4.1.2010

Volejbalové obrázky z Belgie, 2010

Vše začalo velkým a příjemným zjištěním, že v Belgii je na stejném postu jako jsem já v ČVS, duše jazykově spřízněná. Jmenuje se Renata Slavíková a kdysi odešla ze Slovenska za svým manželem do Belgie a pracuje na Belgickém volejbalovém svazu.
Nabídla nám turnaj v Charleroa pro dvě kategorie. Pro chlapce ročník 93 (kadeti) a dívky ročník 94 (kadetky). Celý pobyt zdarma, náklady jen za dopravu. Samozřejmě jsem neváhal a přijal.

A hned ve mně vzklíčila myšlenka využít tohoto turnaje na podrobnou diskusi s federací, která je v poslední době synonymem pro dobrou práci s mládeží. Protože realizační tým Petra Judy se zatím sestává ze tří členů a placeno mělo být 16 členů delegace, dovolil jsem se do výpravy vetřít a navíc požádal oficiálně o možnost diskutovat s někým z Belgie, který má na starost mládež.

Popsat podrobně celý více než čtyřdenní pobyt v Belgii by zasloužil větší článek, ale dlouhé články na oficiálním Webu ČVS není to pravé ořechové.
Po odborné stránce se k turnaji vyjádří oba trenéři (Petr Juda za kadety a Stanislav Mitáč za kadetky).
K problematice jak vlastně funguje v Belgii mládež se vyjádřím na shromáždění trenérů v Hradci Královém a později ve speciálním článku. Takže teď jen několik obrázků z Belgie.

Obrázek první:
Odjížděli jsme 27. 12 ráno a čekalo nás 12 hodin jízdy. V autobuse panovala absolutní kázeň a s pouhými třemi zastávkami jsme v 19.00 byli v Charleroa.
Bývalé hornické město v části Belgie, kde se hovoří francouzsky. Následovalo ubytování, kde děvčata dopadla trochu lépe. Ubytování bylo klasické internátní, celé středisko bylo sportovním centrem s velikou halou (velká jednoduchá hala pro minimálně tři kurty) posilovnou a bazénem. Vše nám bylo k dispozici a obě družstva šla okamžitě trénovat.
Samotný turnaj se uskutečnil v městské hale asi 10 minut cesty autobusem. V hale byly dva kurty, jeden pro chlapce a jeden pro dívky. U chlapců se nedostavilo družstvo Schwerinu a tak Petr Juda postavil dvě družstva. Dalšími soupeři byla reprezentace A.I.F – frankofonní část Belgie a regionální výběr Pomorie – Gdaňsk z Polska.
U děvčat reprezentace A.I.F, francouzský výběr ročníku 95/96, a opět Pomorie z Polska.

Obrázek druhý:
Protože jsem do Belgie jel nejen hledat informace jak to dělají jinde, ale také trochu vidět v práci oba trenéry. Měl jsem ideální možnost.
Z obou jsem měl velice příjemný pocit. Oba maximálním možným způsobem využili tréninkové možnosti v hale nebo v posilovně. Prostě když se nehrálo, tak se trénovalo a to dosti intenzivně.
Chlapci byli v posilovně každý den. Je vidět, že podněty z Brazílie nezapadly. Oba trenéry dobře znám, ale jejich nasazení a míra věnování se svěřencům mě mile překvapila a byla více než 100% a samozřejmě vzdávám i hold jejich realizačním kolegům.
Sebelepší nasazení trenérů je jaksi jalové pokud hráči a hráčky jim nejdou vstříc. I zde převažovaly velice kladné momenty. Nasazení v trénincích bylo maximální a chování a reprezentace Česka perfektní. Trochu více nadšení a touhy bylo u chlapců, kde Petr Juda je v tomto ohledu bezesporu jeden z nejlépe motivujících trenérů v Česku.

Obrázek třetí:
Organizace turnaje byla perfektní. Paní Renata se o nás starala obdivuhodně a ochotně nám odpovídala na všechny otázky. O turnaj byl i docela velký divácký zájem (samozřejmě hodně rodičů). Opět jsem obdivoval něco, co mám pocit, že mi v Česku totálně chybí. Nemám rád slovo „užít si“. Vyslovuje to teď kde kdo, sportovci, herci. Klišé „užívám si to“ mě docela vadí, ale tady se hodí.
Stejně jako u nás hlavní tíhu organizace nesli dobrovolníci (spousta starších lidí – zapisovatelé zásadně). Všichni si to užívali, diskutovali, na kávě pořád seděli nějací trenéři a činovníci (informace od Renaty) a vyhlášení bylo dlouhé a nikoho nenapadlo odjet, i když družstvo Polska čekala 15 hodinová cesta.
Doufám, že až dostanu podrobnější informace o turnaji juniorů ve Svitavách, bude ze slov Luboše Vašiny čišet stejný tón o Užívání si.

