4.9.2020

Pokud chceme mistrovství Evropy vyhrát, musíme porazit všechny, říká trenér U20

Hlavním koučem juniorských reprezentantů, které už za necelý měsíc čeká v Kuřimi a v Brně mistrovství Evropy, je Přemysl Obdržálek. Tento bývalý profesionální hráč svou kariéru ozdobil mimo jiné dvakrát mistrovským titulem z extraligy a poslední tři roky působí jako hlavní trenér ve Zlíně.

Ročník 2001/2002 převzal pod svoje křídla v prosinci loňského roku a start mu s tímto nároďákem vyšel na jedničku, jeho svěřenci totiž po Vánocích vyhráli turnaj MEVZA U20 Men. Myšlenky Přemka se tak měly začít ubírat víc a víc k domácímu šampionátu, místo toho však až do srpna panovala ohledně konání ME velká nejistota. „Epidemie koronaviru nám bohužel způsobila nelehké komplikace, a tak jsme museli několikrát předělávat náš program, abychom správně naladili formu. Věříme, že už žádné další problémy nenastanou a všichni si mistrovství Evropy co nejvíc užijeme,“ těší se Obdržálek.

Příprava na mistrovství Evropy letos vůbec nebyla jednoduchá, jak dlouho společně trénujete a co všechno vás do startu šampionátu ještě čeká?

Momentálně za sebou máme dvouměsíční herní přípravu a teď se nacházíme v poslední, velmi intenzivní přípravné fázi. Kromě klasických tréninků sehrajeme i 6–7 přátelských zápasů včetně mezinárodních utkání – v nich se střetneme s Francií a Itálií.

Máš už jasno ohledně složení týmu?

Během naší přípravy se zřetelně projevily určité nedostatky u některých hráčů, a to jak po stránce herní, tak sociální. Bohužel to k tomu patří a já věřím, že vyřazení hráči na nás nezanevřou. Naopak u některých jiných kluků je rozhodování o nominaci velmi složité. Doufám, že bez ohledu na konečný výběr, na sobě ale do budoucna zapracují úplně všichni, protože v příštím roce bychom se měli zúčastnit MS. 

Ročník 2001/2002 se mistrovství světa účastnil už loni v Tunisu a kluci tam skončili na 10. místě. Nakolik mohou z tak velké akce těžit při letošním ME?

Kluci jsou teď o rok starší a tím pádem i zkušenější. Samozřejmě ví, jak velká akce je čeká. A loňský šampionát jim hodně dal, takže nebudou tak vystrašení z různých věcí, které se dějí okolo.

Minulý týden proběhl v Lucemburku los vaší skupiny, co na něj říkáš?

Los není jednoduchý a jak už jsem řekl, budeme hrát s velmi kvalitními soupeři. Pokud ale chceme vyhrát, musíme porazit všechny. A s tím do toho půjdeme. Např. Belgii jsme ve své kategorii snad ještě neporazili, tak proč to nezměnit.

Čím kluky ženeš dopředu a co od nich očekáváš?

Očekávám bojovnost a víru ve vítězství. Někdo musí vyhrát a někdo prohrát, tak to ve sportu bohužel je. Důležité ale je, odcházet ze hřiště vždy se vztyčenou hlavou a se svědomím, že jsem pro vítězství udělal vše.

Kromě toho, že jsi hlavním trenérem juniorů, vedeš už tři roky také extraligový Zlín. I tam pracuješ s poměrně mladým týmem.

Ano, v posledních letech jsme ve Zlíně družstvo hodně omladili, což se projevuje i na našich výsledcích. Nebyly úplně ideální, ale na druhou stranu je vidět, že mladí kluci dělají pokroky a zlepšují se. Jsem rád, že se nám hráče podařilo udržet, protože o některé byl velký zájem z ostatních klubů. Nová sezóna určitě nebude jednoduchá, nicméně se budeme chtít dostat minimálně do předkola play off.

V roce 2017, kdy se v Brně hrálo mistrovství světa juniorů a Ty jsi u české reprezentace působil jako asistent trenéra, jsi řekl, že být hráčem je daleko jednodušší než být trenérem. Platí to pořád nebo už se u Tebe z trenérské profese stala větší „rutina“?

Právě naopak! Je potřeba se dívat neustále dopředu a učit se novým trendům. Pro hráče se musí vytvořit stoprocentní podmínky se vším všudy. Je to neustálá a trvalá příprava.  Ale je to moje volba a můj boj, se kterým se peru rád.

 

Autor: Barbora Mertová

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018