12.7.2019

Ohlédnutí za srazy dívčích „Nadějí a Benjamínků“

Od poloviny května 2019 se naplno rozjela příprava Nadějí a Benjamínků - budoucí volejbalové generace dívek.

První z řady jarně-letních kempů „Nadějí 06“ a „Benjamínků 07“ v letošním roce se uskutečnil v Liberci. Byl určen zejména pro dívky narozené v roce 2007 a 2008, kterých se zde od 15. - 19. května 2019 objevilo více než 70. Tradičně je o tyto volejbalové kempy pod taktovkou zkušeného reprezentačního trenéra Aleše Nováka velký zájem, proto byla kapacita naplněna už pár dnů po vypsání termínu. Jako odborný a velezkušený metodik se na libereckém kempu objevil také Zdeněk Haník, se kterým děvčata pronikla do tajů přihrávky a bagru mimo osu těla. Tento kemp také sloužil pro donominování těch nejnadanějších a nejdisponovanějších na další (tentokrát už výběrový) reprezentační sraz Nadějí 2006/7 v Dolní Čermné.

Ve velkém sportovním areálu v Dolní Čermné jsme se sešli v termínu 27. 5. – 2. 6. 2019. Trenérský tým RD 2006/07 se rozhodl pro tento kemp rozšířit nominaci a dát tak příležitost většímu počtu dívek zmíněných ročníků předvést svůj výkonnostní posun od loňského posledního podzimního srazu. Tento venkovní areál disponuje pěti hřišti, a také kapacita ubytování je velká, proto byla možnost pozvat sem přes 50 dívek. Hráčky postupně pod vedením sehraného realizačního týmu (a několika nadšených pomocníků) prošly postupně všechny herní individuální činnosti, které prostřídaly s nezbytným kondičním a kompenzačním cvičením. Týdenní kemp byl tradičně zakončen účastí na dvoudenním antukovém turnaji v Lanškrouně, pro který byly dívky rozděleny do čtyř týmů. Na základě otestovaných fyzických předpokladů a herní vyspělosti byla určena nominace pro následný výběrový sraz v Semilech.

V zúžené sestavě čítající 22 dívek se tým sešel v Semilech v horkých letních dnech 13. - 16. 6. 2019. Hráčky i trenérský tým se na dvoufázových trénincích pořádně zapotil, když pracoval většinu času zejména na zrychlených nahrávkách. Pro některá děvčata je to zatím hudba budoucnosti, což je ale často způsobené víc nedostatečnou fyzickou vyspělostí než herní nevyzrálostí. Každopádně je to jediná správná cesta, pokud chceme konkurovat evropským reprezentačním týmům a na dalších srazech bude ještě dostatek času pro pilování.

Sotva všechny děti domů donesly vysvědčení, už se naše budoucí naděje zase balily na další reprezentační sraz, tentokrát do Nového Veselí. Na tomto srazu se našich 20 vybraných děvčat ročníku 2006/07 poprvé potkalo s jiným reprezentačním výběrem. Lvíčata (2004/05) jsou sice jen o dva roky starší, fyzicky i herně už jsou ale podstatně dál, a na svém kontě už mají i mezinárodní zkušenosti z MEVZy a kvalifikace ME. Proto je určitě velmi přínosné, že můžou naše „mláďátka“ sem tam nakouknout na vedlejší hřiště a porovnávat svou aktuální výkonnost se staršími děvčaty. Od tohoto kempu už se v tréninku objevovaly všechny herní činnosti v kombinaci s dohrávkami po servisu i volnějších míčích.

Sraz Nadějí 06/07 v Novém Veselí vystřídal druhý (a současně poslední) letošní kemp Benjamínků 07/08. Také sem zavítal metodický guru Zdeněk Haník, který se tentokrát zaměřil zejména na útočný úder. Této činnosti se dívky věnovaly všech pět dní kempu (3.-7.7.2019) ve všech možných herních souvislostech, a to opět pod vedením sehraného trenérského klanu. V neděli po obědě byl kemp ukončen a všechna děvčátka mohla spokojeně odjet vstříc prázdninovému lenošení. My trenéři jsme se přesunuli na další sraz do Svitav s konstatováním, že ačkoli se zatím jedná o volejbalová „děťátka“, kvalita jejich útoku je až obdivuhodná a některé z nich si cestu do vrcholového volejbalu určitě najdou.

Výčet letních reprezentačních srazů byl uzavřen ve Svitavách. Od 8. - 11. července 2019se mírně obměněná dvacítka Nadějí 06/07 ve svitavské hale věnovala opět nejen jednotlivým herním činnostem. Stále víc se do náplně tréninkových tříhodinových maratónů dostávají dohrávky v šestkách. Trenéři tak mají možnost sledovat hráčky přímo ve hře a hledat jejich optimální využití. Postupně se mezi nimi začínají prohlubovat nejen herní, ale i mezilidské vazby. V žádném případě si nemůžeme stěžovat na malé pracovní nasazení. Z projevu všech děvčat lze jasně číst, že dobře vědí, proč na reprezentační srazy jezdí a že se o dres s vlajkou rozhodně poperou.

Po prázdninách čeká tento výběr několik herních srazů. Hned druhý zářijový víkend změří Naděje svoji výkonnost na testovacím turnaji s extraligovými kadetkami, dále se pak v každém měsíci sejdou, aby se v přípravných utkáních co nejlépe připravily na svou první velkou akci, kterou budou Pražské volejbalové hry v době vánočních svátků 2019.

 

Autor: Lenka Fabikovičová – asistent trenéra RD „Naděje 06“

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018