26.5.2019

Jakub Janouch se vždy těší na reprezentační sezónu a letos tomu není jinak

Kapitán reprezentačního mužstva mužů před rokem vyrazil na své první zahraniční angažmá a to hned do slavného Friedrichshafenu. S německým týmem si zahrál Champions League, vyhrál Německý pohár i Superpohár, jen titul mu těsně unikl. Povede partu českých borců nejenom v Golden European League (GEL), ale hlavně na ME.

Kubo, jak bys zhodnotil sezónu 2018/19 ve Friedrichshafenu?

Byla to pro mě jednoznačně nejtěžší sezóna v mé kariéře. Do vánoc jsem dost bojoval sám se sebou a zvykal si na nové prostředí. Začátkem ledna si to už sedlo. Myslím, že to bylo lepší a bylo to vidět i na hřišti. Bohužel titul jsme opět neuhráli. Ve finále jsme se opět potkali s Berlínem, vlastně se potkali dva kluby, které vládnou německému volejbalu, a počtvrté za sebou to vyšlo Berlínu. Tak uvidíme za rok.

Trénuje tě trenér polských mistrů světa, které máme ve skupině na ME. Myslíš, že ty tvoje roční zkušenosti mohou pomoci trenéru Nekolovi v „nároďáku“?

Určitě, Michal je komunikativní trenér nakloněn těmto diskuzím a v Německu jsem získal jiný pohled na přípravu a myslím, že hodně věcí můžeme tady uplatnit. Pro mě to byla velká škola a toto angažmá mně ještě víc otevřelo oči v pohledu na volejbal.

Měl jsi čas sledovat českou extraligu? Hlavně Liberec, kde jsi dlouho hrál?

Jasně že sledoval. Sice jsem neviděl všechny finálové utkání, ale klobouk dolů před Duklou, jak se z podzimního hledání zvedla a dotáhla finálovou sérii až do pátého zápasu.

Jak teď probíhá příprava na GEL? Máte trochu změny v realizační týmu. Už jste si sedli?

Tak hlavní změna je na postu asistenta, kam přišel Dalibor Polák. Já jsem přijel později, těsně před přípravnými zápasy s Austrálií, takže se mi těžko posuzuje. Dalibora kluci moc neznají, protože se dlouhá léta pohybuje ve Švýcarsku, ale myslím si, že přinese nový náboj a pohled na přípravu.

Může se spekulovat, že GEL bude herní příprava před ME, jak to vidíš ty?

Já to mám tak, a jsem přesvědčen, že to mají tak i kluci, že když hrajeme za národní družstvo, tak vždycky naplno. Může se zdát, že zápasy na ME mají vyšší punc, ale GEL je mezinárodní soutěž a budeme určitě chtít dojít co nejdále.

Času mezi klubovou a reprezentační sezónou není moc, jak to řešíš s regenerací?

Je to strašně individuální, protože někdo skončil dřív a někdo později. Regenerovat se dá na hotelech, máme k dispozici sauny, vířivky, výborného maséra. A i změna kolektivu je taky trochu regenerace, alespoň psychická. Já se vždycky těším na reprezentační sezónu, na kluky a ono hodit nohy na pokoji nahoru někdy taky neuškodí (smích).

Máš vedle sebe mladého Srba, jak vám to šlape?

Je to hodně zajímavé, já si myslím, že jsem mladý a najednou mám vedle sebe o 10 let mladšího nahrávače. Ale „Srbík“ má dobře našlápnuto, odehrál dost minut v těžkých zápasech letošního play-off a je na tom dobře fyzicky. Jinak je z Liberce slušně vychován a dobře si plní povinnosti „mladého“ (šibalský úsměv).

Kubovi a celému nároďáku přejeme hlavně zdraví, hodně zdaru v právě začínající Golden European League a aby jim „Evropa“ vyšla minimálně tak dobře jako před dvěma lety.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018