5.4.2016

Kouč juniorek 98/99 Aleš Novák: Základní cíl jsme splnili, dále už bude záležet i na losu

Před několika málo dny se vrátily z 2. kola kvalifikačního turnaje o ME U19 JKY 2016 české juniorky 98/99. Po dvou vítězstvích a jedné porážce obsadily celkově druhé místo, které jim zaručilo postup do závěrečného 3. kola kvalifikace ME U19 JKY 2016, ve které se bude hrát o zbylá postupová místa na ME U19 JKY 2016. O hodnocení celého turnaje jsme požádali hlavního trenéra českého reprezentačního výběru juniorek Aleše Nováka.

Pane trenére, jak byste v krátkosti celkově zhodnotil působení Vašeho týmu v kvalifikaci o ME?

"Tak, základní cíl, kterým byl postup do druhé (červencové) kvalifikační fáze, jsme splnili. Druhý cíl, tedy přímý postup na MEJ, splněn bohužel nebyl, ten si vybojovalo družstvo Belgie. Vzhledem k průběhu kvalifikace jsem ale s výsledkem spokojen. Naše hra probíhala ve vlnách, když jsme byli nahoře, dokázali jsme porazit v jednom setu výborně organizovanou a sebevědomou Belgii, když jsme byli naopak dole, celkem jasně nás v jednom setu přehrálo Rakousko. Oceňuji ale, že družstvo vždy dokázalo zvednout hlavu a o vítězství a postup se poprat."

Jak vysoké vidíte šance na postup ze závěrečné kvalifikace na ME U19 JKY?

"Hodně bude záležet na losu. Německo, Srbsko a Polsko jsou družstva z nejvyšších volejbalových pater naší věkové kategorie a jen nepřízeň losu (Polsko - Rusko, Německo - Itálie) jim znemožnila přímý postup na šampionát."

Co Vás příjemně na vašem týmu překvapilo a co mu naopak tak trochu scházelo?

"Potěšilo mě, že každá hráčka přispěla svým dílem k postupu a potvrdila oprávněnost své nominace. To, co mě trápí, je, že máme v naší hře hodně rezerv a nedostatků a času už moc na zlepšení nezbývá. Jestli hráčky k další přípravě přistoupí tak, jak poslední měsíc před kvalifikací, můžeme naši hru ještě zásadněji posunout k evropskému nadprůměru."

Které hráčky patřily na turnaji k hlavním oporám mužstva?

"Jak jsem již výše uvedl, všechny hráčky zasluhují pochvalu. Velký význam pro družstvo ukázala Anna Suchá, která byla stálou oporou v útoku i obraně. Své možnosti na nahrávce ukázala také Nicola Šmídová, na bloku měla nejlepší formu zase Veronika Jandová. Hra v poli je parádní disciplínou Terky Slavíkové, Gábina Kopáčová se postupně zase dostávala do role "útočného kladiva", což už ukazovala celou zimní přípravou. Za záchranné lano během všech tří utkání velmi dobře tahala také mladá naděje českého volejbalu Denisa Pavlíková, která byla velkou pomocí pro družstvo a mohl bych takto pokračovat dál a dál."

Co říkáte na organizaci celého kvalifikačního turnaje?

"Organizace byla na velmi dobré úrovni. Dánsko je sportovní zemí a komplex v Kodani, kde se kvalifikace odehrávala, je národním olympijským centrem. Jídlo, ubytování, hala, doprava vše nejvyšší kvality. Myslím, že to Dánové naprosto zvládli."

 

Autor: Mgr. Michal Mezera, foto: CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018