26.8.2017

Letní světová univerziáda očima českých hráčů

Letní světová univerziáda úspěšně pokračuje pro náš mužský reprezentační tým. Po čtyřech výhrách a jedné prohře skončil náš tým na druhém místě a zítra nastupuje ve čtvrtfinále proti Iránu.

Soustředění a výběr hráčů

Hlavní trenér Luboš Vašina si do svého širšího výběru vybral 21 hráčů a toto číslo od jednoho soustředění ke druhému snižoval. Soustředění probíhala ve Svitavách, kde byly podmínky výborné pro naše účely. Celkem byly 4 soustředění, vyvrcholená přátelským utkáním s našimi mladými reprezentanty ČR, kteří hrají v současné době na Mistrovství světa v Bahrajnu. Nakonec zbyla jen dvanáctka bojovníků. Došlo však k nečekané změně, když byl Matyáš Démar povolán do A-týmu na ME v Polsku. Povolán do služby byl zlínský Luan Duc Truong, známý tež jako Pepa. Náš tým byl tedy kompletní a připraven reprezentovat. (Jakub Motyčka, Vojta Patočka)

Nominace

Jan Pražák – MU, Trenérství

Martin Tibitanzl – VŠTE, Technologie dopravy a přepravy

David Janků – UTB, Fakulta aplikované informatiky

Vojta Patočka – UJEP, Tělesná výchova a sport

Jiří Kraffer – VŠTE, Strojírenství

Luan Duc Truong – UTB, Informatika

Jakub Ulč – VUT, Řízení a ekonomika podniku (dostudováno Ing.), Podnikové finance a obchod

Jakub Motyčka – UTB, Angličtina pro manažerskou praxi

Daniel Římal – MU, Trenérství

Martin Kop – ČVUT, Informatika

Marek Šulc – ČVUT, Informatika

Martin Hladík – VŠFS, Právo v podnikání

Let

V úterý 15. srpna, natěšeni na 18 hodinový let, jsme se bez větších problémů setkali se zbytkem naší výpravy na Letišti Václava Havla. Odbavení bylo rychle vyřízeno a my si mohli udělat spoustu fotek s naším dvoupatrovým "drobátkem", který nás velice pohodlně dopravil do Dubaje. Na místním letišti jsme měli spoustu času a většina z nás ho strávila pozorováním vodopádu, který si místní postavili přímo na letišti. Po 5 hodinách čekání jsme nastoupili opět na palubu FLY EMIRATES, s kterými se cestovalo opravdu skvěle. Velké lodní bitvy, partičky šachů nebo sledování filmů na tabletu bylo příjemným zpestřením. Někdo si už v letadle našel nové kamarády a o legraci nebyla nouze. Po příletu jsme si museli rychle zvyknout na zdejší klima. Počasí je zde totiž o nějaké procento vlhčí. (Martin Kop a Marek Šulc)

1. zápas - Austrálie

20.8 nastal ten den, kdy jsme po krátké aklimatizaci a seznámení se s místním prostředí nastoupili plni očekávání k prvnímu soutěžnímu utkáním. Hned na úvod nás čekal nelehký soupeř v podobě nevyzpytatelné Austrálie. Soupeř již na první pohled disponoval výškovou převahou a v jeho řadách mělo tvrdit muziku několik zvučných jmen, v čele s kapitánem Hodgesem, který pro nadcházející sezonu podepsal kontrakt v italské A2. Všemi těmito faktory jsme se nenechali rozhodit a soustředili se na svůj výkon. Jako každé předzápasové ráno jsme zahájili krátkou rozcvičkou pod vedením našeho fyzioterapeuta Milana Slavíka, poté následovala snídaně a krátké napumpování v posilovně. Ještě před odjezdem jsme se na australské klokany podívali na připraveném videu od našeho ve dne, v noci pracujícího statistika Dana. Nic nám již nebránilo vydat se na hodinový přejezd do zápasové haly, kde se již odehrával zápas mezi Rumuny a Chile. Chvíli jsme okoukli naše budoucí soupeře a poté se již naplno soustředili na zápas, který nás čekal. Již od rozcvičky bylo vidět naše obrovské nasazení, které jsme si přenesli i do prvního setu, který jsme díky našemu bojovnému a dravému výkonu ovládli 25:15. Druhý set již nebyl zdaleka, tak jednoznačný a otřepaní Australané se dokonce dostali do několika bodového vedení. I přesto jsme nesložili zbrani a odvážným výkonem dokráčeli se soupeřem až do koncovky, kde jsme měli pevnější nervy a set rozhodli v náš prospěch 25:23. Třetí set měl podobný průběh jako set předchozí, soupeř se stále nehodlal smířit s prohrou a byla to přetahovaná o každý bod. Na konec se nám i díky kvalitnímu servisu a obraně podařilo soupeři odskočit a set jsme opanovali výsledkem 25.20, což pro nás znamenalo první vítězství na turnaji v poměru 3:0 na sety.

Po zápase jsme jen rozdali pár úsměvů do fotoaparátů místním fanynkám a vydali se s dobrým pocitem zpátky do vesnice. (Jiří Kraffer, Luan Duc Truong)

CZE X AUS 3:0 (25:15, 25:23, 25:20)

Sestava: Ulč, Hladík, Pražák, Patočka, Janků, Kraffer , libero: Kop. Střídali: Motyčka, Římal, Truong, Šulc. Trenéři: Vašina, Melichárek. Fyzioterapeut: Slavík.

