7.7.2016

JUNIORKY 98/99 na úvod nestačily na Srbky, prohrály ve čtyřech setech, 7.7.2016

Po více než tříměsíčním čekání, kdy jsme si zajistili postup do 3. kola kvalifikace na ME U19 JKY 2016 pro náš reprezentační výběr nastal den "D". Neúprosný los nám přidělil za soupeře Srbsko, Polsko a Finsko. Hned první den kvalifikace jsme vyzvali největšího favorita na postup na Mistrovství Evropy juniorek - domácí celek Srbska. V utkání naše juniorky podaly statečný výkon, když silnému soupeři sebraly set. Na zisk alespoň jednoho důležitého bodu však bohužel nedosáhly a dnešnímu soupeři ve svém úvodním představení na turnaji podlehly 1:3

První zápasový den jsme se konečně déle vyspali, když jsme se na snídani sešli až v devět hodin. Po krátkém odpočinku nás čekala video porada na našeho dnešního soupeře a ve 12 hodin předzápasový trénink. Po obědě jsme ještě shlédli motivační video a odebrali se do nedaleké haly k našemu prvnímu zápasu.

Před naším utkáním se odehrál zápas mezi Polskem a Finskem. Ve vyrovnaném utkání muselo Polsko těžce potvrzovat roli favorita a vybojovalo výhru nad Finkami 3:1. Finky tak ukázaly, že jsou na II. kvalifikačním turnaji zaslouženě a že v bojích o postup na MEJ se s nimi musí počítat.

Kvalifikace na MEJ pro nás začala zápasem proti domácím Srbkám. První dvě rozehry utkání sice pro nás dopadly dobře, Srbky nám však nedovolily vytvořit si větší náskok a velmi rychle se dostaly do vedení (5:8). Od úvodu jsme špatně přihrávaly a jediná naše útočnice, která se byla schopná prosadit, byla Daniela Černá. Naopak se srbským (proti)útokem jsme si nebyli schopni poradit v obraně na síti ani v poli. Náskok soupeře tak rychle narůstal (7:13. 10:18). Na nepříznivý vývoj reagoval hlavní trenér Aleš Novák jak oddechovými časy, tak střídáním, kdy Denisu Pavlíkovou nahradila Gabriela Orvošová, později pak Eva Valentová vystřídala Pavlu Meidlovou. V závěru setu do hry při dvojstřídání ještě zasáhla Nicole Šmídová s Gabrielou Kopáčovou. Rozjetého soupeře jsme však nedokázali ani přibrzdit a set jsme prohráli 14:25

Do druhého setu jsme nastoupili s jednou změnou – Markétu Bízkovou nahradila Míša Nečasová. Přes nepříliš zdařilou druhou část prvního setu jsme se zkoncentrovali a do druhého setu jsme znovu vstoupili dobře. Vedli jsme 5:4, pak však znovu přišlo několik chyb na útoku a především na přihrávce a Srbky si opět vytvořily náskok šesti bodů (6:12). Do hry tak znovu zasáhla Eva Valentová, která nahradila Denisu Pavlíkovou. V tuto chvíli jsme se znovu zkoncentrovali a díky bojovnému a kolektivnímu výkonu jsme se dostali „zpět do hry“. Snížili jsme na rozdíl dvou bodů a srbskou trenérku Mijanu Boričič, trenérku juniorských mistryň Evropy z roku 2014, jsme donutili k time-outu. Zdramatizovat druhý set se nám však nepodařilo. Několik úspěšných bloků Srbek a naše nevynucené chyby na útoku, na přihrávce i ve hře v poli dostaly soupeře opět do šestibodového vedení (11:17), které postupně narostlo až na hrozivých 10 bodů (12:22). Po dvojstřídání, kdy do hry opět zasáhla dvojce Šmídová – Kopáčová, jsme při velmi dobrém servisu první jmenované snížili na 18:22 a Srbky donutili k druhému time-outu. Druhý set si však Srbky vzít nenechaly.

Do třetího setu jsme nastoupili s pozměněnou sestavou – na postu univerzálky nastoupila Gabriela Kopáčová, Daniela Černá se posunula na post první smečařky, odkud se Pavla Meidlová přesunula na post druhé smečařky. I vstup do třetího setu byl z naší strany velmi dobrý. Soustředěnou a nátlakovou hrou jsme donutili Srbky k několika chybám a do prvního technického time-outu jsme tak vstupovali za našeho vedení 8:3. Dvě naše nevynucené chyby sice dovolily Srbkám snížit, vzápětí jsme se však znovu zkoncentrovali a hned jsme se dostali do vedení 12:5. Na vývoj setu reagovala srbská trenérka time-outem a následným střídáním. My jsme se však nenechali vyvést z tempa a náskok jsme opět navýšili, tentokrát na 10 bodů (16:6). Soupeř se však nevzdal a po získání několika bodů v řadě a snížení na 12:19 reagoval na vývoj Aleš Novák time-outem. Srbky ukázaly, že jsou silným týmem, a několikrát nás dostaly pod tlak. Přesto jsme vedení již nepustili a třetí set jsme získali na svoji stranu.

S vítěznou sestavou jsme nastoupili do důležitého čtvrtého setu. Na naše soupeřky však neměl ztracený set žádný vliv a bohužel na nás naopak padla nervozita z možného bodového zisku. První bod jsme získali až po našem prvním time-outu blokem Míšy Nečasové, když jsme snížili na 1:6. Po chvilkovém polevení našich soupeřek jsme sice snížili na 5:8, Srbky však naším nadějím na obrat nedaly dlouhého trvání. Rychle se dostaly do vedení 5:13. Znovu jsme se pokusili na vývoj reagovat několika střídáními a 2. time-outem, na rozjetého soupeře to však nestačilo.

Česká republika – Srbsko 1:3 (14:25, 19:25, 25:18, 11:25)

Základní sestava: Jandová, Baumruková, Meidlová, Bízková, Černá, Pavlíková, libero Slavíková. Střídaly: Orvošová, Valentová, Šmídová, Kopáčová, Nečasová

Statistiku z utkání naleznete ZDE.

Dnes jsme si odbyli premiéru na kvalifikaci utkáním proti jednomu z nejlepších družstev v Evropě. Proti silnému soupeři jsme dokázali získat set, ve kterém jsme podali velmi nadstandardní výkon. Na zisk alespoň jednoho bodu jsme však dnes bohužel neměli.

V pátek pro nás kvalifikační boje pokračují v 16:00 „utkáním pravdy“ proti Polsku, ve kterém budeme bojovat o reálnou možnost účasti na MEJ. Zápas můžete sledovat živě ZDE.

Autoři: Ing. Ondřej Foltýn, Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018