1.1.2018

MEVZA 2017 juniorek U18 pohledem z lavičky

České reprezentantky v kategorii U-18 obsadily třetí místo. Jedná se nejhorší umístění ročníku 2000/2001 na této akci. O výkonu družstva ale vypovídá málo, proto se za akcí odhlédněme očima trenéra.

logo

Čtrnáctičlenná nominace na tento turnaj čítala dvě nahrávačky, dvě univerzálky, dvě libera, čtyři smečařky a čtyři blokařky. Čtyři hráčky nesou klubovou příslušnost k VK Královo Pole Brno, tři zástupce měl PVK Olymp Praha, dva zástupce Lokomotiva Plzeň, po jednom pak KCTM Vysočina, VK České Budějovice, VK Přerov, VK Prostějov a TJ Sokol Šternberk respektive VK UP Olomouc. Hráčky byly na akci nominované 20. prosince 2017 na základě tříměsíční práce na srazech reprezentace.

Základní sestava se v uplynulých letech ustálila na smečařkách Fomenkové a Pavlíkové, univerzálce Orvošové, blokařkách Jehlářové a Judlové. Zdravotní stav Kolářové dal prostor pro stanovení prvního libera Digrinové. Angína, která přepadla Kláru Dvořáčkovou v příjezdový den na turnaj postavila do role nahrávačské jedničky Jaňourovou. Jelikož Klára dostala druhý den antibiotika, Sára Jaňourová odehrála celý turnaj bez střídání a statečně.

Průběh turnaje - den první

O výsledcích prvního dne na turnaji již bylo něco napsáno. Reprezentace otevřela turnaj vítězstvím nad aktuálně nejslabšími Maďarkami. Tým hrál klidně s velikým tlakem na soupeře. Zdobila ho kontrola míče na přihrávce i v poli, velice dobrá realizace útočných akcí, výborná výpomoc lavičky v taktických střídáních. Do utkání s Rakouskem nastoupily jiné útočnice a důvod byl prostý. Výkony Indrové v sezóně si žádal o místo na hřišti, Harrisová má velký potenciál a ten musí být testován. Konečně Orvošová je po operaci a dohoda s klubem zněla na jedno utkání denně. Zastoupila ji tak Kuníková, která má formu jako hrom. Přes napínavý průběh družstvo vyhrálo 3:0, což může být důležitým faktorem do blížící se kvalifikace.

Druhý den

Bitva druhé poloviny roku 2017, bitva s účastnicemi MS Slovinkami. Utkání, na které se tři měsíce soustředí veškerá energie. Známe dobře jejich hru, která vychází z přesné nahrávky do hlavního kůlu a vynikajícího útoku smečařek a univerzálky. Tu co známe, ale sedí, místo ní nastupuje doslova zabiják. Pro nás ale dobře je, protože v utkání se jí moc nedaří, náš zájem tak připadá na hlavní kůl. Získáváme první set a jsme lepší. V úvodu druhé sady nevyužíváme stoprocentní přihrávku a soupeřky nám utíkají. Nejistota z útoku dopadá i na přihrávku a ze hry diskvalifikujeme obě blokařky. Zejména u Jehlářové je to zásadní, protože její rychlík je perlou turnaje. Do naší hry se vkrádá nervozita. Strašně rádi bychom pomohli Sáře na nahrávce, přeci jen má v nohách těžkou přípravu a nyní osmý set.
Nejde to. Kolabuje nám nahrávka za hlavu a s ní výkon Orvošové. Musí střídat, Kuníková ji zastupuje solidním výkonem. Třetí set je taktickou bitvou, kde více než kvalitní servis rozhoduje útok po obraně. A v něm jsou v zásadních chvílích Slovinky lepší. Vyhrát koncovku nepomůže ani zlepšený výkon „Orvo“ na handě. Při setbolech kazíme dvě podání, v poslední výměně utíká Fomenková z přihrávky a Digrinová v pádu míč vybírá vysoko nad síť. Souboj nad naší nahrávačkou vyhrává slovinská blokařka. Koncovka je pryč. Čtvrtému setu zoufale chybí body našich smečařek. Úspěšná je pouze Indrová. Přesto že je hra do půli setu vyrovnaná, Slovinky mají opticky navrch. A tento pocit přenesou i do koncovky, kde si již vedení nenechají vzít.

