3.7.2017

Mistrovství světa U21 ovládlo Polsko, Česko skončilo na 15. místě

Mistrovství světa ve volejbalu mužů do 21 let (FIVB Volleyball Men´s U21 World Championship) vyvrcholilo v neděli 2. července závěrečnými boji o konečná umístění. O příčky nejvyšší se bojovalo v Brně – v souboji o třetí místo proti sobě v DRFG Aréně nastoupilo Rusko a Brazílie a ze zisku bronzových medailí se po jasné výhře 3:0  na sety radoval ruský tým. Ve finále se na palubovce střetlo Polsko a Kuba a za mohutné podpory svých fanoušků si pro zlato suvěrénním způsobem dokráčeli polští junioři.

Český tým zakončil šampionát v Českých Budějovicích, kde přemohl v závěrečném utkání Maroko a na šampionátu obsadil 15. místo. „Je potřeba sportovně uznat, že konkurence mezi týmy byla obrovská. Rozhodující z pohledu celkového výsledu MS byl hned náš první první zápas s Kanadou. Těsná prohra v pěti setech znamenala jediné, že musíme vyhrát obě následující utkání základní skupiny, abychom se dostali mezi osmičku nejlepších týmů. S Marokem se nám to sice povedlo, s pozdějším mistrem světa Polskem jsme ale zvítězit nedokázali, i když jsme s ním úvodní dvě sady prohráli až v úplném závěru setů (27:29 a 23:25),“ zhodnitl základní skupinu MS český trenér Ivan Pelikán.

„Ve skupině v Českých Budějovicích jsme pak začínali s Egyptem, naše sestava se musela upravovat a ani přesun do jiné haly nám moc nepomohl. Prohra 0:3, i když proti kvalitnímu soupeři, byla velkým zklamáním. Zbylá dvě utkání jsme bohužel prohráli po pětisetové bitvě, a tak jsme na šampionátu nakonec bojovali o 15. místo, a to znovu s Marokem. Těší mě, že jsme poslední zápas zvládli a mistrovství světa zakončili vítězstvím,“ dodal Pelikán.

Boje o medaile probíhaly v brněnské DRFG Aréně. „Naše poděkování patří statutárnímu městu Brnu i celému regionu za jejich podporu, díky patří i Kometě Brno a samozřejmě všem osobám, které se na organizaci podíleli. Jsem velmi rád, že jsme všechno zvládli tak, jak jsme chtěli, a že náš tým lidí ukázal, že jsme schopni uspořádat akci v podstatě jakéhokoli rozsahu. Jediné co nás mrzí, že jsme vzhledem k termínu utkání nedokázali naplnit halu tak, jak jsme si představovali,“ zhodnotil Martin Gerža, předseda místního organizačního výboru.

Organizaci turnaje si pochvaloval i Ivan Pelikán: „Všechno fungovalo tak, jak mělo. V obou městech, kde jsme hráli, se k nám všichni chovali profesionálně a vytvořili nám ty nejlepší podmínky a zázemí,“ uvedl český trenér. „Asi se čekalo, že přijde více diváků, ale přispěl k tomu určitě negativně i náš přesun do Českých Budějovic. Když si ale vzpomenu na ME v Bulharsku, bylo to minimálně srovnatelné,“ dodal Pelikán.

Konečné pořadí mistrovství světa: 

1. Polsko

2. Kuba

3. Rusko

4. Brazílie

5. Írán

6. Čína

7. Argentina

8. Kanada

9. Itálie

10. Turecko

11. Ukrajina

12. Egypt

13. Japonsko

14. USA

15. Česká republika

16. Maroko

Veškeré další informace z šampionátu a fotogalerie jednotlivých zápasů jsou k dispozici na oficiálním webu MS: www.ms2017volejbal.cz.

 

Autor: Ing. Barbora Mertová, foto: Ondřej Driml

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018