25.5.2016

Ceny si neskutečně vážím, je těžké vybírat individuality, říká Jakub Janouch

Nejlepším volejbalistou české extraligy byl letos vyhlášen pětadvacetiletý Jakub Janouch, který se tento měsíc s Libercem radoval i ze zisku mistrovského titulu.  „Moc si cením každé dosažené trofeje, protože nikdy nevíte, kdy přijde další příležitost,“ říká skromně Jakub. S národním týmem mužů ho už za měsíc čeká Světová liga, ve které nebude žádným nováčkem: „Zúčastnil jsem se téměř všech zápasů minulého ročníku,“ potvrzuje.

Gratuluji Vám k ocenění nejlepšího volejbalisty extraligy, čekal jste, že tuto cenu získáte?

"Děkuji, samozřejmě jsem sledoval už nominaci, v jejímž průběhu mi bylo oznámeno, že jsem se dostal mezi tři nejlepší. Jelikož Džáva dostal ocenění minulý rok, tak jsem čekal, že to budu buď já nebo Ropy. Škoda, že jsem se s Ropym nestihl vsadit, třeba bych vyhrál ještě něco navíc. Ceny si neskutečně vážím, v kolektivním sportu je těžké vybírat individuality, takže bych chtěl znovu poděkovat všem spoluhráčům, celému realizačnímu týmu, rodině a přítelkyni."

Letos jste podruhé za sebou vybojoval s Libercem mistrovský titul, jaká je Vaše další volejbalová meta?

"Moc si cením každé dosažené trofeje, protože nikdy nevíte, kdy přijde další příležitost. Chtěl bych se nadále zlepšovat a jít do každého zápasu s tím, že ho chci vyhrát bez ohledu na kvalitu soupeře."

Jak se Vám hrálo finále v Brně před tolika fanoušky?

"Abych řekl pravdu, tak jsem ve finále trošku bojoval sám se sebou. Jinak atmosféra byla úžasná, určitě by nám ji záviděly i týmy z kvalitnějších volejbalových lig. Brno odvedlo výbornou práci."

Zůstanete v Liberci i v další sezóně?

"Ano, v Liberci budu nadále pokračovat. Samozřejmě mě láká i zahraniční angažmá a rád bych si ho v budoucnu vyzkoušel, ale momentálně se chci soustředit na nadcházející sezonu."

Ihned po skončení extraligy jste se připojil k reprezentaci a začal se s ní připravovat na Světovou ligu.

"Do nároďáku se pokaždé strašně těším. Pokud budu zdravý a nebudu mít žádné jiné nepředvídatelné problémy, tak budu vždycky rád bojovat po boku těch nejlepších v republice."

Jak jste se těšil na hlavního trenéra Miguela Falascu?

"Pro každého hráče je velkým přínosem trénovat pod takovým koučem. Byl to výborný hráč, který dosáhl skvělých výsledků a navíc nahrávač, a o to víc mi může nabídnout. Jako trenér si také nevede vůbec špatně, na klubové úrovni za tu krátkou dobu pár významných trofejí vyhrál. Jeho trenérská kariéra tak úspěšně navázala na tu hráčskou."

Michal Nekola, který Vás v sezóně trénuje v Liberci, teď před Vámi stojí v pozici asistenta. Jak rozdílní trenéři jsou Falasca a Nekola?

"Rozdíl tam určitě je, každý kouč má svůj rukopis a filozofii, kterou chce týmu vštípit. Takže hlavní slovo má teď samozřejmě Miguel. Michal se mu snaží pomáhat tyhle věci sledovat a přenést je na nás hráče. Samozřejmě si čas od času neodpustí nějakou tu radu... (dodává s úsměvem - pozn. red).

Účast ve Světové lize pro Vás nebude premiérou?

"Dá se říct, že jsem se zúčastnil téměř všech zápasů minulého ročníku. Pro nás hráče jsou to neocenitelné zkušenosti a velká škola. Zvlášť když národní tým v letošní sezóně částečně omladil. Minulý rok jsme poznali asijský styl volejbalu, letos se k tomu přidají týmy např. z Afriky nebo Ameriky."

Momentálně doléčujete příušnice, kdy se budete opět moci připojit k národnímu týmu a začít znovu trénovat?

"Věřím, že se k týmu budu moct připojit už v průběhu týdne. U mě naštěstí nemá nemoc nijak drastický průběh."

 

Autor: Ing. Barbora Mertová, Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018