29.8.2010

Martin Kryštof je v Berlíně maximálně spokojen a na mistrovství světa by rád postoupil ze skupiny

logoMartin Kryštof je skromný sympatický kluk. Ve sportovním centru v Brandýse nad Labem se reprezentační libero rozpovídalo o polském přípravném turnaji, o svém angažmá v Berlíně, prozradil také cíl na mistrovství světa.

1. Dobrý den Martine, absolvovali jste kvalitně obsazený turnaj v Polsku. Co vám to přineslo?

Zápasy se soupeři absolutní světové špičky nám dali strašně moc. Zahájili jsme v červenci fyzickou přípravu a tři neděle trénujeme s míčem. Proti Brazílii, Polsku i Bulharsku jsme hráli vyrovnaný zápas až do koncovek setů. My jsme však v závěru udělali více chyb, které při vyrovnaných setech rozhodovali. Pokud jsme dobře zpracovali balón v obraně, nedokázali jsme často výměnu dohrát do konce.

2. Jaký je rozdíl mezi průměrným volejbalem na mezinárodní úrovni s tím brazilským, bulharským a polským?

Polsko žije volejbalem, je to pro ně zřejmě sport číslo jedna, všichni soupeři mají za sebou velké množství zápasů ve Světové lize a proto působí sehraněji. Jde samozřejmě o peníze. Brazilci hrají přesně, nejrychleji, Bulhaři mají Nikolova a Kazyiskeho, k tomu výborného nahrávače. Přestože víme, že volejbal není o hvězdných individualitách, ale o týmu, těch hvězd měli naši soupeři prostě více.

3. Co do té špičky chybí nám?

Určitě by nám pomohlo hrát hodně kvalitních zápasů, protože dohnat takovou ztrátu, to není otázka dvou, ale více let. Tyto družstva jsou prostě o několik pater výše než my.

4. Jak se jako postavou malé libero cítíte ve společnosti dvoumetrových obrů?

Mám dobrý, že bydlím s Davidem Konečným, který dva metry nemá (úsměv). Už to tak neberu, mezi dlouhány jsem už od juniorského týmu, tam to byl pro mě ze začátku větší šok. Měřím 179 cm a ve společnosti normálních lidí se malým necítím.

5. Říká se, že libera mezinárodní špičky by mohly hrát kdejakou nižší soutěž na postu smečaře. Jste ten typ?

Dříve bych si na to troufl určitě. V juniorské extralize jsem hrál na postu přihrávajícího smečaře. (po chvilce váhání) Ano, troufl bych si i teď, horší by to bylo s blokováním.

6. Libera mají za úkol dobře přihrát servis a vybírat míče v poli. Co vám jde lépe?

Myslím si, že více vynikám v přihrávce servisu. V poli čekám na ránu a těch míčů, které vyberu v poli je určitě méně. Bohužel, ty rány, které dostávám, nemohu na mém postu rozdávat. Rád bych také někdy vybil svou zlost na smeči, když se nedaří, ale libera musí hold držet.

7. Nahrávka libera po obraně nahrávače v poli musí být rychlá nebo přesná?

Musí být přesná, v této době se libero stává druhým nahrávačem. V Berlíně i národním týmu nahrává míče po přihrávce nahrávače libero a to mi vyhovuje. V Liberci jsem v takové situaci nahrával pouze před sebe. Teď, pokud míč letí na útočnou čáru, zahraji z výskoku vystřelenou nahrávku do zóny IV. Záleží také na tom, jaký je stav zápasu a co si mohu dovolit.

8. Co říkáte na herní chování brazilských liber? Mají to v krvi nebo hrají divadlo?

To jejich bláznovství mají v krvi, tam to není divadlo, oni jsou hraví. Na mém postu se musím radovat z každé maličkosti, udržuje mě v pozornosti. Bývalý trenér národního družstva Zdeněk Haník mě stále vybízel k tomu, abych se dostal do tranzu, hra byla pak emotivnější.

9. V berlínském klubu SCC jste váženou osobou. Co je na německé bundeslize dobré, v čem spokojený nejste?

Ve velkém městě jako je Berlín chodí fanoušci na zápasy pravidelně v hojném počtu. Němci jsou puntičkáři, vše dělají s obrovskou nadšeností, ve velké aréně musí vše klapnout. V Berlíně jsem maximálně spokojen, tam nemám připomínek. Nevýhodou německé bundesligy je fakt, že v ní hraje výborný volejbal pouze šest družstev, ostatní týmy až tak vysoké úrovně nedosahují.

10. Máte speciální tréninky pro libera? Jak vypadají?

V klubu speciální trénink pro libera není, pokud se cítím ve formě, nepotřebuji další speciální trénink. Pokud mám potřebu trénovat, mohu zůstat o půl hodiny déle v hale a přihrát dalších sto míčů od asistenta. V národním týmu si nás trenéři často vezmou stranou, přihráváme nahazované míče, bráníme u zdi, vybíráme míče s obratem na zlepšení reakce.

11. Klíčové zápasy klubu hrajete v Max-Schmelling-Halle, která pojme až 7500 diváků, o polovinu více než hala v Scharlottenburgu. Nevadí vám jako přihrávači větší hala s horší orientací nebo rozumíte markteringovému zájmu klubu?

Určitě to chápu, je to pro klub i diváky velká událost. Když se hala naplní, tak ani nepřemýšlím nad halou, diváci jsou hráčem navíc. Já hraju v této hale rád, protože má taraflexový povrch a tmavé stěny. To mi vyhovuje více než světlé parkety v naší hale v Scharlottenburgu. Před naším zápasem v hale trénujeme čtyři tréninky, soupeř pouze dopolední trénink před zápasem, takže je v nevýhodě.

12. Před přihrávkou nebo vybíráním v poli rychle zatapuješ z jedné nohy na druhou. Nevadí ti to v pohybu vpřed?

Nevím, jak to vzniklo, je to můj způsob uklidnění a zároveň aktivace nohou před přihrávkou servisu.

13. Jaký máte cíl pro mistrovství světa?

Vždy se hezky mluví o medaili, ale já bych za cíl považoval postup ze skupiny, pak se uvidí.

Díky za rozhovor

 

Radek Krpač

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge - Saquarema (BRA)

Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 0:2 (16:21, 17:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018