26.8.2017

Otec na lavičce a syn na hřišti při ME mužů v Polsku

To, že v českém volejbale existují rodinné klany asi není žádným tajemstvím. Ale, aby se při ME potkal syn s otcem v národním družstvu je trochu rarita. Nicméně tato situace nastala letos při ME v Polsku, kdy na post asistenta hlavního trenéra usedl Martin Demar a na postu nahrávačské dvojky je jeho syn Matyáš. Nedalo mi to, abych oba nevyzpovídal na soustředění v Jablonci.

Slušnost mi velí, že první otázka by měla směřovat na Martina. Ale musím začít u tebe Matyáši. Jak vlastně říkáš, např. při time - outu taťkovi? Trenére? Kouči? Nebo prostě tati?

….. úsměv – no, snažím se kouči, ale je to můj taťka, takže někdy mi to ujede a řeknu mu tati, a vlastně proč ne, vždyť je to můj táta.

Martine, syna jsi koučoval již v klubu ve Francii, teď se potkáváte v národním mužstvu. Vidíš v tom nějaký rozdíl?

Hlavní rozdíl je v tom, že v klubu jsem byl hlavním trenérem a tady jsem asistentem. Takže pro Matyáše je to asi v národním mužstvu jednodušší, protože mluví hlavní trenér a já jsem v pozadí. V klubu to bylo něco jiného, ale během utkání jsem na něj pohlížel jako na každého jiného hráče. Při koučování nemáš čas přemýšlet jestli to je tvůj syn a pokyny dostával jako každý druhý.

Matyáši, jak to funguje, když se potkáte mimo soustředění nebo přípravu. Probíráte volejbal mezi čtyřma očima, souhlasíš s taťkou nebo oponuješ?

Doma se o volejbale bavíme pořád. Kolikrát, když jedu domů, tak si říkám, že si trochu od toho volejbalu odpočinu, ale vyrazíme za našimi na chalupu a zase jsme u volejbalu. Ale je to náš život a jsem rád za to. To, že někdy nesouhlasím, je asi normální a o tom jsou diskuze.

Martine, nestaví se někdy Matyáš „na zadní“, pokud nemáte stejné názory?

Ne, ne, Matyáš je moc hodný. Je hodný po mamince a já ho někdy obdivuji, že se mnou vydrží …. smích

Matyáši, taťka byl velký bouřlivák - jak na hřišti, tak i na lavičce, jsi v tomto po něm?

Spíš, ne. Samozřejmě během zápasu s tebou cloumají emoce, ale jsem spíš „heciř“ dovnitř do mužstva.

Martine, Matyáš se vrací do ČZU, co ty? Kde tě uvidíme příští sezónu.

No, momentálně nic nemám. Je to pro mě najednou divná situace a hlava mi to trochu nebrala, že po 31 letech nejsem v srpnu někde na soustředění, tedy když pominu nároďák. Takže angažmá nyní nemám, a jak sám víš, pokud se nějaká místa uvolní, tak je to listopad, spíš prosinec. Nicméně asi to tak mělo být a teď si uvědomuji, že možná pro mě je to nejlepší, co se mohlo stát. Chvilku se zastavit, vyhodnotit minulost a připravit se na budoucnost. Věřím, že to nebude trvat dlouho a někde se trenérská „sesle“ pro mě najde….. úsměv

Včera jsem potkal oba kluky na hotelu ve Štětíně a z jejich očí byla vidět spokojenost. Martin zvládá roli asistenta velmi dobře a Matyáš, jak kolem sebe slyším, perfektně plní roli nahrávačské „dvojky“. Přeji klukům, aby jim to vydrželo i dál v turnaji a především v jejich dalším volejbalovém životě.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018