27.8.2017

ME mužů 2017 - Polsko - Štětín - 2. den

Štětín se probouzí do sobotního rána. Sluníčko si pomalu razí cestu jemným oparem. Na ME ve skupině B je volný den. Hráči i realizační týmy se pomalu trousí na snídani. Samozřejmě se diskutuje o pátečních zápasech. Překvapivě ani ne o zápasech v naší skupině, ale hlavně o výhře Belgie nad Francií a o tom, jak Turci smetli Holanďany.

Na snídani se loučím s Markem Pakostou a Milanem Fortuníkem, kteří nasedají do auta a míří do Prahy. Jeden zkontrolovat své extraligové „ovečky“ a druhý dál točit kormidlem českého volejbalu. Krátce popovídám s našimi trenéry, hráči a nechám je v klidu nad přípravou na nedělní zápas s Němci. Trénink začíná až v 18:00, tak dost času dodělat resty a podívat se po městě.

Štětín je největší přístav Baltského moře. Jeho historie města se datuje již od roku 1243. Historický střed města s opravenými hanzovními domy je opravdu nádherný. Zajímavostí je, že část Štětína byla v letech 1919 – 1957 pronajata Československu. Překvapuje mě čistota města a velmi dobrá vybavenost orientačními tabulemi. Na sobotu mi přijde město velmi klidné. Ale to se mění kvečeru, hlavně když domácí Poláky čeká další zápas ME s Finskem. Bary a restaurace se plní a na všech TV běží volejbal.

Večer se jedu podívat na trénink našich borců. Překvapivě mě nechtějí pustit do haly. Trénink je uzavřen a jestli to mám povolené od trenéra. Říkám "ano, jsem s Drdou dohodnutý", nicméně pečlivá slečna mě dostala - "trenér se jmenuje Nekola a žádný Drda". Tak jsem dostal doprovod a Martin Demar musel schválit, že se mohu zúčastnit tréninku. Kluci byli uvolnění v dobré náladě - nacvičování herních situací, útok středem po obraně, servis, příjem a jedeme na hotel. Pár slov jsem prohodil i s Jirkou Rejmanem, který zde připravoval rozhovory pro ČT4 Sport. Ten mě upozornil na otočené kamery v hale. To si přáli Italové, aby je nemohl nikdo sledovat. Asi něco tají…

Večeře a všichni spěchají koukat na zápas Polsko – Finsko. Ještě se mi podařilo odchytit v hotelové lobby hlavního trenéra Michala Nekolu a položit mu pár otázek.

Michale, máte za sebou 2 dny ME, včera vítezství, dnes volný den, zatím spokojenost?

Tak, zatím jsem spokojený…..(úsměv). Pro toto ME jsme 1,5 měsíce makali dost tvrdě a jsem rád, že se klukům první zápas podařil a vyhráli jsme. Po nešťastné koncovce druhého setu jsme museli začít od nuly a jsem fakt rád, že to kluci zvládli hlavně v hlavě, protože fyzicky na tom jsou dobře.

Čeká Vás Německo, pak Itálie, které z těchto družstev by nám mohlo lépe „sedět“?

Na každého se dá nějak připravit. Podle mě na tom budou o trochu lépe fyzicky než Slováci. Viděl jsem jejich vzájemný zápas a bylo to 50:50. Teď se soustředíme na Němce, bude to o nevynucených chybách, i když s těmito družstvy se bez rizika hrát nedá.

Překvapily tě nějaké průběžné výsledky na ME?

Určitě výhra Belgie nad Francií, ale hlavně jak Turci „přejeli“ Holanďany. Je vidět, že toto ME asi nebude o jednom družstvu, které bude všechny válcovat. Tak doufám, že tam kartami zamícháme taky …. (úsměv)

Extraliga, poháry, teď reprezentace, doma tě moc asi nevidí?

No, moc ne, ale to je úděl hráčů, potažmo všech v realizačním týmu. Rodina se podívat bohužel nepřijede, holky jsou na soustředění a manželka v práci. Ale chtěl bych jim moc poděkovat, že se o mě starají a jsou trpělivé. Není to jednoduché a věřím, že jim to někdy vrátím.

Poláci poráží Finy 3:0, ale úplně jasné to nebylo. Nad polským Štětínem se setmělo a zítra hurá na Němce.

Z polského Štětína – Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018