27.3.2014

Reprezentant Radek Mach: Atmosféra Světové ligy by měla být skvělá

Česká reprezentace odehraje v Budvar aréně v úvodu června dva zápasy s Jižní Koreou. Zkušený blokař Českých Budějovic Radek Mach se těší na zápasy Světové ligy, které se historicky poprvé budou hrát v českobudějovické Budvar aréně!

logo

Co jste říkal zprávě, že se Světová liga volejbalistů 4. a 5. června bude hrát v Českých Budějovicích?
Když jsem se to dozvěděl, tak jsem byl nadšený. Představa, že se volejbal bude hrát v Budvar aréně, je fantastická. Celou dobu co jsem v Budějovicích, jsem si říkal, že by bylo vhodné, aby se nějaký zápas hrál na zimním stadionu.

Není Budvar aréna pro volejbalisty a fanoušky moc veliká?
Říkal jsem si, že by stálo za to postavit právě tady volejbalový kurt. Na jihu Čech je hodně volejbalistů, podle mě si na zápasy Světové ligy najdou na stadion svoji cestu.

Takže poněkud chladnější atmosféry na zimním stadionu se vůbec neobáváte?
Ne, atmosféra by při Světové lize měla být skvělá.

Vy si dokážete reálně představit volejbalový kurt, který bude v červnu postaven přímo uprostřed českobudějovického zimního stadionu?
Na několika zimácích už jsem hrál. Takže představit si to dokážu. Není to vůbec nic nereálného, rozhodně to není vůbec nic strašného.
 
Vaše zkušenosti ze zimních stadionů jsou pozitivní?
Zimáky bývají pro volejbal nakonec docela příjemné. A není tam, a to mě překvapilo, ani zima od nohou.

To je pohled dolů, co pohled opačným směrem? Nemůže být problém s pohledem volejbalistů do světel?
Je pravda, že osvětlení není na zimácích úplně ideální. S tím snad byl jediný problém. Světla jsou úplně jiná, než jaká jsou v klasických halách pro míčové sporty. Stačí ale pár tréninků a na světla si i na zimním stadionu zvyknete.

Česká reprezentace odehraje v Budvar aréně v úvodu června dva zápasy s Jižní Koreou,  bude to atraktivní podívaná?
Podle mě určitě. Budou to hodně zajímavé zápasy. Už třeba jen z toho důvodu, že český nároďák v Budějovicích dlouho nehrál. Tím vlastně také zveme diváky, aby dorazili do Budvar arény ve velkém počtu.  Aby udělali skvělou atmosféru, aby kluci mohli podat co nejlepší výkon.

Kluci? Vy ne?
To ještě nikdo neví. Reprezentační nominace ještě nebyla stanovená. Všechno se teprve uvidí. Záleží na tom, jak nový trenér Zdeněk Šmejkal naloží s lidmi, které teď má k dispozici.

Kdyby vás trenér české reprezentace oslovil, tak byste byl rád? Neváhal byste?
Kdybych si mohl zahrát doma před jihočeským publikem, byl bych za tuto možnost určitě moc rád. To se všechno teprve ukáže.

Ať už vás ale Zdeněk Šmejkal zařadí do kádru, nebo zůstanete jen mezi náhradníky,  vypravíte se do Budvar arény?
        
No jistě. Minimálně se přijdu na stadion podívat. Chci to vidět. Doufám, že tu možnost budu mít, že se projdu po palubovce. Chtěl bych si ji vyzkoušet. Fakt by mě zajímalo, jak to bude v Budvar aréně vypadat.

Na domácí palubovce se na plné obrátky rozeběhlo play off, je to doba, kdy se na volejbal hráči zaměří ještě víc než v klasické základní části?
         
Před startem prvního kola  play off jsme nastartovali takovou rekondici. Teď jsme v pohodě. V této části se opravdu na volejbal soustředíme na sto procent.

Mění se způsob tréninku v základní části? Je rozdílný od  play off? Ubývají legrácky, je  znatelné pekelné soustředění?
        
Tak bych to úplně neřekl. Hráli jsme během týdne víc zápasů, zvolnil se tréninkový proces. Tréninky už nebyly tak náročné, nebylo jich tolik, spíš jsme se snažili udržet linii, kterou jsme nastartovali během rekondice před zahájením letošního play off.

Vraťme s ještě k základní části, jaká pro Jihostroj letos byla?
Myslím, že dobrá. Nepovedly se nám jeden nebo dva zápasy, ale to se v takové porci prostě stává. Není možné být neustále úplně na vrcholu. To nejde.

 

Autor: Kamil Jáša

Krátké zprávyArchiv
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018