Obrázek čtvrtý:
Kadetky a kadeti v jednom autobuse, v jednom středisku a v jedné hale. Asi nemusím dále přibližovat co se dalo očekávat. Touha se potkávat a být spolu, byla velká a to v jakémkoliv čase a v jakémkoliv prostoru.
Standa Mitáč a jeho realizační tým jsou bezesporu velice zkušenými borci a tak věděli, která bije a vcelku v pohodě si s fintami chlapců poradili.
Já jsem byl ubytován s trenéry chlapců a ti by byli znepokojeni, pokud by chlapci nevyvinuli patřičnou aktivitu. Protože, co to je za agresivního hráče, který by nebyl schopen využít příležitosti, která se nabízela. Takže docela legrace.
Asi největší, když jsme se vraceli z poznávání nočního Charleroa a při ubykacích děvčat se najednou vyřítil nejmenovaný hráč P. který běžel úplně opačným směrem než bylo ubytování chlapců. Na otázku kam to vlastně běží odpověděl, že nemohl zastavit (bylo to z kopce). Doprovodil nás do pokojů, kde všichni samozřejmě spořádaně chrupali. Nepátrali jsme dále, protože jsme věděli, že trenéři kadetek jsou velice zkušenými v této oblasti a nic neponechali náhodě.

Obrázek pátý:
Belgický volejbal je na vzestupu. Lepší se výsledky mládežnických reprezentací, mužské celky hrají lépe než naše v Champions league.
Belgická mužská reprezentace je více než nebezpečná. Napíši na toto téma jiný článek, tady budu jen konstatovat, že jsou jako stát ekonomicky bohatší, jsou rozděleni do dvou států (hodně podobné našim vztahům se Slováky). Francouzská část je chudší, ač byla v minulosti bohatší, registrovaných hráčů mají zhruba stejně jako u nás (50 000 až 60 000). Belgie je celá 11 milionová (zhruba).
Ve volejbale nemají více peněz než u nás, mládež dělají stejně jako u nás dobrovolníci, mají stejné problémy s centralizací, s přestupy a jiné další specifické problémy (zřejmě dojde k rozdělení, 33 % nezaměstnanost).

Samozřejmě, že v Belgii nežiji a za čtyři dni nelze proniknout do celkového stavu, ale člověk měl dojem, že jsou nám hodně podobní, že jejich volejbal trápí stejné problémy a přesto lze konstatovat, že volejbal v Belgii je na vzestupu.

Obrázek šestý:
Chlapci turnaj vyhráli a nejtěžší utkání bylo utkání A proti B. Tým Polska byl fyzicky srovnatelný, ale naši hráči byli techničtější a hráli sofistikovanější volejbal. Sympatické na našem týmu bylo velmi vysoké nasazení ve všech utkáních a velmi dobrý dojem z pořádku na hřišti (tedy mezihry).
Pokud bych měl srovnávat s ročníky 89 a 91 má od obou to lepší. Z 89 fyzické parametry (somaticky dobře vypadající blokaře a universály) a z 91 dobrou techniku odbíjení, rychlou útočnou hru a výše zmíněné velké nasazení. Líbili se mi oba nahrávači, libero. Myslím si, že družstvo je dobře poskládáno a mohlo by v budoucnosti příjemně překvapit.

Děvčata skončila na třetím místě a jejich výkon měl vzestupnou tendenci. Na turnaji byla somaticky nejlepší. V čem zaostávala, byla jednoznačně hra v poli, nekazivost a jistá herní nešikovnost.
Belgický výběr, který turnaj vyhrál, má za sebou jednoznačně více práce (hraje čtvrtou nejvyšší belgickou soutěž dospělých).
Výběr Francie, který nás v prvním utkání uloboval, už také pracuje o rok více (byl to ročník 95/96).
Výběr Polska nestačil ve finále na Belgičanky, které byly volejbalovější (i když menší).
Družstvo ČR potřebuje více zapracovat na postu nahrávky a libera. Smečařky se mi líbily. Oproti svým soupeřkám našim hráčkám chyběl větší repertoár útočných úderů a lepší hra v poli.
Když srovnám poslední výběry 92 a 90 není družstvo špatné, ale jednoznačně musí začít pracovat jako celek.

Obrázek sedmý:
Celkový dojem z Belgie je velice dobrý. Obě družstva se zhostila svých úkolů velice dobře.
Realizační týmy pracují ve shodě a je tam cítit chuť pracovat a poprat se se všemi problémy, které nepochybně nastanou.
V týmech vládne jednota a to jak na úseku trenérském tak i uvnitř obou kolektivů.
Chlapci mají správný tah, pokud se týče něžného pohlaví a něžné pohlaví je opět krásné – to je samozřejmě vtip, ale obě družstva na mě zapůsobila vyloženě sympaticky.

V Belgii mají stejné problémy jako my a stejně jako my se je snaží řešit. Neřekli mi nic objevného, ale prostě se umí o něco lépe než my domluvit a pak to hlavně realizovat.

Výsledky:

Dívky:
ČR – France 1:3 (19,-21,-20,-18)
ČR - Sél. Reg. Gdaňsk 1:3 (-20,- 17,23,-19)
ČR - Sél. A.I.F. 1:3 (-7,-23,13,-20)

o třetí místo:
ČR – France 3:0 (20,8,14)

Pořadí:
1. Sélection A.I.F.
2. Gdaňsk
3. ČR
4. France

Chlapci:
ČR A - ČR B 3:1 (23,22,-21,21)
ČR A - Belgigue A.I.F 3:0 (18,17,17)
ČR A – Gdaňsk 3:0 (18,9,19)
ČR B - Belgigue A.I.F 3:0 (20,18,13)
ČR B – Gdaňsk 3:0 (20,26,21)

finále:
ČR A - ČR B 2:3 (17,18,-20,-23,-13)

Pořadí:
1. ČR A
2. ČR B
3. Gdaňsk
4. Sél A.I.F.

Nejlepší hráči:
Best Player: Kuchař Jindřich
Libero: Pondělníček Martin
Blokař: Zajíček Adam

 

Jiří Zach

logo

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018