Utkání se Slovenskem a opět kompromisy. Kromě Orvošové nemůže nastoupit také Fomenková a do turnaje už nezasáhne. Šanci dáváme blokařkám z lavičky Stráské a Bartecké a liberu Prokšové. Nikola Bartecká do utkání vstupuje jako ďas. Čiší z ní energie, na síti dominuje na bloku i v útoku. Celý turnaj skvěle střídá na podání a je vidět, že si i nyní věří. Bohužel i ji v utkání postihne podobný osud jako ostatní hráčky, tedy úplné vyčerpání. První set vyhráváme s velkým přispěním chyb Slovenek. Ty se od druhého setu daleko více soustředí, čekají na naše chyby, vlastní nedělají. Výborně hraje Fričová, Slovenky navíc přidávají kolektivní výkon, bojují v poli a náš tým přehrávají. Třetí a čtvrtý set je zmar, nálada po utkání ze Slovinskem a absence třech hráček základní sestavy vyzní jasně pro Slovensko. Nepomohou střídání, ostrá slova ani výzva k bojovnosti. Slovenky nás poprvé v historii poráží a zaslouženě. Je jasné, že tak jako my se soustředili na Slovinky, tak Slovenky na nás.

Třetí den

Chorvatky nepodceňujeme. Jejich potenciál známe a hrajeme přeci o třetí místo. V úvodu to ale nejde, jsme zakřiknutí, bez kuráže a nasazení. Poprvé na turnaji prohráváme první set, i to o něčem vypovídá. Skvěle ale zafunguje realizační tým, každý zpracovává některou hráčku, každý se snaží pomoci. A ono to opravdu od úvodu jde. Znovu velice dobře hraje Indrová, která nabíjí spoluhráčky energií. Dobře podává Jehlářová, přidávají se ostatní hráčky. Druhý set Chorvatky deklasujeme jak žádného jiného soupeře na turnaji. Chorvatky se ale nevzdávají a ve třetím setu kontrují. V tu chvíli ale nikdo nepochybuje, že rozhodneme v tiebreaku. Těžko říci, co se stalo, ale výkon hráček ve čtvrté sadě získává stále větší jistotu, je stále více „koučovatelný“. Pryč je únava z náročného programu. Jaňourová hraje nejlepší výměny na turnaji, energie tryská z Indrové i Kuníkové, Pavlíková po obraně doslova seká pipe snad pouhých pět metrů za síť a to jen chvíli po tom, co si sekla také se střelbou z hlavního kůlu (proč takto nehrála celý turnaj, ptáme se?!). Na hřišti vzniká silné propojení vedené kapitánkou Judlovou. Digrinová si vychutnává otevřenou lajnu za hlavou, protože sbírá do statistik jednu obranu za druhou. A když ji to chviličku nejde na přihrávce, zaskakuje připravená Prokšová. Ve chvílích, ve kterých se Jehlářová plně koncentruje na svůj výkon, dominuje naprosto všemu, co se děje na síti. Lavička skvěle fandí, Bartecká znovu pomáhá servisem při střídání. Čtvrtý set je náš. V pátém setu vedeme od úvodu, otáčíme stavem 8:4, kráčíme za vítězstvím a bronzovou medailí.
Těžko říci, co se to vlastně událo, protože kameru zasahuje míč a maže celý záznam. Snad nám na dálku pomůže poražený soupeř. Každopádně vítězství si nenecháváme vzít a slavíme v euforii. Rozhodně ne ze třetího místa, chtěli jsme být první. Slavíme prostý fakt, že k vítězství nás dovedl volejbal, který nás všechny nesmírně bavil.

Třetí místo na turnaji více než formu odráží peripetie, se kterými český tým bojoval a nebezpečí systému bez play-off a tíhy losu. MEVZA je také vždy více o přípravě na vrchol, než vrcholem samotným. Z tohoto pohledu pro nás byla obrovsky obohacující a odjíždíme se spoustou námětů do zbytku přípravy.

Výsledky CZE 00‘ na turnaji MEVZA 2017 U18 (hrála se pouze skupina bez play-off)

28. 12. Česká republika - Maďarsko 3:0 (16,18,17)
28. 12. Česká republika - Rakousko 3:0 (24,21,25)
29. 12. Česká republika - Slovinsko 1:3 (19,-19,-26,-19)
29. 12. Česká republika - Slovensko 1:3 (24,-14,-16,-10)
30. 12. Česká republika - Chorvatsko 3:2 (-12,11,-,18,18,8)

 

Autor: Mgr. Bc. Erik Nezhoda - trenér

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018