15.8.2011

Dali jsme prostor všem hráčům, začínáme hledat základní sestavu pro mistrovství Evropy, říká Jan Svoboda

Dnes ráno (15. 8. 2011) přistála na ruzyňském letišti v Praze česká reprezentace mužů, která se vrátila z přípravného turnaje v bulharské Sofii. I přes dvě porážky v oficiálních zápasech s Bulharskem a Francii byl Jan Svoboda, hlavní trenér české reprezentace, s turnajem spokojen.

„Byli jsme pozváni do Sofie, jsem rád, že jsme se mohli turnaje zúčastnit, protože jsme měli poprvé možnost trénovat a odehrát tři utkání v obrovské hale, pod vysokým stropem a před diváky,“ hodnotil hrací a tréninkové podmínky na turnaji v Bulharsku Jan Svoboda.

Nová hala v Sofii se stala hlavním stánkem všech zápasů bulharských volejbalistů, kteří do té doby hráli svá utkání ve Varně. Oficiálně byla hala slavnostně otevřena pět dní před turnajem, Bulhaři si na první utkání pozvali reprezentaci Srbska.

Češi přiletěli do Sofie ve čtvrtek a hned odpoledne nastoupili v neoficiálním utkání proti domácím volejbalistům. Vítězství 3:0 Jana Svobodu potěšilo.

„V den příletu jsme sehráli bez diváků naše nejlepší utkání v turnaji. Bulhaři z toho určitě neměli radost, že jsme je porazili. Navíc jsme po domluvě s bulharským trenérem střídali jako v hokeji. Za stavu 12:8 odešlo všech sedm hráčů a sedm nových přišlo na hřiště. Porazili jsme Bulhary v obou sestavách a v jejich hale, z toho určitě radost neměli,“ popisuje Jan Svoboda.

logo

 

Čeští reprezentanti využili v sobotu možnost dopoledního tréninku a z plné zátěže nastoupili k prvnímu oficiálnímu zápasu turnaje, opět proti domácímu týmu.

„Přiznávám, že nám Bulhaři nedali šanci se prosadit, skvěle útočili, jejich statistika po přihrávce podání se pohybovala k sedmdesáti procentům, k tomu dobře bránili,“ zhodnotil druhé utkání Jan Svoboda.

Ve třetím utkání nastoupili v sobotu čeští reprezentanti proti Francii.
„První dva sety byly vyrovnané, Francouzi hráli opět výborně v obraně, my jsme naopak ubránili jejich nejlepšího útočníka Rousiera. Díky precizní hře v obraně podložené útokem nás Francouzi nakonec přehráli 3:1,“ hodnotil výkon českých volejbalistů v posledním utkání na turnaji v Sofii.

V neděli porazili Bulhaři Francouze 3:1 a vyhráli tak domácí turnaj, čeští reprezentanti využili volný den k trénování v hale i posilovně. Jan Svoboda sice nebyl z hlediska výsledku českého týmu spokojen, možnost konfrontace se silnými soupeři si cení.

Výsledkově jsem čekal, že uhrajeme více, ale splnilo to očekávání, které mám od tří akcí v Bulharsku, Itálii a Polsku. Potřebujeme hrát zápasy s těžkými soupeři, před diváky a ve velkých halách. Do teď jsme zkoušeli, dávali prostor všem hráčům – posledních sedm utkání budeme hrát na předpokládanou sestavu pro zápasy evropského šampionátu. Základní sestava se prozatím nevykrystalizovala, ale už víme o některých hráčích, kteří budou tvořit základní osu týmu a kolem nich budeme hledat základní sestavu,“ prozradil Jan Svoboda.

Do středy si čeští reprezentanti mohou užít krátkého volna, ve středu odlétají k dalšímu přípravnému turnaji do Itálie.

 

Radek Krpač

logo

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018