2. zápas – Rumunsko

Na druhý zápasový den jsme byli připravení a hlavně natěšení. Čekal nás výběr z Rumunska. Ráno jsme si dali posilovnu a po snídani a přípravě jsme odjížděli do haly. Rumuni přiletěli na univerziádu ve velmi silné sestavě. Celou jejich sestavu vedl kapitán univerzál Matei Ciprian (28), který působí již dlouho v chlapském reprezentačním rumunském týmu. Spolu s ním přijeli ještě dva další reprezentanti. Blokař Olteanu Razvan Mihai (28) a nahrávač Georegescu Andrei Nicol (26). První set byl velmi vyrovnaný, chvilku jsme tlačili my a chvilku zase oni. V koncovce jsme však udrželi nervy na uzdě a připsali jsme si první set 29:27. Druhý set jsme začali lépe. Rumuni byli rozloženi a začali se mezi sebou hádat. My jsme udrželi dobrý výkon a 2. set končí rozdílem 5 bodů (25:20). V 3. setu začal soupeře dobře vést jejich kapitán a set získali Rumuni (19:25). Poslední 4. set byl velmi vyrovnaný. Bojovalo se o každý bod a byli k vidění nádherné výměny. Na konci nastoupil náš druhý nahrávač na servis a jeho dvě esa byla rozdílová (25:23). Zápas jsme vyhráli 3:1. (Daniel Římal, Jan Pražák)

CZE X ROM 3:1 (29:27, 25:20, 19:25, 25:23)

Sestava: Ulč, Hladík, Pražák, Patočka, Janků, Kraffer, libero: Kop. Střídali: Motyčka, Římal, Truong, Šulc.

3. zápas - Chile

Dnes ráno vypadalo jinak, něž obvykle, jelikož jsme si ještě před snídaní šli nejprve zaběhat a protáhnout se. Po snídani následovala klasicky předzápasová posilovna. Následovala příprava na dnešního soupeře, Chile. Jihoameričani nevypadali tak nebezpečně jako včerejší Rumuni, ale my jsme pečliví, nehledě na soupeře. Oběd, nástup do autobusu a jsme na hale. Bum, prásk a naši kluci v bílých dresech urvali třetí vítězství v řadě. Jediné momenty, které nebyly zcela v naší režii, se odehrály v prvních 2/3 třetího setu, jinak se jednalo o poměrně jednostranné utkání, tedy 3:0. Závěrem dne jsme si vychutnali večeři a těšili se na nadcházející den volna. (Jakub Motyčka, Vojta Patočka)

CZE X CHL 3:0 (25:10, 25:14, 25:18)

Sestava: Ulč, Hladík, Pražák, Patočka, Janků, Kraffer, libero: Kop. Střídali: Motyčka, Římal, Truong, Šulc. Trenéři: Vašina, Melichárek. Fyzioterapeut: Slavík

První volný den

Dnešní den začal zhurta. Budíček byl v nelidských 7:30h místního času. Potom následovala rychlá snídaně, kde po střižbě (ten hlupák dal papír na nůžky) David Janků premiérově odnášel všem prázdné tácy. Následovalo nalodění do našeho „poschoďáku“ a jelo se směr hala. Doba cesty byla o nějakou tu minutku delší, než se předpokládalo. Mírným poklusem jsme vběhli do haly a tam najednou výtah. Naše průvodkyně zmáčkla ve výtahu 4 a jeli jsme do tělocvičny, která vypadala jak nějaký vesnický kulturák. Trénink klasika, rozcvička, bagroš, nějaká ta bomba a servis. Z tréninku jsme odjížděli výtahem s dobrým pocitem.

A teď teprve začalo to vzrůšo. Vrátili jsme se do vesnice, kde jsme si dali oběd, vyprali jsme si oblečení a vystrojili se na tu slíbenou „nice beach“. Přivolané taxíky čekali na sjednaném místě na náš příchod. Naše průvodkyně říkala, že cesta bude stát 300TWD (asi 250 Kč) za jeden taxík. Tak jsme se dali na cestu, taxametr cinkal jak zprávy ve skupinové konverzaci. Když jsme vystupovali, platili jsme 850 TWD. V plavkách, opalovacími krémy vyzbrojení jsme vyšli směr „nice beach“. Jakmile jsme uviděli tu pohromu, „opalováky“ nám spadly do skoro černého písku. Do moře vedly proudy nepěkných věcí, který vytékal z odpadních rour. Při koupeli bylo obvyklé, že se vám sáček obmotal kolem nohy. Naše průvodkyně si asi řekla, že bude lepší, když pojedeme do Šrekovi bažiny, než na krásnou slunečnou pláž s palmami a modrým oceánem. Po 2 hodinách jsme s radostí naskákali do taxíku a jeli směr univerzitní vesnice. Při odchodu jsme zaplatili klasických 850TWD a šli smýt tu špínu z moře, aby nás vůbec pustili na večeři. Dnešní den nedopadl úplně podle našich představ, ale nás toto nemůže zlomit. Teď už máme v hlavách jen zítřejší zápas se soudruhy z Ruska o první flek ve skupině, který odehrajeme v centrální hale před cca 6000 lidmi.

Poučení dnešního dne... Nikdy nejezdi na výlet, který ti doporučí Taiwanka. (Martin Tibitanzl, David Janků)

ODKAZ NA NAŠE FACEBOOKOVÉ STRÁNKY - ZDE

Autor: Z Tai Pei Jakub Ulč

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018