30.5.2019

Máme vyrovnaný kádr a každý může pomoci, říká trenér Michal Nekola

Česká reprezentace mužů má za sebou necelých 14 dní společné přípravy a dva zápasy základní skupiny Golden European League 2019. Na rozdíl od loňského roku se hned od začátku trenér Michal Nekola a jeho asistent Dalibor Polák potýkají s nepřízní osudu. Hned tři důležití hráči léčí zranění. Nicméně v domácím utkání s Ukrajinou se ukázalo, že i hráči z lavičky umí otočit zápas a pomoci týmu, když se nedaří.

Máte za sebou 14 dní přípravy a první dva zápasy GEL, jak jste zatím spokojeni?

Nekola: Tak někteří kluci přijeli po delší pauze a někteří zase přijeli až vlastně těsně před nebo začátkem přípravy. Takže na začátku to nebylo úplně herně stejné, ale postupem času si to sedá. Kluci pracovali velice dobře a přesto, že nám nevyšlo utkání v Bělorusku, tak tady v Brně se ukázalo, že družstvo má vnitřní sílu, ukázalo charakter, nezlomilo se a zápas s Ukrajinou otočilo. Všichni, kdo „vlezli“ na hřiště, ukázali oprávněnost nominace. Za mě spokojenost, ale je stále na čem pracovat, jsme teprve na začátku.

Na rozdíl od loňska se letos dost potýkáte se zraněními, můžete to trochu popsat?

Polák: Zranění je vždycky nepříjemná věc a letos nás postihlo hlavně na postu smečařů. Ale s tím se musí pracovat. Proto máme širší nominaci a museli jsme kádr doplnit. Ale to je sport a v něm to takto chodí a nechceme se na to nějak vymlouvat. Doufáme, že se nebude jednat o zranění, které by je vyřadilo na celou reprezentační sezónu. Takže necháme kluky v klidu doléčit a do GEL se již nezapojí, tu „odjedeme“ ve stávajícím kádru a modlíme se, že nepřijde už nic dalšího, protože pomalu není kde „brát“(smutný úsměv).

Máte za sebou dva zápasy GEL a každý jiný. V Bělorusku jste dobře začali, ale pak to nešlo, v Brně to vypadalo na pěkný „výprask“, ale otočili jste to do vítězného konce. Co se stalo?

Polák: Když to vezmu od domácího utkání, tak se povedlo střídání. Přišel na hřiště Jirka Srb a „Hadrák“, přinesli jak herní kvalitu, tak emoce. A taky je důležité, že nám kluci z lavičky ukázali, že když je pustíme na hřiště, tak pomohou. My vlastně říkáme, že nemáme základní šestku a hrát mohou všichni.

Nekola: I když Janouch odehrál dobrý zápas, tak přišla změna rytmu. Ukrajinci vlastně viděli Jirku Srba poprvé, neznali ho a my jsme chtěli hlavně změnit rytmus hry a to se myslím povedlo. Dobré utkání určitě odehrál David Janků, který tam přinesl emoce a stabilitu na příjmu. Přesně jak říká Dalibor, všichni kdo střídali, tomu pomohli a ukazuje se, že mohou hrát všichni. Já jsem hlavně rád, že jsme byli trpěliví a čekali na příležitost se dostat zpátky do zápasu. Ukrajinci první dva sety hráli fakt bezchybně, ale když přišla chvíle, kdy jsme se mohli vrátit do zápasu, tak jsme ji využili a zápas otočili.

Ukrajinu máte hned v zahajovacím utkání skupiny na ME, co vám tento zápas řekl?

Nekola: Máš pravdu, s Ukrajinou vstoupíme do bojů ME a zápas bude velmi důležitý. Oni GEL hrají, myslím až na jednoho univerzála, v nejsilnější sestavě. Ukázali svoji kvalitu a bude rozhodovat asi aktuální forma a věřím, že my ji budeme mít lepší.

Jak se vám líbí a hlavně hraje v Brně?

Polák: Jsme tady spokojeni. Michal už tady zažil přípravu v roce 2016 před Světovou ligou a já, co si vzpomínám, jsem tuto halu s národním družstvem otvíral (úsměv). Takže pro mě určitě originální, že jsem toto prostředí zažil v roli hráče a nyní i v roli trenéra.

Můžete nám přiblížit program, který teď národní mužstvo čeká?

Nekola: Teď hned v sobotu nás opět v Brně čeká domácí utkání s Finy. V neděli dáme klukům volno, abychom se v pondělí sešli v Jindřichově Hradci, kde se budeme připravovat na poslední domácí utkání s Běloruskem a po Bělorusku máme „trip“ Ukrajina, Finsko, kde to cestování bude trochu náročnější (smutný úsměv).

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018