27.5.2019

Splnil se mi sen, říká hvězda extraligové Ostravy David Janků

Do juniorského národního družstva se dostal z krajského přeboru mužů v Letovicích. Následně přes Brno a Karlovy Vary zakotvil v Ostravě, kde po loňské hráčské výměně za Lukáše Vašinu je již kmenovým hráčem. Není řeč o nikom jiném než o smečařském překvapení celé loňské extraligy 2018/19, Davidu Janků.

Davide, bylo začít hrát volejbal jasné rozhodnutí nebo jsi koketoval ještě s jinými sporty?

Asi jasné, tatík hrál volejbal za Letovice, takže já jsem s volejbalem začal již od přípravky. Chvíli jsem zkoušel tenis, ale volejbal nakonec zvítězil.

Ještě než se dostaneme k „nároďáku“, můžeš svým pohledem zhodnotit veleúspěšnou ostravskou sezónu?

Máš pravdu, bronz byl velký úspěch a asi ho nikdo nečekal, když jsme po sedmém kole byli jedenáctí. Ale nehráli jsme špatné zápasy, jen jsme neměli štěstí v koncovkách. Honza Václavík nám pořád vštěpoval, že to musí přijít, ať vydržíme a makáme a přišlo to (úsměv). Jsme mladý tým, možná nejmladší v extralize, a věřím, že jsme ještě neřekli svoje poslední slovo.

Odměna za tvoje výkony bylo pozvání do seniorského národního družstva, bylo to pro tebe překvapení?

Tak pro mě to bylo hlavně splnění snu. Pozvání se strašně vážím a budu dělat vše pro to, abych se ukázal v nejlepší světle. Vím, že tady není na GEL Džáva (Donovan Džavoronok), který je výborný smečař, ale chci se o místo poprat.

Vyhovuje ti spíš impulsivnější trenér jako Honza Václavík nebo spíš klidnější, což určitě Michal Nekola je.

To je těžké hodnotit, protože s trenérem Nekolou jsme teprve pár dní, ale já jsem spíš povaha klidnější, tzn. odpracuji, co trenér řekne a je asi jedno, jestli to je impulsivní nebo klidný příkaz.

Jak vidíš šance našeho družstva v GEL a následně na ME?

Těžko teď hodnotit (rozhovor proběhl před zápasem v Bělorusku), bude záležet na momentální formě toho daného družstva. Ještě jsem neviděl ani žádné video se soupeři v GEL. A je jasný, že Džáva se bude těžko nahrazovat, ale určitě budeme chtít „urvat“ co nejlepší výsledek v GEL a následně na ME. Parta je tady výborná a hodně kluků má již zkušenosti z těžkých reprezentačních utkání.

Vidíš velký rozdíl mezi přípravou s „nároďákem“ a v klubu?

Hlavní rozdíl je, že s národním družstvem nemáme tolik času, tzn. příprava více herní než silová a zvykáme si na sebe.

Jak jsi zvládl regeneraci po skončení extraligy?

Měl jsem tam asi 10 dní do první srazu, tak jsem v Ostravě stihl nějakou saunu, bazén a lehce posilku. Jsem zvědavý, co to se mnou udělá třeba v prosinci, protože vždycky jsem měl dost času po sezóně zregenerovat a teď to budu muset dělat, jak se říká „za pochodu“ (úsměv).

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018