22.4.2009

Ticháček nebo Škach?

Seriál pozorovacích misí českých reprezentantů v zahraničních ligách poračoval sledováním zápasu Berlín – Friedrichshafen v semifinále německé Bundesligy. Atmosféru jsem popsal již jinde a opakuji, že jsem viděl 5 000 diváků, úvodní laserový ceremoniál, skvělé zpracování vizuální stránky utkání s videoprojekcí, chytře vyřešení „nudných“ volejbalových pauz, propracovaná ritualizace fandění diváků, bezvadný výkon moderátora atd. Zkrátka: jistě je za tím jistě mnoho práce a jistě značné finanční investice atd., ale nechci opakovat slova, která jsem uvedl na jiném webu. Protože jsem byl na oficiálním sledování českých reprezentantů, rád bych se věnoval jejich výkonům.

Začnu u Jiřího Popelky.
Je to hráč, který prošel proměnou z diagonálního hráče na post přihrávajícího smečaře. Musím konstatovat, že jím dnes definitivně je. V Berlíně mě nijak nepřekvapil: uplatnil své hlavní přednosti a to jsou útok a servis, z ostatních vlastností především herní klid a rozvahu. Družstvu navíc přináší jakýsi zvláštní druh optimismu. O limitech jeho přihrávací činnosti víme a stále se nechci smířit s tím, že by nemohl lépe blokovat. Na moje gusto byly i jeho výměny klubů příliš časté a vyvolávají různé interpretace. I když hráč mění kluby, přeci jenom potřebuje tak dvě až tři sezóny, aby mohl zanechat nějakou stopu. Ale možná se mýlím, a hlavně se mi zdá, že v Berlíně se cítí dobře, družstvu jeho příchod velmi prospěl a že by to mohlo nějaký rok trvat.

Martin Kryštof
byl pro nejmilejším překvapením. Vždycky jsem mu tvrdil, že nejlépe hraje, když je ve stavu blízkému transu. V berlínském utkání v něm byl a jestli byl přítomný nějaký vlivný manažer, visí ve vzduchu nabídka z vyššího patra. Na druhé straně bych nepřál Jardovi Škachovi, aby se mu rozpadl personální plán výstavby družstva Berlína, který si jistě pečlivě promyslel a připravil. Každopádně mezi Kryštofem a třeba Verbovem dnes nevidím podstatný rozdíl (podotýkám, pokud je Kryšpín v ráži).

Jardu Škacha a Lukáše Ticháčka vezmu najednou.
Ticháček je rozhodně nahrávač nového střihu: tedy nesmírně rychlý v pohybu pod míč, s výbornou technikou a přesností. Míč mu z rukou létá krásně rychle, je odvážný a vůbec nemá problémy s hrou na hranici rizika. Kromě nahrávky zlepšil pod tlakem i hru v poli. Myslím, že mu chybí trochu lidská vřelost, která je u nahrávače nutným předpokladem. Přeci jenom silný nahrávač musí umět absorbovat některé negativní emoce svých spoluhráčů a proměnit je v konstrukt. V utkání proti Berlínu se rval jako vlk, ale musím říci, že jsem ani chvíli nepochyboval, že jeho družstvo není nastavené na výhru. Škach se stal v Německu velmi akceptovanou osobností (Mistr Spolehlivý ho v jednom článku nazvali). Jeho nejdominantnější vlastností je herní dospělost. Cítí se zodpovědný za celý tým jak na hřišti, tak pravděpodobně i v oblasti managementu a personální politiky. Zřejmě si v klubu vysloužil takovou úctu, že ho nechají mluvit i do managerských oblastí. Ve srovnání s Ticháčkem je spíše nahrávačem ze staré školy, ale je komplexnější v oblasti herního výkonu jako celku. Ticháček je výborný evropský nahrávač, který může hrát zrovna tak v italské A1, ale je ve Friedrichshafenu nahraditelný. Škach by asi nahrávačem pro A1 nebyl, ale v Berlíně je svým komplexním záběrem, širokou lidskou osobností a obrovskou investicí, kterou klubu věnoval, nenahraditelný.

Praha 22. 4. 2009

 

Zdeněk Haník

Foto: Jiří Koliš

logo

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018