12.7.2016

Kolektivní výkon nás posunul na Mistrovství Evropy U20 2016, říká kouč juniorů Ivan Pelikán, ´97/98

Po třech zcela jednoznačných vítězstvích v kvalifikaci 2016 ME U20 v běloruském Minsku se čeští JUNIOŘI ´97/98 mohou těšit z účasti na letošním evropském šampionátu, který se odehraje začátkem září v bulharských městěch Varna a Plovdiv. Hlavní trenér juniorského reprezentačního výběru České republiky Ivan Pelikán zhodnotil pro Český volejbalový svaz působení svého mužstva v uplynulé kvalifikaci.  

Jak jste spokojen s působením Vašeho týmu v kvalifikaci ME?

"Kvalifikace se hrají na výsledek, z tohoto pohledu můžeme být tedy určitě spokojeni. Každá kvalifikace má svá případná úskalí (zranění, pokles formy, cestování, zaskočení soupeřem atd.). V Bělorusku nám to ale „sedlo“. Trochu překvapivě si nás domácí tým dal na úvod turnaje. Po výhře 3:0 byly pro nás karty dobře rozdány a už jsme si to dále pohlídali, i když druhé utkání s Dánskem určitě jednoduché nebylo! Je to tým s velkou perspektivou. Tři vítězná utkání ze třech hraných, navíc při skóre 9:0, to určitě potěšilo..." 

Jak probíhala příprava před druhým kolem kvalifikace v Bělorusku?

"Ještě bych se krátce vrátil k té první. Před každým turnajem byly jiné okolnosti. První příprava před Tureckem byla velmi náročná… Hráči byli maximálně vytěžování v klubech a začala se kumulovat únava i drobná zranění. Dubnové datum nebylo pro nikoho nejšťastnější. Kluci se ale semkli a v Turecku zabojovali. Pro mne osobně to byla první velká akce (mimo turnaj MEVZA) s tímto týmem a do další části kvalifikace jsem si osobně odnesl mnoho poznatků a zkušeností. Před kvalifikací v Bělorusku, která právě skončila, byly okolnosti zase trochu jiné. Měli jsme větší prostor pro přípravu - začali jsme ji začátkem června. Po ukončení soutěží si hráči dodělávali maturity nebo se udržovali v tréninku s míčem popř. po fyzické stránce. Někteří nám trochu z tréninku vypadli, ale byl dostatečný prostor pro fyzickou i herní přípravu. Zaměřili jsme se o něco více na fyzickou stránku hráčů. Rozhodující bylo ovšem „sehnat“ soupeře pro rozehrání před kvalifikací, což je v tomto termínu dosti složité. Jako dobrý tah se ukázalo pozvat Němce (špičkový evropský tým v této kategorii) do Karlových Varů. Odehráli jsem tři vyrovnaná utkání se soupeřem, který byl rozehranější, ale podstatnější bylo vyladit herní vazby a vyzkoušet si různé varianty hry. Pomohlo nám, že jsme byli déle ve společné přípravě. Z kadetů a juniorů se postupně stávají muži a tento proces probíhá u každého hráče jinak. Společné soužití a vyladění detailů nejen na úrovni volejbalu je velmi důležité. Džáva se s týmem nepřipravoval, ale jako vždy do družstva bez problémů rychle zapadl. Byl jsem maximálně spokojen také s prací realizačního týmu ve složení Kočka, Skolka, Kuboňová a Sezemský. Velmi bych jim chtěl za všechno poděkovat."

Kteří hráči patřili na turnaji k hlavním oporám?

Kristián Červinka hrál v pohodě, kterou jsem u něj delší dobu neviděl. Matěj Šmídl nás velmi překvapil. Již v přípravě jsme u něj naměřili až o více než 10cm větší dosah (346cm - pozn. red). Ihned se to promítlo do jeho hry. V zápase s Dánskem podržel celý tým. Mára Šulc se během 3 týdnů přípravy dostal zpět na svůj standart a byl velkou jistotou. Tomáš Kunc působil rovněž klidně a stabilně, což ovlivnilo velmi dobrou přihrávku družstva na celém turnaji. Martin Hudák měl především defenzivní efektivitu a byl nejvíce blokujícím hráčem turnaje. Láďa Mikulenka k tradičně dobrému bloku přidal i razantní útok. Jsme velmi rádi, že se po zranění vrátil Tadeáš Handlíř. V zápase se Slovenskem vystřídal Džávu a hrál velmi dobře. Radek Suda střídal a vždy pomohl. Martin Kop nastoupil proti Slovensku a odvedl kvalitní výkon. Patrik Indra měl těžkou pozici, když Mates Šmídl uchopil šanci již od přípravných zápasů s Německem. Patrik hrál proti Slovensku celý zápas kvalitně, zkrátka máme vyrovnanou dvojici univerzálů... Petr Novák střídal proti Slovensku a hrál také velmi slušně, potěšil nás navíc i jeho přístup a trpělivost. Samostatnou kapitolou je Ďžáva. Přiletěl z WL a prakticky ihned se zařadil do týmu. Šlo i o mentální vzpruhu. Hrál dobře zejména proti Bělorusku. V zápase se Slovenskem jsem ho nechal odpočívat. I u něho jsme velmi kvitovali jeho přístup!"

Co říkáte na organizaci celého kvalifikačního turnaje v Bělorusku?

"Velice slušná! Tyto akce jsou zkrátka dobře zajištěny. Minsk je nádherné a moderní město. Hrálo se v hokejové aréně pro cca 4.000 diváků. Vše fungovalo na odpovídající úrovni."

Jak vidíte vaše šance na finálovém turnaji ME v Bulharsku?

"Jsme mezi 12 nejlepšími družstvy Evropy a tady je už pouze koncentrovaná kvalita. ME se hraje začátkem září a my jsme ve skupině ve Varně. Pokud se nepletu, začínáme s Itálií, poté následuje Rusko a Turecko. Budeme hrát zápas od zápasu. Týmu věřím, má vnitřní sílu! Důležitá bude také dobrá příprava."

Tak ještě jednou gratulujeme k postupu a hodně štěstí na záříjovém ME.

"Děkuji Vám!"

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018