moci přijít i diváci. To, že hrajeme v Česku, pro nás určitě bude výhoda, budeme v domácím prostředí a se svými fanoušky.

Jak u Tebe probíhala koronavirová pauza?

V koroně jsem spíš odpočíval. Když se to trochu uklidnilo, začal jsem chodit do posilovny a dělat nějakou kondici. V klubu jsme pak začali trénovat až po povinné karanténě.

Do toho jste také s národním týmem spustili postupnou přípravu na mistrovství Evropy.

První měsíc jsme dělali hlavně kondici. Potom jsme přešli na balóny a postupně se začali víc a víc soustředit na ME. Nyní už jen ladíme detaily a hrajeme přípravná utkání.

Minulý týden jste sehráli přátelský duel s Volejbalem Brno a také absolvovali Zlín Cup, Tvoje hodnocení?

Zápas s Brnem se mi líbil po všech stránkách. Jsem rád, že se dokážeme vyrovnat i s extraligovým týmem (Volejbal Brno – CZE U20 2:2). Chtělo by to zapracovat ještě trochu na souhře a bloku. Na konci týdne jsme na Zlín Cupu změřili síly s domácím Zlínem, slovenskou Myjavou a Vídní. První zápas jsme prohráli těsně 2:3 – utkání se Zlínem bylo hodně vyrovnané a rozhodly ho koncovky. Proti Myjavě to bylo podobné, sice jsme si dokázali vytvořit bodový náskok, zbytečnými chybami jsme si však nechali Myjavu dotáhnout a duel skončil opět 2:3. Zvítězili jsme ale 3:1 nad Vídní, když jsme podali koncentrovaný výkon a až na druhý set jsme měli nad soupeřem v celém utkání navrch. 

S čím bys byl po mistrovství Evropy spokojený?

Můj cíl je momentálně postup ze skupiny a skončit do osmého místa.

 

Autor: Barbora Mertová, foto VK Lvi Praha

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018