24.2.2017

Reprezentační úsek připravuje novou sezónu 2017, tu okoření i kvalifikace MS

Dnes jsme se společně s vedoucím úseku seniorských reprezentačních týmů Jakubem Novotným zastavili u obou národních týmů, jejich přípravy na blížící se reprezentační sezónu, i u sestavování realizačních týmů, které se v těchto dnech postupné dotváří. Snažili jsme se volejbalovým fanouškům přiblížit i další činnosti, které jsou spjaty s přípravou nejrůznějších mezinárodních akcí na českém území. Řeč byla zejména o kvalifikaci MS mužů 2018, která bude na programu koncem května v Karlových Varech.

Jakube, jak pracujete se svým real-týmem na blížící se reprezentační sezóně? Co všechno je hlavně náplní reprezentačního úseku v těchto dnech?

"Tak nyní končíme s celkovou tvorbou realizačních družstev. Správní rada odsunula jmenování námi navržených členů realizačního týmu žen, věřím, že nakonec dojdeme ke shodě. Dále se řeší seznamy mužů a žen - u obou družstev je situace velmi příznivá, většina hráčů a hráček o reprezentaci zájem má. Samozřejmě tu máme i případy zranění během klubových soutěží a přetížení některých hráček a hráčů. Organizačně je téměř hotova a kompletně připravena celá sezona. Hlavní věci jako hotely a letenky jsou zajištěny, momentálně ještě řešíme letenky na ME žen, kde neumíme odhadnout, kdy se družstvo může teoreticky vracet a určitě to s hráčkami chceme lépe vykomunikovat, než na ME 2015 ještě za kouče Parisiho. Diskutujeme také o nových dresech firmy Adidas, které by naše reprezentace snad mohly mít. Měly by být více slim a se sublimací..."

Zmínil jste i intenzivní komunikaci mezi vámi – vedením reprezentačního úseku a samotnými hráči. Jak často probíhá a jakým způsobem? Zapojujete i moderní technologie, používáte sociální sítě apd.? A koho momentálně sledujete nejvíce – tradiční opory reprezentačních týmů nebo spíše potencionální hráče, kteří ještě do reprezentace příliš nenakoukli?

"Zapojujeme hlavně telefon, telefon a telefon. A osobní setkání, kde to jde. Každý kouč si to řeší trochu jinak, Miguel Falasca tím pověřil mne, Zdeněk Pommer preferuje zatím osobní aktivitu. Myslím, že jsou úspěšné obě varianty. Co se týče sledování, tak pracují trenéři, my, i statistici. Fabio Storti teď například dostal za úkol projet veškeré nové tváře, o kterých uvažuje kouč Falasca, že by pozval. To bude pár desítek hodin před počítačem. Podobně pracuje i Zdeněk Pommer, kde jen trošku ztěžuje situaci to, že stále nemáme jmenovaný celý realizační tým žen."

V letošní sezóně, kromě již tradičních Světových lig, přibyde do reprezentačního kalendáře i další významná akce – kvalifikace MS 2018 mužů v Karlových Varech. Zastavme se nejprve u sportovní stránky. Na jaké soupeře Češi narazí a jaké jsou podle Vás šance na postup?

Šance jsou. Největšími soupeři budou Španělé a Fini. Další soupeři už jsou z kategorie „musíme porážet“. Myslím, že tyto tři mužstva si to rozdají o postup na MS."

Jaký bude vůbec postupový klíč v boji o MS 2018?

"Je celkem šest mužstev, první jde přímo, druhý do dalšího kola kvalifikace, ostatní konec. Cíl je být první ve skupině, minimální cíl pak být druzí. U žen by bylo super, kdyby skončily druhé, ale mají opravdu těžkou skupinu."

Když si nyní vezmeme organizační stránku kvalifikace MS v Karlových Varech, přibližte čtenářům, co vše musel a ještě musí svaz zajistit, aby kvalifikace splnila veškerá očekávání i regule evropské volejbalové konfederace CEV?

"Svaz musí zajistit halu dle regulí, hotely, transporty družstev, televizní přenosy, marketing akce, místní personál atd. Je toho hodně a pracuje na tom organizační výbor, kde jsem za reprezentaci i já."

Karlovy Vary jsou pro Vás osobně „domácí půdou“. V jaké hale se turnaj uskuteční? Věříte, že konfrontace na mezinárodním poli přiláká do ochozů stovky a možná i tisíce fanoušků? Co jim je potřeba, kromě dobrého výkonu českého týmu, také nabídnout?

"Hrát se bude v menší hale KV Arény. Roli určitě hrají důvody ekonomické, ale to není otázka na mne. Já bych chtěl, aby byla hala narvaná lidma až po strop. A myslím, že lidi přijdou. KV Arena je pro 6.000 lidí a tu bychom nevyprodali. Co budeme nabízet lidem? Osobně bych jim nabídl rozumné ceny lístků, dopředu s nimi vykomunikoval kdy a kde co bude, v kolik se co bude hrát."

Takováto vrcholová akce se neobejde ani bez pomoci lokálních i mezinárodních sponzorů. Jak moc těžké je sehnat konkrétní partnery na takovéto akce? Co vše jim lze nabídnout a čím naopak oni „podpoří“ českou reprezentaci?

"Shánění partnerů a sponzorů je věc, která není v mé kompetenci. Určitě o tom ale mám svou představu. Já jsem jen rád, že jsem pomohl reprezentaci spoluzajistit partnera pro kufry a to firmu RIMOWA. Vše ostatní jde mimo mne."

Když se podíváme globálně na celou reprezentační sezónu v roce 2017, s jakými splněnými cíli u mužů a s jakými u žen byste byli, jako vedení reprezentačního úseku, spokojeni?

"Jo, to je těžké říci. Chceme uspět na ME, to znamená "vylézt" ze skupiny a zlobit dál. Chceme u mužů postoupit na MS, ženy to mají o dost těžší, ale nevzdáváme se. Chceme získat co nejvíce bodů do rankingu FIVB, díky WGP a WL. Jsme pokorní, ale přiznáváme, že s jídlem roste chut. Zkrátka uvidíme..."

 

Autor: Mgr. Michal Mezera, foto: HMS KV arena

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018